Hollandse koekjes

Gepost: 16 januari 2018 Laatst bewerkt: 22 februari 2023
Hollandse koekjes

Oh wat krijg ik een honger van al deze koekjes. Kun je het nog herinneren dat we een Hollandse koekjes week op het blog hadden in het najaar. Een week lang deelden wij iedere dag een nieuw recept voor een typisch Hollands koekje. Dit werd zo leuk door jullie ontvangen dat we er super veel zin van hebben gekregen om vaker zo’n themaweek te doen. Voor nu blikken we nog een keer terug op die heerlijke koekjes. Ik voegde nog twee extra recepten, die al op het blog stonden, toe aan dit overzicht zodat we weer een mooi lijstje kunnen presenteren van negen heerlijke Hollandse koekjes.

hollandse-koekjes-1
1. Stroopkoeken

We trappen af met een koek die heerlijk past bij de winter. Hoe lekker is het om jezelf op te warmen met zelfgemaakte verse stroopkoeken? Ja hoor, dat zie ik wel zitten.

Hier vind je het recept!

2. bokkenpootjes

Nog een persoonlijke favoriet. Alhoewel ik al deze Hollandse koekjes eigenlijk wel lekker vind. Laura heeft deze bokkenpootjes prachtig gemaakt, vind je niet?

Hier vind je het recept!

3. Roze koeken

Onze mooie roze paddenstoeltjes, want waarom cake wegsnijden als het niet hoeft. Ontzettend leuk om samen met je kinderen te maken. Lekker knoeien met het glazuur.

Hier vind je het recept!

hollandse-koekjes-2
4. Spritsen

Houd je van roomboter, dan zijn spritsen het koekje voor jou. Je kunt ze in iedere gewenste vorm spuiten, maar ik hield het lekker makkelijk met een rechthoekige vorm.

Hier vind je het recept!

5. Eierkoeken

Eentje die niet uit de koekjesweek stamt, maar wel door velen van jullie genoemd werd toen we jullie lieten raden welke koekjes we allemaal gingen bakken. Vandaar dat ik de eierkoeken terug laat komen in dit overzicht.

Hier vind je het recept!

6. Mergpijpjes

Een koekje wat zo ontzettend lekker is, dat het niet uitmaakt dat het iets meer tijd kost om te maken dan een eierkoek. Ik ben nog steeds heel blij dat ik deze voor het blog mocht maken.

Hier vind je het recept!

hollandse-koekjes-3
7. Kletskoppen

Nog een Hollands koekje dat al op de blog stond. Kletskoppen doen mij altijd denken aan vroeger en vind ik ook een erg lekker koekje.

Hier vind je het recept!

8. Jan Hagel koeken

Een koekje dat er uit ziet als een klein feestje, vind ik. Je bakt het als een grote koek en snijd het daarna in kleine stukjes.

Hier vind je het recept!

9. Jodenkoeken

Wat is nou een jodenkoek? Ik kwam erachter dat er vele verhalen over zijn, dus we zullen het nooit echt weten. Wat ik wel weet is dat het lekkere brosse koeken zijn.

Hier vind je het recept!

Met de jodenkoeken sluiten we het lijstje van negen Hollandse koekjes alweer af. Welke themaweek zou jij nog graag eens zien op Laura’s Bakery?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

 1. Dorien schreef:

  Oeh een week (of twee) met alleen maar typisch Amerikaanse recepten 🙂
  En dan zeg ik twee omdat er dan eentje met zoete dingen (zoals taarten, cakes) kan zijn en eentje met typische diner gerechten 🙂
  Of een week met alleen maar avondeet-gerechten, dat zou ook wel leuk zijn
  Of een week met dingetjes voor bij de borrel zoals bitterballen, kaashapjes, zoute pepsel etc.

 2. Carla schreef:

  Een Quiche-week en een Italiaanse week!

  Ciao,
  Xus,
  Car

 3. Dominique schreef:

  Zuid Amerikaanse lekkernijen?

 4. Roel schreef:

  Zeer spijtig om te lezen dat 3 van de 9 “Hollandse koekjes” niet hun oorsprong hebben uit Nederland,….

  Spritsen zijn Duits van origine (Spritzkuchen, wat vertaald betekend “gespoten koekjes”)
  Mergpijpjes zijn Zweeds van origine (wordt gemaakt met groene marsepein)
  Kletskoppen zijn van Belgische oorsprong ( Antwerpse bakker heeft dit geïntroduceerd in Nederland, desondanks is het nog steeds een Belgisch product)

  1. Lian van Rens schreef:

   De meeste koeken hebben hun oorsprong niet in Nederland, maar het zijn tegenwoordig wel typisch Nederlandse koekjes die je in iedere supermarkt kunt vinden. Wij laten graag zien dat je deze klassiekers ook prima thuis kunt maken 😉

 5. fred vermeer schreef:

  Hallo
  wij kochten vroeger jaren 50-60 bretons, soort chocolade hol koekje
  bij jamin in zwolle
  net zoals de bokkepootjes…die zie ik nog wel
  maar de bretons zie ik niet meer….vooral mij vader was er gek op

  bestaan die nog….?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat klinkt lekker! Ik ben ze zelf niet tegen gekomen, maar ik zie wel recepten ervan online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *