Oh wat krijg ik een honger van al deze koekjes. Kun je het nog herinneren dat we een Hollandse koekjes week op het blog hadden in het najaar. Een week lang deelden wij iedere dag een nieuw recept voor een typisch Hollands koekje. Dit werd zo leuk door jullie ontvangen dat we er super veel zin van hebben gekregen om vaker zo’n themaweek te doen. Voor nu blikken we nog een keer terug op die heerlijke koekjes. Ik voegde nog twee extra recepten, die al op het blog stonden, toe aan dit overzicht zodat we weer een mooi lijstje kunnen presenteren van negen heerlijke Hollandse koekjes.
Hollandse koekjes
1. Stroopkoeken
We trappen af met een koek die heerlijk past bij de winter. Hoe lekker is het om jezelf op te warmen met zelfgemaakte verse stroopkoeken? Ja hoor, dat zie ik wel zitten.
2. bokkenpootjes
Nog een persoonlijke favoriet. Alhoewel ik al deze Hollandse koekjes eigenlijk wel lekker vind. Laura heeft deze bokkenpootjes prachtig gemaakt, vind je niet?
3. Roze koeken
Onze mooie roze paddenstoeltjes, want waarom cake wegsnijden als het niet hoeft. Ontzettend leuk om samen met je kinderen te maken. Lekker knoeien met het glazuur.
4. Spritsen
Houd je van roomboter, dan zijn spritsen het koekje voor jou. Je kunt ze in iedere gewenste vorm spuiten, maar ik hield het lekker makkelijk met een rechthoekige vorm.
5. Eierkoeken
Eentje die niet uit de koekjesweek stamt, maar wel door velen van jullie genoemd werd toen we jullie lieten raden welke koekjes we allemaal gingen bakken. Vandaar dat ik de eierkoeken terug laat komen in dit overzicht.
6. Mergpijpjes
Een koekje wat zo ontzettend lekker is, dat het niet uitmaakt dat het iets meer tijd kost om te maken dan een eierkoek. Ik ben nog steeds heel blij dat ik deze voor het blog mocht maken.
7. Kletskoppen
Nog een Hollands koekje dat al op de blog stond. Kletskoppen doen mij altijd denken aan vroeger en vind ik ook een erg lekker koekje.
8. Jan Hagel koeken
Een koekje dat er uit ziet als een klein feestje, vind ik. Je bakt het als een grote koek en snijd het daarna in kleine stukjes.
9. Jodenkoeken
Wat is nou een jodenkoek? Ik kwam erachter dat er vele verhalen over zijn, dus we zullen het nooit echt weten. Wat ik wel weet is dat het lekkere brosse koeken zijn.
Met de jodenkoeken sluiten we het lijstje van negen Hollandse koekjes alweer af. Welke themaweek zou jij nog graag eens zien op Laura’s Bakery?
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Oeh een week (of twee) met alleen maar typisch Amerikaanse recepten 🙂
En dan zeg ik twee omdat er dan eentje met zoete dingen (zoals taarten, cakes) kan zijn en eentje met typische diner gerechten 🙂
Of een week met alleen maar avondeet-gerechten, dat zou ook wel leuk zijn
Of een week met dingetjes voor bij de borrel zoals bitterballen, kaashapjes, zoute pepsel etc.
Leuke ideetjes!!
Een Quiche-week en een Italiaanse week!
Ciao,
Xus,
Car
Zuid Amerikaanse lekkernijen?
Zeer spijtig om te lezen dat 3 van de 9 “Hollandse koekjes” niet hun oorsprong hebben uit Nederland,….
Spritsen zijn Duits van origine (Spritzkuchen, wat vertaald betekend “gespoten koekjes”)
Mergpijpjes zijn Zweeds van origine (wordt gemaakt met groene marsepein)
Kletskoppen zijn van Belgische oorsprong ( Antwerpse bakker heeft dit geïntroduceerd in Nederland, desondanks is het nog steeds een Belgisch product)
De meeste koeken hebben hun oorsprong niet in Nederland, maar het zijn tegenwoordig wel typisch Nederlandse koekjes die je in iedere supermarkt kunt vinden. Wij laten graag zien dat je deze klassiekers ook prima thuis kunt maken 😉
Hallo
wij kochten vroeger jaren 50-60 bretons, soort chocolade hol koekje
bij jamin in zwolle
net zoals de bokkepootjes…die zie ik nog wel
maar de bretons zie ik niet meer….vooral mij vader was er gek op
bestaan die nog….?
Dat klinkt lekker! Ik ben ze zelf niet tegen gekomen, maar ik zie wel recepten ervan online.