Pecan-karamel chocoladefudge

179

Ik krijg persoonlijk geen genoeg van chocoladefudge als deze voor mijn neus staat. Zeker niet als deze gecombineerd is met karamel zoals in deze pecan-karamel chocoladefudge. Ik kan je vertellen dat ik daar maar moeilijk vanaf kon blijven. Ik gebruikte twee van mijn fijne basisrecepten voor de chocoladefudge en karamellaag, in combinatie met de pecannoten is dat een perfecte combinatie. De fudge kun je op tafel zetten tijdens de kerstdagen, maar het is ook erg leuk om de blokjes fudge mooi te verpakken en cadeau te geven aan iemand. Ze passen perfect in het rijtje van zelfgemaakte kerstcadeautjes dat gisteren online kwam. Ga jij deze fudge na het maken zelf houden of cadeau geven. Of misschien wel allebei?

Pecan-karamel chocoladefudge

Deze pecan-karamel chocoladefudge is zonder twijfel een guilty pleasure! Super leuk als cadeautje maar eigenlijk ook onweerstaanbaar om gewoon zelf op te smullen.
40-50 blokjes

Ingrediënten

Laag chocoladefudge

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram melkchocolade (puur kan ook als je wilt)
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gram pecannoten (grofgehakt)

Laag karamel

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 4 el donkerbruine basterdsuiker

Topping

  • 100 gram pecannoten (fijngehakt)

Instructies

  • Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven (ook tussen de lagen door). Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16 × 24 cm met bakpapier.
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt. Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je vanille-extract en de pecannoten toe. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de met bakpapier beklede bakvorm. Spreid gelijkmatig uit met een spatel en zet de vorm in de koelkast. Pas als de laag chocoladefudge goed is afgekoeld en een stuk steviger is ga je aan de slag met de laag karamel.
  • Voor de karamel doe je alle ingrediënten in een pan. Op een laag vuur roer je het mengsel regelmatig door tot boter en suiker gesmolten zijn. Dan kun je het vuur iets hoger zetten. Hoe langer het kookt, hoe verder het indikt. Je haalt de pan van het vuur als je de karamel bijna dik genoeg vindt. Tijdens het afkoelen wordt de karamel namelijk altijd nog steviger, daarom moet je het niet te lang laten doorkoken.
  • Giet de karamel op de laag chocolade en spreid gelijkmatig uit. Verdeel de pecannoten over de karamel en gebruik de spatel om deze aan te drukken. Doe dit absoluut niet met je handen, de karamel is heel erg heet!
  • Zet de vorm weer in de koelkast en laat een aantal uur afkoelen (ik liet het de hele nacht in de koelkast staan) tot het stevig genoeg is om blokjes van te snijden. gebruik hiervoor een goed scherp mes.

Tips

  • Bewaren: In een afgesloten trommel blijft de fudge zeker 3 weken goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

36 reacties

  1. Natalie schreef:

    Als je het zonder noten wil makenmoet je dan toch het vanilleextract toevoegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou ik dan wel doen ja.

  2. Irene schreef:

    Kan ik ook gezouten roomboter gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, heeft wel iets invloed op de smaak.

  3. Laura Voorintholt schreef:

    Maakt het ook uit of je gebrande of ongebrande noten gebruikt?

    1. Laura Smid schreef:

      Gemaakt om als bedankje te geven met kerst. Een gouden bonbon doosje erom en een kaartje ‘je bent goud waard!’ Stiekem een blokje geproefd, echt verrukkelijk!

    2. Anja schreef:

      Zelfde vraag hier: gebruik je gebrande of ongebrande noten. Ongezouten neem ik aan?

      1. Laura Kieft schreef:

        Zeker, al is gezouten ook mogelijk als je dat lekker vindt.

  4. Monique schreef:

    Gemaakt om weg te geven en uiteraard even geproefd: zalig!!! Dank je wel voor het recept en hele fijne dagen!

  5. Monique schreef:

    Hoi! Ik heb het recept geprobeerd maar de karamel stolde niet genoeg om daarna blokjes te snijden, zonder dat de karamel eraf droop (ipv stevig bleef zitten). Enig idee wat er mis kan zijn gegaan?

    1. Marloes schreef:

      Ik weet het! Ik had namelijk precies hetzelfde. Je heb m te snel in de vorm gedaan, hij had dikker gemoeten. Ik had gelukkig nog een blikje staan en nu hij veel dikker was stolt ie heel snel dus dat gaat super! Succes!

    2. Laura Kieft schreef:

      Dan had je het nog even wat langer moeten doorkoken. Het moet zeg maar echt een stevige spread zijn, na het stollen heb je dan een goede dikte.

  6. Mirjam schreef:

    Mijn karamel verbrande gelijk op de bodem, terwijl ik de kookplaat maar iets hoger heb gezet. Heb je een speciale pan nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat hoeft niet, gewoon vanaf het begin gelijk roeren en wellicht dus wat lager zetten.

  7. Jolanda schreef:

    Hoi! Moet ik gecondenseerde melk met of zonder suiker gebruiken?

    1. Ester van der Wiele schreef:

      Beste Laura,
      Ik heb een vraagje over de karamel. Ik heb vanaf het begin geroerd in de pan, het vuur laag gehouden maar zodra het aan de kook kwam zag ik overal zwarte schilfers. Helaas aangebrand dus… Wat heb ik verkeerd gedaan?
      Bij voorbaat dank en groetjes,
      Ester van der Wiele

      1. Laura's Bakery schreef:

        Wat vervelend zeg! Waarmee heb je geroerd in de pan, heb je wel alle hoekjes mee kunnen pakken?

        1. Ester van der Wiele schreef:

          Ik heb geroerd met een houten pollepel. De aanbaksels zaten ook niet bij de randen maar in het midden van het pannetje

          1. Laura's Bakery schreef:

            Wat vreemd zeg! Ik durf dan niet te zeggen hoe dat kan, sorry.

  8. Caroline schreef:

    De onderste laag kan eigenlijk niet mislukken. Maar het is lastig te bepalen hoe lang de caramellaag door moet koken. Ik had ook vaker last van aangebrande melk, maar met dit recept niet. Ik heb de caramellaag in een steelpan met dikke bodem gemaakt en steeds blijven roeren. Het duurde zo’n 15 minuten voordat de caramel dik genoeg was. Eigenlijk hetzelfde als wanneer je brigadeiros maakt. Ik heb alleen noten binnenin gedaan. Had ze even geroosterd. De smaak is super……

  9. Gerda schreef:

    Ja, die caramel… lastig inderdaad. Mijn tips:
    1. Roer met een platte spatel waarmee je goed over de bodem kunt schrapen.
    2. Zet het vuur niet hoog, want dan brandt je mengsel snel aan.
    3. Verhit rustig op matig vuur en neem er de tijd voor (bij mij duurde het misschien wel een half uur).
    4. Als het vrijwel net zo dik is als pindakaas, is het goed.
    5. Giet eerst even de gesplitste boter af voordat je de caramel in de vorm giet.

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je in de karamel al een laagje boter hebt is er iets niet goed gegaan, dan moet je beter en meer roeren. De boter hoor helemaal opgenomen te worden.

      1. Gerda schreef:

        Lief dat je reageert! Ik heb echt wel regelmatig geroerd (om de 10 a 15 seconden denk ik). Ik moet toegeven: mijn caramel was vrij stevig (iets te stevig ten opzichte van de chocolade laag). Dus iets te ver verhit. Maar desondanks vonden mijn collega’s het lekker! En ik zelf ook! 😋

  10. Fenna schreef:

    Gemaakt met geroosterde pecan en walnoten , echt heerlijk!
    Alleen ik merkte dat de chocoladelaag weer zacht werd nadat ik de karamel er op deed. Terwijl ik echt tijd had gekoeld.
    Heb je nog tips?
    Ik zat er aan te denken om deze op zn kop te maken, eerst de caramellaag en dan choco erop…

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is niet gek dat het even iets zachter wordt door de warme karamel, daarna moet hij wel gewoon weer opstijven. Andersom krijg je exact hetzelfde 😉

  11. Ida schreef:

    Wow, echt verrukkelijk! Die van mij zijn ook echt prachtig geworden, trots! ☺️ Moet ik deze fudge in de koelkast bewaren of daarbuiten?

    1. Laura Kieft schreef:

      In de koelkast 🙂

  12. Ryana schreef:

    Hoi, ik heb deze proberen te maken maar de karamel blijft in de koelkast toch nog wat zacht en als ik hem probeer te snijden lukt dit al helemaal niet. Heb je een tip waardoor het toch nog te redden is? Misschien in de vriezer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      He wat vervelend! Dan is de karamel waarschijnlijk niet lang genoeg ingekookt/ingedikt. Je kunt inderdaad proberen om het in de vriezer te zetten, maar gezien het al in elkaar gezet is weet ik niet meer hoe je het nu nog kunt ‘redden’.

  13. Lotte schreef:

    Heb deze fudge net gemaakt en hij was lekker! Alleen vind ik de caramel nogal melkerig smaken, heb ik iets fout gedaan? Hij was mooi dik dus ik heb hem lang genoeg op het vuur gehad..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien hou je dan gewoon niet van dulce de leche? Dat is immers ook gekarameliseerde melk.

  14. Caroline Brouwer schreef:

    Mijn dochter heeft dit recept gemaakt en bracht ons een paar stukjes. Echt de lekkerste fudge die ik ooit geproefd heb!
    Groetjes Caroline

  15. Amy mina bilder schreef:

    Bij mij mislukte de tweede laag ook, aangebrande pan. In mijn hoofd zat: karamel = niet (blijven) roeren. Ik las ook “Op een laag vuur roer je het mengsel regelmatig door TOT boter en suiker gesmolten zijn.” Toen ie mislukte las ik pas de opmerkingen& reacties en begreep ik dat na het vuur iets hoger zetten ik juist moest blijven doorroeren. En toen lukte poging twee! Gelukkig ook een extra blikje in huis 🙂

  16. Netty schreef:

    Prima gelukt gelijk de eerste X
    Had niet meer zoveel pecannoten in huis, dus bovenkant werd pinda’s.
    Bovenkant met pure chocola “versierd”

    Dit is een blijvertje

  17. Floor schreef:

    Lijkt mij ook heerlijk met caramel/zeezout. Heeft iemand dit al eens gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *