Een aantal jaren geleden was ik voor het eerst in Griekenland. Ik was toen nog niet zoveel met eten bezig als nu en had ook eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten op dit gebied. Ik was er vooral gek op de souvlaki, maar ook de spanakopita had ik daar ontdekt. Net als nog veel meer gerechten, de Griekse keuken vind ik echt heel erg lekker. Souvlaki maak ik wel vaker, daar heb ik ook een recept van online staan, maar spanakopita had ik nog niet eerder gemaakt. Daarom besloot ik om er kleine spanakopita hapjes van te maken zodat je ze kunt serveren als voor- of bijgerecht, maar je zou ze ook goed bij een borrel op tafel kunnen zetten. Samen met een beetje zelfgemaakte tzatziki zal dat zeker een succes zijn!
Spanakopita hapjes
Ingrediënten
- 6-7 vellen filodeeg (ontdooid)
- 450 gram spinazie (ontdooid en uitgelekt (of vers))
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei (M)
- 150 gram feta
- dille
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
-
Laat de spinazie ontdooien en laat dit uitlekken in een zeef. Eenmaal ontdooid druk je er zoveel mogelijk vocht uit. Als je verse spinazie gebruikt bak je deze met een scheutje olie in een pan tot het helemaal is geslonken. Ook dit laat je uitlekken.
-
Snipper de ui en pers de twee knoflook teentjes uit. Bak deze in een pan met een scheutje olie glazig. In een kom voeg je de spinazie, ui, knoflook, ei en verkruimelde feta samen. Roer door elkaar. Breng het mengsel op smaak met dille, peper en zout.
-
Wanneer de vellen filodeeg zijn ontdooid (of gebruik verse van de toko, die zijn nog beter), snij je deze vellen in de lengte door zodat er langwerpige stroken ontstaan. Smeer het vel filodeeg in met olijfolie, zo kun je er beter mee werken. Schep ongeveer een eetlepel van het mengsel op het filodeeg. Vorm het alvast een beetje in de vorm van een driehoek.
-
Dan vouw je het dubbel zodat er een gevuld driehoekje ontstaat. Druk de randjes goed dicht en ga zo verder met vouwen tot de strook filodeeg ‘op’ is.
-
Leg de spanakopita hapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze licht in met olijfolie.
-
Bak de hapjes in ongeveer 15 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
-
Serveer de hapjes gelijk, nu zijn ze het lekkerst. Door afkoelen wordt het filodeeg zachter. Je kunt ze wel voorbereiden en later afbakken (of weer even opwarmen).
Dit vind ik top. Ga zeker proberen. Hou van lekkere simpel gemaakte aparte hapjes.
Spanakopita is ZO lekker en hier bij ons ook echt een begrip. Mijn vriend vraagt regelmatig “ahhh, kan je weer Grieks maken?!” – De ene keer is dat dan kip, de andere keer tzatziki of iets met salade, maar één ding is altijd zeker en dat is dat de Spanakopitas er bij geserveerd moeten worden!
Dank je voor het delen van dit recept. Ik kende dit recept niet maar ga het zeker binnenkort maken.
Snipper de ei? Wilde je eerst iets anders schrijven? Maar ik begrijp dat het ei gekookt moet worden, misschien handig om dat dan bij de ingrediënten te schrijven.
Verder klinkt het heerlijk. Ga ik zeker eens proberen
eh nee, de ui moet gesnipperd worden. Het ei gaat er gewoon zo bij. Foutje 😉 Ik pas het gelijk even aan.
Heerlijk! Fijn recept ook. Vraag: eerder voorbereiden en later afbakken; kan dat ook een dag van te voren? Dat zou mooi zijn voor de planning 🙂
Ik zou ze dan al bakken en op het moment zelf weer opwarmen, lijkt me handiger met het gevoelige/breekbare filodeeg.
Bedankt!!
Ze waren heerlijk!
Wat een ellende dat filodeeg ;-(
Goed laten ontdooien in de verpakking helpt. Of kijk eens bij de toko, die hebben verse vellen die nog veel fijner werken.
Ik gebruik loempiadeeg ( springroll)
Veel beter om mee te werken en even lekker!
Na het plaatje te hebben gezien moest ik ze wel maken voor mijn Griekse etentje.. Kon alleen in ons dorp geen filodeeg krijgen dus heb bladerdeeg gebruikt en in muffinvormpjes gedaan met nog wat komijn zaadjes erop.. soort hartige muffins en echt heerlijk..het was vechten om de laatste drie.. Dankjewel ga ze zeker nog een (paar) keer maken..
Het ei rauw of gekookt erdoor doen?
Rauw.