Zeeuwse bolussen zijn heerlijke kleffe gesuikerde broodjes uit Zeeland. Met dit recept maak je ze helemaal zelf.
Voorbereiding30 minutenmin
Bereiding9 minutenmin
Rijzen2 uuruur
Totaal2 uuruur39 minutenmin
Porties: 12stuks
Ingrediënten
500grambloem
280mlmelkhandwarm
10gramdroge instant gist
1ei (M)
50gramongezouten roomboter
10gramzout
500gramdonkerbruine basterdsuiker
1,5-2 elkaneel
Instructies
Voeg in een kom bloem, melk, gist, ei, boter en zout samen. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Dit deeg hoort wat plakkerig te zijn, dus dat zit helemaal goed.
Laat het deeg afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
Roer ondertussen ook vast de basterdsuiker en kaneel (naar smaak) door elkaar en verspreid het over een bakplaat.
Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel het in 12 gelijke delen.
Vorm de stukjes deeg tot balletjes, rol ze door de suiker en laat 15 minuten rusten.
Rol de balletjes deeg in de suiker uit tot een sliert van zo'n 35 cm. Rol op tot een spiraal, begin in het midden. Stop het uiteinde van de sliert onder het broodje. Leg de bolussen met voldoende tussenruimte op een bakplaat.
Laat de bolussen afgedekt 1 uur rijzen.
Bak de bolussen in 7-9 minuten op 250 °C (boven- en onderwarmte). Houd ze goed in de gaten, want het kan ineens snel gaan en je wilt niet dat ze te lang bakken en droog worden.
Na het bakken leg je de bolussen gelijk omgekeerd op een andere plaat of een bord. Laat ze hier afkoelen. Keer de hele plaat om of gebruik een spatel om te per stuk te verplaatsen en om te keren. Doe dit niet met je handen, de suiker is loeiheet.
Bewaren
2-3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.