Moet ik het koekdeeg laten rusten?
Alleen als het recept dit aangeeft; bij deze Friese dumkes is het niet per se nodig. Lees nog veel meer over dit onderwerp in mijn artikel Waarom moet je koekdeeg laten rusten.
Ben jij gek op Friese dumkes? Met dit eenvoudige recept maak je ze helemaal zelf. Zie daar maar eens vanaf te blijven, zelfgemaakt is nou eenmaal het lekkerst.
Yes, weer een recept dat ik na jaren eindelijk eens van die baklijst af kan strepen! De eerste keer dat ik Friese dumkes at was uiteraard in Friesland. Ik had een doosje gekocht in de supermarkt en het doosje was veel te snel leeg.
Deze Friese koekjes zijn kleine, bros en kruidig dankzij onder andere hazelnoot en anijs dat door het koekdeeg gemengd wordt. En door hun kleine formaat eten de koekjes erg lekker weg. Goed excuus om er gelijk een paar bij een kop thee te nemen toch?
Nu heb ik ze eindelijk zelf gemaakt en deze zijn nog veel lekkerder dan ik ze mij kan herinneren. Gevaarlijk dus, een trommel vol met deze koekjes in huis.
BAKTIP: Friese dumkes horen met hazelnoten gemaakt te worden. Deze rooster je voor extra smaak en daarna hak je ze fijn. Ik doe dat graag met behulp van mijn foodprocessor, maar het kan ook met een scherp mes.
Dit zijn typische Friese koekjes en worden door de Friezen dan ook eigenlijk Fryske dúmkes genoemd, oftewel Friese duimpjes. Er zijn verschillende verklaringen voor die naam. Zo wordt er gezegd dat Friese bakkers hun duim in het koekje drukten bij wijze van een soort handtekening in het koekje.
Zelf zie ik de duim meer als een referentie voor de maat van het koekje: 2 x 5 cm. Oftewel, koekjes ongeveer ter grootte van een duim, maar mijn duim druk ik er niet in. Het zou leuk zijn om het eens aan een aantal Friese bakkers te kunnen vragen. Mochten die toevallig meelezen, ik hoor graag van jullie!
Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept.
Alleen als het recept dit aangeeft; bij deze Friese dumkes is het niet per se nodig. Lees nog veel meer over dit onderwerp in mijn artikel Waarom moet je koekdeeg laten rusten.
Je hebt het recept en de ingrediëntenlijst goed gevolgd, maar na het mengen blijft het deeg korrelig of aan de droge kant. Dat is natuurlijk vervelend. Probeer dan eens met de hand verder te kneden. Door de warmte van je handen wordt de boter zachter en kneed je het deeg eenvoudig tot een mooie bal. Als dit niet helpt kun je 1 – 3 eetlepels water of melk aan het recept toevoegen, maar kneed dit er per eetlepel doorheen en kijk eerst of dat misschien al voldoende is.
Voor echte fryske dúmkes heb je zowel anijspoeder als anijszaad nodig. Hoewel anijspoeder in elke supermarkt goed verkrijgbaar is, geldt dat helaas niet voor anijszaad. Gelukkig is dit online wel goed verkrijgbaar en sommige toko’s of speciaalwinkels hebben ook een uitgebreid kruidenassortiment waar je terecht kunt.
Als je de anijssmaak van deze koekjes niet sterk genoeg vindt, dan kun je natuurlijk naar smaak extra toevoegen. Ik zou in dat geval oppassen met het gemalen anijszaad (dat geeft een hele sterke smaak af), maar eerder wat extra anijszaad toevoegen of wat kaneel weglaten zodat de smaak van anijs sterker naar voren komt.
Koekjesrecepten van eigen bodem, ik ben er dol op! Deze Friese dumkes zijn een mooi voorbeeld, maar ook bokkenpootjes vind ik niet te versmaden. En het leuke is dat je ze allemaal zelf kunt maken!
Ik deel een aantal van mijn favoriete Hollandse koekjes met je:
En als je deze Friese duimpjes al lekker vond, dan vind je het recept voor Friese oranjekoek vast en zeker ook leuk om eens in eigen keuken te maken.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Eigenlijk moet je met je duim nog even een afdruk maken. Vandaar de naam dumkes – duimpjes
Klopt, al wordt dat volgens mij steeds minder gedaan en is het nu meer nog de vorm en het formaat.
Gestampte muisjes i.p.v. anijszaad, wat vind je daar van?
Zou ik niet doen, want dat is namelijk meer dan alleen anijs.
Lekker.recept. Deeg laten rusten voor.een nog beter resultaat. Minimaal 0,5 uur, bijvoorkeur 1 dag lpel wegzetten.
Dan trekt de smaak van de kruiden nog beter in! 🙂
TIP: Vandaag dit recept gevolgd met twist (kamutmeel, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop) maar het smaakt niet echt naar dúmkes. Andere recepten bekeken; daar doen ze twee keer zo veel anijszaad en twee keer zoveel gemalen anijs. Ik denk dat dat beter is. De gemberpoeder is wel lekker er in.
Hartelijke groet, Wil
Dank voor je feedback en jammer dat je ze niet genoeg op de ‘echte’ vindt lijken, ik vind ze juist erg lekker zo.
Prima recept. Ik herinner me van 40 jaar geleden van een bakkersketen uit Leeuwarden
1) dat er ook grotere pitten in zaten, groter dan de ongemalen-anijs-pitjes. Kan dat steranijs-zonder-schil geweest zijn of zijn dat soort pitten te hard en te sterk van smaak?
2) de koekjes waren ook harder. Zouden ze eiwit/eidooiers hebben weggelaten?
Ik ben nog aan het variëren op dit recept…
Dat tweede zou inderdaad goed kunnen, het eerste durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor zo ver ik weet eet je die niet op.
Ik heb dit recept nu twee keer gemaakt en beide keren was het deel best droog en lastig te kneden. Het water toevoegen helpt, maar waar zou dit aan kunnen liggen? Zijn de hazelnoten te groot gesneden? Of te weinig boter? Ik hoor het graag! <3
Was je boter misschien te koud? Deze moet op kamertemperatuur zijn (eigenlijk iets warmer nog zelfs). En was het eindresultaat wel lekker? Daar gaat het uiteindelijk om 🙂
De boter was op kamertempratuur, maar dan zal ik het in het vervolg een beetje verwarmen in de opwarmende oven. Ze waren alsnog heerlijk geworden!
Heyy Laura! 😀
Wauw, ik geniet elke dag van jouw inspirerende recepten! Ik ben van plan deze in het weekend te maken!
Voor mij is het alleen nog niet helemaal duidelijk of ik het deeg als een soort plak op het bakpapier moet leggen en dan in stukjes snijden (lijkt me niet heel logisch), of dat ik het deeg op een snijplank leg en dan in stukjes snijd. En hoe ver moeten de koekjes uit elkaar liggen?
Alvast heel erg bedankt!
Groetjes,
Cassandra
PS: Ik maak voor mezelf in de ochtend soms/vaak een soort flatbread, maar ik heb niet heel veel tijd (alsin maximaal 20 minuten). Ik ben veel aan het experimenteren, maar heb nog niet het perfecte en vooral luchtige resultaat gekregen. Weet jij hier raad mee?
Je rolt het inderdaad eerst uit en snijdt het, daarna gaat het op een bakplaat met bakpapier. Ze hoeven niet heel ver uit elkaar, 2 cm lijkt me voldoende. Heb je deze weleens geprobeerd? https://www.laurasbakery.nl/naanbrood/
Heyy Laura!
Vandaag gemaakt. Wat waren ze lekker! Het waren ook echte beauty’s! Dankjewel voor dit recept!
Het naanbrood vind ik een hele goede tip, maar omdat het moet rijzen heb ik daar de tijd niet voor. Misschien een ideetje voor een nieuw recept? Snelle luchtige flatbread uit de pan! 😀
Ik kijk uit naar je nieuwe recepten!
Groetjes,
Cassandra
Hoi Laura,
Ik heb het boek van 50 x koekjes van jou, alleen die ik voor mijn gevoel iedere keer te weinig zout. Wat bedoel je met een snuf zout? Kan dit vergelijken met een halve of een hele paplepel of Iets anders?
Een snuf is ongeveer gelijk aan een mespuntje. Vaak gebruik je het vooral om de zoete smaak juist te versterken, niet per se om het een zoute smaak te geven.
Vragen om gele anijszaad bij de Jumbo. Ze hebben het nu bij ons in de winkel hangen
Hele en natuurlijk geen gele anijszaad. Typefout.
Erg lekker!
Vraagje: Kan ik de twee eidooiers vervangen door één heel ei?
Goed om te horen! Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je proberen. Al heeft eigeel en eiwit wel een andere functie.