Friese dumkes

22 mei 2018
39

Yes, weer een recept dat ik na jaren eindelijk eens van die baklijst af kan strepen! De eerste keer dat ik Friese dumkes at was uiteraard in Friesland. Ik had een doosje gekocht in de supermarkt en het doosje was veel te snel leeg. Het zijn kleine brosse en kruidige koekjes met onder andere hazelnoot en anijs die door het formaat ook gewoon lekker wegeten. Goed excuus om er gelijk een paar bij een kop thee te nemen toch? Nu heb ik ze eindelijk zelf gemaakt en deze zijn nog veel lekkerder dan ik ze mij kan herinneren. Gevaarlijk dus, een trommel vol met deze koekjes in huis.

Friese dumkes

Friese dumkes zijn om te smullen! Deze brosse kruidige koekjes met hazelnoot en anijs smaken heerlijk bij de koffie of thee.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl kaneel
  • ¾ tl gember (poeder)
  • ¾ tl anijszaad (gemalen)
  • 1 tl anijszaad (heel)
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 80 gram hazelnoten
  • 90 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers (M)
  • 2-3 tl water of melk (optioneel)

Instructies

  • Rooster de hazelnoten op een bakplaat in de oven. Ik deed dit op 180 graden, na zo’n 10 minuten waren ze goed. Laat ze afkoelen en hak ze dan fijn.
  • In een kom voeg je bloem, zout, kaneel, gember en beide soorten anijszaad samen. Kun je in de winkel geen anijszaad vinden (zoals ik), verdubbel dan de hoeveelheid gemalen anijszaad. Roer deze ingrediënten vast door elkaar met een spatel.
  • Voeg dan de suiker, fijngehakte hazelnoten, boter en eidooiers toe. Kneed tot een stevig koekdeeg. Blijft het nog wat droog? Voeg dan beetje bij beetje wat water of melk toe tot er een mooi deeg ontstaat.
  • Rol het deeg ui tot het ongeveer 1 cm dik is. Met een mes of pizzaroller snijd je vervolgens dumkes van ongeveer 2 x 5 cm groot. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de Friese dumkes in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat ze een aantal minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.

Tips

  • Bewaren: De koekjes kun je bewaren in een trommel, hier blijven ze zeker een week goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. Annemiek schreef:

    Eigenlijk moet je met je duim nog even een afdruk maken. Vandaar de naam dumkes – duimpjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt, al wordt dat volgens mij steeds minder gedaan en is het nu meer nog de vorm en het formaat.

  2. Danielle schreef:

    Gestampte muisjes i.p.v. anijszaad, wat vind je daar van?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zou ik niet doen, want dat is namelijk meer dan alleen anijs.

  3. Annemieke schreef:

    Lekker.recept. Deeg laten rusten voor.een nog beter resultaat. Minimaal 0,5 uur, bijvoorkeur 1 dag lpel wegzetten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan trekt de smaak van de kruiden nog beter in! 🙂

  4. Wil schreef:

    TIP: Vandaag dit recept gevolgd met twist (kamutmeel, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop) maar het smaakt niet echt naar dúmkes. Andere recepten bekeken; daar doen ze twee keer zo veel anijszaad en twee keer zoveel gemalen anijs. Ik denk dat dat beter is. De gemberpoeder is wel lekker er in.

    Hartelijke groet, Wil

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor je feedback en jammer dat je ze niet genoeg op de ‘echte’ vindt lijken, ik vind ze juist erg lekker zo.

  5. sander schreef:

    Prima recept. Ik herinner me van 40 jaar geleden van een bakkersketen uit Leeuwarden
    1) dat er ook grotere pitten in zaten, groter dan de ongemalen-anijs-pitjes. Kan dat steranijs-zonder-schil geweest zijn of zijn dat soort pitten te hard en te sterk van smaak?
    2) de koekjes waren ook harder. Zouden ze eiwit/eidooiers hebben weggelaten?
    Ik ben nog aan het variëren op dit recept…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat tweede zou inderdaad goed kunnen, het eerste durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor zo ver ik weet eet je die niet op.

  6. Benthe schreef:

    Ik heb dit recept nu twee keer gemaakt en beide keren was het deel best droog en lastig te kneden. Het water toevoegen helpt, maar waar zou dit aan kunnen liggen? Zijn de hazelnoten te groot gesneden? Of te weinig boter? Ik hoor het graag! <3

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was je boter misschien te koud? Deze moet op kamertemperatuur zijn (eigenlijk iets warmer nog zelfs). En was het eindresultaat wel lekker? Daar gaat het uiteindelijk om 🙂

      1. Benthe schreef:

        De boter was op kamertempratuur, maar dan zal ik het in het vervolg een beetje verwarmen in de opwarmende oven. Ze waren alsnog heerlijk geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *