Laura Kookt: Tzatziki met pitabrood

Gepost: 2 maart 2015 Laatst bewerkt: 12 juni 2024
Laura Kookt: Tzatziki met pitabrood

Járen geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een Grieks kookboek. Het eerste dat ik uit dit boek maakte was tzatziki, iets dat ik nog nooit gegeten had. Het experiment pakte gelukkig goed uit, wat was dit lekker zeg!

Later heb ik nog wel eens uit gemak een bakje tzatziki in de supermarkt gekocht, maar dit was bij lange na niet zo lekker als de zelfgemaakte versie. Sindsdien geen gekochte tzatziki meer dus, gewoon lekker zelf maken. Zoveel tijd neemt het nu ook weer niet in beslag.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

Samen met deze tzatziki maakte ik trouwens souvlaki, dit recept kwam even geleden al online. Je kunt de tzatziki met pitabrood als voorgerecht serveren, maar als bijgerecht naast de souvlaki is het ook heel erg lekker. Of als snack, dat is ook lekker. Eigenlijk is het gewoon altijd lekker 😉 .

tzatziki 2a
tzatziki 3a

 

Tzatziki met pitabrood maken

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Tzatziki met pitabrood

Zelf tzatziki maken is absoluut niet moeilijk, lees dit recept maar eens! Nog lekkerder is om tzatziki met pitabrood te serveren als voorgerecht of snack.
Porties: 1 schaaltje vol

Ingrediënten

  • 1 kleine komkommer
  • 3 dl Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 el fijngesneden dille (munt is ook heel lekker!)
  • zout en peper
  • warm pitabrood

Instructies

  • Schil de komkommer en rasp deze met een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Als er nog te veel vocht in zit, wordt je tzatziki te dun.
  • Doe de komkommer, yoghurt, knoflook, dille en wat zout en peper in een kom en roer door elkaar.
  • Zet de tzatziki minstens 2 uur in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snij voor serveren wat pitabroodjes in puntjes en bak deze af in de oven.
  • Serveer de tzatziki samen met het pitabrood.
Bewaren

3-4 dagen in de koelkast te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Ellen schreef:

    Ooh, dit zonnetje doet me al meer zin krijgen in tzaziki! Heerlijk 🙂

  2. Rosanne schreef:

    Ahhhh liefde voor Tzaziki! Ga dit proberen 😀

  3. Margot schreef:

    Lekker! Dit heb ik al te lang niet gegeten.

  4. Annemae schreef:

    Hmm, ziet er erg lekker uit! Deze ga ik zeker een keer proberen te maken. Ben ik de enige die tzatziki ook erg lekker vind bij een barbeque?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, dat vind ik ook erg lekker! 🙂

  5. Birgitte schreef:

    Op een workshop heb ik geleerd er kwark voor te gebruiken (is beter te verkrijgen) en er nog een paar eetlepels olijfolie in te doen. Dat maakt het extra mediterraan. En om de smaken allemaal goed tot hun recht te laten komen een klein snufje zout en wat peper.

  6. Linda Delichef schreef:

    Ahh lekker. Mijn moeder maakt ook altijd zelf tzatziki, maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Komt op mijn to-do lijstje! 😀

  7. Laura schreef:

    Ik eet tzatziki bij de gyros. Toevallig ’t zelfde recept 😉
    Alleen doe ik de komkommer altijd in een schone keukenhanddoek uitknijpen, dan word de tzatziki minder waterig.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is ook een goed idee ja, met de zeef gaat het ook goed. De theedoek ga ik ook een keer proberen 🙂

  8. Astrid schreef:

    Mmm weer een heerlijk recept!
    Je kunt ipv Griekse yoghurt ook gewone yoghurt nemen en deze uit laten lekken in een theedoek 🙂

  9. reinalda schreef:

    ik kan geen lactose verdragen.zou ik het ook met gewone soja yoghurt kunne doen? of andere lactosevrije yoghurt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat moet geen probleem zijn.

  10. Edith Hoornstra schreef:

    Ik schraap de zaadlijsten er altijd eerst uit en rasp de komkommer dan, meeste vocht is er dan wel uit! Wij eten het eigenlijk alleen bij kip tandori, lekker fris!

  11. Sacha schreef:

    Als ik tzaziki maak laat ik de griekse yoghurt ook nog een paar uurtjes uitlekken. Hij wordt dan nog iets dikker.En idd met het verwijderen van de zaadlijsten van de komkommer.

    Let er wel op dat je geen huismerk griekse yoghurt gebruikt. Is een heel verschil qua smaak vind ik persoonlijk.

  12. Caroline schreef:

    heerlijk! Ben het terug uit Griekenland en heb daar een workshop van een Griek over tzatziki gehad. De Grieken voegen nog 2 el olijfolie en 1 el azijn toe. Proef je zeker terug en maakt het nog lekkerder!

  13. Mieke schreef:

    Van een Griekse kok heb ik aardig wat geleerd over de Griekse keuken en ik maar regelmatig verschillende Griekse gerechten zoals souzouki, keftedakia, Griekse paprikarijst etc. . Deze kok vertelde mij dat er in Griekse gerechten, zo ook in tzatziki, vaker oregano i.p.v. dille word gebruikt. Ik vind dat persoonlijk ook lekkerder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept