Het is gelijk Pasen wanneer je deze paasei cupcakes op tafel hebt staan. Ik vind ze er zo gezellig uitzien! Deze cupcakes maakte ik alweer ruim een jaar geleden, toen ik volop bezig was met bakken voor Het Feestdagen Bakboek. Ik had een cupcake dag ingepland en had meer cakejes gebakken dan ik nodig had voor het boek. Dus ik kon nog wat extra creaties maken. Ik kleurde wat botercrème groen, gebruikte een gras spuitmondje en pakte er wat mooie paaseitjes bij. Ze zijn supersnel gemaakt, maar dat hoef je natuurlijk niemand te vertellen als je de complimenten in ontvangst neemt voor deze prachtige paascupcakes.


Paasei cupcakes
Ingrediënten
Cupcakes
- 180 gram ongezouten roomboter
- 135 gram fijne kristalsuiker
- 1 el vanille-extract
- 4 eieren (M)
- 160 gram bloem
- 20 gram cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
Topping
- 1/3 portie botercrème
- groene kleurstof
- paaseitjes naar keuze
Instructies
-
Klop boter en suiker tot deze romig zijn. Voeg het vanille-extract en de eieren stuk voor stuk toe. Voeg de volgende pas toe als het eerste ei volledig is opgenomen.
-
Als laatst voeg je bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout toe, mix tot deze droge ingrediënten opgenomen zijn in het beslag.
-
Neem een muffinvorm en plaats cupcakepapiertjes in de holtes, verdeel het beslag over de vormpjes. Ik doe dit zelf met een ijslepel. Dat werkt gemakkelijk en je kunt het beslag zo mooi gelijkmatig verdelen.
-
Bak de cupcakes in 18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze gaar zijn. Laat ze even in de vorm rusten voordat je de cupcakes op een rooster volledig laat afkoelen.
-
Kleur je botercrème met de kleurstof (licht)groen. Doe daarna in een spuitzak met gras spuitmondje (bijvoorbeeld Wilton #233).
-
Spuit met de botercrème 'gras' op de cupcakes, dit hoeft niet netjes.
-
In het 'gras' kun je paaseitjes naar keuze plaatsen. Ik gebruikte kleine dragee eitjes, maar kies vooral jouw favoriete smaak uit.

Wat zou jij het liefst elke dag voor ontbijt eten? Mij kun je niet blijer maken dan met vers gebakken pancakes óf wafels. Dat vind ik zo lekker! Hoewel ik in werkelijkheid mijn dag meestal start met een yoghurt en granola, pak ik graag in het weekend uit met een feestelijk ontbijt. Wil jij dit weekend ook iets lekkers op tafel zetten? Ga dan aan de slag met deze 10 heerlijke recepten om zelf wafels en pancakes te bakken.
Een goed begin is het halve werk. En dat geldt ook voor het bakken van wafels en pancakes. Daarom start ik dit overzicht met het delen van mijn basisrecepten voor wafels en American pancakes. Met deze basisrecepten kun je namelijk oneindig variëren. Benieuwd welke variaties ik graag maak? Lees dan snel hieronder verder.
Er zijn in de wereld van bakken veel smaken die altijd goed met elkaar gaan. Een goed voorbeeld daarvan is blauwe bessen met citroen. Ik maakte daarmee deze heerlijke blueberry-lemon wafels. Heb je nog volkorenmeel in huis? Dan kun je ook volkoren blueberry-lemon pancakes bakken.
Met enige regelmaat vind ik het leuk om van een zoet baksel een hartige variant te maken. Zo is me dat ook gelukt met deze hartige Italiaanse wafels, met Italiaanse kruiden, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaat. En met deze pizza pancakes blijven we ook nog even in de Italiaanse sferen. Klinkt heerlijk toch?!
Ook de smaak van jouw favoriete taart kun je gebruiken om de lekkerste wafels en pancakes te bakken. Voor de chocoladeliefhebbers onder ons kan ik deze MonChou chocoladewafels aanraden. Of wat dacht je van deze heerlijke red velvet pancakes?
We sluiten deze lijst vol met lekkere wafels en pancakes af met misschien wel een van mijn persoonlijke favoriete smaakcombinatie: citroen en maanzaad. Combineer deze citroen-maanzaad wafels met zelfgemaakte lemon curd en je hebt gegarandeerd een succes. En maak het feest helemaal compleet met de citroen-maanzaad pancakes.
Wat bak jij liever: wafels of pancakes? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Heerlijk smeuïg zijn ze, deze mini citroen tulbandjes. En daarnaast vooral onwijs lekker en simpel om te maken. Ik maakte ze met de mini tulband bakvorm uit mijn laatste bakproductenlijn. Sinds mijn eerste twee bakproductenlijnen in de winkels hebben gelegen, krijg ik regelmatig vragen naar meer recepten met deze bakproducten. Komt voor de bakker. Ik merk aan jullie reacties dat de mini tulband bakvorm een grote favoriet is. Kan ik me helemaal bij aansluiten, want eigenlijk alles dat je erin bakt komt er automatisch zo leuk en mooi uit te zien. Zo ook deze mini citroen tulbandjes! En je kunt er nog op zoveel manieren mee variëren. Kijk daarvoor vooral even tussen de tips die ik onderaan het artikel heb gezet.
De meeste reguliere cakes voor in een 25 cm bakvorm op Laura’s Bakery kun je in deze mini tulband bakvorm maken. Deel het recept dan door vieren (daardoor houd je een verhouding over met 1 ei) en houd een baktijd van ongeveer 15 minuten aan.
Laura’s Bakery Bakproducten
Ik ben nog steeds onwijs blij met alle producten uit mijn eigen productlijn en gebruik ze wekelijks, al dan niet dagelijks. De eerste twee bakproductenlijnen zijn alweer volledig uitverkocht, maar als je toch nog nieuwsgierig bent dan kun je er via onderstaande links wat meer over lezen:
Meer mini tulband recepten
Mini tulbandjes zijn perfect als kleine traktatie, voor bij de koffie of als feestelijk dessert. Op mijn blog vind je dan ook meerdere heerlijke variaties om mee te bakken:
Wil je het recept aanpassen naar een grotere tulbandvorm of juist van groot naar klein omrekenen? Gebruik dan de handige omrekentool op mijn website om precies de juiste hoeveelheden te berekenen!
Mini citroen tulbandjes
Ingrediënten
- 55 gram ongezouten roomboter
- 50 gram witte basterdsuiker
- 25 gram Griekse yoghurt
- 1 citroen rasp en sap
- 1 ei (M)
- 0,5 tl bakpoeder of iets meer
- snuf zout
- 65 gram bloem
Instructies
-
Je hebt in onderstaande receptuur de citroenrasp en -sap van ongeveer 1/4e citroen nodig.
-
Klop de boter en suiker romig. Voeg de Griekse yoghurt, citroenrasp en citroensap toe en mix tot een egaal mengsel. Doe hetzelfde met het ei.
-
Bakpoeder, zout en bloem kun je tegelijk toevoegen, mix tot een glad beslag. Zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen kun je stoppen met mixen.
-
Vet de mini tulbandvorm in en bestuif met bloem. Verdeel het beslag over de zes vormpjes en spreid het met een spatel gelijkmatig uit.
-
Bak de min citroen tulbandjes in ongeveer 15 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en lichtbruin. Haal ze er direct uit en laat afkoelen op een rooster. Bestuif eventueel met wat poedersuiker.
Notities
- Decoreer de mini tulbandjes ook eens met wat mascarponeroom of roomkaas frosting en verse frambozen, dat smaakt er heerlijk bij.
- Ook wat gehakte pistaches en/of stukjes witte chocolade smaken heerlijk door het beslag, spatel dit door het beslag vlak voordat je het over de vormpjes verdeelt.

Sommige bakprojecten staan al jaren op mijn ‘to-bake lijst’, zoals het maken van een eigen zuurdesemstarter en het bakken van een zuurdesembrood. Die baklijst is alleen nogal lang en daarom schuiven bepaalde projecten steeds weer een maandje op. Zeker als het een wat meer tijdsintensief project is.
In december daagde Baktotaal mij al uit om zelf stroopwafels te maken en ook nu gaven ze mij een klein duwtje in de rug. Ik ontving een pakket van ze met alle benodigdheden om zelf een zuurdesembrood te bakken en ben meteen aan de slag gegaan.
Ik heb inmiddels al vele zuurdesembroden gebakken en ben ontzettend tevreden met het resultaat. Hoogste tijd om jullie in het artikel van vandaag stap voor stap uit te leggen hoe ook jij je eigen zuurdesemstarter maakt, met alle tips en tricks die daarbij horen. En vervolgens ga ik natuurlijk door met het delen van mijn recept voor een overheerlijk zuurdesembrood.
Wat is een zuurdesemstarter?
Een zuurdesembrood maken kost tijd, daar moet je voordat je begint rekening mee houden. Dus heb je haast? Stel dit project dan nog even uit, want een zuurdesembrood laat zich niet opjagen (goede eigenschap trouwens 😉). Dit komt voornamelijk omdat je eerst een zuurdesemstarter moet maken, ook wel een zuurdesemcultuur genoemd.
Met deze starter ontwikkel je op een natuurlijke wijze een gistcultuur voor je brood, je gebruikt namelijk geen regulier gist voor een zuurdesembrood. Om de starter te maken heb je gemiddeld zeven dagen nodig, maar in sommige gevallen heb je twee dagen minder of juist een week meer nodig. Geduld is een schone zaak.
Zuurdesemstarter maken
Het maken van de starter is erg simpel, je hebt er enkel meel en water voor nodig. Je begint met een gelijke hoeveelheid meel en water (50 gram om 50 gram) en je gaat op dagelijkse basis op hetzelfde tijdstip je starter terugbrengen naar 50 gram en opnieuw voeden met 50 gram meel en 50 gram water. Op deze manier blijven alle onderdelen in de verhouding 1:1:1.
Door dit proces worden de reeds aanwezige gisten en bacteriën in het meel actief en zullen gaan fermenteren, waardoor de starter in omvang zal verdubbelen en zoet-zurig zal ruiken. Dit is precies wat je nodig hebt om door te kunnen gaan met het maken van een desem, de basis voor je zuurdesembrood.
Onderstaand zie je op links hoe de starter eruit ziet als je ‘m net in de pot doet en op rechts zie je dat er een beetje activiteit is geweest.
BAKTIP: Heb je een vraag over het maken van een starter? Lees dan mijn artikel met tips en veelgestelde vragen bij het maken van een zuurdesemstarter.
Wanneer is mijn starter actief en klaar om te gebruiken?
Dit geldt vanaf/na dag 5: als je starter binnen 8 uur na de laatste keer voeden is verdubbeld in hoeveelheid, dan is je starter actief. Dit zie je doordat je een elastiek om de pot plaatst, zodat je de activiteit in de gaten kunt houden. En dan volgt er nog een kleine test om het echt zeker te weten: neem een glas of kommetje met water en doe hier een klein beetje van de starter in. Blijft het drijven? Dan is het zo klaar als een klontje, je starter is gereed voor om mee te bakken!
Sommigen zeggen dat de drijftest niet nodig is, maar dat je het ook kunt ‘proeven’: je starter moet op een prettige manier zurig smaken en mag niet prikken op de tong.
Mocht je er nu niet meteen een brood mee willen (of kunnen) bakken, kun je de starter in de koelkast parkeren. Door de lagere temperatuur vertraag je het gistingsproces als het ware. Een starter die in de koelkast staat hoeft maar 1 keer per week gevoed te worden. Wil je de starter na enkele weken weer gebruiken? Let er dan op dat je deze weer opnieuw activeert (zie bovenstaande alinea).
Onderstaande starter is zijn hoogtepunt net voorbij en alweer een beetje ingezakt.

Mijn starter stinkt, hoort dat?
Zoals ik al eerder omschreef hoort je starter een beetje naar yoghurt te ruiken, een aangename zurige geur met een lichtzoete ondertoon. Met name op het moment dat je starter op z’n hoogtepunt is, zal de zoete ondertoon pas echt aanwezig zijn.
Is dit niet het geval bij jou? Dan ruikt je starter waarschijnlijk té zuur of zelfs naar aceton of terpentine. Geen zorgen, je kunt je starter nog redden. De geur is een teken dat je starter (meer) gevoed moet worden. Zeker als het weer bijvoorbeeld erg warm is en je starter daardoor ook erg actief is geweest, zal deze meer voeding nodig hebben.
Help mijn starter wil niet actief worden
Soms duurt het wat langer voordat je starter actief wordt, maar vaak zie je na dag 1 of 2 al wel wat kleine luchtbubbeltjes (zie de foto hieronder). Mocht het hierbij blijven na 5 dagen, dan zijn er een paar dingen waar je extra op kunt letten (daarnaast ook gewoon erg goede beginnerstips):
- Gebruik voor je starter en het voeden van je starter tenminste 50% roggemeel, dit wordt sneller actief dan andere meelsoorten.
- Roer je starter tenminste elke keer bij het voeden stevig door, maar liever nog één of twee keer tot de volgende voeding. Op deze manier krijgen de aanwezige gisten en bacteriën in het meel voldoende zuurstof, waardoor ze actiever zullen worden.
- Werk schoon. Gebruik een schone lepel en spatel bij het voeden van je starter. Ik verschoon zelf ook de pot van mijn starter. Let er wel op dat je deze met koud water naspoelt als je deze heet hebt afgewassen, anders kan de warme pot het gist doden.
- Zorg ervoor dat je starter op een vaste, warme plek staat en dat je deze dagelijks op hetzelfde tijdstipt voedt. Starters houden niet van veel verandering en gedijen goed bij een warmere temperatuur (tussen de 21 – 25 graden), zoals een plekje boven de verwarming of het koffiezetapparaat.
Op die manier en met een flinke portie geduld krijg je een mooie, luchtige gistcultuur waardoor je uiteindelijke zuurdesembrood de juiste smaak en textuur zal krijgen. Wees vooral geduldig, want je kunt geluk hebben (onder de juiste omstandigheden) dat je starter na vijf dagen al actief is, maar het kan ook zomaar twee weken duren. Bij mij duurde het beduidend langer voordat de starter actief werd omdat het niet warm genoeg was in huis.

Welke bakmaterialen heb ik nodig?
Voor het maken van een zuurdesemstarter zijn een aantal bakproducten essentieel. Je moet dagelijks meel afwegen voor de voeding, waardoor een keukenweegschaal onmisbaar is. Daarnaast heb je lauwwarm water nodig dat absoluut niet té warm mag zijn (want dan dood je de gistcultuur), dus is een thermometer ook erg handig.
Door glazen potten te gebruiken kun je de activiteit van je starter heel goed in de gaten houden, daar helpt een elastiek extra bij. Deze bakmaterialen heb ik gebruikt:
- Keukenweegschaal
- Thermometer
- Plastic/glazen beslagkommen
- Plastic/houten spatels
- Glazen potten
- Elastiek
Basisrecept zuurdesemstarter
Ingrediënten
- 350 gram roggemeel of vervang eventueel voor 50% voor een ander volkorenmeel
- 350 gram water lauwwarm (rond de 25 graden)
Instructies
-
Dag 1 om 07:00 – meng 50 gram meel met 50 ml lauw water in een kom. Roer stevig door zodat al het meel vochtig is en doe dit in een schone pot. Dek de pot af met vershoudfolie, met de deksel er los op gelegd of een schone theedoek erover heen. Let erop dat je de deksel niet dichtdraait.
-
Dag 2 om 07:00 – waarschijnlijk zie je nu nog geen activiteit in je glazen pot, op een paar luchtbubbeltjes na, dat is meestal zo. Meng opnieuw 50 gram meel met 50 ml water in een kom. Breng de hoeveelheid in de pot terug tot 50 gram (de rest gooi je weg) en voeg het verse mengsel eraan toe, roer stevig door en dek af.
-
Dag 3 om 07:00 – herhaal dag 2. Als je het leuk vind kun je al een elastiek om de pot binden om de activiteit van je starter nauwkeurig bij te houden.
-
Dag 4 om 07:00 – herhaal dag 3.
-
Dag 5 om 07:00 – herhaal dag 4 en plaats vanaf nu sowieso een elastiek om de pot, op de rand tot waar je starter komt. Zo kun je de volgende dag zien of je starter actief genoeg wordt om over te gaan tot het maken van je desem. Verdubbelt je starter binnen 8 uur na het voeden? Dan is je starter op dit moment klaar om je desem mee te maken! Is je starter verdubbeld, maar ook weer ingezakt? Wacht dan tot de volgende dag, voed opnieuw en let goed op wanneer je starter z’n hoogtepunt bereikt. Ga dan meteen door met het recept voor het zuurdesembrood onderstaand.
-
Als je starter nog niet is verdubbeld op dag 6 (en die kans is groot, dus geen zorgen), ga dan stug door met het dagelijkse voeden totdat dit wel gebeurt en begin daarna met het recept voor het zuurdesembrood.
Notities
- Wat betreft het tijdstip: dit vond ik een handig tijdstip, meteen nadat ik ben opgestaan. Je kunt het ook twee uur later doen of in de avond, voor het slapengaan bijvoorbeeld. Zolang je het maar elke dag op hetzelfde moment doet.
- Wat te doen met starter restanten? Bak er pannenkoeken van! Hou hiervoor ongeveer deze verhoudingen aan: 200 gram meel, 100 gram starter, 3 eieren, 250 ml (karne)melk, een snuf zout en eventueel twee eetlepels suiker. Mix alles samen tot een beslag en bak er zo dun mogelijke pannenkoeken van in een pannenkoekenpan met wat boter.
- Meer vragen over het maken van een zuurdesemstarter? Lees hier al mijn tips en antwoorden op de veelgestelde vragen.
Hoe bak je een zuurdesembrood?
De eerste en meest belangrijke stap heb je al achter de rug (of je bent er mee bezig): het maken van je eigen starter. Als je starter eenmaal actief is ga je door met het maken van een desem, dit is de basis voor je zuurdesemdeeg. De actieve ‘rijpe’ starter ga je voeden met meel en water, wat vervolgens de desem wordt genoemd. Je wil liever niet je gehele starter op maken, dus het is slim om meer te maken dan je voor één brood nodig hebt. Dan hoef je de volgende keer niet helemaal opnieuw te beginnen. Voor onderstaand recept heb je sowieso niet je gehele starter nodig, dus dat komt goed.
Er zijn veel verschillende manieren waarop je een zuurdesembrood kunt maken. Dat begint al bij hoe je het deeg gaat mengen, maar ook hoe je het kneed, vormt en laat rijzen. Mijn recept is een combinatie van de vele uiteenlopende recepten die ik online en in boeken gelezen heb; na veel oefening ben ik tot mijn eigen favoriete handelingen gekomen.
In onderstaand recept ben ik voor een relatief makkelijke methode gegaan, met weinig poespas. Ik meng expres geen extra vet, suiker of zaden door het deeg en wil jullie vooral laten zien hoe makkelijk én lekker het maken van een zuurdesembrood is. Waarschijnlijk zul je een aantal bakpogingen nodig hebben totdat je de smaak helemaal te pakken hebt, maar zo werkt dat nu eenmaal met brood bakken. Aan de ene kant is het een precies werkje, waarbij ingrediënten nauwkeurig moet worden afgemeten en de juiste temperatuur van groot belang is, maar uiteindelijk is het ook gevoelswerk en moet je de methode vinden die bij jou past.

Welke bakproducten heb ik nodig om een zuurdesembrood te bakken?
Net zoals voor het maken van een zuurdesemstarter is voor het maken van een zuurdesembrood een weegschaal en thermometer erg praktisch. Wellicht ben je al handig geworden om zelf aan te voelen wanneer het water de juiste temperatuur heeft, dan hoef je niet elke keer de thermometer meer te gebruiken. Maar let wel op: als het water te warm is dan kun je het gist doden.
Welk rijsmandje moet ik gebruiken?
Het deeg laat je rijzen in een rijsmandje, let er wel op dat je het juist formaat in huis haalt. Het mandje dat ik gebruikte was eigenlijk voor een groter brood bedoeld, maar in onderstaand lijstje heb ik het juiste formaat gelinkt. Er zijn trouwens ook rijsmandjes voor langwerpige broden, i.p.v. voor ronde broden. Als je gaat werken met grotere hoeveelheden deeg, voor meerdere broden, dan is een deegschraper ook erg handig. Maar voor dit recept is dat niet nodig.
Hoe moet ik mijn zuurdesembrood insnijden?
Als het brood gerezen is, breng je een (decoratieve) snede in de bovenkant aan en dit gaat het meest prettig met een vlijmscherp broodmesje. Voor de eerste keren zou ik voor één simpele snede over de lengte gaan, maar als je het goed in de vingers hebt dan kun je voor meer decoratieve snedes gaan of een mooi ‘oor’ creëren zoals ik bij het brood op de foto heb gedaan. In deze video wordt erg duidelijk visueel weergegeven hoe je dat doet.
Zo bak je een zuurdesembrood af
Uiteindelijk zul je het brood afbakken, wat het meest prettig gaat in een broodbakpan, maar het kan ook in een braadpan. Het is in ieder geval belangrijk dat het een deksel heeft. Tijdens de eerste helft van het bakken zorgt de deksel ervoor dat het deeg door de stoom flink gaat rijzen. Halverwege het bakproces gaat de deksel eraf en daardoor krijgt het brood een lekker knapperige korst en een mooie bruine kleur. Ik gebruikte de broodbakvorm van Emile Henry. In eerste instantie gebruikte ik bakpapier, maar ik merkte later dat de onderkant van het brood nog beter werd als ik dit weglaat.
BAKTIP: Heb je een vraag over het maken van een brood van je zuurdesemstarter? Lees dan mijn artikel met tips en veelgestelde vragen bij het maken van een zuurdesembrood.

En als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, dan gebruik je net zoals ik dit elektrische mes om het brood mee aan te snijden als het afgekoeld is.
Dit waren alle materialen die ik gebruikte:
- Weegschaal
- Thermometer
- Broodrijsmandje Ø20cm
- Broodmesje
- Plastic/glazen beslagkommen
- Theedoek
- Broodbakpan of braadpan
Welke soort bloem of meel gebruik je voor zuurdesembrood?
Ik heb verschillende meelsoorten uitvoerig voor jullie getest, waardoor ik op een bepaald moment een enorme startersfamilie in mijn keuken staan. Dat was een flinke klus rond voedertijd kan ik je vertellen. 😉
In mijn ervaring kun je voor de zuurdesemstarter het beste een combinatie van volkoren roggemeel en volkoren speltmeel gebruiken of een starter volledig op basis van roggemeel, en gebruik het liefst biologisch meel. Een starter die rogge bevat activeert makkelijker en sneller vanwege de aanwezige voedingsstoffen. Als je alleen volkoren(spelt)meel gebruikt dan krijg je ook een goed werkende starter, het duurt alleen langer. Bloem behoort ook tot de mogelijkheden, maar hiervoor moet je nog meer geduld hebben. Doe jezelf (en je geduld) dus een plezier en kies voor roggemeel in je starter.
Wil je geen volkorenbrood maken? Geen probleem, je kunt je starter op basis van volkorenmeel nadat deze actief is geworden gaan voeden met bloem of gewoon je volkoren starter gebruiken voor je brood op basis van bloem.
Voor het zuurdesembrood zelf zijn de mogelijkheden eindeloos wat betreft het gebruik van verschillende meelsoorten. Gewoon (patent)bloem bevat minder eiwitten en zorgt daardoor voor een zachter resultaat. Zelf heb ik Franse bloem T55 gebruikt voor de basis van het deeg, omdat Franse tarwe meer eiwitten bevat en dit ervoor zorgt dat het zuurdesembrood meer volume krijgt en een stevige bite. Dat vind ik erg lekker bij een zuurdesembrood. De bloem heb ik aangevuld met volkoren speltmeel, maar in principe kun je dit ook gewoon vervangen door bloem, ander volkorenmeel of een combinatie ervan.

Basisrecept zuurdesembrood
Ingrediënten
Desem
- 25 gram actieve zuurdesemstarter
- 25 gram bloem ik gebruik Franse bloem T55 of T65
- 25 gram volkoren speltmeel
- 50 gram water lauwwarm (rond de 25 graden)
Deeg
- 350 gram bloem ik gebruik Franse bloem T55 of T65
- 150 gram volkoren speltmeel
- 365 ml water
- 125 gram desem
- 10 gram zout
- Olie voor de kom
Instructies
Bereiding
-
Alle voorbereidingen inclusief het rusten en rijzen tussendoor duren ongeveer 10 uur. Daarna ga je het brood pas afbakken. Houd hier rekening mee bij het tijdstip waarop je begint met onderstaand recept. Als ik geen tijd meer had om het brood na de laatste rijs af te bakken, dan heb ik het met rijsmandje en al in de koelkast gezet en de volgende dag afgebakken. Dit werkte voor mij goed, lees hier meer over het laten rijzen van brooddeeg in de koelkast.
Desem
-
Meng 25 gram van je actieve zuurdesemstarter, bloem, volkorenmeel en het water met een spatel door elkaar in een kom. Dek de kom af en laat 4 uur staan bij kamertemperatuur, daarna is je desem klaar om mee te bakken.*
Zuurdesembrood deeg
-
Neem een schone kom en meng hierin 275 ml van het water met je desem. Los alle desem erin op.
-
Voeg bloem en volkorenmeel toe en kneed alles met knijpende bewegingen door elkaar tot al het water opgenomen is.
-
Voeg nu nog 50 ml water geleidelijk toe, maar neem hier de tijd voor. In 5 – 10 minuten kneed je dit er op dezelfde manier doorheen: knijpend, maar zonder dat je het deeg laat scheuren.
-
Is al het water geabsorbeerd? Dan laat je het 15 – 20 minuten rusten, zodat de fermentatie z’n werk kan doen en de glutenstrengen kunnen gaan vormen.
-
Hierna voeg je het zout toe met de helft van het overgebleven water (20 ml) toe, kneed ongeveer 5 minuten door tot het deeg vrij glad aanvoelt en al het water heeft opgenomen. Herhaal nogmaals met de resterende 20 ml water.
-
Vet een kom in met de olie en leg het deeg hierin. Dek het af en laat 30 minuten rusten bij kamertemperatuur.
-
Pak de kom er weer bij en laat het deeg in de kom zitten. Maak je handen nat en pak het deeg steeds vanaf een andere kant op waarna je het over het deeg zelf heen naar het midden vouwt. Herhaal dit vanaf alle kanten en let op dat het deeg niet scheurt. Dek vervolgens weer af en laat opnieuw 30 minuten rusten bij kamertemperatuur. Dit wordt ook wel de ‘stretch & fold’ techniek genoemd.
-
Herhaal het bovenstaande proces. Dek hierna opnieuw af en laat 4 uur rusten en rijzen bij kamertemperatuur.
-
Je gaat het deeg nu vormen tot een grote bol, voor een mooi rond brood. Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg erop. Klop erop tot het plat is. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 °C (boven- en onderwarmte) en zet de broodbakpan in de oven. Deze heeft zeker 30 minuten nodig om op dezelfde temperatuur te komen als de oven.
-
Terug naar je deeg. Neem twee hoeken die tegenover elkaar liggen en vouw ze naar het midden. Doe hetzelfde met de andere twee hoeken en blijf dit herhalen totdat er geen hoeken meer zijn, maar een ronde bol deeg. Draai het deeg om en gebruik je handpalmen om in een zachtjes ronddraaiende beweging het deeg net iets strakker te laten aanspannen, maar let op dat het deeg niet scheurt.
-
Leg het deeg in een rijsmandje en laat minimaal 30 minuten rusten.
-
Haal je brood uit het rijsmandje, borstel eventueel een teveel aan bloem eraf en breng een snede aan in de lengte (zeker 0,5 cm diep).
-
Gebruik goede ovenwanten en haal de broodbakpan uit de oven, strooi er wat bloem op, leg het deeg erin, doe de deksel erop en zet zo snel mogelijk weer terug in de voorverwarmde oven. Doordat je pan al heet is zal je brood extra snel rijzen. Na 25 minuten haal je de deksel van de pan, laat je brood nu nog 20 minuten in de oven doorbakken.
-
Haal de pan uit de oven en laat het brood een uur afkoelen, daarna (of als het brood volledig is afgekoeld) is het tijd om het brood aan te snijden.
Dit is een samenwerking met Baktotaal.

Een heerlijk recept voor citroen-roomkaas mini slofjes met frambozen! Deze zalige kleine hapjes lenen zich perfect voor Pasen of gewoon voor bij een lekkere high tea. Het was alweer even geleden dat ik een taart met sloffen bodem met jullie deelde. Al meer dan drie maanden geleden om precies te zijn, dat was namelijk de goddelijke tiramisu slof. Ook een echte aanrader. Ik zou je in alle eerlijkheid niet kunnen vertellen welke lekkerder is, het is maar net waar je zin in hebt. Met welke ga jij aan de slag?
BAKTIP: Voor dit recept heb je een bakvorm voor mini cupcakes nodig. Ik gebruikte hiervoor deze mini cupcake pan van Wilton. Deze vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.


Nog meer recepten met frambozen
Ook zo dol op de smaak van framboos? Dan heb ik natuurlijk nog veel meer lekkere recepten voor je.
Citroen-roomkaas mini slofjes met frambozen
Ingrediënten
- 0,5x basisrecept sloffenbodem
- 300 gram roomkaas
- 5 el lemon curd
- 125 ml slagroom
- verse frambozen
Instructies
-
Bereid de lemon curd alvast voor volgens het recept en laat volledig afkoelen.
BEREIDING SLOFFENBODEMS
-
Maak het deeg voor de sloffenbodem volgens het recept. Je hoeft het deeg nog niet te laten koelen, dat komt in de volgende stappen. Let wel op dat je maar een half recept nodig hebt. Je kunt ook het volledige recept maken en de helft van het deeg (tot drie maanden) invriezen.
-
Vet een mini muffinbakvorm in met olie en bestrooi met bloem. Maak 20 balletjes van het deeg. Verdeel over de bodems van de muffin bakvorm en druk plat. Schep met een theelepel een schepje amandelspijs op elk sloffenbodempje en druk een beetje aan. Laat de randen vrij.
-
Zet de muffinbakvorm een uur in de koelkast om het deeg te laten rusten. Bak de bodems hierna in 12 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
BEREIDING VULLING
-
Mix de roomkaas zacht en mix daarna ook de lemon curd er doorheen. Proef even of je het zoet genoeg vindt en voeg anders een eetlepel extra toe. Terwijl je de mixer laat draaien giet je in een kleine stroom de slagroom bij het roomkaasmengsel. Mix enkele minuten totdat er een stevige, gladde room is ontstaan.
-
Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met de room en spuit van bovenaf een mooie toef in elke mini sloffenbodem. Druk vervolgens een framboos op elke slof en ze zijn klaar om te serveren.

Zodra de eerste zonnestralen van het jaar weer tevoorschijn komen, krijg ik al helemaal zin in frisse baksels. In het voorjaar en de zomer bak ik bijvoorbeeld graag met rood fruit of citroen. Jij ook? Dan moet je deze 10 heerlijke recepten zeker bekijken. Ik heb namelijk de lekkerste citroen baksels voor je op een rij gezet. Ik ben benieuwd welk recept met citroen jouw favoriet is.
(Bak)recepten met citroen
In dit lijstje vind je allemaal verschillende baksels met citroen. Uiteraard de klassieker: cake met citroen, die is natuurlijk altijd een goed idee. Maar ook allerlei andere heerlijke citroen recepten. Zoals een tulband, madeleines en meer. Genoeg opties voor echte citroenfans!
Mocht je op zoek zijn naar nog meer inspiratie, neem dan ook eens een kijkje tussen alle citroen recepten hier op Laura’s Bakery
Ontbijt of brunch
Leuk voor een feestelijk ontbijt of brunch: de citroen-maanzaad wafels met lemon curd. Die zijn makkelijk om te maken en zó lekker. Je kunt natuurlijk ieder wafelijzer gebruiken om ze te maken. Zelf ben ik erg tevreden met dit wafelijzer.
Wil je er een high tea van maken? Dan kun je als tweede baksel voor citroen-rozemarijn scones gaan. Ik kan je vertellen dat de kruidige rozemarijn en het frisse van de citroen echt een geweldige combinatie is.
Citroen tussendoortjes
Ben je op zoek naar recepten met citroen die perfect zijn als tussendoortje? Dan kan ik je deze citroen-havermout balletjes aanraden. Die zijn echt heel erg makkelijk om te maken!
Iets minder verantwoord als tussendoortje, maar minstens net zo lekker is deze smeuïge citroencake. Lekker fris van smaak en komt qua structuur erg in de buurt van de goedkope cakes uit de supermarkt. En heel eerlijk, daar ben ik echt dol op!
Bakken met citroen en ander fruit
Dat citroen ook goed te combineren is met ander soort fruit, zoals frambozen, bewijzen deze twee volgende recepten wel. Hoe lekker ziet deze citroen-frambozen tulband eruit? Die wil je toch gewoon opeten.
Heb je die al een keer eerder gebakken? Dan kun je ook kiezen voor een frambozen-citroen cakerol voor de afwisseling. Dat is naast heel erg lekker ook heel leuk om te maken!
Muffins en koekjes
Als je muffins bakken ook zo leuk vindt, dan moet je deze mini citroen kruimelmuffins echt een keer proberen. Door het kleine formaat zijn ze bijvoorbeeld ook heel leuk als traktatie voor op school of je werk.
Iets uitdagender om te bakken zijn de citroen madeleines. Maar zeker te doen en absoluut een aanrader. Ik verwacht dat je de koekjes niet lang zult bewaren, ze zijn namelijk zo lekker en zo op!
Desserts met citroen
Wil je spectaculair uitpakken voor een dessert? Dan kun je deze heerlijke citroen-champagne trifle maken. Maar ook een appelcake met citroencrème en rood fruit is een feest voor op tafel.
Welke van deze recepten met citroen is jouw favoriet? Laat het me vooral weten in de reacties, dat vind ik altijd leuk om te lezen. Ook als je zelf nog andere favorieten recepten hebt met citroen, lees ik dat graag ter inspiratie!

Met dit makkelijke recept maak je overheerlijke Oreo blondies. Dat is een brownie, maar dan zonder chocolade in het beslag.
Oreo blondies maken
Ik sta al jarenlang met regelmaat in de keuken en heb al zeker honderden recepten ontwikkeld. Daardoor gaat er nu veel in één keer goed in de keuken, oefening baart kunst zeggen ze ook wel. Al is dit echt niet altijd het geval, soms ben ik niet helemaal tevreden over het eindresultaat. Dat was ook zo bij de eerste versie van deze Oreo blondies. Ik besloot daarom opnieuw Oreo’s in te slaan om weer aan de bak te gaan. Dit keer met een perfect resultaat. Ik deel het recept met je zodat jij ook deze lekkere blondies met Oreo’s kunt maken.
BAKTIP: Al mijn tips voor het bakken van blondies lezen? Neem dan het basisrecept om blondies goed door!

Het Kinderbakboek 2
30 Nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst, de pannenkoekentaart of dino koekjes?

Recepten met Oreo koekjes
Ik ben dol op recepten met Oreo koekjes. Ze zijn niet alleen heerlijk om zo te eten, maar ook perfect om mee te bakken. Van snelle no bake traktaties tot feestelijke desserts — met Oreo’s kun je alle kanten op. Geen wonder dat ik er al veel recepten mee heb gemaakt. Enkele favorieten:
- Oreo truffels
- Oreo cheesecake
- Oreo fudge
- Oreo schuimpjes
- Oreo chocolade tulband
- Oreo cupcakes
- Oreo boterkoek
In dit artikel vind je nóg meer inspiratie om te bakken met Oreo’s!
Oreo blondies recept
Ingrediënten
- 350 gram lichtbruine basterdsuiker
- 225 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren
- 1 el vanille-extract
- snuf zout
- 275 gram bloem
- 1 rol Oreo’s in stukjes (16 koekjes)
- 100 gram witte chocoladestukjes
- Oreokruimels ter decoratie
Instructies
-
In een pannetje smelt je de boter. Eenmaal gesmolten giet je deze in een kom.
-
Voeg basterdsuiker toe en mix tot dit is opgenomen.
-
Voeg de eieren en vanille-extract toe en mix wederom op een lage stand tot deze zijn opgenomen.
-
Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen, mix rustig tot de bloem niet meer zichtbaar is.
-
Als laatst spatel je de stukjes Oreo en chocolade door het beslag.
-
Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en verspreid gelijkmatig. Strooi er nog wat extra stukjes Oreo overheen.
-
Bak de blondie in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). De bovenkant moet een dun krokant laagje hebben en de binnenkant mag nog een beetje wiebelig zijn, maar moet wel stevig aanvoelen.
-
Laat de blondie volledig afkoelen in de vorm en snijd daarna in stukjes. Blondies zijn machtig, dus je kunt hier prima wat kleinere stukjes van snijden.

Bakken zonder suiker, dat doe ik niet vaak. Maar afgelopen week ontwikkelde ik dit basisrecept voor suikervrije vanillecake voor jullie! Ja, speciaal voor jullie, en oké, ook voor mezelf natuurlijk.
Al jaren krijg ik regelmatig de vraag of ik suikervrije (cake) recepten kan delen. En dan specifiek met een suikervervanger, zoals Sukrin, zodat er niet hoeft te worden ingeleverd op de zoete smaak van ‘suiker’. En dus ging ik afgelopen week voor jullie aan de bak! Via Instagram konden jullie stemmen welk recept jullie het liefst op het blog terug wilden zien: de wens voor een suikervrije cake bleek overduidelijk een favoriet.
Jullie weten dat ik van de basisrecepten ben en daarom deel ik vandaag het recept voor een lekkere suikervrije vanillecake met jullie, met het gebruik van Sukrin Gold. Dit product van Sukrin kun je gebruiken om basterdsuiker 1:1 mee te vervangen, dus dat is heel handig. Dat kun je dus voor heel veel wat van mijn recepten gebruiken.
Deze suikervrije vanillecake is een fijn basisrecept dat je op allerlei manieren kunt verrijken, bijvoorbeeld door plakjes appel erin mee te bakken. Voor een echt feestelijke gelegenheid heb ik alvast een heerlijke variatie voor jullie bedacht die je ook terugleest in het recept. Ik versierde de suikervrije vanillecake met een (natuurlijk ook suikervrije) citroen-roomkaas topping met blauwe bessen en munt.
Het Complete Basisbakboek
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Sukrin suikervervangers
Sommigen van jullie zullen op Instagram vorige week mijn stories hebben gezien met de unboxing van allerlei Sukrin producten. De producten waar mijn aandacht het meest naartoe werd getrokken waren Sukrin:1 (ter vervanging van gewone kristalsuiker), Sukrin Gold (ter vervanging van basterdsuiker) en Sukrin icing (ter vervanging van poedersuiker). Deze vervangen precies de soorten suiker die ik het meest gebruik én je kunt ze in een 1:1 verhouding gebruiken om suiker te vervangen, echt reuze handig. De Sukrin Gold en de Sukrin Icing heb ik meteen voor dit recept gebruikt en ook met de Sukrin:1 heb ik een lekkere cake gebakken.
Bakken zonder suiker: dit vond ik ervan
Ik ben er erg tevreden over! Het resultaat was qua smaak bijna niet van mijn normale vanillecake te onderscheiden, dat gold ook voor het beslag. De bruining van de cake is net even anders dan ik gewend ben. Verder werd de cake zelf iets minder luchtig, maar dat vond ik eerlijk gezegd niet verkeerd (lekker smeuïg). Mocht je van een hele luchtige cake houden, dan kun je natuurlijk altijd een theelepel bakpoeder toevoegen.
En dan de smaak. Ik ben er natuurlijk eens goed voor gaan zitten 😉. Er is een heel minimaal verschil in mondgevoel, maar niet op een negatieve manier. Sommige zoetstoffen hebben bijvoorbeeld een bittere nasmaak, dat was hier absoluut niet aanwezig. De smaak van de cake was erg lekker, en al helemaal in combinatie met de citroen-roomkaas topping. Als je het iemand voorschotelt die niet weet dat het suikervrij is, dan zou die persoon dat niet snel door hebben denk ik. Ideaal dus, als je het mij vraagt. Hier wil ik vaker mee aan de bak!
WAT IS ERYTHRITOL?
De suikervervangers van Sukrin worden gezoet met de natuurlijke suikervervanger erythritol. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van erythritol gehoord, dus ben ik gaan speuren wat het exact is. Erythritol is een zoetstof die van nature voorkomt in heel veel soorten fruit. Deze suikervervanger wordt via natuurlijke fermentatie gewonnen en is daarom geen kunstmatige zoetstof. Na de fermentatie wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd met de witte korrels die ogen en aanvoelen als suiker tot resultaat.
Erythritol komt uit de familie van suikeralcoholen, die ook wel polyolen worden genoemd. Dit heeft trouwens niks te maken met alcohol, maar met de chemische samenstelling ervan die erop lijkt. Xylitol, sorbitol of maltitol horen bijvoorbeeld ook tot polyolen, maar erythritol is de enige polyol die geen calorieën levert. Erythritol heeft daarnaast ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel en is daardoor een zeer geschikte suikervervanger voor diabetici.
VOEDINGSWAARDEN SUIKERVRIJE CAKE
Normaal beschrijven wij geen voedingswaarden bij onze recepten, maar voor dit recept maken we een uitzondering, omdat dit aspect voor diabetici bijvoorbeeld erg van belang is. Om die reden hebben we ook rekening gehouden met de polyolen. Polyolen vallen net als suiker onder de koolhydraten. Het zijn echter zogenaamde ‘netto-koolhydraten’ omdat ze niet door je lichaam worden verteerd. De suikervervanger behoort tot de onverteerbare koolhydraten die je aftrekt van het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Netto koolhydraten zijn dus de totale koolhydraten minus polyolen. Polyolen tellen dus niet mee als daadwerkelijke koolhydraten. Om die reden kom je voor de Sukrin Gold in de vanillecake uit op slechts 4 gram netto koolhydraten in de gehele cake.
Één portie van deze suikervrije vanillecake (zonder topping) komt neer op 154 calorieën, 21 gram koolhydraten waarvan 0,2 gram suikers en 12 gram polyolen, 12 gram vet en 3 gram eiwitten. Één portie suikervrije vanillecake bevat dus 9 gram netto koolhydraten. Zet dat tegenover een even grote portie van mijn gewone vanillecake met 200 calorieën, 22 gram koolhydraten waarvan 13 gram suikers, 11 gram vet en 3 gram eiwitten.
Per 100 gram komt dat voor deze suikervrije vanillecake neer op 247 calorieën, 34,4 gram koolhydraten waarvan 0,3 gram suikers en 19,4 gram polyolen, 18 gram vet en 5 gram eiwit. 100 Gram suikervrije vanillecake bevat dus gram 15 netto koolhydraten.
Basisrecept suikervrije vanillecake (met citroen-roomkaas topping)
Ingrediënten
Cake
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram Sukrin Gold*
- 2 tl vanille-extract
- 4 eieren
- snuf zout
Citroen-roomkaas topping
- 100 gram roomkaas
- 125 ml slagroom
- 2 el Sukrin Icing
- 1 citroen
- Blauwe bessen
- Verse muntblaadjes
Instructies
-
CAKE. Meng in een kom de boter, Sukrin Gold en zout tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix samen met het vanille-extract tot een glad mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe aan het beslag. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
-
Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm (20×20 cm).
-
Bak de cake in 30 – 35 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte). Na het bakken stort je de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
-
TOPPING. Neem een kom en mix de roomkaas en de Sukrin icing samen tot het een zacht en romig geheel is. Voeg de rasp en sap van een halve citroen toe en mix nogmaals. Voeg in een dunne straal ook de slagroom toe en mix tot er een egaal en stevig mengsel ontstaat. Zet de vulling in de koelkast zodat hij nog wat kan opstijven.
-
Spuit de vulling vlak voor het serveren op de porties cake en versier met blauwe bessen en verse munt blaadjes.
Notities
- In plaats van Sukrin Gold, zou je ook Sukrin:1 kunnen gebruiken. Ook hier heb je 200 gram van nodig.
- Met dit beslag kun je ook 12 cupcakes bakken. Deze bak je in 20 minuten gaar.
Dit is een samenwerking met Sukrin.

Twix brownies, oftewel de waanzinnige combinatie van millionaires shortbread met mijn smeuïge brownies. Hoe kóm je in hemelsnaam op deze combinatie vraag je je af? In dit geval stond er letterlijk op mijn (bak)planning: een nieuwe smaakcombinatie met brownies bedenken. En dat is best een uitdaging als je weet hoeveel brownie recepten er al op Laura’s Bakery online staan. Ik scrollde een beetje door mijn andere categorieën heen en toen ik mijn caramel shortcake zag (dit recept heeft zoveel verschillende namen), wist ik genoeg. Dit moest het worden. En het was me toch een potje lekker! Een brownie of een punt caramel shortcake gaat nooit meer hetzelfde zijn.
TWIX BROWNIES (MILLIONAIRES SHORTBREAD BROWNIES)
Ingrediënten
Bodem
- 120 gram ongezouten roomboter
- 55 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
Vulling
- 60 gram ongezouten roomboter
- 1 blikje gecondenseerde melk (Friesche Vlag)
- 4 el donkerbruine basterdsuiker
Topping (brownies)
- 45 gram roomboter
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 45 gram donkerbruine basterdsuiker
- 90 gram pure chocolade
- 1 el stroop pannenkoekenstroop
- 1 ei (L)
- 1 tl vanille extract
- 40 gram bloem
- 15 gram cacaopoeder
- 0,5 tl bakpoeder
Instructies
Bereiding bodem
-
Mix de boter, suiker en zout romig. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe en mix tot al het meel goed is opgenomen. Bekleed een ingevette vorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in 20 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bereiding vulling
-
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en blijf roeren met een garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren. De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet de taart even in de koelkast zodat de karamel kan afkoelen.
-
In dit bericht zie je met stap-voor-stap foto’s hoe je de karamel maakt.
Bereiding topping (brownies)
-
Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
-
Mix op een lage stand het ei en vanille extract door het chocolademengsel, tot er een egaal beslag ontstaat. Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Liever niet lang mixen of op hoge snelheid, anders worden je brownies minder smeuïg.
-
Giet het beslag op de afgekoelde laag karamel en zet voor nog 15 minuten in de oven op 190 °C (boven- en onderwarmte). Laat de twix brownies volledig in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt en in stukken snijdt. Een dag later vind ik de brownies persoonlijk nóg lekkerder.

Ik heb in de loop der jaren een flinke verzameling spuitmondjes opgebouwd. Een aantal heb ik zelfs in meervoud, dat zijn dan ook precies de spuitmondjes die ik het meest gebruik. In dit artikel vertelde ik al eens over mijn favoriete spuitmondjes die ik niet zou willen missen. Vandaag wil ik je laten zien hoe met één van die spuitmondjes, maar liefst vier verschillende toeven kunt spuiten. Het gaat hier om de stervormige spuitmond, vaak ook de 1M genoemd. Het merk Wilton voert het spuitmondje onder die naam, maar dit model kom je ook onder andere namen of zelfs naamloos tegen. Open star is ook een veel gebruikte term voor dit model.
TIP: Het 1M spuitmondje zit onder andere in deze spuitmondjes set met nog twee hele fijne spuitmondjes die ik jullie kan aanraden.
Ik leg jullie uit hoe je verschillende soorten toeven kunt maken met dit spuitmondje en link daarbij ook door naar een Reel op Instagram. Een video zegt immers nog meer dan alleen maar woorden.

Zigzag toef
Ik begin met de voorste toef, de zigzag. Misschien wel de meest eenvoudige toef. Je maakt letterlijk een zigzag beweging bovenop de cupcake en klaar ben je. Deze toef is uitermate geschikt wanneer je er een mooie decoratie op wilt plaatsen. Die kun je zelf van fondant maken, maar een mooie luxe sprinkle mix is ook perfect.
Klassieke toef
Dan de klassieke toef. Ik zal hem opdelen in stappen:
- Ik begin altijd in het midden van de cupcake, dit zorgt ervoor dat de toef niet in kan zakken.
- Vanuit het midden ga je naar de zijkant om er in een cirkel omheen te werken.
- Als de eerste laag klaar is, maak je bovenop deze laag crème een tweede cirkel die iets kleiner is.
- Voor de derde laag maak je een halve cirkel.
- Zorg dat je in het midden eindigt. Dan stop je met knijpen in de spuitzak en trek je hem recht omhoog weg.
- Je toef is klaar! Je kunt hem versieren met bijvoorbeeld sprinkles.
TIP: Toeven maken is echt niet zo moeilijk, maar enige oefening helpt wel. Toen ik wilde leren toeven spuiten, maakte ik ze op een lepel. Na iedere toef deed ik de crème weer terug in de kom om daarna weer opnieuw te gebruiken voor meer ‘oefentoeven’.

Roos of rozet toef
De roos of rozet is een favoriete toef van mij. Deze toef bestaat uit 1 laag waarbij je in het midden begint. Werk in cirkels om het midden heen en ga door tot je de rand van de cupcake hebt bereikt.
TIP: Houd de spuitzak altijd goed rechtop en blijf de hele tijd ongeveer even hard knijpen in de spuitzak
Softijs toef
Als laatst deel ik graag de -zoals ik hem noem- softijs toef met jullie. Je begint in het midden van de cupcake en knijpt in de spuitzak. Blijf knijpen tot je tevreden bent over de breedte van de toef, daarna trek je langzaam de spuitzak naar boven. De toef wordt steeds iets smaller. Als je tevreden bent over de hoogte van de toef stop je met knijpen en trek je de spuitzak weg.
Video uitleg toeven spuiten
Ben je nog niet veel wijzer na het lezen van deze spuittechnieken? Dan weet ik zeker dat mijn video over het spuiten van deze toeven je gaat helpen. Hierin zie je namelijk precies hoe ik elke toef maak.
Al deze technieken kun je ook prima met andere soorten spuitmondjes maken. Ieder spuitmondje geeft een ander effect, dus het is heel erg leuk om hiermee te variëren.
Welke toppings kun je gebruiken voor toeven?
Ik maak mijn toeven meestal met botercrème, daar kun je ook allemaal smaakjes aan geven. Dit zijn een paar van mijn favoriete recepten:
Je kunt ook andere crèmes gebruiken voor toeven. Mascarponeroom en cream cheese frosting zijn hier goede voorbeelden van.
Spuitmondjes kopen
Jullie vragen mij vaak welke spuitmondjes ik heb en waar ik ze koop. Nu koop ik ze vaak waar ik ze op dat moment tegenkom, ik heb daarom een paar fijne sets voor jullie opgezocht die overeenkomen met mijn collectie favoriete spuitmondjes.
- Set van 3 spuitmondjes van Wilton
- Set van 4 spuitmondjes en 8 spuitzakken (met precies deze set ben ik ooit begonnen).
Ik ben benieuwd naar jullie toeven, deel ze vooral via social media en tag mij met @laurasbakery op Instagram of gebruik #laurasbakery in je post.

Ja, dat lees je goed: een citroen-maanzaadcake mét courgette! Dat is weer eens wat anders dan je meestal op Laura’s Bakery voorbij ziet komen, maar daarom vond ik het extra leuk om uit te proberen. Belangrijker nog, deze courgettecake was echt onwijs lekker. Op de foto kun je al zien dat de cake wel iets groener is dan je gewend bent van een reguliere cake. Dat komt natuurlijk door de schil van de courgette. Ondanks dat er groente door deze cake is verwerkt, proef je deze absoluut niet terug in de cake en lever je niet in op de smaak. Op deze manier wil ik altijd wel met groente in de keuken werken!
Dit recept is afkomstig uit het boek Bakken met groente, daarover vertel ik meer onder de foto. Ik heb een paar kleine aanpassingen in het recept gedaan om het net iets toegankelijker te maken, maar daardoor is het recept niet meer glutenvrij (dat was het origineel wel). Bij de tips onderaan het recept leg ik ook uit hoe je deze cake weer gemakkelijk glutenvrij kunt maken.

REVIEW BAKKEN MET GROENTE – LIANA WALLENTINSON
De schrijfster van het boek heeft altijd al van bakken gehouden, maar houdt tegelijkertijd ook erg van experimenteren. Daaruit ontstond haar boek Bakken met bonen, maar ook dit boek, Bakken met groente. Een boek met meer dan 50 bakrecepten waarbij groente een belangrijke rol spelen. Mijn eerste vraag was eigenlijk, waarom zou ik groentes in mijn baksels willen verwerken? Daar geeft ze in het boek meteen antwoord op: meer voedingswaarde in je baksels, de mogelijkheid om restjes groente in een lekkere cake of plaat met broodjes te verwerken en de mooie natuurlijke kleur en smaak die groentes aan je baksel kunnen geven. Oké, ik ben overtuigd.
In het boek kun je allerhande baksels met groente terugvinden. Van broden, crackers en kleine broodjes, tot cakes, muffins en wafels. Ik ben oprecht benieuwd naar veel recepten in dit boek, mede omdat ik zelf nauwelijks of nooit op deze manier groentes door mijn brooddeeg of cakebeslag verwerk. De foto’s zien er heerlijk uit en ook de ingrediënten zijn goed te doen (als je tenminste niet te hard schrikt van hier en daar een alternatief soort meel, zoals roggemeel of rijstmeel).
Ik ben enthousiast! Als je vaker groente wilt verwerken in jouw baksels, dan is dit boek zeker een aanrader. Het boek telt 143 pagina’s, bevat meer dan 50 recepten en is te koop via Bol.com of via Amazon.nl.
Citroen-maanzaad courgettecake
Ingrediënten
- 2 eieren
- 135 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
- 1 citroen
- 100 gram bloem
- 55 gram maïzena
- 2 tl bakpoeder
- 1,5 el maanzaad
- 75 gram boter gesmolten
- 125 gram courgette fijngeraspt
Instructies
-
Klop de eieren en de suiker luchtig in een kom. Rasp de schil van de citroen en voeg deze samen met het vanille extract toe. Spatel er doorheen.
-
Meng bloem, maïzena, bakpoeder, maanzaad en een flinke snuf zout in een andere kom. Meng dit vervolgens samen met de gesmolten boter door de opgeklopte eieren heen en roer tot alles gemengd is.
-
Voeg tot slot de geraspte courgette toe aan het beslag en spatel er doorheen. Giet het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm.
-
Bak de cake in 35 – 40 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte). Laat de cake hierna afkoelen in de vorm.

Yes! Het is eindelijk zo ver: ik mag jullie met gepaste trots vertellen dat Kinderbakboek 2 onderweg is! En dat niet alleen, ik mag ook meteen de cover laten zien. Wat was dit boek en deze omslag weer een feestje om te maken. Puzzelen met de lekkerste en leukste baksels voor alle kleine koekenbakkers (en jawel, ook met heuse domino koekjes) die een mooie aanvulling zijn op de recepten uit het eerste deel. Na de kleine voorproefjes die ik jullie afgelopen tijd heb gegeven, moet ik zeggen: velen van jullie hadden het al geraden, of misschien vooral gehoopt. 😉 En nu is het zo ver, het boek kan gereserveerd worden zodat het half juni als eerste bij jou op de mat valt.
HET KINDERBAKBOEK 2
Eerst wat meer over de inhoud. Op de voorkant zie je al een aantal lekkernijen, maar in totaal staan er 30 overheerlijke recepten met stap-voor-stap illustraties in het boek. De illustraties zijn net zoals jullie al gewend zijn in Het Kinderbakboek 1 en in mijn printables, duidelijk en vrolijk. De recepten zijn allemaal gloednieuw en bij elk recept vind je een foto van het eindresultaat, een bewaaradvies en een variatie- of baktip. De recepten zijn verdeeld over vijf hoofdstukken:
- Taarten en cakes
- Koekjes
- Toetjes
- Nog meer zoet lekkers
- Hartig
Ja, je ziet het goed. Het Kinderbakboek 2 heeft een hoofdstuk met hartige baksels, want ook daar kwam ontzettend veel vraag naar vanuit jullie. Op de voorkant van het boek zie je bijvoorbeeld al een voorproefje van de kaas pretzels die je o.a. met het boek zult kunnen maken.
Ook bij aankoop van Het Kinderbakboek 2 krijg je natuurlijk gratis toegang tot de speciale online omgeving waar nog meer printables te vinden zijn. Geen recepten, maar wel kleurplaten en andere leuke dingen. Ideaal voor wanneer je moet wachten in de keuken op het rustende koekjesdeeg in de koelkast of voor tijdens de kindervakanties. En die extra printables kun je natuurlijk net zo vaak printen als je maar wilt.
PRAKTISCH
Wie Het Kinderbakboek 1 al in huis heeft zal dit niet verbazen, maar ook deel 2 is uitgevoerd met een spiraalband. Zo blijft het extra goed open liggen. De pagina’s zijn stevig en voorzien van een speciale lak waardoor ze tegen een stootje kunnen. Beslag gemorst? Doekje erover en niets aan de hand. Kidsproof dus! En ook gewoon fijn voor de keukenklungels onder ons (zoals ikzelf regelmatig), want ook in mijn kook- en bakboeken vind je de nodige vlekken terug.
WANNEER KAN JE AAN DE BAK?
Het boek kost 22,99 euro en is vanaf vandaag te reserveren bij bol.com en amazon.nl (inclusief gratis verzending). Dat betekent dat het boek zodra het klaar is bij de drukker half juni, direct naar jou wordt verstuurd! En daarnaast word ik natuurlijk ook extra vrolijk om jullie enthousiasme terug te zien in de reserveringen. En nu hoor ik jullie al denken: betekent dit dat er ook nog een kinderbakboek 3 zal komen? Als het aan mij ligt wel! Maar dat hangt natuurlijk helemaal van jullie af.
Naast de cover deel ik ook graag dit kleine voorproefje aan recepten met jullie, ik kan niet wachten om het gehele boek met jullie te kunnen delen:
KINDERBAKBOEK 1
Wil jij meer weten over Het eerste Laura’s Bakery Kinderbakboek? Dat kan natuurlijk. In deze video vertel ik je er uitgebreid over. Ook schreef ik er al meerdere artikelen over die terug te lezen zijn op het blog:
Als je toch nog een vraagt hebt over Het Kinderbakboek 1, Het Kinderbakboek 2 of één van mijn andere boeken, dan kun je mij natuurlijk altijd een berichtje sturen.