Makkelijke citroencake
Jullie zijn niet anders van mij gewend, maar uiteraard is dit een recept voor een makkelijke citroencake. Binnen 20 minuten schuif jij deze lekkere cake de oven in, echt waar. Met een heerlijk smeuïg, maar toch ook luchtig resultaat.
Ben je benieuwd hoe ik deze citroencake zo lekker smeuïg hebben kunnen bakken? Het antwoord is: yoghurt! Dit ingrediënt zorgt ervoor dat cake een smeuïge structuur krijgt, zonder dat het vettig wordt. In deze cake heb ik specifiek gekozen voor Griekse yoghurt 10%, maar ik heb het ook wel eens met andere (meer magere) soorten yoghurt gemaakt. Het kan allemaal, maar ik vind volle yoghurt het beste werken.
Bak jij graag met citroen? Neem dan ook eens een kijkje tussen alle citroen recepten op Laura’s Bakery!
Citroencake met glazuur
Gewoon naturel is deze cake al onweerstaanbaar lekker, maar als je een feestelijke twist aan het recept wil geven dan kun je een glazuur toevoegen. Ik vind het persoonlijk erg lekker om in dit geval een lekker zurig citroenglazuur te maken, met citroensap. Je kunt ook citroensap en Griekse yoghurt combineren, maar door de toevoeging van Griekse yoghurt zou je de cake in de koelkast moeten bewaren en aangezien cakes daarvan uitdrogen heeft dat niet mijn voorkeur.
Zo maak je een citroencake met glazuur:
Nadat de cake volledig is afgekoeld maak je in een kommetje een glazuur van 100 gram poedersuiker en 2 el citroensap. Het moet een dik, maar schenkbaar glazuur zijn. Giet dit over de cake en maak eventueel af met wat extra (gele) citroenrasp. Laat volledig uitharden voordat je de cake aansnijdt en serveert.
Dag Laura,
Bedankt weer voor het recept. Ik heb nog een vraag. Welk vetgehalte moet de Griekse yoghurt bevatten of maakt dat niet uit?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Tally
Ik heb met een 10% vetgehalte gebruikt. Ik denk dat met een lager percentage ook wel lukt, al zal het resultaat misschien iets afwijken.
Dag Laura,
Deze ga ik zeker proberen!
Geke
Staat nu in de oven….het ruikt heerlijk. Ik dacht even dat het fout ging met de yoghurt en citroensap. Leek in de schift te gaan maar na de bloem werd het een mooi beslag.
Bedankt voor het recept…..we gaan er vanavond van smullen.
Ik dacht net hetzelfde! Gelukkig kwam het goed en de cake is gewoon superlekker.
Dat gebeurt soms ja, komt door de hoeveelheid vocht. Bloem maakt die verhouding weer goed zodat je gewoon een mooi beslag hebt 🙂
Staat in de oven, ruikt goed maar hij is voor zover ik nu kan zien wel ingezakt … ;(
Hij rijst niet megaveel, en als je halverwege de baktijd kijkt kan dat inderdaad zo lijken, dan heeft de cake gewoon nog wat meer tijd nodig.
Top recept weer! De cake smaakt heerlijk 🙂
Afgelopen weekend gebakken en is echt super lekker!
Foto kan je hier bekijken: https://www.pinterest.com/pin/689121180455404102/
Dag Laura, een super heerlijke smeuïge cake. heb je hier ook een chocolade versie van?
De Oreo tulband is ook heerlijk smeuïg!
Beste Laura. Mijn beslag liep over reeds in het begin van de baktijd. Mijn vorm van 25 cm leek iets te klein. De krokantjes die afgevallen waren, waren wel lekker.
Ik heb ipv baksoda natriumbicarbonaat gebruikt. Is dat hetzelfde misschien. Op de verpakking staat dat het voor gebak is oa.
Voor de rest superlekkere cake. Bedankt voor het recept.
Natriumbicarbonaat is inderdaad hetzelfde. Het zou kunnen dat jouw cakeblik misschien iets lager is geweest waardoor hij overstroomde, of misschien heb je grote eieren gebruikt. Fijn dat hij in ieder geval goed smaakte!
Hey Laura,
Hoe zo’n oven gebruik jij?
Ik heb alles gedaan zoals moet en de cake was helemaal vloeibaar. ?
Groetjes,
Wilma
Heb je misschien een combimagnetron? Daarin is het namelijk zeer moeilijk om een cake mooi gaar te bakken.
Ik heb een hete luchtoven.
Dat is wel gek. Ik zou de oven even testen met een losse thermometer om te controleren of de temperaturen (nog) wel kloppen. Klinkt alsof hij niet warm genoeg is.
Hi Laura, kan ik ook gewone volle yoghurt gebruiken, dat heb ik in huis.
Kan ook, je zult wel een iets ander resultaat krijgen.
Heerlijke cake!! We zijn dol op recepten met citroen, dus deze is weer super!
Hoi Laura,
Altijd weer genieten van je baksels!
Zou je door dit beslag ook de maanzaadjes kunnen doen?
Jazeker!
Hallo Laura, bedankt voor het recept! Ik heb hem gebruikt voor twee kleine tulbandjes ipv 1 grote cake. Binnen 30 minuten had ik twee smeuïge cakejes!
Kan ik deze hoeveelheid ook aanhouden voor een tulband?
Dat wordt dan wel een kleine tulband denk ik, afhankelijk van de grootte van je vorm uiteraard. Zou het eerder x1,5 of x2 doen.
Hoi hoi,
Kan ik deze cake ook invriezen?
Groetjes Ilse
Jazeker 🙂
kan ik speltbloem gebruiken Laura ? en welke maat eieren had je ?
Eieren is altijd maat M. Speltbloem zou je kunnen proberen, maar je krijgt wel een ander resultaat. Ik heb er in een cake zelf geen ervaring mee.
Ik heb het met speltbloem gemaakt. Heerlijk. Ik heb ook alleen bakpoeder gebruikt maar dan wel de hoeveelheid x 4. Geen sodazout
Dit is zo lekker alsook de appelcake, Laura. Geweldig en nog eens geweldig!
Lekker !
Ik heb de cake gemaakt met 100gr kwark en 175gr palmsuiker. De cake op zich is wel goed gelukt maar toch nog een beetje droog. Wat vooral tegenvalt is de smaak. Beetje flauw, niet echt lekker, het lijkt of ik meest bloem proef. Onlangs had ik hetzelfde met appeltaart. Ook geen lekkere koeksmaak.
Wat doe ik fout?
Dat kan door je aanpassingen komen, maar het is ook mogelijk dat je de taart/cake misschien te lang en/of heet bakt.
Hoi Laura,
Zou het ook lekker zijn om een scheutje limoncello aan het beslag toe te voegen?
Gr. Martine
Ik zou ermee uitkijken, want het beïnvloedt ook de structuur van het beslag.
Hoi Laura.
Ik wil citroensap uit concentraat gebruiken, zo’n geel flesje die je in de supermarkt koopt. Hoeveel zou ik dan moeten gebruiken voor het sap van 1 citroen, heb je enig idee?
Rasp gebruik ik overigens van Dr. Oetker, rasp van 1 citroen zijn 2 eetlepels uit het potje.
Ik hoop even van je te horen want morgen ga ik er 2 bakken, altijd 2 want dan kost het maar 1 keer stroom haha, een Zeeuw is zunig ok mee energie 🙂
Ik zou aanraden gewoon verse citroenen te gebruiken, vooral als het aankomt op rasp is dat vele malen lekkerder. Een grote citroen heeft ongeveer zo’n 60 ml sap.
Hoi! Ik wil hem gaan bakken en heb alle ingrediënten voor me staan. Maar geen Baking soda. Kan ik hem ook maken zonder bakingsoda?
Eén theelepel baking soda, is het hele zakje, vervang je door 3 tl bakpoeder
Ik heb enkel bakpoeder staan kan ik deze dan maken zonder baking soda?
Eén theelepel baking soda, is het hele zakje, vervang je door 3 tl bakpoeder.
Ik maakte citroencake met jouw lemoncurd onder het beslag (en dan iets minder boter) en die was ook heerlijk en smeuïg!
De cake was wel heel kruimelig maar toch vet lekker
waarschijnlijk heb je hem dan te lang/heet gebakken. Fijn dat hij alsnog heerlijk was 😀
Ben benieuwd…..ben hem nu aan het bakken .. Bedankt….uit Spanje..
Hallo Laura,
Ik zou graag cupcakes hiervan willen maken, omdat ik op internet nergens anders een goed recept voor citroencupcakes kan vinden. Ik had de vraag hoeveel cupcakes je hier van zou kunnen maken? \\
Groetjess
Een cake is over het algemeen voldoende voor ongeveer 12 cupcakes.
Dag Laura, ik wil dit graag maken in een ronde spring vorm met candied lemon peel als garnering. Weet jij misschien hoe dit moet?
Helaas, ik heb dit zelf nog nooit gemaakt.
Ik heb deze cake gemaakt. En hij is echt heerlijk. Super goed gelukt. Ik heb een hete lucht oven. Temperatuur op 155 graden en 60 minuten. Toen was hij perfect.
Als ik cupcakes maak met dit recept cupcakes maak,hoelang is dan de baktijd en oventemperratuur?
In dit artikel geef ik daar meer uitleg over: https://handigebaktips.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/
Hallo, ik heb de cake al een paar keer gemaakt en hij is super lekker. ben alleen nog aan het uitzoeken op welke stand ik de oven het best kan zetten, ik heb en hete lucht oven: geldt dan ook 55-60 min op 175 graden? Groetjes Tessa
Alle genoemde temperaturen zijn voor boven- en onderwarmte. Hetelucht zet je 10-20% lager.
ok. ik heb hem op 155 gezet en 57 min in de oven gedaan alleen in het midden van de cake leeg de cake net niet gaat genoeg. wat zou ik dan anders kunnen doen?
Dan heeft hij in jouw oven nog wat langer nodig.
In de bereidingswijze staat “Bakpoeder, baking soda, zout en bloem kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi glad beslag. Zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen kun je stoppen met mixen.” Kan dit met een mixer of moet dit met de spatel gebeuren?
Ik gebruik een mixer omdat ik die al gebruik voor het romig kloppen van de andere ingrediënten. Maar een spatel kan ook.
Als je een mixer gebruikt, sla je dan het lucht er niet uit?
Niet als je niet te hard/lang klopt.
Hmmm, ik maakte hem net, staat nog af te koelen, maar het beslag was al heerlijk :p, dus ik verwacht dat de cake net zo lekker zal zijn!
I am using stevia instead f sugar. Wonder how this will work out
Will you share the results with us and the other readers? Curious what amounts you have used 🙂
Hoi,
Kan ik ook gewone halfvolle yoghurt gebruiken? Of creme fraiche?
Grtz Astrid
halfvolle yoghurt kan prima
Hoi Laura,
Ik vroeg me af hoe lang deze cake goed is?
Is hij door de toevoeging van yoghurt minder lang houdbaar?
Hi Eline, nee hoor hiervoor geldt hetzelfde als met een gewone cake.
Mmm, ben niet zo tevreden over dit recept, volgens mij moet je de griekse yoghurt en de citroensap pas nadat je alles samen hebt gemengd erdoorheen spatelen met een spatel. Nu kunnen de eieren niet luchtig geklopt omdat het sap van de citroen schift…
Jammerrrr!
Wat jammer dat heb bij jou niet goed gelukt is, daar heb ik geen last van gehad. Waren alle ingrediënten op kamertemperatuur?
Bij mij was het beslag helemaal geschift, ook na het toevoegen van de bloem. Alles was op kamertemperatuur, maar zodra ik de yoghurt en citroensap toevoegde, begon het helemaal te schiften. Het resultaat is een cake die helemaal niet luchtig is, je ziet zo de brokken van het geschift deeg. De smaak is wel lekker hoor! Wat kan ik doen?
Wat vervelend! Je zou een volgende keer de vloeistoffen in kleinere delen kunnen toevoegen, dan kan het langzamer familie maken.
Heerlijk! Maar krijg een vrij korrelige structuur. Hoe kan ik dit oplossen? Pattiserie bloem gebruiken? Of juist minder bakpoeder/ei en dat soort dingen? Ik ben op zoek naar een hele fijne cake, met fijne structuur zeg maar. Ben benieuwd! 🙂
Heeft het afgebakken eindresultaat een korrelige structuur bij je? Of het beslag. Ik weet niet goed wat je bedoelt, maar misschien is dit wat voor je:
– https://www.laurasbakery.nl/angel-food-cake-met-aardbeien/
Smelt je de boter vooraf of gewoon kamertemperatuur?
Als het er niet bij staat dan is het altijd op kamertemperatuur.
Kan ik dit recept ook in een tulband maken? Tulband is 25 cm
Dat zou ik niet weten, je kunt zelf even de inhoud met elkaar vergelijken.
Beste Laura, het is volgens mij goed gelukt, ziet er uit als op de foto en is ook best lekker, maar het smaakt helemaal niet naar citroen…dat vind ik jammer
Wat jammer! Heb je misschien iets veranderd aan het recept?
Hi Laura,
Ik wilde graag voor een dagje op het strand een frisse cake maken, deze ziet er super uit! Ik vond het wel moeilijk om te kiezen tussen deze citroencake en je sinaasappel-yoghurt cake, maar aangezien ze beide yoghurt bevatten dacht ik eraan om deze misschien te combineren. Kan ik dus deze cake maken maar dan met sinaasappel ipv citroen, glazuur en misschien maanzaad erin? Ik maak namelijk wel eens vaker iets met de citroen-maanzaad combinatie en wilde nu iets nieuws proberen!
Terwijl ik dit zo schrijf ben ik eigenlijk al te nieuwsgierig naar het resultaat en heb besloten het gewoon te doen 🙂
Groetjes Rosa
Hopelijk is hij lekker geworden!
Op hoeveel moet de oven voorverwarmd
de temperatuur en baktijd staan in het recept 😉
Deze cake is inderdaad echt super smeuïg en lekker. Als enige zou ik zeggen dat er toch echt minimaal 2x zoveel citroenrasp in moet als in het recept staat. Had de hoeveelheid uit het recept gebruikt en de taart smaakt eerder naar zoet ei dan naar citroen ahah
Hoi Laura, kan ik de yoghurt vervangen?
Groet Farah
Dat hangt er vanaf waarom of waardoor.
Dag Laura, een heerlijke cake, echter ondanks de smeuigheid, die er wel degelijk is, valt hij wel uit elkaar., brokkelig. Het enige dat ik er aan veranderd heb is dat ik havermeel heb gebruikt en ook er wat minder heb ingedaan. Kan het daardoor komen?
Ik denk het wel inderdaad, ik durf niet te zeggen of het zomaar met havermeel kan.
De cake vanmiddag gemaakt.
Ruikt heerlijk in de keuken en de smaak is heel lekker.
Dank je wel voor het recept.
Hoi Laura,
Kan ik ook halfvolle vanille kwark gebruiken ipv griekse yoghurt? Wil de citroenen opmaken maar heb geen griekse yoghurt in huis.
Groetjes
Dat zou prima moeten lukken.
Dag Laura, kan je met dit beslag ook cupcakes maken..? De cake is heerlijk…?
Ja hoor, kan zeker.
Hey Laura,
Ik ben nu de cake aan het maken e het beslag is heel kruimelig en brokkelig hoort dat?
Het is bij de stap voeg de eieren toe.
groetjes Esther.
bedoel je misschien dat het is geschift? Dat kan gebeuren, maar dat komt goed als je de bloem toevoegt.
Heel lekkere cake, bedankt voor het recept! Wel even opletten inderdaad dat de cakevorm hoog genoeg is, de cake rijst nogal. Ik maak m af met citroengalzuur (slurp)
Zou ik hier evt ook een appeltje doorheen kunnen doen? Zoals in je appel limoen cake?
Ja hoor!
Echt een ontzettend lekkere cake. Al een paar keer gebakken inmiddels!!
Leuk recept!
Welke topping zou lekker zijn op deze cake?
Misschien dat je een lekkere topping kan vinden in het artikel over lekkere toppings en vullingen. Deze is te vinden onder de zoekbalk op laurasbakery.nl.
Beste Laura, bedankt voor het receipt. Het was echt lekker. Had wel een beetje aangepast, had minder suiker gebruikt dan wat was aangegeven. Had de ovenstand op 160 gezet.
Ik ga hem nog een keertje maken misschien met slagroom ipv Griekse yoghurt en misschien 1 1/2 citroensap ipv 1.
Moet de Griekse yoghurt ook op kamertemperatuur?
Dat is wel het beste om schifting te voorkomen. Je kunt ook proberen het in kleine delen toe te voegen, dat voorkomt eventuele schifting over het algemeen ook.
Hoi laura ik heb een combimagnetron en bij mij lukt het wel
Hi Laura,
Mijn cake is zo vettig eruit gekomen!! 🙁 Ik heb wel bakpapier gebruikt en die ziet er ook vettig uit. Bovenkant is mooi bruin maar de zij -en onderkant is niet bruin geworden.
Wat heb ik fout gedaan?
Dankjewel!
Lastig om vanaf hier te bepalen waar het mis is gegaan, heb je het recept verder helemaal aangehouden (ook de ovenstand en temperatuur?)?
+ ik zie nu ook dat de binnenkant niet gaar is.. Ik heb een microgolfoven trouwens.
Aha zie deze reactie nu. Ik weet niet precies wat een microgolfoven is, maar zou goed kunnen dat het dan met je oven te maken heeft.
Beste Laura,
Voor de eerste keer probeerde ik een recept van u, en wat zag het er eerst vreemd uit met de yoghurt en citroen, maar eenmaal de bloem er krachtig onder gemengd werd en het beslag de oven inging kwam het helemaal goed, en het resultaat was een heerlijke fijne lichte cake. Heel veel dank voor je recept.
Ik wilde even laten weten dat je ook prima soja-yoghurt kunt gebruiken in plaats van Griekse yoghurt ( voor de mensen met lactose-intolerantie)
Resultaat was super!
Ook heb ik 150 gram bloem+125 gram amandelmeel gebruikt, de cake was héél snel op;-) Bedankt voor het recept!
Hallo, maakt het uit als ik 4 tl bakpoeder gebruik ipv 1 tl bakingsoda en 1 tl bakpoeder?
Ja dat maakt uit, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/combineren-baking-soda-en-bakpoeder/
Ziet prachtig uit, maar proeft helaas erg zoutig ipv naar kwark en citroen terwijl ik wel alle ingrediënten heb aangehouden, jammer.
Dat is jammer om te horen, waarschijnlijk is het dan teveel zout geweest wat is toegevoegd.
Lijkt mij een heerlijke cake.
Cake staat nu een uur in de oven, maar is nog nat van binnen. Moet de binnenkant wel droog zijn als je dit met een prikker checkt? Dit ben ik nml. gewend met gewone cake.
Dat is hetzelfde met deze cake inderdaad. Kan per oven wat verschillen!
Kun je inplaats van bakpoeder en backing soda in combinatie met bloem ook zelfrijzend bakmeel gebruiken zoals ik dat gewend ben?
Dat kan alleen zou ik dan wel nog baking soda toevoegen, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Helaas echt niet lekker, weinig tot geen citroen smaak. Hele aparte structuur ook. Dacht dit wordt een hit omdat review score zo hoog was maar snap echt niet waarom. Voelt een verspilling van de mooi ingrediënten dit recept sorry.
Wat jammer om te horen, smaken verschillen natuurlijk.
Aan het recept zou het niet liggen, m.i. Vreemd!
Hmmm jammer, de cake is veel te vettig. Vond het al gek, zoveel boter en yoghurt samen. Ook de citroensmaak erg licht.
De cake hoort heel smeuïg te zijn, maar smaken verschillen natuurlijk. 🙂
Hi Laura,
Kan ik dit ook als cupcakes bakken?
Ja hoor dat denk ik van wel!
Geweldig recept. Ik heb hem in mijn siliconen-tulband -vorm gebakken. Hij super gelukt en ook nog eens ontzettend lekker.
Ik las dat het deeg schift. Soms zelfs als het meel er bij gaat. Ik heb nadat het meel erbij ging lang gemixt met de garde en het werd een prachtig beslag. 55 min was voor mijn oven precies lang genoeg.
Ik ben heel blij met dit recept.
Dag Laura,
Kan ik de roomboter vervangen door zonnebloemolie?
Nee, dat kan niet zomaar. Je kunt het wel vervangen voor plantaardige boter.
Moet je deze cake in de koelkast bewaren vanwege de toevoeging van de yoghurt? Of kan het gewoon buiten de koelkast bewaard blijven?
Omdat het gebakken is kun je deze cake ook prima buiten de koelkast bewaren.
Oh ik dacht dat ik hier eens een artikel had gelezen, dat je boter 1 op 1 kon veranderen door plantaardige olie. Toch bedankt voor je reactie
Heerlijke cake en hij is goed gelukt. Precies goed naar mijn mening. Niet heel smeuïg maar ook zeker niet droog. Licht citroen smaakje aanwezig. Heb zelf een hete lucht oven en deze op 155 graden gezet, 60 minuten.
Kreeg wel een lichte paniekaanval omdat ik eerst dacht dat de boel geschift was maar na bijmenging van het meel kwam het helemaal goed. Zeker voor herhaling vatbaar en heb er zelf nog een citroenglazuur over gedaan.
Kun je in plaats van witte basterdsuiker ook kokossuiker gebruiken
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen. Ik vermoed wel dat het een iets andere smaak zal geven en mogelijk wat andere textuur.
Ik heb de cake al vaker gemaakt tot mijn tevredenheid. Het citroensap en de yoghurt tegelijkertijd met de bloem gemengd, dus zie ook niet dat het geschift is.
Ik heb de cake vandaag gebakken, hij ziet er top uit, ruikt heerlijk maar ik mis wat smaak…. hij lijkt wat flauw, niet zoet genoeg ofzo. Voor mijn gevoel had er best een zakje Vanille suiker doorheen gekund. Kan het zijn dat ik iets fout gedaan heb?
Groetjes Linn
Het klinkt niet alsof je iets fout hebt gedaan, je kunt uiteraard de volgende keer wat vanillesuiker toevoegen!
ik heb vandaag deze citroen cake gemaakt .maar ik gebruik andere bloem&suiker.en ze vonden zo heerlijk lekker