Oreo boterkoek

Gepost: 24 februari 2023 Laatst bewerkt: 19 mei 2023
Oreo boterkoek

Oreo en boterkoek, dat klinkt toch als een hemelse combinatie? Ik kan je inmiddels vertellen, zo smaakt het ook! Deze oreo boterkoek wil je absoluut maken!

Oreo boterkoek maken

Ik weet dat er behoorlijk wat oreo-fans zijn, daar behoor ik zelf ook zeker onder, en dat de recepten met oreo koekjes dan ook vaak erg populair zijn. Je zou denken dat de inspiratie voor oreo recepten dan wel eens op is, maar niets is minder waar.

Want ook boterkoek is natuurlijk een zeer geliefd baksel die al in vele varianten op het blog te vinden is. Zoals klassieke boterkoek, gember-citroen boterkoek of Bastogne boterkoek. Allemaal stuk voor stuk heerlijke recepten. En nu dus ook: de oreo boterkoek.

Zo smaakt een Oreo boterkoek

Misschien kun je je niet helemaal voorstellen hoe deze boterkoek met Oreo smaakt, ik ga het je vertellen. De Oreo-laag is redelijk bros en de boterkoeklaag juist smeuïg. En dat combineert niet alleen qua structuur, maar zeker ook qua smaak erg goed met elkaar.

Ik ben dan ook heel blij met het resultaat, soms klinkt iets namelijk lekker in je hoofd dan dat het in het echt smaakt. Maar dat is met dit Oreo baksel dus zeker niet het geval. Het was zelfs boven verwachting lekker!

Oreo boterkoek recept

Hoe maak ik Oreo boterkoek?

Wat ook super is, is dat deze boterkoek met Oreo absoluut niet moeilijk is en je er ook niet veel voor nodig hebt. Je maakt de twee lagen eerst afzonderlijk van elkaar en bakt ze dan samen af in de oven.

Voor de bodem maal je heel simpel de oreokoekjes fijn en voegt hier gesmolten boter aan toe. Deze bodem hoef je verder niet meer voor te bakken en is klaar voor gebruik.

Dan maak je het deeg voor de boterkoek welke je verdeelt over de Oreo bodem. Bak het geheel nog een klein half uurtje af in de oven, laat de boterkoek volledig afkoelen (misschien wel het lastigste gedeelte) en dan is het tijd om aan te vallen!

tips voor boterkoek

Bak boterkoek niet te lang

Het is de bedoeling dat je boterkoek zacht en smeuïg wordt, dus bak hem vooral niet te lang. Als je dat doet, zal het juist droog worden. Ook stijft de boterkoek nog op tijdens het afkoelen, dat is dus goed om te onthouden wanneer je denkt je boterkoek nog niet gaar is. Vaak, in de meeste gevallen, is hij dat dan wel.

Een speciale boterkoekvorm is geen must

Het is zeker niet nodig om een speciale boterkoekvorm te gebruiken. Zelf heb ik nog nooit boterkoek gemaakt in een speciale vorm. Wil je er wel eentje gebruiken dan kan ik je dit exemplaar aanraden. Ik gebruik zelf altijd een springvorm of een vierkante bakpan.

Roomboter gebruiken voor boterkoek

Aangezien boterkoek niet voor niets boterkoek heet, raad ik je voor het lekkerste en beste resultaat zeker aan om (ongezouten) roomboter te gebruiken.

Smeer af met ei

Voor het mooiste resultaat smeer je de ongebakken boterkoek in met een beetje geklopt ei en trek je er met een vork een patroon in.

Boterkoek met oreo

Ideaal voor een high tea

Met dit boterkoek recept maak je 16 kleine stukjes, die perfect onderdeel kunnen zijn van een high tea met verschillende zoete en hartige hapjes erbij. Op een verjaardag of als onderdeel van een sweet table is deze boterkoek ook een goed idee. Als je wilt, kun je de blokjes zelfs nog iets kleiner snijden.

Maar natuurlijk smaakt het ook heerlijk bij een kopje koffie of thee, gewoon omdat het kan of op welk willekeurig moment dan ook omdat je nu eenmaal een oreo- of boterkoek fan bent (net als ik)!

De lekkerste Oreo recepten

Op zoek naar meer lekkere recepten met Oreo? Daar heb ik er genoeg van op het blog staan. Zoals mini Oreo cheesecakes, oreo taart of gevulde Oreo chocolate chip koeken. Maar natuurlijk raad ik je bovenal deze verrukkelijke Oreo boterkoek aan!

veelgestelde vragen over Oreo boterkoek

Hoe lang kan ik Oreo boterkoek bewaren?

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. Je kunt het ook invriezen, dan blijft het zeker 3 maanden goed.

Kan ik dit ook maken met andere koekjes?

Ja hoor, dat kan zeker. De koekjesbodem kun je eigenlijk met vrijwel alle soorten koekjes maken.

 

de lekkerste oreo boterkoek

Opslaan
Recept afdrukken

4.91 van 10 stemmen

Oreo boterkoek

Combineer een zachte, smeuïge boterkoek met de populaire Oreo koekjes en de Oreo boterkoek is geboren. Maak hem zelf met dit recept.
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

Oreo bodem

  • 300 gram Oreo koekjes
  • 30 gram ongezouten roomboter

Boterkoek

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • half ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • half ei (om in te smeren)

Instructies

Oreo bodem

  • Maal de Oreo koekjes fijn in een foodprocessor. In een pan smelt je de boter. Giet de gesmolten boter bij de fijngemalen koekjes en roer goed door.
  • Stort de koekkruimels in de met bakpapier beklede bakvorm. Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.

Boterkoek

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de Oreo bodem en druk stevig aan.
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de Oreo boterkoek volledig afkoelen en snijd daarna in blokjes.
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Paulina schreef:

    Ha Laura,

    Ik heb vanmorgen de oreo boterkoek gemaakt.
    Hij smaakt heerlijk, maar de oreolaag is veel te kruimelig. Daar kan m.i. meer boter in of minder koekjes.

    Groetjes, Paulina

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor het doorgeven! Zelf heb ik dit niet zo ervaren, maar kun je natuurlijk altijd naar eigen inzicht aanpassen 🙂

  2. Wendy schreef:

    Hoi Laura,

    De oreo boterkoek was heerlijk in 2 dagen was hij op.🙈
    Ik heb 75 gram boter bij de oreo koekjes gedaan de bodem was toen nog iets kruimelig maar wel wat makkelijker te eten dan met 30 gram.

    Groetjes Wendy

  3. lise schreef:

    Ha Laura

    de oreo boterkoek was heerlijk! wel heb ik bij de oreo laag wat meer boter gedaan.

    groetjes Lise

  4. Michelle Kanselaar schreef:

    Deze is echt te lekker!! Was makkelijk te maken, echt heerlijk

  5. Michelle Kanselaar schreef:

    Wat was deze verrukkelijk!! Bedankt voor het recept!!

  6. Jules schreef:

    Hoi,
    Vraagje: gebruik je heel de oreo of enkel het zwarte koekje?
    Groet Jules

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je gebruikt het gehele koekje.

  7. Jolanda schreef:

    Hoi Laura, dit ziet er fantastisch uit! Als ik een (veel) grotere vierkante bakvorm wil gebruiken, moet ik de baktijd dan verlengen? En zo ja, met hoeveel ongeveer? Groet, Jolanda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja waarschijnlijk wel! Hier leg ik er meer over uit: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  8. Melanie schreef:

    Heerlijke boterkoek! Boter volgens recept is voldoende voor een heerlijke verassende bodem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept