Mijn favoriete spuitmondjes

Gepost: 19 februari 2017 Laatst bewerkt: 2 juli 2023
12

Hoewel ik een flinke verzameling spuitmondjes heb opgebouwd in de loop der jaren, zijn er maar een paar die ik echt veel gebruik. Spuitmondjes waar ik niet zonder zou kunnen en waarvan ik denk dat het een goede investering is om je collectie bakspullen mee uit te breiden. Ik gebruik spuitmondjes voornamelijk voor twee dingen. Kleine spuitmondjes voor de fijne decoraties, bijvoorbeeld bij het decoreren van koekjes. De spuitmondjes met grotere openingen gebruik ik om toeven te spuiten. Op een cupcake, maar ook bovenop een mooie taart, of schuimpjes. Je kunt ze voor van alles gebruiken. Ik zal je vertellen wat mijn favorieten zijn en waarvoor ik ze gebruik. Ook laat ik je nog wat extra materialen zien die ik vaak gebruik in combinatie met deze spuitmondjes.

Kleine spuitmondjes

 • 1, 2 en 3. Ook dit zijn spuitmondjes met een ronde gladde opening, maar dan heel klein. Ik gebruik deze graag om koekjes mee te decoreren. Voor de buitenste lijnen, het opvullen en de fijne decoraties. Welke ik wanneer gebruik verschilt per keer. In dit artikel kun je daar nog wat meer over lezen.

Grote spuitmondjes

 • 1M, deze stervormige spuitmond is denk ik wel de meest bekende om toeven mee te spuiten. En dat is ook precies waar ik heb veel voor gebruik. (voorbeeld effect)
 • 6B, dit is een kartel spuitmond. Ook deze gebruik ik voor toefjes van zowel crème als meringue. Door de vele kartels vind ik het effect erg mooi bij het opspuiten. (voorbeeld effect)
 • 2D, deze gesloten ster spuitmond gebruik ik niet heel veel, maar ik vind hem wel heel erg mooi. Toeven die je hiermee maakt wordt net even wat sierlijker en je kunt er ook een soort bloemetjes van maken. (helaas nog geen voorbeeld)
 • 1A, deze gladde spuitmond is heel eenvoudig, maar juist daarom gebruik ik hem regelmatig. Niet alleen voor toeven en schuimpjes, maar ook om vullingen in een taart te spuiten. (voorbeeld effect)

Alle spuitmond nummers die ik noem zijn van Wilton. Er zijn ook andere merken die je kunt aanschaffen natuurlijk, soms verschillen de nummers alleen een beetje.

Extra materialen

Aan alleen een spuitmondje heb je natuurlijk niets. Je heb sowieso ook een spuitzak nodig. Zelf gebruik ik graag wegwerp spuitzakken, daar schreef ik al eens een artikel over. Sommigen vinden het zonde van het milieu en gebruiken liever een herbruikbare spuitzak. Goed punt, maar gezien de hoeveelheid water en zeep die ik nodig heb om een spuitzak goed echt schoon te krijgen kies ik toch voor de wegwerp variant. En dan hebben we het nog niet eens over de hygiëne gehad, ook daarom kies ik weer voor de spuitzakken voor eenmalig gebruik.

Couplers (de witte koppelstukjes op de eerste foto) gebruik ik om een spuitmondje vast te zetten op de spuitzak. Zonder kan natuurlijk ook, maar met zo’n coupler zit hij echt goed vast en kun je ook wisselen van spuitmondje zonder dat je de spuitzak opnieuw hoeft te vullen.

Dan als laatst: elastiekjes. Ik heb speciale elastiekjes van Wilton die ik hiervoor gebruik, maar ieder elastiekje volstaat in principe. Je sluit de spuitzak hiermee af, dit vind ik vooral handig wanneer ik royal icing gebruik bij het decoreren van koekjes.

En dit is dan de basis aan spuitmondjes en extra benodigdheden waar ik niet zonder zou kunnen. Welke heb jij al in huis? Of mis je er nog eentje in dit overzicht die jij graag gebruikt?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

 1. Homemade by Joke schreef:

  Kijk dit is handig om te weten.
  Soms zit ik nog wel eens te twijfelen welke ik moet gebruiken.
  Liefs, mam ♥

 2. Lieke Smit schreef:

  Super fijn! Nu snap ik ook waar de nummertjes voor zijn in mijn bakboek bij de spuitmondjes. Liefs Lieke

 3. Sef schreef:

  Dag Laura,

  Welke tip/ tippen gebruik je bijvoorbeeld om teksten op taarten te decoreren zoals een naam of happy birthday bijvoorbeeld?

  Alvasg bedankt!

 4. Esther schreef:

  Die 1A wil ik graag hebben. Welke coupler hoort daarbij? En waar koop je de coupler? Van welk merk zijn die?
  Zijn die paarse dingen de elastiekjes die je gebruikt?
  Bedankt voor dit fijne artikel!

 5. L.M schreef:

  Hi Laura,

  Bedankt voor dit artikel! Ik heb de zakken en spuitmondjes gekocht. Ik heb alleen gekozen voor herbruikbare spuitzakken van wilton (30cm) en ik heb nog geen coupler, want ik dacht dat het eerst wel zonder kon! Maar nu komen de spuitmondjes niet helemaal naar voren, maar blijven ze deels in de zak zitten. Weet jij toevallig of je van de herbruikbare zakjes ook het begin moet afknippen? Alvast bedankt!

  1. Laura Kieft schreef:

   Bij sommige herbruikbare zakken moet je inderdaad nog wat van het begin knippen.

 6. JanneV. schreef:

  Hi Laura…
  Help…! Ik snap er niets meer van. :-((
  Ik heb me verdiept in de spuitmondjes en heb ook een Wilton organizer doos gekocht om de nog te kopen mondjes in op te bergen. Ben begonnen met 1M en 1A aan te schaffen maar ik merk nu dat die niet de standaard maat zijn (er staat nergens vermeld of een spuitje standaard is of large bij de webshops) dus die passen niet in het doosje (wel in het apart vakje). Ik wist niet dat er verschillende maten zijn (diameter opening) en nu weet ik ook niet welke coupler ik moet kopen…standaard of large. Wat denk je en welke gebruik jij het meest…de standaard mondjes of de large?
  Alvast bedankt… :-))
  JanneV.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat hangt er helemaal vanaf waar je het voor gebruikt! Gewoon lekker testen en kijken wat jij zelf het meest prettig vindt werken. Ik heb zelf spuitmondjes in alle vormen en maten.

   1. JanneV. schreef:

    Dank je Laura…je hebt gelijk. Gewoon allebei standaard en large coupler kopen…zo duur zijn ze ook weer niet.
    Smiles…Janne :-))

    1. Laura's Bakery schreef:

     Ah ik dacht dat je zei dat je ze al had! Je hoeft ze natuurlijk niet allebei te kopen als je ze niet van plan bent allemaal te gebruiken. Waarvoor zou je ze willen gebruiken?

 7. Hanneke van Houwelingen schreef:

  Vandaag een setje (goedkope) spuitmondjes binnen gekregen, maar wat zijn ze klein. De hoogte is 2,6 cm en aan het breedste deel zijn ze amper 1,8 cm. Is dit een normaal formaat of zijn duurdere (die van Wilton bijv.) groter? Ik kan nergens vinden wat de afmetingen van Wilton zijn dus misschien kan jij me helpen? Bedankt alvast.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Had je kleine of grote spuitmondjes besteld? Voor de kleine (koekjes decoratie) klopt die afmeting wel ongeveer.

   1. Hanneke van Houwelingen schreef:

    Het is gewoon voor basisdingen, rozetten, toefjes etc maar daar lijken me deze dus wel erg klein voor. Ik ben niet zo van het priegelwerk.

 8. Betty vd beek schreef:

  Hallo laura
  Hier grote fan, waar koop jij de spuitmondjes
  Ben volop je site aan het bestuderen, en dit voor een vrouw van 64.
  Moet alleen een cursus hebben voor bladerdeeg dicht vouwen ???

  Mijn appelflappen gaan steeds open, of scheuren open

 9. Marieke schreef:

  Laura, waar koop ik de koppelstukjes voor de Spuitmondjes. Ik heb de set 1M 6B 2D 1A van Wilton.

  Groet, Marieke

  1. Laura's Bakery schreef:

   Die kun je bij (online) bakwinkels vinden vermoed ik 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *