Mini frambozen sloffentaartjes

Gepost: 13 december 2022 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Mini frambozen sloffentaartjes

Deze mini frambozen sloffentaartjes maakte ik al in de zomer, met het idee dat ze een perfect kerstgebakje zouden zijn. Zo gaat dat bij foodbloggers. 😉

De geraspte kokos die je er overheen strooit, gaf me namelijk het gevoel van ‘sneeuw’ en in plaats van amandelspijs gebruikte ik kokosspijs om de sloffen bodempjes mee te vullen. Hoe dan ook, ze smaken zalig in elk seizoen.

Mini frambozen sloffentaartjes zonder amandelspijs

Wie vaker sloffentaarten heeft gebakken die weet dat een sloffen bodem is opgebouwd uit een koeklaag en daarin meegebakken amandelspijs. Die combinatie maakt een sloffentaart. Bij deze mini frambozen sloffentaartjes besloot ik het anders aan te pakken, want ik verving de amandelspijs door kokosspijs.

Kokos en frambozen gaan ontzettend goed samen en dat bleek ook weer in dit recept. Echte kokosliefhebbers proeven de kokosspijs er niet duidelijk bovenuit, maar ik proefde het zelf wel heel goed. Ik begin kokos steeds lekkerder te vinden en zeker wanneer het goed wordt gecombineerd, zoals in dit recept, kan ik het echt waarderen.

Mini frambozen sloffentaartjes

Mini frambozen sloffentaartjes

Wat is kokosspijs

Kokosspijs is in dit geval eigenlijk hetzelfde als amandelspijs, alleen is het gemaakt met gedroogde kokosrasp in plaats van met gemalen amandelen. Kokosspijs is dus ideaal voor iedereen die niet van amandelen houdt of er allergisch voor is. Je kunt het in principe in alle recepten waarin amandelspijs verwerkt is toepassen.

Sloffentaartjes recepten

Inmiddels heb ik al aardig wat recepten voor sloffentaartjes op mijn naam staan. In dit recept gebruikte ik de mini sloffenringen uit één van mijn vorige bakproductencollecties. Die hebben dezelfde vorm als de grote variant, maar dan in het “mini”. Je kunt ook prima ronde bakringen gebruiken of de sloffenbodems afbakken in een (mini) muffin bakvorm.

Als dit recept je is bevallen, dan vind je mijn andere recepten voor kleine slofjes waarschijnlijk ook lekker. Een aantal tips om te variëren:

Frambozen mini slofjes met kokos (4)

Karamel-notenslof bakken?

Dat kan, als je mijn Feestdagen Bakboek in huis hebt tenminste. Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Veelgestelde vragen: sloffentaartjes

Kan ik ook andere bakringen of vormen gebruiken?

Dat kan. Je kunt bijvoorbeeld ronde bakringen of een (mini) muffin bakvorm gebruiken. Als de vorm kleiner of groter is moet er rekening mee houden dat de uiteindelijke hoeveelheid porties en baktijd ook zullen veranderen.

Kan ik de kokosspijs ook vervangen door amandelspijs?

Absoluut. Je kunt de kokosspijs in het recept 1:1 vervangen door amandelspijs.

Hoe moet ik mini sloffentaartjes zonder vulling bewaren?

De bodems van sloffentaartjes (zonder vulling) kun je een week buiten de koelkast bewaren. Je kunt ze ook luchtdicht verpakt invriezen, maximaal drie maanden blijven ze dan goed. Als de bodems eenmaal gevuld zijn met de frambozenroom, dan kun je de slofjes 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Decoreer de slofjes met verse frambozen vlak voor het serveren.

Kan ik de taartjes goed voorbereiden?

  • Sloffendeeg kun je goed invriezen en dat geldt ook voor de kokosspijs, op deze manier kun je het dus lang van tevoren voorbereiden. Eenmaal afgebakken zijn de bodems een week houdbaar, dus ook dat is goed te doen.
  • Met vulling en al zou ik de taartjes niet langer dan twee dagen van tevoren voorbereiden.
  • Versier de taartjes pas vlak voor serveren met verse frambozen.

Ik heb een andere vraag.

Er zijn natuurlijk tal van vragen die je kunt stellen over het bakken van een heerlijke slof. Daarom schreef ik een artikel met alles wat je wilt weten over sloffentaarten, daar staat je vraag vast en zeker tussen.

 

Mini frambozen sloffentaartjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Mini frambozen sloffentaartjes

Heerlijke kleine frambozen sloffentaartjes, die net even anders zijn dan normaal dankzij de romige frambozenvulling en de kokosspijs.
Porties: 10 -12 stuks
Kleine sloffenvormpjes

Ingrediënten

Sloffenbodem

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • half ei
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 280 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 150 gram kokosspijs
  • half ei

Topping

  • 200 gram mascarpone
  • 1 gelatineblaadje
  • 200 gram frambozen voor de vulling
  • 2 el suiker
  • 100 ml slagroom
  • verse frambozen voor decoratie
  • gedroogde kokosrasp

Instructies

  • Bereid de kokosspijs volgens het recept, verpak en leg even in de koelkast tot gebruik.
  • Meng boter, suiker, een half ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg. Maak een platte plak van het deeg, dek af met folie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.
  • Leg de plak deeg op een vel bakpapier en rol het uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je deegroller blijft plakken. Steek met de mini sloffenringen de bodems uit en zet deze (met de sloffenring eromheen) op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Voor het spijsmengsel kneed je het resterende ei door de kokosspijs tot er een mooi egaal mengsel ontstaat. Je kunt de spijs met een lepel over de bodems verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je het netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je de rand (1 cm breed) vrij laat van spijs.
  • Bak de slofjes in 18-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zodra ze uit de oven komen verwijder je gelijk de ringen. Laat de sloffenbodems helemaal afkoelen voordat je ze vult.

Topping

  • Maak ondertussen de vulling. Leg een blaadje gelatine in een bak met koud water. Mix de mascarpone los in een kom en zet even opzij.
  • Doe de frambozen, suiker en 1 el water in een steelpan en breng aan de kook. Laat zeker 5 minuten koken terwijl je blijft roeren. Zet het vuur uit en haal door een zeef. Roer vervolgens meteen het uitgeknepen gelatineblaadje erdoor totdat het opgelost is.
  • Mix de grotendeels afgekoelde frambozen coulis in een dunne straal door de mascarpone terwijl je blijft mixen. Doe hierna hetzelfde met de slagroom totdat er een stevige frambozenroom is ontstaan.
  • Doe de frambozenroom in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit een mooie laag room op de slofjes en decoreer met verse frambozen en kokosrasp.
Bewaren

Verpakt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Anoek schreef:

    Hoi, bij het mixen van de frambozen vulling, schift het mengsel. Enig idee wat er mis gaat? Of hoe ik de vulling uit de schift krijg? De coulis was afgekoeld voordat ik deze door de mascarpone deed.
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ojee wat vervelend. Kwam je mascarpone direct uit de koeling? Dan is er daardoor toch een te groot temperatuurverschil geweest. Hier vind je mijn tips om schiften te voorkomen: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

  2. Anoek schreef:

    Bedankt voor de tips, dan ga ik het nog een keer proberen!

  3. Iris schreef:

    Hoihoi! Ik maak dit voor kerst, maar kan de room ook al van te voren gemaakt worden? Dat het erna alleen nog maar bij elkaar voegen is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Maar je kunt de taartjes ook prima een dag van tevoren opbouwen.

  4. Farzana schreef:

    Can I skip gelatine for topping? Instead of Gelatine is there any other option can I select?

    1. Laura's Bakery schreef:

      You can not skip it, but you can replace it for agar agar (you have to check how, it’s not the same way of preparation).

  5. Pauline schreef:

    De topping word bij mij geen stevige frambozen room. Zijn hier wat tips voor wat ik volgende keer kan doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te zeggen waarom het niet lukt, als je goed de stappen uit het recept volgt dan zou het moeten lukken. Eventueel kun je een extra blaadje gelatine gebruiken en klopfix.

  6. Coralien schreef:

    Hoi Laura, hoeft de slagroom voor de topping niet opgeklopt te worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het lang genoeg mixt nadat je het er doorheen giet, dan klopt het op die manier stijf in de vulling.

  7. Wouter schreef:

    Kun je voor de vulling ook frambozen uit de diepvries gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is geen probleem. Voor gebruik liefst wel volledig laten ontdooien en uitlekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept