Zo werd Het Kinderbakboek gemaakt

Gepost: 13 juli 2020 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
Zo werd Het Kinderbakboek gemaakt
1

Ik heb jullie het al vaker verteld, het maken van Het Kinderbakboek was een ware topsport. In slechts één maand tijd hebben we het boek eruit geknald. En dat zonder verlies van kwaliteit. Zoals bij al mijn bakboeken geef ik jullie graag een kijkje achter de schermen en ook nu is dat niet anders. Ben je er klaar voor?

Spontaan corona project

Ik noem dit boek ook wel mijn corona project. Want eerlijk is eerlijk, zonder dit virus was het boek er nu niet geweest. Misschien wel helemaal nooit. Half maart kwam ik terug van vakantie, terug in Nederland waar de lockdown een paar dagen eerder in was gegaan. Nou, dat is gek terugkomen hoor. Op Instagram deed ik een oproepje met de vraag of er naar bepaalde recepten vraag was nu, vooral gezien het gebrek aan eieren en bloem. Gek genoeg was het meest genoemde verzoek ‘iets leuks voor de kinderen’. En iets leuks verzinnen kan ik natuurlijk best.

Het allereerste wat in mij opkwam waren recept printables, geïllustreerd en wel. En laat ik nu een ontzettend handige buurvrouw hebben die prachtig kan illustreren en designen. Ik appte Bionda of ze twee printables wilde maken en een week later stonden ze al online.

Van printables tot boek

Weer een week later waren de printables al bijna 10.000 keer gedownload en stroomde mijn inbox over met verzoeken om meer. Nogal overweldigend was dat. Ik heb eerst nog gekeken naar de mogelijkheid om losse printables te verkopen, maar om alleen daar een webshop voor op te zetten, dat bleek financieel niet haalbaar.

Het idee van een boek zat dus al snel in mijn hoofd, maar dat zou dan nog wel lang duren. Over het algemeen duurt dat van idee tot lancering minimaal een jaar, vaak nog langer. Maar ik trok de stoute schoenen aan en legde mijn idee voor aan mijn fijne uitgeverij. Inclusief de vraag of dit op héél korte termijn kon. Het was toen begin april, een goede twee weken nadat ik terugkwam van vakantie en nog niet eens over printables had nagedacht.

Een paar dagen later kwam het verlossende antwoord: het boek kon eind juni al in de winkels liggen als ik het voor elkaar kreeg om het boek in één maand tijd te maken. Normaal zou ik op zo’n moment heel hard nee roepen. Maar met een fijn team om mij heen en na samen de planning heel goed bekeken te hebben vonden we dat dit moest kunnen. Ik ging tijdelijk weer een dag extra werken (5 per week in plaats van 4) en kon letterlijk aan de bak. En jawel, een maand later was het af en kon het naar de drukker.

Een boek in één maand maken

Goed, tot zover het proces voordat we aan de slag gingen met het boek. Maar die ene maand was ook een bijzondere. Alles wat ik na drie boeken gewend ben kon ik overboord gooien, want dit liep helemaal anders.

Normaal gesproken maak ik alle recepten, zet deze op de foto en werk alle teksten uit. Dit gaat als een pakket naar mijn uitgever en daarna hoef ik minimaal twee weken niets te doen. Dan ligt het bij een redacteur. Daarna gaat het nog een paar keer heen en weer voordat ik weer even niets kan doen en de vormgever aan de slag gaat. Ook dan gaat het boek nog een aantal keer heen en weer. Al met al kun je voor alleen dit deel al twee maanden uittrekken. Maar die tijd hadden we niet zoals je weet.

Zo pakten we het aan

Zowel ik als de vormgever, die fijne buurvrouw van mij, moesten tegelijk beginnen. Daarvoor had zij wel al bepaalde informatie van mij nodig. Dus waar ik normaal recepten op het laatst uitwerk, begon ik daar nu mee. Of in ieder geval met de recepten die niet helemaal nieuw waren. Toen die allemaal uitgewerkt waren moesten de nieuwe recepten gebakken worden zodat ik ook die teksten aan kon leveren.

Terwijl Bionda alle recepten ging illustreren, zorgde ik dat er voor ieder recept een mooie foto was. En daarna ging ik aan de slag met het theoretische deel van het boek. In de tussentijd gingen alle teksten trouwens ook nog naar Mariette en mijn uitgever Anja, met elkaar namen we de rol van redactie op ons. Dus steeds als ik weer een stukje tekst af had ging dat langs hen, en daarna naar Bionda zodat het in het boek opgenomen kon worden.

Ik stond in de tussentijd zelfs met al geïllustreerde recepten in de keuken om ze volgens die stappen te maken wanneer ze opnieuw op de foto moesten. Kon ik gelijk testen of het allemaal duidelijk was.

Boek proeven

Zodra Bionda weer een deel af had ging dat langs Anja en mij om wederom correctie rondes uit te voeren. Tekstueel, maar we bekeken nu ook alle illustraties. Het voordeel van de vormgever als buurvrouw hebben is dat ik regelmatig even heen en weer kon lopen om al mee te kijken en tussendoor correcties door te geven. Dat heeft bij deze strakke deadline zeker geholpen.

Uiteindelijk werden alle losse delen samengevoegd en was het boek een feit. Het kon naar de drukker toe. Zij hebben daarna 5 weken lang hard gewerkt om het op tijd af te krijgen wat ze is gelukt. Inmiddels zijn ze al bezig met de tweede druk die rond 23 juli wordt verwacht.

In die tijd dat het boek bij de drukker lag hebben we trouwens niet stilgezeten. We hebben toen keihard gewerkt aan de online omgeving die bij het boek hoort. Die staat vol met kleurplaten, puzzel en meer.

Tot zover het kijkje achter de schermen bij hoe dit boek tot stand kwam en hoe het werd gemaakt. Het was een gek en bijzonder proces dat ik niet had willen missen. En wederom wil ik mijn team weer bedanken, zonder hen was het niet gelukt.

Oh, en als jij een fantastische vormgever/designer zoekt: ik kan jullie Bionda allemaal aanraden. Wat je ook nodig hebt, zij kan het. Neem vooral een kijkje op haar site!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 reacties

 1. Audrey schreef:

  Wat tof, zeg! Gaaf dat het allemaal kon in zo’n korte tijd dankzij jullie keiharde werk 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   Thanks! Erg trots op dit bijzondere project 😀

 2. Trudy schreef:

  Wat een leuk verslag. Dank je wel.
  Creatieve buurvrouw, leuk om zo samen te werken. Ze is heel goed zie ik op haar site.?
  En natuurlijk: gefeliciteerd met de tweede druk! ?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dankjewel Trudy!! En inderdaad, Bionda is ontzettend goed in haar werk 😀

 3. Kim schreef:

  Heel leuk! Mijn dochter wil deze voor haar verjaardag. Win-win situatie, blijft ze van die van mij af?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hahahaha wat leuk en goed geregeld 😉

 4. Ursula schreef:

  Super gaaf! Mooi verhaal.?

 5. Carla schreef:

  Top Blog!!!!!!!!
  Fijn zo’n kijkje achter de schermen, je beseft niet gauw wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek, als je een boek koopt! Grandioos, zo’n handige buurvrouw! Mooie site van haar ook!
  Had je niet het idee toen alles klaar was van “waar is mijn vakantiegevoel” gebleven?
  Super die 2de druk, gefeliciteerd !!!
  Xus,
  Car

  1. Laura's Bakery schreef:

   Thanks Carla! 😀 Het vakantiegevoel was inderdaad ver te zoeken, maar dat was dit boek wel waard hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *