Oreo botercrème

Oreo botercrème
68

Een recept voor Oreo botercrème staat al bijna 5 jaar online, maar het staat verstopt in het artikel voor Oreo taart waardoor het niet goed te vinden was. En omdat ik niemand zo’n fantastische lekkere botercrème wil onthouden, vond ik dat het recept een eigen plekje verdiende hier op de site. Want naast vulling voor die overheerlijke Oreo taart, is hij ook perfect als toeven op cupcakes en vele andere lekkere recepten. Wat zeg ik, ik heb inmiddels alweer 3 lekkere recept ideeën op mijn baklijst kunnen noteren waar ik dit recept met Oreo’s voor nodig heb.

Oreo botercrème

Deze Oreo botercrème heb ik al vaak gebruikt als vulling in taarten en dit recept valt keer op keer weer in de smaak.
Porties: 1 portie
Genoeg om een 20 cm taart 2 keer mee te vullen

Ingrediënten

  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram Oreo's

Instructies

  • Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  • Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is.
  • Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie (direct op het mengsel zodat er geen velletje op komt) en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen klontjes bevat. Zitten er nu wel al klontjes in, dan kun je hem het best even door een zeef drukken.
  • Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker in enkele minuten luchtig. Voeg dan het vanille-extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
  • Vermaal in de tussentijd de Oreo's tot fijne kruimels.
  • Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog enkele minuten goed door. Voeg de koekkruimels toe aan de crème en spatel deze gelijkmatig door het mengsel.
  • Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je Oreo botercrème klaar voor gebruik!
Bewaren

Als ik de Oreo botercrème niet gelijk verwerk, bewaar ik deze maximaal 1-2 dagen op een koele plek buiten de koelkast. Zo blijft de crème goed werkbaar omdat de boter niet opnieuw hard wordt. In de koelkast is de crème een week houdbaar, in de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Myrna schreef:

    Stel dat je dit recept zou invriezen hoe verwerk je het dan het beste als je hem weer wilt gaan gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haal een dag voor gebruik het bakje uit de vriezer en laat dit in de koelkast ontdooien. Een paar uur voor gebruik zet je het buiten de koelkast. Om het als het ware geleidelijk laten te ontdooien verklein je de kans op schiften, als is die na het invriezen toch wel vrij groot. Lees er hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/botercreme-bewaren/

  2. Danielle schreef:

    Heeee,
    Ik vind botercreme altijd zo vettig en zwaar op de maag (die reactie krijg ik ook steevast van familie..) Zou het van plantaardige boter beter worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik niet. Misschien hou je meer van een roomkaas frosting? https://www.laurasbakery.nl/cream-cheese-frosting/

    2. Anouchka schreef:

      Heb je ook al merengue botercreme geprobeerd? Vooral de 123 of 122 variant, zonder bloem of melk. Stukken luchtiger! Als je een goeie roomboter gebruikt (ik vind zelf de lidl bio boter het lekkerst van allemaal), valt de vettigheid mee. Het Franse recept voor creme de beurre met eigeel, is ook een aanrader (met eigeel ipv eiwit, wel iets zwaarder maar vind ik zelf ook erg lekker).

  3. Chanel schreef:

    Dag Laura,
    Gebruik je alleen de koekjes van oreo of ook de vulling die ertussen zit?

  4. Jennifer schreef:

    Hoi Laura,
    In dit recept gebruik je bloem. Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
    Groetjes
    Jennifer

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen.

  5. Selina Rijk schreef:

    Hoi hoi! Als je standaard boter cream gebruikt en je doet de Oreo koekjes der is (klein maken eerst) smaakt het dan het zelfde?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik snap je vraag eigenlijk niet, kun je het misschien beter uitleggen? En wat versta je onder standaard botercrème?

    2. poepje schreef:

      ik denk het wel!! ahhahahah doeg schatje

  6. D.pinas schreef:

    Hoi hoi,

    Is dit genoeg voor 3x vullen van een 20cm taart? Of zou ik dan de helft extra moeten doen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit staat bovenaan het recept vermeld: Genoeg om een 20 cm taart 2 keer mee te vullen

  7. Daphne schreef:

    Hey,

    Ik heb hem geprobeerd en bij mij is de botercrème te zacht helaas. Moet de boter koud zijn?

    En wat zou ik kunnen doen om hem stijver te krijgen? Ik heb hem meer dan een half uur in de koelkast gezet.

    1. Laura Kieft schreef:

      Boter moet op kamertemperatuur zijn. Het zou kunnen liggen aan de boter die je gebruikt. Ik gebruik altijd ongezouten roomboter (geen grasboter, die is te zacht).

  8. anke schreef:

    beste,

    kun je deze de dag ervoor maken en kun je deze gebruiken om een taart strak te smeren

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze kun prima voorbereiden en gebruiken om af te smeren inderdaad (niet als je daarna de taart wilt bekleden met fondant of marsepein)

  9. Sophia schreef:

    Hoi!

    In jou recept staat melk en bloem, ik las in een ander botercreme recept dat er geen melk en bloem in hoefde. Nou was mijn vraag wat de bloem en de melk toevoegt en of het meer verschil maakt in de structuur of ook erg in de smaak? Ben nu namelijk aan het twijfelen welke versie ik moet maken haha.

    1. Laura Kieft schreef:

      Door gebruik te maken van het bloemmengsel maak je -vind ik zelf- de lekkerste en een heerlijk luchtige botercrème. Vooral een botercrème waarbij je niet het gevoel hebt een hap boter weg te werken. Als je alleen boter en poedersuiker zou gebruiken krijg je een crème om mee af te smeren voordat je een taart decoreert. Die vind ik zelf absoluut niet geschikt voor toeven of vullingen.

  10. Marieke schreef:

    Gisteren voor het eerst een cake afgesmeerd en gevuld met deze botercreme en oh oh oh wat viel het in de smaak! Complimenten van de jongsten tot de oudsten 🙂 Heel erg bedankt voor dit lekkere recept!

  11. Delilah schreef:

    Hoii, vraagje.
    Als ik niet voldoende poedersuiker heb, kan ik dan ook een deel kristalsuiker of witte basterdsuiker gebruiken?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat raad ik af i.v.m. de structuur.

  12. Joyce schreef:

    Hoihoi,

    Als ik minder nodig heb (1 laag vulling voor 15 doorsnee) moet ik dan gewoon de helft van de ingrediënten gebruiken?

    Bij voorbaat dank voor je reactie.

    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *