Naast de diverse meelsoorten, heb je ook enkele bakmaterialen nodig voor het maken van een geslaagde zuurdesemstarter. Grote kans dat je veel van deze producten al in huis hebt. Zo niet, dan kom je met een bezoekje aan Dille & Kamille al een heel eind en kun je snel aan de slag. Deze bakmaterialen heb ik gebruikt:
In 2022 deelde ik het recept voor het maken van een zuurdesemstarter en zuurdesembrood op Laura’s Bakery. Zelden schreef ik zoveel tips bij een recept, desondanks volgden er nog vele vragen. Niet zo gek, want het maken van een zuurdesemstarter kost tijd en er moet goed voor gezorgd worden. In dit artikel bundel ik de door jullie meest gestelde vragen over het maken, voeden en rijzen van een zuurdesemstarter.
Inhoud van deze pagina
- Wat is een zuurdesemstarter?
- Welke ingrediënten heb ik nodig voor een zuurdesemstarter?
- Kan ik het roggemeel vervangen door een ander meel of bloem?
- Wat heb ik nodig om een zuurdesemstarter te maken?
- Hoe lang duurt het om een zuurdesemstarter te maken?
- Mijn starter is al na 3 – 4 dagen actief, kan ik al aan de slag?
- Hoe vaak moet ik mijn starter voeden?
- Help, ik ben mijn zuurdesemstarter vergeten te voeden!
- Waarom drijft er vocht op mijn starter?
- Waarom rijst mijn starter niet?
- Hoe weet ik of mijn starter actief is?
- Hoe snel kan ik met mijn actieve starter een brood bakken?
- Waarom zakt mijn starter in?
- Waarom stinkt mijn starter?
- Waarom wordt mijn starter niet opnieuw actief?
- Er zit schimmel op mijn starter, kan ik ‘m nog gebruiken?
- Wat kun je doen met de restanten van de starter?
Ingrediënten voor het maken van een zuurdesemstarter
Wat is een zuurdesemstarter?
In regulier brooddeeg wordt gist gebruikt om het brood te laten rijzen; een zuurdesemstarter is een alternatief voor gist. Zo’n starter is een combinatie van meel en water dat na enige tijd een natuurlijke fermentatie ondergaat. Niet alleen zorgt het voor de rijzing van deeg, maar ook voor de toevoeging van een zurige smaak die typerend is voor zuurdesembrood.
Welke ingrediënten heb ik nodig voor een zuurdesemstarter?
Meel en water. De beste manier om snel een goed werkende zuurdesemstarter te maken, is door (liefst biologisch) roggemeel te gebruiken. Dit bevordert een snelle fermentatie en hiermee ontwikkel je zo snel mogelijk een actieve starter.
Naast roggemeel heb je ook water nodig voor een starter. In Nederland is kraanwater gelukkig goed gefilterd en daardoor heel geschikt. Ga je in het buitenland aan de slag met een zuurdesemstarter, gebruik dan gefilterd water uit de supermarkt. Chloor in het kraanwater kan het fermentatieproces remmen.
Bekijk hier mijn recept voor het maken van een zuurdesemstarter.
Kan ik het roggemeel vervangen door een ander meel of bloem?
Het roggemeel in je starter kun je gedeeltelijk of volledig vervangen door volkorenmeel. Zowel roggemeel als volkorenmeel bevatten veel natuurlijke enzymen en micro-organismen waardoor het fermentatieproces veel makkelijker op gang wordt gebracht (in vergelijking met het gebruik van bloem). Met volkorenmeel kan het iets langer duren voordat je starter actief wordt.
Als je eenmaal een actieve starter hebt kun je overstappen op het gebruik van bloem. Let wel, door het gebruik van bloem in je starter zal de consistentie een stuk meer vloeibaar worden dan met enkel meel. Er zijn overigens ook recepten voor zuurdesemstarters die vanaf moment één met bloem worden gemaakt, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.
Hoi Laura,
Toch nog een vraag; hoe voed je de starter? Meng je de ingrediënten 1-1-1 in een kommetje en dan in de starter of leg je dit mengsel gewoon bovenop de starter?
Of gooi je de ingrediënten gewoon bovenop de starter (en/of roer je dat er dan door)?
Met vriendelijke groeten,
Marieke
Dat kun je precies terugvinden bij het recept: https://www.laurasbakery.nl/zo-maak-je-je-eigen-zuurdesemstarter-en-zuurdesembrood/
Een paar dingen die niet kloppen.
Een desem in de verhouding 1:1:1 moet in 4 ac6 uur al verdubbeld zijn om mee te bakken.
Drijftest is niet betrouwbaar. Lang niet alle desem drijft maar kan wel goed actief zijn.
En de deksel draai je niet losjes op de pot omdat er zuurstof bij moet maar om de gassen te laten o trappen. Desem is anaeroob.
Is zoiets ook zonder gluten te maken? Of kun je dan geen zuurdesembrood maken?
Dat is volgens mij wel mogelijk! Je kunt even Googlen ernaar.
Hoeveel zuurdesem moet ik bij een brood van 750 gram toevoegen? Vr.gr. Hetty
Ik begrijp je vraag niet helemaal? Zie hier mijn recept voor zuurdesembrood: https://www.laurasbakery.nl/zo-maak-je-je-eigen-zuurdesemstarter-en-zuurdesembrood/
Ik heb net een starter gekregen van iemand en deze 1:1:1 gevoed. De starter zit in een weckpot, zonder schroefdop dus. Ik begreep dat deze niet dicht mag. Moet ik de deksel er nu losjes op leggen of puur de deksel van het slot af halen? (dan staat de pot op een kiertje open zeg maar).
Dank je wel alvast
Er losjes op leggen is voldoende.