Frambozen-citroen cakerol

Gepost: 21 maart 2020 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Frambozen-citroen cakerol

Uit een poll een tijdje geleden op Instagram bleek dat jullie maar wat graag een frambozen cakerol op het blog wilden zien. Daar ging ik dus mee aan de slag. Met de lente in mijn bol besloot ik er een frambozen-citroen cakerol van te maken. En ik weet dat dit soort rollen altijd benoemd worden als cakerol, maar eigenlijk zou het een biscuitrol moeten zijn. Ik heb voor de basis namelijk een vanille biscuit gebakken. Het is ook mogelijk om cake te gebruiken, maar persoonlijk vind ik dit niet zo fijn werken als je het op wilt rollen. Nee, geef mij maar een biscuit. Deze variant vulde ik met frambozenjam, citroen botercrème en verse frambozen. Eet smakelijk!

BAKTIP: Ik gebruikte voor het biscuitdeeg een bakplaat van 25 x 35 cm, zoals deze bakplaat.

Frambozen-citroen cakerol-1a

 

FRAMBOZEN-CITROEN CAKEROL maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.69 van 19 stemmen

Frambozen-citroen cakerol

Deze taart stapel je niet in laagjes op, maar je maakt er een rol van. Dat ziet er gelijk bijzonder uit. Ik maakte een frambozen-citroen cakerol met frisse smaken.

Ingrediënten

Biscuit/cake

  • 4 eieren
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 30 gram maïzena

Vulling en decoratie

  • 4-5 el frambozenjam
  • 1 portie citroen botercrème
  • 200 gram verse frambozen
  • optioneel: citroenschilletjes ter decoratie

Instructies

  • Zorg dat je de botercrème al op voorhand hebt gemaakt.
  • In een kom klop je eieren, suiker en vanille-extract in enkele minuten tot het luchtig en flink in volume toegenomen is. Voeg bloem en maïzena toe en spatel er voorzichtig doorheen.
  • Bekleed een bakplaat van ongeveer 25 x 35 cm met bakpapier en stort het beslag hier op, verdeel gelijkmatig over het oppervlak.
  • Bak het biscuit in 12 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Zodra je het biscuit uit de oven haalt dek je hem af met een schone theedoek, zo voorkom je dat hij uitdroogt en is daardoor straks makkelijker op te rollen. Laat hem afkoelen tot hij bijna op kamertemperatuur is.
  • Wanneer hij bijna is afgekoeld leg je een vel bakpapier op je werkblad, strooi hier wat suiker overheen. Stort het biscuit van de bakplaat op je vel bakpapier en verwijder het bakpapiertje waarop je hem hebt gebakken.
  • Verdeel de frambozenjam over het biscuit, gevolgd door de citroen botercrème. Maak die laatste laag niet te dik, dat maakt het alleen maar lastig met oprollen straks. En je moet natuurlijk ook genoeg overhouden voor de decoratie bovenop.
  • In de laag botercrème duw je hier en daar wat frambozen, probeer het gelijkmatig te verdelen. Het is het makkelijkst om de frambozen te halveren zodat ze niet te groot zijn.
  • Dan is het tijd om het biscuit op te rollen. Begin aan de korte kant en gebruik het bakpapier om een beginnetje te maken. Rol het rustig op en plaats je cakerol daarna gelijk op het bord waarop je hem wilt serveren.
  • Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de resterende botercrème, spuit de crème in een zigzaggende beweging bovenop de rol. Decoreer deze met frambozen en eventueel citroenschilletjes.
Tips

Bij het eerste stukje van het oprollen gebeurt het wel eens dat het biscuit een beetje breekt. Helemaal niet erg, daar zie je in het resultaat nauwelijks iets van.
Bewaren

Goed verpakt en op een koele plek ongeveer 4 dagen houdbaar. Ik bewaar hem op een koele plek buiten de koelkast, maar in de koelkast zelf kan ook. Laat even op temperatuur komen voordat je hem serveert.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

59 reacties

  1. Axl schreef:

    Dit lijkt me een uitstekend idee voor Moederdag. We gaan haar even goed blij maken! 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mooi vooruitzicht!

  2. Claudi schreef:

    Beste Laura,

    Heerlijk recept lijkt het me! Volgens mij is er wel een foutje de tekst geslopen; “ zo voorkom je dat hij niet uitdroogt” —> dat moet denk ik zijn “zo voorkom je dat hij uitdroogt”?

    Met vriendelijke groet,
    Claudi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt helemaal, ik pas het gelijk aan. Dankjewel Claudi!

  3. Trudy schreef:

    Fraai uitgevoerd, mooie foto ook.
    Ik proef ‘m bijna !!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Aaah lief Trudy, dankjewel!

  4. Corrie schreef:

    Wat een heerlijk recept.
    Hem, met wat ik aan boord heb, nagemaakt
    Wat citroenrasp door de botercreme ipv lemoncurd
    En duitse kersengrutten ipv frambozen en frambozenjam.
    Maar hij was heerlijk ? dankjewel voor de inspiratie!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha klinkt ook zalig!

  5. Sterre schreef:

    Hoi Laura,

    Helaas is hij mislukt bij mij :((
    De biscuit is een soort omelet geworden en heel taai. Hij ruikt ook echt naar omelet. De botercrème is wel erg lekker, maar helaas door het biscuit is het toch niet echt een lekker baksel geworden. Ik weet niet precies wat er mis is gegaan. Weet jij misschien hoe dit is gekomen?
    Alvast bedankt!! Je recepten maak ik altijd graag 🙂 jammer dat het nu een keer mis ging.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer zeg! Heb je misschien hele grote eieren gebruikt, waardoor het ei is gaan overheersen? En heb je het wel echt tot een luchtige massa geklopt met de suiker samen? Verder kan het er misschien aan liggen dat je oven toch te hard is gegaan.

      1. Sterre schreef:

        Bedankt voor je reactie!! Ik denk dat het misschien toch is gekomen omdat ik nadat ik de bloem erbij had gedaan het stomme besluit nam om nog even te mixen omdat ik eigeel nog zag, wat ik bij het luchtig mixen had gemist (het was wel luchtig). Toen heb ik waarschijnlijk alle lucht er weer uitgemixt?? oepsie.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oei, dat klinkt inderdaad als de oorzaak ja haha..

  6. Maninne schreef:

    Hoi Laura,

    kan je de bloem ook vervangen voor speltmeel? Dit in het kader van bloem welke niet meer te verkrijgen is door al het gehamster 🙁

    Groetjes,
    Maninne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Speltmeel geeft wel echt een ander resultaat omdat het volkoren is en meer vocht opzuigt, het vraagt dus om een toevoeging van meer vocht in het recept.

      1. Maninne schreef:

        Top dank je, ik ga het proberen en ben benieuwd 🙂

    2. Fay schreef:

      Hoi Laura,

      Na het moment dat ik de bloem en de maizena had toegevoegd aan het beslag bleven er kleine klontjes met bloem in het beslag. Hoe kan ik die laten verdwijnen door rustig erdoor heen te laten spatelen?

      Groetjes

      1. Laura's Bakery schreef:

        Had je dit wel gezeefd van tevoren? Er horen eigenlijk geen klontjes te ontstaan.

        1. fay schreef:

          nee, ik had het beslag erna nog een keer opnieuw gemaakt en toen heb ik de bloem en de maizena wel gezeefd. toen was de cake wel beter gelukt, maar was nog niet helemaal tevreden 😉

  7. Siska schreef:

    Mijn man houd niet van botercreme of proef je dat niet zo dat het botercreme is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vind deze citroen botercrème in combinatie met frambozen wel echt heel lekker en anders, maar dat is lastig inschatten.

  8. Lisa schreef:

    In mijn cake zat een harde kern, heeft u iets wat ik daar aan kan doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je daarmee, een harde kern? Hoe hard, waardoor kwam dat?

    2. Marise Pach schreef:

      Dat had ik ook. De biscuit werd op sommige plekken hard en taai nadat ik het een dag later serveerde. Misschien toch door de koelkast?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Had je het wel afgedekt in de koeling bewaard? En na het bakken het biscuit met een theedoek afgedekt?

        1. Marise schreef:

          Ja met vershoudfolie ingepakt, en inderdaad met theedoek laten afkoelen. Volgende keer maar niet meer in de koelkast bewaren denk ik

  9. Marleen schreef:

    Bedankt voor je recepten, ze lukken (tot op heden) altijd en vallen goed in de smaak!
    Bij deze had ik alleen als probleem dat de bovenkant van de biscuit erg plakkerig was. De theedoek was vastgeplakt op sommige plekken en ook was de bovenkant vastgeplakt aan het nieuwe stuk papier bedekt met suiker. De biscuit was verder wel goed gaar. Hierdoor was hij niet minder lekker, maar wel minder mooi. Heb je een idee wat er fout kan zijn gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De theedoek moet er lichtjes overheen liggen, had je de doek misschien aangedrukt? In principe moet de suiker voorkomen dat de biscuit vastplakt aan het bakpapier, vervelend zeg. Misschien was de kamertemperatuur ook wat hoger dan normaal waardoor de warmte minder goed wegkon.

      1. Marleen schreef:

        Bedankt voor je antwoord! Had de theedoek niet aangedrukt maar hem er los opgelegd, misschien ligt het aan mijn oven of toch de kamertemperatuur inderdaad…

  10. Sylvia schreef:

    Hij was super!! Ik hou niet van botercreme….maar jou recept van botercreme is echt top!!
    Dank je wel voor dit lekkere recept.

    Gr Sylvia

  11. Jasmijn schreef:

    Ik heb dit lekkere recept ook geprobeerd! Helaas is mijn biacuit taart erg raar geworden, heel erg dun en taai. Het leek helemaal niet op taart, verder was de botercreme enzo wel gelukt! 🙂 weet u misschien wat er mis is gegaan?

    1. Jasmijn schreef:

      Oh sorry ik zie dat ik het twee keer heb gevraagd:)

    2. Laura's Bakery schreef:

      Oei wat jammer zeg! Dat is voor mij zo zonder enige verdere info of kijkje in de keuken moeilijk te zeggen. Wellicht toch niet lang genoeg geklopt, of te lang/heet gebakken.

  12. Jasmijn schreef:

    Ik heb dit lekkere recept ook geprobeerd! Helaas is mijn biacuit taart erg raar geworden, heel erg dun en taai. weet u misschien wat er mis is gegaan?

    1. Jasmijn schreef:

      Biscuit*

  13. Marilou schreef:

    Hoi, hoeveel stukjes kan je hier uit halen?

    1. Jasmijn schreef:

      Hoi, wat bedoeld u met stukjes eruit halen?

      1. Marilou schreef:

        Voor hoeveel personen is het?

        1. Jasmijn schreef:

          Ik heb het uiteindelijk weg gegooid, het was bijna niet te eten.

          1. Laura's Bakery schreef:

            Wat jammer Jasmijn, wat was er misgegaan bij je?

      1. Marilou schreef:

        Dankje Laura, das het antwoord dat ik zocht 🙂

  14. Jasmijn schreef:

    Ik weet niet wat er mis is gegaan, ik denk dat ik het te lang heb gebakken..

  15. Imke schreef:

    Kan je hier ook een laagjestaart van maken? Zo heb je meteen een dunne biscuitlaag en moet je niet snijden (als je een ronde, hoge biscuit maakt), want dat vind ik moeilijk…

  16. Carina schreef:

    Jou recept ook weer uit geprobeerd
    Ook de botercreme en is gemaakt voor collega heb deeg en botercreme geproeft en gelukt en heeerlijk is die zeg.

  17. Maurice schreef:

    Zeker eens proberen deze week

  18. Lente schreef:

    Kan je het ook zonder maïzena maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet adviseren.

    2. Sara schreef:

      Ik heb hem met kerstmis gemaakt, maar dan met een mascarponevulling. Op het laatste moment zag ik dat ik geen maïzena meer in huis had, en ik heb deze vervangen door 30gr vanillepuddingpoeder van imperial. En het was supergoed gelukt 🙂

  19. Silke schreef:

    Heerlijke frambozen-citroen cakerol gemaakt. Alleen was mijn beschuit wat taai. Heb je hier een tip voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Al mijn tips voor het bakken van biscuit vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/

  20. Edith schreef:

    Kan ik de cake een dag van te voren maken en de dag erna afmaken?

  21. Winnie schreef:

    Wat een heerlijke cake, wel lange wachttijden ( afkoelen) . Ik was iets te zuinig met de vulling maar die kan later op de plakjes erbij.
    Bedankt.

  22. Roos schreef:

    Hoi laura!

    Ik bak graag je recepten!
    En meestal gaat dit ook goed!

    Heb dit recept nu 2x geprobeerd maar de cake blijft erg plakkerig en een beetje zacht (doordat die blijft plakken scheurt die ook helemaal uit elkaar) heb hem inplaats van 12, 17 minuten er in gedaan maar dat veranderde weinig.. wat gaat hier mis?

    Groetjes roos!

  23. Laura's Bakery schreef:

    Heb je wel het idee dat de cake gaar is?

  24. Kimberly Bisschop schreef:

    Ik heb medium eieren gebruikt en ongeveer 10-15 minuten gemixt (machine) hij werd een klein beetje luchtig maar nam niet in volume toe. Netjes 12 min op 180 in de oven (boven en onder stand) zag er op het eerste oog goed uit. Eenmaal tijdens het rollen, best een harde deeg, moeilijk rolbaar en ook met het eten kom je er bijna niet doorheen.

  25. Mel schreef:

    Misschien goed om te vermelden dat de cake warm opgerold moet worden, dat voorkomt het scheuren bij het later oprollen van de cake.

    Heerlijk recept!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept