Citroen-havermout balletjes

50

Voor deze snack balletjes heb ik mij laten inspireren door mijn goede vriendin Mariette en haar boek Puur Zoet. Bij het maken van de taart uit haar boek, heb ik zitten smullen van de bodem. Die vond ik zo lekker dat ik dat prima los kon eten als gebakje. Nu maakte ik er na een paar kleine wijzigingen citroen-havermout balletjes van en kan ik die lekker als snack opeten. Ideaal als tussendoortje, ik eet ze vooral zo halverwege de middag als ik weer eens trek heb. Wat bij mij overigens bijna standaard zo tussen 3 en 4 uur is. Zelfs al heb ik goed en uitgebreid geluncht, dan heb ik weer zin om wat te eten. Prima moment voor deze balletjes!

 

citroen-havermout balletjes

Lekker snacken met deze frisse havermout bites. Een perfect tussendoortje bij lekkere trek.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 200 gram havermout
  • 120 gram cashewnoten
  • 120 gram dadels
  • 4-5 el kokosolie gesmolten
  • 2 el citroensap
  • rasp van 1 citroen

Instructies

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hier de havermout en cashewnoten overheen. Rooster dit in ongeveer 10 minuten op 175 graden (boven- en onderwarmte).
  • Week de dadels 5 minuten in heet gekookt water, giet daarna af. Doe dan alle ingrediënten bij elkaar in de foodprocessor en mix tot een licht plakkerig deeg, voeg wat extra kokosolie toe als het nog niet tot balletjes te kneden/rollen is.
  • Neem steeds een beetje van het mengsel in de handen en maak hier stevige balletjes van. Ga door tot het mengsel op is.

Tips

Vervang citroensap en –rasp door dat van een sinaasappel voor weer een nieuwe smaak!
Bewaren

Minstens 2 weken als je ze goed luchtdicht verpakt. 

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Marjolijn schreef:

    Leuk! Van zulke recepten houd ik…! Glutenvrij, koemelkvrij etc… Mmm…;)

  2. Marguerite Bruijning schreef:

    Hoeven deze balletjes niet gebakken te worden in de oven? Vraag om zeker te weten dat ik het goed doe….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt! Het zijn rauwe balletjes 🙂

  3. Dieuwke schreef:

    Kan je deze balletjes ook maken met amandelen ipv cashewnoten? of zonder noten?

  4. Anne schreef:

    Dag Laura, gisteren deze balletjes gemaakt. Ik ben erg blij met dit soort gezondere balletjes/snacks. De volgende keer doe ik een paar dingen anders:
    de cashewnoten pureer ik eerst, dan wordt dat gelijkmatiger fijn. Daarna voeg ik de rest van de ingrediënten toe. Voor mij mag de citroensmaak nog wel wat uitgesprokener, dus iets meer citroenrasp en sap. Als de prut na de kokosolie nog te droog is kun je ook wat weekvocht van de dadels toevoegen, dat is minder extra vet. En ik voeg wat peper en zout toe.
    Ik heb ze ingevroren, en ga kijken of ze dat overleven.
    Ik ga ze absoluut weer maken, dank je zeer voor het recept.
    Groetjes.

  5. Miranda schreef:

    Oh net eentje gehad. Zo goddelijk lekker!!
    Noten en havermoutvkokken niet al te fijn gemalen, lekker veel citroensmaak, heerlijk!!

  6. Carole schreef:

    Ik heb dubbel portie gemaakt en ze zijn heel lekker, wel dadels veranderd door honing 😉
    Groetjes Carole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *