Ik vond het vorige week de hoogste tijd om mijn wafelijzer weer eens tevoorschijn te halen en ik bakte er deze blueberry-lemon wafels mee. De combinatie van blauwe bessen met citroen vind ik een gouden vondst. Zeker in de lente en zomer combineer ik deze twee ingrediënten vaak en ik heb ze ook bijna altijd wel in huis. Ik bakte trouwens niet alle wafels in mijn wafelijzer, ik testte ook voor het eerst een vorm voor wafels uit de oven uit. Meer informatie daarover volgt volgende week, want ik ben nog bezig met het uitwerken van het artikel dat ik erover schrijf. Voor nu houden we het dus bij de wafels die uit het wafelijzer komen. Ga jij ze maken?
Blueberry-lemon wafels
Blueberry-lemon wafels
Maak zelf frisse wafels met citroen en blauwe bessen. Heerlijk als ontbijt of gewoon als snack tussendoor.
Porties: 10 stuks
Ingrediënten
- 380 gram bloem
- 1 el bakpoeder
- snuf zout
- 100 gram fijne kristalsuiker
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren (M)
- 380 ml melk
- 6 el zonnebloemolie
- sap van 1 citroen
- 125 gram blauwe bessen
Instructies
-
Doe de droge ingrediënten -bloem, bakpoeder, zout, suiker en citroenrasp- in een kom en roer met een garde door elkaar.
-
Voeg dan de eieren, melk, olie en citroensap toe. Klop met de garde tot een egaal beslag. Doe de blauwe bessen erbij en spatel tot ze gelijkmatig door het beslag zijn verdeeld.
-
Verhit je wafelijzer en vet deze in. Ik gebruik hiervoor een bakspray.
-
Afhankelijk van de grootte van je ijzer, vul je de platen met 1,5-2 ijslepels beslag. Sluit het wafelijzer en bak tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Hoe lang dat duurt verschilt per ijzer. Bij mij hadden ze ongeveer 5-7 minuten nodig.
-
Eenmaal uit het ijzer leg je ze op een rooster om af te koelen.
Bewaren
3-4 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Welk wafelijzer heb jij? Bij mij mislukken ze altijd.. worden niet gaar of zijn verbrand.
Piet Huysentruyt van Domo (fijn ding, maar groot nadeel dat de platen er niet uit kunnen)
Ik wilde precies hetzelfde vragen als Linda, volgens mij heb jij ook 2 soorten want soms heb je die wat rondere wafels
Hee laura,
Mijn wafels zijn echt taai geworden terwijl ik het recept gevolgd heb.
Weet jij hoe dit kan?
Ik vrees dat je ze dan iets te lang/heet gebakken hebt
Hoi Laura,
Ik zou ze graag met volkorenmeel willen bakken; hoe zijn de verhoudingen van het recept dan?
Check dit recept eventjes: https://www.laurasbakery.nl/volkoren-kaneelwafels/
De wafels smaakten heerlijk!! De blauwe bessen zorgden wel voor plakkerige en vieze wafelijzers 😉
Oei haha, maar waren de wafels het waard?
Hoi Laura,
Ik heb de wafels vanmorgen gebakken in zo’n Domo (Piet Huysentruyt versie) wafelijzer dat ik al een paar jaar heel veel gebruik.
https://www.ovenwebshop.be/product/piet-huysentruyt-wafelijzer-do9047w-266-116927
Dat wafelijzer heb ik gekocht na het lezen van vele reviews en heb er nog geen minuut spijt van.
Ook nu weer, zonder invetten, perfect resultaat met de blauwe bessen/citroen wafels.
Als maat neem ik altijd een volle ‘Tefal’ kunststof pollepel voor twee wafels.
Die pollepel is er zo één die je voor je Tefal pannen gebruikt.
Schoonmaken?? Er blijft op de platen absoluut niets achter dan een beetje vettigheid!
Ok, een heel klein beetje beslag dat uit de zijkant was gelopen moest ik met een nat stukje keukenpapier wegvegen ?
Misschien komt het in dit geval omdat ik je recept iets heb aangepast aan onze favoriete smaak:
Ik heb volkoren havermeel en kokosmelk gebruikt en vier eieren.
Wat fijn dat het zo goed werkte zo!
Hoi Laura,
Keigoed recept!! Ik heb net een Bestron hartjeswafelijzer gekocht en nul ervaring met wafels maken. De bessen heb ik weggelaten, omdat ik het eerst even zonder wilde proberen. De wafels zijn heerlijk! Paar aardbeitjes en slagroom erop, mmmm. Dankjewel!
Het wafelijzer is prima. Niet te heet, niet te koud. Ik deed ongeveer 3 minuten, maar langer kan ook, zonder dat ze verbranden. Ze worden dan iets knapperiger. Ik haalde de wafels met een tang uit het ijzer. Er blijft niets plakken, maar dat komt denk ik ook door het goede recept.
Hoi ik had een vraagje. Kan je de suiker ook ergens mee vervangen? Zoals een suikervervanger?
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen! Hier vind je wat opties: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-suiker/
Helaas plakken de wafels aan het ijzer vast werkt niet
Heb alles zo gedaan als het moet
Heb je het ijzer goed ingevet?