Kerst stroopwafels

6 december 2021
Kerst stroopwafels
10

Het maken van stroopwafels zat ik al een hele tijd voor mij uit te schuiven, maar ik besloot dat het toch echt ging gebeuren toen Baktotaal Bouwhuis mij vertelde dat ze tegenwoordig alles in huis hebben voor het maken van stroopwafels. En met alles, bedoelen ze ook echt alles. Ze stuurden een volledig pakket met een stroopwafelijzer, stroopwafel stroop en een stroopwafelmix op. Ik wilde er feestelijke kerst stroopwafels van maken, dus ook de chocolade en vrolijke kerstsprinkles waren terug te vinden in de doos. Hoefde ik zelf alleen nog maar aan de slag te gaan.

Ik kan vast vertellen dat het ontzettend leuk is om zelf stroopwafels te maken. Je moet er even een handigheid in zien te krijgen, maar als je het eenmaal door hebt gaat het hartstikke goed. Vooral het doorsnijden was iets dat ik even onder de knie moest krijgen. Ik gebruikte een groot scherp mes om ze -direct nadat ze uit het ijzer komen- door te snijden. Daar kreeg ik ze niet allemaal perfect mee, dus ik besloot afgelopen weekend op de markt ook nog even bij de stroopwafelkraam te bestuderen of ik extra tips met jullie kon delen. In plaats van een groot mes, gebruikten zij een klein plamuurmes dat ze horizontaal in de stroopwafel steken. Dan draaien ze de wafel op het werkblad rond, het plamuurmes doet de rest. Die techniek ga ik de volgende keer toepassen. Want ik weet zeker dat ik nog vaker zelf stroopwafels ga maken. Ik zal je vertellen hoe ik deze kerst stroopwafels heb gemaakt!

 

Kerst stroopwafels van Baktotaal Bouwhuis

Stroopwafels zijn misschien niet de eerste kerstkoekjes waar je aan denkt, maar deze kerst stroopwafels laten zien dat niets onmogelijk is.
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

 • 400 gram stroopwafelmix
 • 120 gram ongezouten roomboter
 • 110 ml water
 • 300-350 gram stroopwafel stroop
 • 100 gram melkchocolade
 • 100 gram witte chocolade
 • Kerstsprinkles

Instructies

 • Maak het stroopwafeldeeg door de mix, boter en water in een kom te kneden tot een stevig deeg. Maak bolletjes deeg van 40 gram per stuk.
 • Verwarm de stroop ook vast. Au bain-marie vind ik zelf het handigst, dan blijft het warm en dikt het niet teveel in om te kunnen verwerken.
 • Verhit het stroopwafelijzer en leg er een bolletje deeg op, sluit het ijzer en bak in ongeveer 2 minuten. Na het bakken snijd je de wafel gelijk doormidden met een (plamuur)mes. Breng de verwarmde stroop aan op een stroopwafelhelft en plaats gelijk de andere er weer op.
 • Je kunt de stroopwafel zo laten wat betreft vorm, maar je kunt er ook een mooie ronde wafel van maken door met een grote ronde uitsteker de stroopwafel uit te steken. Laat daarna de stroopwafels helemaal afkoelen voordat je gaat versieren.
 • Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Wanneer dit is gesmolten haal je de kom van de pan af en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf roeren tot alles is gesmolten.
 • Smeer op de helft van de stroopwafel een laagje chocolade. Je kunt ook de wafel schuin in de chocolade dippen om aan een zijde de helft van chocolade te voorzien. Leg de stroopwafel op een vel bakpapier en strooi er de kerstsprinkles overheen.
 • Herhaal dit voor alle stroopwafels met beide soorten chocola. Laat de chocolade uitharden.
Bewaren

In een koektrommel een week houdbaar.

Dit is een samenwerking met Baktotaal Bouwhuis.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

1 reactie

 1. Margo schreef:

  Is dat doorsnijden wel een beetje te doen?
  Echt met een plamuurmes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *