Het basisrecept voor botercrème hebben de meeste van jullie al eens gemaakt, ik maak zelf nooit meer op een andere manier deze crème. Het is een heerlijke stevige crème die niet naar boter smaakt, ik heb hem al bij vele baksels gebruikt. Op Handige Baktips heb ik jullie ook al eens uitgelegd hoe je met de botercrème kunt variëren door er smaakjes aan te geven. Dat doe ik zelf ook graag en het is heel eenvoudig. Ik laat jullie graag één van mijn favoriete variaties zien: de karamel botercrème. Het is een combinatie van twee basisrecepten die samen een fantastische vulling vormen waar je de lekkerste taarten mee kunt maken. Je zou hem zelfs kunnen gebruiken voor de drip cake, dan wordt het zowel qua smaak als uiterlijk een waar spektakel!
Karamel botercrème
Ingrediënten
- 1 portie botercrème (volgens recept)
- 100 gram karamelsaus (volgens recept)
Instructies
-
Maak de botercrème volgens recept, hetzelfde geldt voor de karamelsaus. De karamelsaus kun je prima al een paar dagen eerder maken als je dat handig vindt. Een dag eerder is sowieso handig, het duurt namelijk wel even voordat de hete saus is afgekoeld.
-
Als beide onderdelen klaar zijn is het niet meer dan samenvoegen. Giet de karamelsaus in twee delen in de kom met botercrème en mix door elkaar tot de saus volledig is opgenomen, voeg de het tweede deel toe als het eerste is opgenomen. Mix ook dit deel er goed doorheen.
Dit ga ik snel een keer maken, meestal maak ik chocolade of aardbeienbotercreme.
Dit klinkt super lekker!
Heerlijk heb het gemaakt voor op een taart. Maar je moet zeker van zoet houden.
Kan ik ook kant en klare karamelsaus maken? Ik heb n.l altijd problemen en heeeel veel stress met het maken van karamelsaus :))
Ja hoor, dat kan 🙂
Laura, jouw recept voor boter crème is top!
Heb je er wel eens een blikje dulche de leche doorheen gemengd?
Ik wil dit gaan proberen en ben benieuwd wat jouw ervaring is.
Nee dat doe ik nooit. Als ik een karamel botercrème wil maak ik deze 🙂
Als je er kleurstof doorheen doet word de kleur dan wel gewoon mooi of niet?
je kunt het kleuren, maar de kleur van de crème zelf heeft natuurlijk wel invloed.
Hoi Laura,
zou ik ook in plaats van karamel koffie kunnen doen ?
Deze botercreme is echt super!
Ik zou dan oploskoffie (poeder dus) gebruiken
koffie monin
Hi laura, heb jou botercreme en de karamel saus zojuist gemaakt en op kamer temp laten komen. Alleen is de karamelsaus hard geworden. Kan ik dit gewoon nog door de botercreme mengen. Ik hoop op je reactie en wens je fijne feestdagen. Liefs!
Hoe hard is het precies geworden? Als het niet meer vloeibaar is gaat dat niet werken vrees ik.
Bedankt voor je snelle reactie! Het is niet meer vloeibaar, maar ook niet keihard, het is een beetje fudge achtig geworden. Hoe kan ik dit het beste oplossen?
Even opnieuw verwarmen (au bain-marie) en dan nog wat extra slagroom erbij, dan gaat het weer meer verdunnen. Wel weer af laten koelen voor je het bij de crème voegt.
Welk fruit smaakt lekker bij caramel botercreme? 😊
Dat is maar net wat je zelf lekker vind!
Hoi Laura, zou je de karamel botercrème ook kunnen gebruiken om een taart af te smeren?
Groetjes Judith
Ja hoor dat kan!
Hoi laura
Ik zou deze dus tussen de taart kunnen doen en wat doe je dan als toppunt op de taart?
MVg willianne
Ja hoor dat kan! Bedoel je topping? Dat kun je uiteraard naar eigen wens invullen, nootjes, chocola, koekjes etc. 🙂
In België kennen wij geen lichtbruine basterdsuiker.
Zou het met de lichtbruine cassonade ook lukken?