Goedemorgen, genieten jullie ook zo van de kerstdagen? Bij mij staat er een heerlijke luierdag op de planning. Na gezellige dagen met familie hoef ik vandaag de deur niet uit en breng ik het grootste deel van de dag denk ik op de bank door. In pyjama uiteraard. Kijkend naar kerstfilms en etend van kerstkransjes.

Voor het ontbijt duik ik nog even de keuken in, datzelfde doe ik voor de lunch en het avondeten. Alleen eten met Kerst of niet, dat doe ik natuurlijk wel feestelijk. Voor het kerstontbijt heb ik nog een lekkere tip: gebruik overgebleven kerststol voor het maken van deze broodpudding. Kan natuurlijk ook morgen als je vandaag liever nog even gewoon een plakje van de stol snijdt. Oh, en er staan ook heerlijke wentelteefjes online die je kunt maken van overgebleven kerststol.

BAKTIP: Ik heb dit recept in twee grotere schalen gemaakt, maar je kan er met deze souffléschaaltjes (ramekins) ook eenpersoonsporties van maken en zo serveren.

Recept afdrukken
4.67 van 3 stemmen

Kerststol broodpudding

Heb je nog wat plakken kerststol over van de feestdagen? Gebruik ze dan voor deze super lekkere kerststol broodpudding. De ideale manier om restjes op te maken.
Porties: porties (2 grote schaaltjes)

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de plakken kerststol in kleine stukjes en verdeel over de ovenschaaltjes.
  • In een maatbeker klop je melk, het ei en vanille-extract door elkaar. Giet dit rustig en voorzichtig over de schaaltjes heen, zorg ook dat de bovenste stukjes stol het mengsel op kunnen nemen.
  • Bak de schaaltjes broodpudding in 18-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).

Notities

  • Tip: Als je wilt kun je natuurlijk ook kleinere ovenschaaltjes gebruiken dan ik heb gedaan. De baktijd verkort je dan ook met een paar minuten.
  • Bewaren: De broodpudding is het lekkerst als je hem gelijk serveert.
advent-overzicht-2018

Waar we vorig jaar al voor de zomer de advent bedacht hadden en deze in oktober al bijna helemaal klaar hadden staan, waren we dit jaar toch nog iets meer in december zelf aan het bakken. Het mocht de kerst voorpret echter niet drukken want de ideeën voor deze advent waren er natuurlijk genoeg. Zoveel dat er ook weer voldoende ideetjes door zijn geschoven naar 2019. Het is nu alweer het zevende jaar dat we de blog advent organiseren. Wat zaten er weer heerlijke pareltjes en leuke ideeën tussen. Misschien kun je ze niet alle 24 meer herinneren, dus vandaag zet ik de advent van 2018 nog een keer voor jullie op een rij. Kijk je mee?

advent-overzicht-2018-1
advent-overzicht-2018-2

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
advent-overzicht-2018-3
advent-overzicht-2018-4
advent-overzicht-2018-5
advent-overzicht-2018-6

21. gevulde eitjes met parmaham
22. appeltaart met cranberry’s
23. gingerbread scones
24. stoofpeertjes panna cotta

We hopen jullie weer voldoende te hebben mogen inspireren deze decembermaand en zien jullie morgen graag terug voor een heerlijk recept perfect voor die kerstkliekjes. Zoek je nog meer inspiratie? Bekijk hier het overzicht van de kerstrecepten advent van 2017.

stoofpeertjes panna cotta 1a

Het is weer voorbij gevlogen de advent. Vandaag staat alweer het allerlaatste advent kerstrecept online van dit jaar. Ik koos voor een dessert dat lekker last minute te maken is. Met een beetje mazzel heb je ingrediënten zelfs al in huis. Staan er stoofpeertjes op het menu tijdens het kerstdiner? Houd er dan een paar achter voor deze heerlijke stoofpeertjes panna cotta. Ook dit dessert kun je weer prima voorbereiden en in de koelkast zetten tot je ze nodig hebt. Ik houd nu eenmaal van desserts die je kunt voorbereiden. Fijne Kerst allemaal, ik hoop dat jullie de komende dagen genieten van de recepten de de laatste 24 dagen online zijn gekomen!

BAKTIP: Op zoek naar dessertglaasjes? Dille & Kamille verkoopt glazen potjes die hier geschikt voor zijn. Of hergebruik de glaasjes van de kant-en-klare desserts in de supermarkt voor je zelfgemaakte desserts.

stoofpeertjes panna cotta 2a

Meer panna cotta recepten

Panna cotta doet het altijd goed als afsluiter van een gezellig kerstdiner. Deze heerlijke variatie met stoofpeertjes is daar een mooi voorbeeld van, maar wellicht vallen deze andere panna cotta recepten ook goed in de smaak bij jou familie of vrienden:

 

Panna cotta met stoofpeertjes

Recept afdrukken

4.34 van 3 stemmen

Stoofpeertjes panna cotta

Stoofpeertjes zijn altijd een goed idee voor de kerst. Maar deze stoofpeertjes panna cotta overtreft alles! Ontzettend lekker en makkelijk voor te bereiden.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 50 ml stoofperensap
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Topping

  • 200 gram stoofpeertjes (volgens recept)
  • 2 el suiker
  • scheut water
  • 1 el maïzena

Instructies

  • Laat de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten weken in een schaaltje koud water. In een pannetje breng je de slagroom aan de kook. Voeg het stoofperensap en de suiker toe, roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan het slagroom mengsel. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost.
  • Giet de panna cotta in schaaltjes, dek ze af met folie en zet ze in de koelkast. Ze moeten minimaal 3 uur in de koelkast staan.
  • De topping kun je al gelijk maken, maar als je die er warm bij wilt serveren raad ik aan om hem op het laatste moment te maken.
  • Voor de topping snijd je de stoofpeertjes in blokjes, doe deze samen met de suiker in een pan. In een kommetje roer je het water en de maïzena tot een papje, voeg ook dit toe in de pan.
  • Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en roer rustig door. Als je vindt dat het (bijna) genoeg is ingedikt haal je de pan van het vuur.
  • Je kunt de topping er gelijk over verdelen, maar je kunt het dus ook in een bakje in de koelkast zetten tot je de panna cotta wilt serveren.

Notities

  • Bewaren: in de koelkast voor 3-4 dagen.
gingerbread scones 1a

Scones zijn perfect voor een high tea, weekendontbijtjes en natuurlijk tijdens de feestdagen. Dan serveer je ze gewoon bij het ontbijt, de brunch of zelfs als lunch. Deze gingerbread scones zijn perfect voor het kerstontbijt. Je serveert ze met clotted cream en -perfect voor Kerst- zelfgemaakte cranberry compote. Geen liefhebber van cranberry compote? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een jam naar keuze gebruiken. De scones zijn snel te maken en kun je dus de ochtend zelf bakken, maar je kunt ze ook voorbereiden en vlak voor je ze nodig hebt nog even opwarmen. Aan jou de keus!

BAKTIP: Om de scones met melk te bestrijken gebruik ik het liefst een siliconen bakkwast. Deze is makkelijk schoon te maken en vaatwasserbestendig.

gingerbread scones 2a

 

Scones gingerbread

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Gingerbread scones

Gingerbread scones zijn perfect voor de feestdagen, high tea en als ontbijt. Met clotted cream en cranberry compote zijn ze onweerstaanbaar!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 el gingerbread kruiden (volgens recept)
  • 110 ml melk
  • extra melk voor bestrijken

Serveren met

Instructies

  • Doe boter en zelfrijzend bakmeel in een kom, wrijf de blokjes boter tussen je vingers door het meel tot ze kruimelig zijn. Voeg dan suiker, zout en gingerbread kruiden toe, roer erdoor.
  • Voeg melk toe en gebruik een lepel of spatel om er een stevig deeg van te maken. Het laatst stukje kun je het best even met de hand kneden.
  • Maak een bal van het deeg en vorm tot een platte schijf van zo’n 3 cm dik. Gebruik een deegsteker of scherp mes om het deeg in 8 punten te snijden. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met een beetje melk (of ei als je wilt).
  • Bak de scones in 12-15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer ze warm of koud met de zelfgemaakte cranberry compote en clotted cream.

Notities

  • Bewaren: verpakt 2-3 dagen buiten de koelkast. In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.

Ik heb de smaak van het appeltaarten bakken weer helemaal te pakken. Na de speculaas appeltaart voor Sinterklaas besloot ik dat er dit jaar ook een kerstversie van oma’s appeltaart online moest komen. Dat werd uiteindelijk deze kerst appeltaart met cranberry’s. Het deeg zelf bracht ik nog op smaak met de zelfgemaakte gingerbread kruiden, zo ontstond de perfecte kersttaart. Ik nam hem zelf mee naar een afspraak die ik een tijdje geleden had en daar viel hij bij iedereen in de smaak. Houd jij van appeltaart? Dan zul je deze appeltaart met cranberry’s ook heerlijk vinden!

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

 

Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Kerst appeltaart met cranberry's

Wie houdt er nu niet van appeltaart? Deze kerst appeltaart met cranberry's en gingerbreadkruiden is ontzettend lekker en ideaal voor de feestdagen.

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 390 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el gingerbread kruiden (volgens recept)
  • snuf zout
  • 0,5 ei (M)
  • 2 tl vanille-extract

Vulling

Extra

  • 1 handje paneermeel voor op de bodem
  • 0,5 ei (M) Voor het afsmeren. De andere helft gaat door het deeg

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.
  • Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker, kaneel, cranberry compote en gedroogde cranberry’s erdoor.
  • Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af. Of je kunt, als je in een creatieve bui bent zoals ik was, kleine rondjes uitsteken en die gebruiken om de rand rondom mee af te dekken.
  • Bak de kerst appeltaart in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
  • Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is hij zalig! Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken, heerlijk!

Notities

  • Bewaren: Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Kerstboom cranberry brownie 3a

Zoals je weet ben ik dol op toegankelijke recepten, ook voor speciale gelegenheden.  Voor feestdagen gebruik ik vaak net weer even andere ingrediënten, zoals gingerbread kruiden met Kerst, maar dat hoeft helemaal niet altijd. Je kunt ook prima jouw favoriete recept dat niets met feestdagen te maken heeft omtoveren tot een prachtig kerstbaksel. Kijk maar naar deze kerstboom cranberry brownie. Oké, ik kon het niet laten om een handje gedroogde cranberry’s door het beslag te mengen, maar verder is het gewoon mijn basisrecept voor een smeuïge brownie. Ik gebruikte poedersuiker, Dr. Oetker fondant en hun gouden sprinkles om er een feestelijk geheel van te maken. Ik zal je laten zien hoe.

BAKTIP: Mijn brownies bak ik graag in een vierkante bakvorm. Ik heb zelf dit exemplaar in huis.

Kerstboom cranberry brownie 4a

Kerstboom cranberry brownie 1a

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Kerstboom cranberry brownie uitgelicht

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Kerstboom cranberry brownie

Een feestelijke kerstboom cranberry brownie die een succes op iedere kerstbijeenkomst zal zijn. Lekker voor bij de koffie of als desert met een bolletje ijs.
Porties: stukjes (20 cm x 20 cm vorm)

Ingrediënten

Brownie

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram gedroogde cranberry’s

Decoratie

  • poedersuiker
  • Dr. Oetker rode fondant
  • Dr. Oetker witte fondant
  • Dr. Oetker choco fantasie strooier
  • Dr. Oetker Kerst fantasie strooier

Instructies

  • Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
  • Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
  • Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Lang mixen of op hoge snelheid is niet nodig, anders worden je brownies niet zo smeuïg als je wilt. Spatel als laatst de cranberry’s gelijkmatig door het beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  • De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg.
  • Laat de brownie helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Decoratie

  • Rol het rode fondant uit tot een dikte die je zelf wilt, ik maakte hem zelf niet te dun zodat ik de uiteindelijke kerstboom wat makkelijker kon verplaatsen. Snijd dan met een mesje een kerstboom uit. Ook dit kan weer zo groot als je zelf wilt, als hij maar op de brownie past.
  • Het witte fondant rol je wel een beetje dunner uit. Met een uitsteker maak je kleine sterretjes. Kleine stippen kan natuurlijk ook en als je helemaal geen uitstekers hebt kun je driehoekjes uitsnijden, of maak slingers van fondant. Kortom: je kunt de kerstboom decoreren zoals je zelf wilt.
  • De decoraties kun je zo op de boom leggen, maar misschien blijven ze dan niet goed zitten. Door de onderkant van de decoraties een heel klein beetje vochtig te maken (kan gewoon met water) blijft het wel plakken. Gebruik niet teveel vocht, want dan smelt je fondant.
  • Strooi poedersuiker over de afgekoelde brownie en leg er de kerstboom bovenop. Om het af te maken gebruikte ik de gouden sprinkles en sneeuwvlokken uit de strooibussen, maar je zou natuurlijk ook andere figuren kunnen gebruiken die erin zitten.
  • En klaar is je kerstbrownie! Hoef je hem alleen nog maar aan te snijden op het moment van serveren.

Voor nog meer kerst op de taart inspiratie kun je een kijkje nemen op Bakken.nl. Je kunt hier ook leuke kerstfiguren downloaden om je kerstbaksels mee te versieren.

Dit is een samenwerking met Dr. Oetker, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

GEVULDE EIEREN MET PARMAHAM EN GRANAATAPPEL

Als het op gevulde eieren aankomt sta ik vooraan in de rij om aan te vallen. Ik houd het meeste van het klassieke eitje en met dat in mijn achterhoofd heb ik deze combinatie met parmaham bedacht.

Gevulde eieren met parmaham

Door de kleuren van de granaatappel pitjes staan deze gevulde eieren met parmaham en granaatappel ontzettend feestelijk op ieders kersttafel. Serveer ze als amuse of juist als borrelhapje. De keuze is aan jou. Ik kan je in ieder geval vertellen dat dit mijn nieuwste favoriete smaakcombinatie is. De eitjes passen perfect bij een borreltafel met olijven en andere antipasta gerechten. Het klassieke gevulde eitje is hiermee in een nieuw en erg smakelijk jasje gestoken. Ga jij ‘m maken? Het makkelijke recept vind je hieronder.

TIP: wist je dat er speciale serveerschalen voor gevulde eieren bestaan? Hier blijven alle gevulde eieren netjes op liggen en kun je ze mooi presenteren.

GEVULDE EIEREN MET PARMAHAM EN GRANAATAPPEL
maken

GEVULDE EIEREN MET PARMAHAM EN GRANAATAPPEL
Recept afdrukken
Nog geen beoordeling

Gevulde eieren met parmaham en granaatappel

Gevulde eieren zijn er natuurlijk in allerlei smaken. Deze gevulde eitjes met parmaham en granaatappel zijn een super lekkere variant op de klassieke gevulde eieren.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 6 hardgekookte eieren (M)
  • 2 el mayonaise
  • 1-2 tl Dijon mosterd
  • 1 tl kerriepoeder
  • 50 gram parmaham
  • granaatappelpitjes

Instructies

  • Snijd de hardgekookte eieren doormidden en verwijder het eigeel. Doe het eigeel samen met de mayonaise, mosterd en kerriepoeder in een keukenmachine en mix tot een romige crème vrij van klontjes.
  • Vul een spuitzak met de eigeel crème, snijd het puntje van de zak en vul ieder gehalveerd ei met deze crème. Maak ze niet te vol, zodat je zeker weet dat er genoeg crème is om ieder ei te vullen. Zodra je alle eieren gehad hebt kun je altijd nog bijvullen indien je crème overhoudt.
  • Scheur de parmaham in kleine stukjes en verdeel deze over de eitjes. Plaats de granaatappel pitjes voorzichtig op de eitjes. De overige pitjes kun je er wat makkelijker overheen strooien.

Notities

  • Tip: met een staafmixer kun je ook de crème maken. Het belangrijkste is dat deze klontvrij is.
  • Bewaren: De eitjes tot serveren afgedekt in de koelkast bewaren. Ik zou ze niet langer dan 1-2 dagen van tevoren bereiden. Laat even op temperatuur komen voordat je ze opeet voor meer smaakbeleving.

Ik krijg persoonlijk geen genoeg van chocoladefudge als deze voor mijn neus staat. Zeker niet als deze gecombineerd is met karamel zoals in deze pecan-karamel chocoladefudge. Ik kan je vertellen dat ik daar maar moeilijk vanaf kon blijven. Ik gebruikte twee van mijn fijne basisrecepten voor de chocoladefudge en karamellaag, in combinatie met de pecannoten is dat een perfecte combinatie. De fudge kun je op tafel zetten tijdens de kerstdagen, maar het is ook erg leuk om de blokjes fudge mooi te verpakken en cadeau te geven aan iemand. Ze passen perfect in het rijtje van zelfgemaakte kerstcadeautjes dat gisteren online kwam. Ga jij deze fudge na het maken zelf houden of cadeau geven. Of misschien wel allebei?

BAKTIP: Ik maakte dit recept in een ovenschaal van 16 x 24 cm. Gebruik je loever een bakvorm? Deze rechthoekige browniebakvorm is erg geschikt voor dit recept. 

Recept afdrukken
4.88 van 8 stemmen

Pecan-karamel chocoladefudge

Deze pecan-karamel chocoladefudge is zonder twijfel een guilty pleasure! Super leuk als cadeautje maar eigenlijk ook onweerstaanbaar om gewoon zelf op te smullen.

Ingrediënten

Laag chocoladefudge

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram melkchocolade (puur kan ook als je wilt)
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gram pecannoten (grofgehakt)

Laag karamel

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 4 el donkerbruine basterdsuiker

Topping

  • 100 gram pecannoten (fijngehakt)

Instructies

  • Deze fudge is razendsnel gemaakt, je hebt alleen wat geduld nodig bij het opstijven (ook tussen de lagen door). Bekleed daarom eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16 × 24 cm met bakpapier.
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola smelten tot je een egale massa hebt. Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je vanille-extract en de pecannoten toe. Roer ze goed (en vlot) door het mengsel heen en stort dit dan in de met bakpapier beklede bakvorm. Spreid gelijkmatig uit met een spatel en zet de vorm in de koelkast. Pas als de laag chocoladefudge goed is afgekoeld en een stuk steviger is ga je aan de slag met de laag karamel.
  • Voor de karamel doe je alle ingrediënten in een pan. Op een laag vuur roer je het mengsel regelmatig door tot boter en suiker gesmolten zijn. Dan kun je het vuur iets hoger zetten. Hoe langer het kookt, hoe verder het indikt. Je haalt de pan van het vuur als je de karamel bijna dik genoeg vindt. Tijdens het afkoelen wordt de karamel namelijk altijd nog steviger, daarom moet je het niet te lang laten doorkoken.
  • Giet de karamel op de laag chocolade en spreid gelijkmatig uit. Verdeel de pecannoten over de karamel en gebruik de spatel om deze aan te drukken. Doe dit absoluut niet met je handen, de karamel is heel erg heet!
  • Zet de vorm weer in de koelkast en laat een aantal uur afkoelen (ik liet het de hele nacht in de koelkast staan) tot het stevig genoeg is om blokjes van te snijden. gebruik hiervoor een goed scherp mes.

Notities

  • Bewaren: In een afgesloten trommel blijft de fudge zeker 3 weken goed.

ZELFGEMAAKTE EETBARE KERSTCADEAUTJES

Kerstmis is voor vele mensen de tijd van het jaar om elkaar te verrassen met cadeautjes. Cadeautjes hoeven in onze ogen niet duur te zijn. Iets krijgen wat persoonlijk is, vinden wij vaak veel leuker. Daarom delen wij vandaag enkele zelfgemaakte eetbare kerstcadeautjes om je familie en vrienden mee te verwennen. Met een paar simpele tips laten we je graag zien hoe jij dat dit jaar zelf ook kunt doen.

We beginnen met deze lekkere gingerbread koekjes. Het meest perfecte koekje om juist met kerstmis onder de boom te vinden. Houd ze neutraal of decoreer ze naar wens. Stop ze in een mooie (kerst)koektrommel, bind er een lint om en klaar is je eetbare cadeau. Vergeet niet om er een briefje bij te doen tot hoe lang je de koekjes kunt bewaren. Ons bewaaradvies is zo’n 2-3 weken, mits afgesloten bewaard.

ZELFGEMAAKTE EETBARE KERSTCADEAUTJES

Een ander lekker koekje om weg te geven is cantuccini. Ga voor het originele recept met amandelen of voor deze kerstvariant met pistache en cranberry’s. Heb jij Het Laura’s Bakery Bakboek dan vind je daar nog een extra variant voor een chocolade cantuccini met hazelnoten. Verpak de koekjes in een doorzichtig zakje en hang ook hier een kaartje aan met daarop een bewaaradvies en welke smaak je gemaakt hebt. Ons bewaaradvies is zo’n 4 weken, mits afgesloten verpakt.

ZELFGEMAAKTE EETBARE KERSTCADEAUTJES

Heb jij nou een vriendin of familielid dat dol is op granola? Maak dan een hele pot zelfgemaakte granola. Bind er een mooi lintje of touw omheen en schrijf op een klein kaartje welke smaak je gemaakt heb en hoe lang zij het kan bewaren. Wij adviseren natuurlijk om deze kerstgranola te maken. In een afgesloten glazen pot blijft de granola zeker zo’n 3 weken goed.

ZELFGEMAAKTE EETBARE KERSTCADEAUTJES

Misschien niet direct eetbaar, maar zeker wel een eetbaar kerstcadeautje als je ons vraagt. Geef een potje met gingerbread kruiden en plak onder op het glazen beugelpotje een sticker of briefje met daarop de link naar een recept waar je deze kruiden voor kunt gebruiken. Hoe je de kruiden maakt lees je hier en je gebruikt ze onder andere in de eerder genoemde gingerbread koekjes of deze lekkere gingerbread koekjes taart. De kruiden kun je eigenlijk oneindig bewaren, maar zullen na verloop van tijd (jaren) hun geur en smaak verliezen. Bekijk wat de houdbaarheidsdatum van de kruiden is die je gebruikt en noteer die op een kaartje.

ZELFGEMAAKTE EETBARE KERSTCADEAUTJES

Als laatste willen we je graag laten zien dat je met een niet kerstrecept ook hele lekkere eetbare kerstcadeautjes kunt maken. Kies één van deze truffelrecepten, decoreer ze met stukjes candy canes of kerstmis sprinkles en verpak ze in een doorzichtig plastic zakje met een mooie strik. Ze blijven een week goed, dus maak ze niet te ver van tevoren. Daarnaast kun je dit cadeautje tot vlak voor het serveren het beste in de koelkast bewaren 😉

Welk eetbaar kerstcadeautje zie jij het liefst onder de kerstboom liggen bij jou thuis?

broodkrans met camembert 2a

Een paar jaar geleden at ik voor het eerst een broodje gedipt in camembert uit de oven. Heerlijk is dat! Een soort kaasfondue, maar dan eentje die alleen uit camembert bestaat. Op mijn ellenlange kerstlijst stond al een paar jaar het idee om een broodkrans met camembert te maken. Allemaal kleine zelfgebakken broodjes in een krans om de camembert heen. Perfect voor de kerstborrel dacht ik zo. Of lekker bij het kijken van een kerstfilm op de bank?

De broodjes zijn neutraal van smaak, maar als topping strooide ik er zout, peper en rozemarijn aan toe. Datzelfde deed ik bij de kaas zelf. Een heerlijke combinatie waar ik geen genoeg van kreeg toen ik met dit kerstbrood aan het lunchen was. Ik kan je ook vast verklappen dat er genoeg camembert is om ook nog wat groenten op tafel te zetten om lekker te dippen, maak je er al bijna een complete maaltijd van voor een luie kerstdag 😉 .  

broodkrans met camembert 1a

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
broodkrans met camembert 3a
BROODKRANS MET CAMEMBERT

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Broodkrans met camembert

Een broodje dippen in camembert is hartstikke lekker. Hoe leuk is het om zélf een broodkrans met camembert te maken! Hartstikke leuk voor de kerstborrel.

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • snuf zout
  • 2 el olijfolie
  • 160 ml water (lauwwarm)

Extra

  • 1 camembert in een houten doosje
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • rozemarijn

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Je rekt dan een klein stukje deeg tussen je vingers uit, als het deeg zo dun is dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt is je deeg perfect. Als je met de hand kneedt, ben je overigens wel wat langer bezig voor het zover is, dat duur ongeveer 20-25 minuten.
  • Dek het deeg in een kom af met een schone theedoek en laat het een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Druk daarna de lucht uit het deeg en maak er een lange sliert van. Met een mes of deegsteker snijd je kleine stukjes deeg van de sliert. Je kunt al die stukje deeg tot balletjes vormen, maar ik deed dat zelf niet.
  • Haal de camembert uit het houten doosje en zet dat doosje in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de bolletjes deeg rondom het doosje. Dek de plaat af met een schone theedoek en laat nogmaals rijzen, zo’n 30-45 minuten.
  • Snijd daarna het witte bovenkantje van de camembert en plaats hem in het houten doosje. Smeer de kaas en de broodjes in met wat olijfolie. Strooi er peper, zout en rozemarijn overheen.
  • Bak de broodkrans met camembert in ongeveer 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer de broodkrans daarna gelijk.

Notities

  • Bewaren: Als je de kaas meebakt serveer je de broodkrans gelijk. Je kunt ook de broodjes al bakken terwijl het houten doosje leeg blijft. Dan hoef je later alleen nog maar de kaas (zelfde tijd en temperatuur) in de oven te bakken en die in het midden van de krans te zetten. Als je de broodjes ook wilt opwarmen kan dat, maar die hebben maar 10 minuten nodig.
mini viennetta ijstaartjes 1a

Al een paar jaar staat het zelf maken van een viennetta ijstaart op mijn lijst voor de kerstdagen. Ieder jaar weer schoof hij op naar het volgende jaar. Ook dit jaar stonden ze weer op mijn planning, samen met het idee om mini ijstaartjes te maken. Om de vienetta niet weer een jaar uit te stellen besloot ik mijn twee ideetjes te combineren en zo ontstonden deze mini viennetta ijstaartjes. Heerlijk romig vanille-ijs met knapperige laagjes chocolade. Het handige van deze mini ijstaartjes is dat je niet moeilijk hoeft te doen om een grote ijstaart aan te snijden, iedereen krijgt gewoon zijn of haar eigen portie. Laat je gewoon ieder voor zich klungelen op zijn of haar bordje om door de laagjes chocola te komen 😉 . Zo in het klein zien ze er ook gelijk veel leuker en feestelijker uit als je het mij vraagt. Zeker met de chocolade drizzle en gouden parels bovenop!

BAKTIP: Voor deze ijstaartjes heb je geen speciale ijsvorm nodig, maar kan je eenvoudig een bakvorm voor muffins gebruiken. Een kleinere bakvorm kan handig zijn, wanneer de vriezer vol zit met andere feestelijke lekkernijen.

mini viennetta ijstaartjes 2a

Meer recepten voor ijs met chocolade

Chocolade is een van de meest populaire smaken als het om ijs gaat en dat kan ik goed begrijpen. Er zijn zoveel manieren om chocolade in ijs te verwerken! Ik heb een aantal lekkere recepten ter inspiratie voor je op een rij gezet. Zo kun je telkens weer een ander ijsje met chocolade proberen. 😉

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Mini Viennetta ijstaartjes

Je kan Viennetta natuurlijk kopen in de supermarkt, maar veel leuker is om zelf viennetta ijstaartjes te maken! En ook nog eens veel lekkerder.

Ingrediënten

  • 250-300 gram melkchocolade (of een andere smaak die je lekker vindt)
  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 tl vanillepasta (of extract)

Ter decoratie

  • 75 gram melkchocolade (of overgebleven chocolade van de chocoladeschijfjes)
  • gouden parels/sprinkles

Instructies

  • Smelt twee derde van de chocolade au bain marie, haal de kom van de pan en voeg de rest van de chocolade toe. Blijf rustig roeren tot de chocolade helemaal is gesmolten.
  • Neem een vel bakpapier, hier ga je chocoladeschijfjes op maken. Uiteindelijk maak je de ijstaartjes in een muffinvorm, de chocoladeschijfjes moeten net iets kleiner zijn dan deze vormpjes. Gebruik ongeveer een theelepel chocolade per schijfje. Gebruik diezelfde theelepel om elk hoopje chocolade uit te smeren tot een schijfje van chocolade. Laat de chocolade uitharden voordat je verder gaat.
  • Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe, spatel het rustig door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Om te zorgen dat je de kleine ijstaartjes straks makkelijk uit een metalen muffinvorm kunt krijgen, bekleed je elk vakje met vershoudfolie. Je zou ook stukjes bakpapier kunnen gebruiken als je die eerst verkreukelt.
  • Begin met een laagje ijs in ieder vakje, gevolgd door een schijfje chocolade. Zo wissel je deze lagen af tot de vormpjes vol zitten, eindig met een laagje ijs. Zet de vorm in de vriezer en laat hem hier minimaal 4 uur staan.
  • Voordat je de kleine ijstaarten gaat serveren, smelt je de chocolade. Je kunt overgebleven chocolade gebruiken van de schijfjes, of gebruik wat nieuwe chocolade. Smelt de chocolade au bain marie en schep het dan in een spuitzakje.
  • Haal de ijstaartjes uit de vriezer, haal het folie eraf en plaats op een schoteltje. Knip een kleine puntje van het spuitzakje met chocolade af en drizzle deze over het ijstaartje, maak het af met wat parels en/of sprinkles.
  • Serveer de viennetta ijstaartjes gelijk.

Notities

  • Bewaren: In de vriezer tot wel 3 maanden houdbaar.
hazelnoot-kaneel babka brood 1a

Ik vind babka broden er altijd ontzettend mooi uitzien. Moeilijk om te maken zijn ze gelukkig niet. In basis maak je een soort cinnamon rolls, alleen snijd je de rol deeg met vulling in de lengte door en draai je vervolgens de twee stroken deeg door elkaar. Klinkt misschien ingewikkeld, is het dus niet. Ik vertel je hoe je zelf dit hazelnoot-kaneel babka brood maakt. Met bebloemde handen toverde ik ook nog even snel mijn telefoon tevoorschijn om een aantal stap-voor-stap foto’s te maken van het vormen van het brood.

Waar komt babka vandaan?

Voor wie nog nieuwsgierig is naar de naam babka, ik heb een rondje Google gedaan. Ik was wel nieuwsgierig namelijk 😉 . Het is oorspronkelijk een brood dat uit de (Joodse) Oost-Europese keuken komt en vooral met Pasen werd gemaakt. Qua smaak werd vroeger altijd voor kaneel gekozen, maar tegenwoordig worden ze in allerlei smaken gemaakt. Vooral de chocolade variant zie je momenteel veel.

Ik koos zelf voor kaneel in combinatie met hazelnoten, zo in de kerstperiode eet ik al genoeg chocola(de kerstkransjes) en ik had wel even zin in een andere smaak. Verder is het een soort briochebrood, maar dan wat steviger zoals suikerbrood. En met het kaneel, de suiker en hazelnoten is het gewoon een vreselijk lekker brood. Perfect voor het kerstonbijt!

BAKTIP: Dit brood is ideaal om te serveren op de paas- of ontbijttafel. In Het Feestdagen Bakboek vind je nog veel meer heerlijke recepten die geschikt zijn voor een feestelijk ontbijt. 

hazelnoot-kaneel babka brood 2a
hazelnoot-kaneel babka brood 3a

 

Babka brood met hazelnoten en kaneel

Recept afdrukken

3.89 van 9 stemmen

Hazelnoot-kaneel babka brood

Een heerlijk brood voor het kerst- of paasontbijt: het hazelnoot-kaneel babka brood. Niet moeilijk om te maken én heel lekker.
Porties: cm vorm

Ingrediënten

  • 120 ml halfvolle melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier (M)
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter

Vulling

  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel
  • 100 gram geroosterde hazelnoten (fijngehakt)

Instructies

  • Voeg in een schaaltje de melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan, je zult zien dat het in volume toeneemt.
  • Doe het mengsel dan in een kom en voeg de rest van de suiker, het ei en de eidooier toe, mix door elkaar. Voeg bloem en zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de boter in klontjes stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix nog zo’n 10 minuten door, het is nog een wat plakkerig deeg, dat is prima.
  • Dek de kom met het deeg af en zet deze op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
  • Ondertussen maak je de vulling vast klaar. Smelt de boter in een pannetje en voeg suiker, kaneel en hazelnoten toe. Roer door elkaar. Naarmate het mengsel verder afkoelt zal het ook wat steviger worden.
  • Pak het deeg er weer bij. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vlak van ongeveer 30 x 30 centimeter. Verdeel het kaneelmengsel over het deeg, laat de randjes vrij. Rol het deeg op en knijp over de lengte de naad even dicht.
  • Pak een scherp mes en snijd de rol in de lengte doormidden, ik liet zelf ongeveer 1 cm van een uiteinde heel (je kunt dit ook wel doorsnijden en dan na het vlechten weer samenknijpen). Pak de twee losse strengen die nu ontstaan zijn en kantel ze zodat de binnenkant met vulling naar boven ligt. Draai de strengen deeg om elkaar heen om de babka te vormen. Knijp het uiteinde samen en duw een beetje onder het brood.
  • Verkreukel een vel bakpapier zodat het makkelijker te vormen is en leg je babka in het midden van het vel nadat je deze weer gladgestreken hebt. Verplaats je babka met bakpapier en al naar een cakevorm. Zorg dat het bakpapier goed zit en de babka echt op de bodem van de vorm ligt (en niet ‘hangt’ in de vorm door het bakpapier).
  • Dek de vorm af met een schone doek en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek. Smeer het brood in met wat melk voordat je hem in de oven schuift.
  • Bak de hazelnoot-kaneel babka in 40-45 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat het vlechtbrood een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je hem naar een rooster plaatst. Eenmaal lauwwarm zou je hem al kunnen aansnijden als je wilt.

Notities

  • Bewaren: goed verpakt en buiten de koelkast zo’n 3 dagen houdbaar. Je kunt het brood ook invriezen, dan kun je hem tot 3 maanden bewaren. Wil je het brood op voorhand bakken, maar wel warm serveren? Warm hem dan gewoon op in de oven, ongeveer 15-20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) moet genoeg zijn. Dek eventueel af met folie om te zorgen dat hij niet (te veel) verder kleurt.