Cantuccini met pistache en cranberry’s

6 december 2018
39

Door Lian – Het zat allemaal niet mee om dit koekje te maken en laat dit nou niet aan het koekje liggen. Een cantuccini oftewel een Toscaanse biscotti is namelijk niet zo moeilijk om te maken. De ingrediënten zijn snel vermengd en ondanks dat dit koekje twee keer gebakken dient te worden is het vele malen sneller klaar dan bijvoorbeeld een cheesecake waar je nog een nacht op moet wachten. Toch zat alles mij deze ronde tegen. De perikelen van een blogger noem ik ze maar. Gelukkig is het desondanks goed gekomen en was ik mij een potje blij dat de koekjes heerlijk zijn. Ik had nooit gedacht fan te kunnen zijn van dit koekje, maar niets is minder waar. Het is ook een ultiem kerstkoekje, want je hoort ze te dippen in een likeurtje of je koffie. Laat warme chocolademelk nou hetzelfde effect hebben op de koekjes, dus laat die marshmallows dit jaar maar zitten. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan: bakken, klaar en dippen maar! 

Cantuccini met pistache en cranberry's

Deze cantuccini met pistache en cranberry's zijn een ontzettend lekker koekje om te dippen in een likeurtje, koffie óf chocolademelk. 
Porties: 30 stuks

Ingrediënten

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren (M)
  • 90 gram pistache noten
  • 60 gram gedroogde cranberries
  • 75 gram chocolade (optioneel)

Instructies

  • Doe in een kom het zelfrijzend bakmeel, suiker en snufje zout. Roer door elkaar. Voeg ook de pistache noten toe en meng deze door het bloemmengsel. Voeg de eieren en vanille toe en kneed met de hand of een deeghaak tot een stevig, iets plakkerig deeg. Als laatste vouw je de gedroogde cranberry’s door het deeg.
  • Maak een rol van het deeg die zo’n 5-6 centimeter is in doorsnede, verdeel deze in 2 stukken zodat het beter op je bakplaat past. Leg de rollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een klein beetje platter. In de oven zullen ze ook nog iets uitzakken dus druk niet te plat.
  • Bak de rollen deeg in 25-30 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) of 140 °C (heteluchtoven). Ze moeten een klein beetje beginnen te kleuren (aan de randen).
  • Haal de bakplaat uit de oven en snijd de voorgebakken rollen deeg met een goed scherp mes in plakjes van zo’n 1,5-2 cm breed. Laat het deeg eventueel 5 minuten staan als je het lastig te snijden vindt omdat het nog zacht is. Wacht niet langer, want dan kan het weer te hard worden als je bij de laatste plakjes aan bent gekomen.
  • Leg de voorgebakken plakjes nu weer op de met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes in 20 minuten op 140°C (elektrische oven) of 130 °C (heteluchtoven) graden egaal goudbruin.
  • Ik koos ervoor om mijn cantuccini na afkoelen te decoreren met wat gesmolten chocolade. Smelt hiervoor de chocolade naar keuze en trek met een vork of een cornetje slierten gesmolten chocolade over de koekjes.

Tips

  • Bewaren: Deze koekjes zijn ideaal om te verpakken en cadeau te doen. Je kunt ze 2-3 weken afgesloten op een droge en koele plek bewaren. Het deeg zelf is snel bereid en vanwege de structuur raad ik het niet aan om in te vriezen.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

1 reactie

  1. Hanny schreef:

    Vanmiddag de cantuccine met pistache en cranberry’s gebakken. Erg lekker, ik denk niet dat ze het einde van de week halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *