Cranberry compote met sinaasappel en kaneel

22

Er staat al jaren een heerlijk recept voor cranberry compote online dat ieder jaar weer goed bekeken wordt tijdens de feestdagen. Zelf maak ik het ook ieder jaar weer opnieuw. De laatste keer dat ik de compote maakte, zat ik mij echter af te vragen of ik niet een variatie kon maken op mijn geliefde cranberry compote. Ik besloot uiteindelijk om de variatie heel subtiel te houden. De citroen verving ik door sinaasappel en ik voegde een kaneelstokje toe tijdens het koken. Het resultaat was weer heerlijk. Een subtiel verschil, maar zo lekker dat ik het recept wel met jullie moest delen. Ik gebruik dit recept trouwens ook weer in verschillende andere recepten die de komende tijd online verschijnen, je kunt dit dus vast prima voorbereiden 😉 .

Cranberry compote met sinaasappel en kaneel

Een heerlijke frisse variatie op de geliefde cranberry compote: cranberry compote met sinaasappel en kaneel.
Porties: 1 pot vol

Ingrediënten

  • 340 gram cranberry’s
  • 200 ml water
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 150-200 gram fijne kristalsuiker*
  • schil halve sinaasappel
  • 1 kaneelstokje

Instructies

  • Doe de cranberry’s, water, sinaasappelsap en suiker in een pan. Roer dit even door. Gebruik een dunschiller om de helft van een sinaasappel te schillen, zorg dat je (bijna) niets van het witte deel van de schil gebruikt. Deze schilletjes doe je samen met het kaneelstokje in de pan.
  • Zet de pan op het vuur, blijf roeren tot de bessen zijn open geknapt en het geheel een soort geleiachtige substantie wordt. Dit duurde bij mij ongeveer 8-10 minuten.
  • Verwijder de schilletjes van de sinaasappel en het kaneelstokje. Giet de cranberry compote in schone (uitgekookte) glazen potten en draai de deksel erop. Laat volledig afkoelen.

Tips

  • *Tip: Voeg de suiker naar smaak toe. Met 150 gram is de compote iets bitterder, maar als je het verwerkt in andere recepten merk je daar helemaal niets van. Als je de compote als topping of smeersel wil gebruiken raad ik aan om wel 200 gram suiker te gebruiken.
  • Bewaren: Ongeopend kun je de compote zo tot wel een jaar in de kast bewaren. Na openen bewaar je de compote in de koelkast, dan blijft hij 1-2 weken goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

4 reacties

  1. Ineke schreef:

    Grappig, toevallig heb ik een paar weken geleden mijn favoriete cranberry compote recept ( met peer en port) ook wat veranderd. Mijn nieuwe favoriet is nu cranberries met 2 sinaasappels in partjes, zonder vel, van 1 sinaasappel de rasp en 2 mandarijntjes, ook hier een flinke scheut port door en wat speculaaskruiden, 100 gr (of iets minder) suiker en 100 g geleisuiker. Heerlijk!

  2. Astrid schreef:

    Hallo Laura mijn vriendin is gek op Cranberies dus wil ik dit graag voor haar maken. Maar mijn vraag is welke suiker moet ik er voor nemen? Bvd groetjes Astrid.💋

    1. Laura Kieft schreef:

      Fijne kristalsuiker gebruik ik zelf.

  3. Astrid schreef:

    Dank je wel. Fijne feestdagen.👍🏼☃️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *