Eton mess met kletskoppen en passievrucht

Gepost: 3 december 2018 Laatst bewerkt: 29 november 2023

ETON MESS MET KLETSKOPPEN EN PASSIEVRUCHT maken

Eton mess is een klassieker die meestal wordt gemaakt met slagroom, schuimpjes en aardbeien. Een basis is er echter om mee gevarieerd te worden vind ik, precies wat ik deed met dit dessert. Ik maakte een Eton mess met kletskoppen en passievrucht, een feestelijk kerstdessert als je het mij vraagt. Brosse schuimpjes, knapperige kletskoppen, frisse passievrucht en romige, luchtige slagroom. Let wel, die kletskoppen zijn natuurlijk alleen knapperig als je het dessert gelijk serveert, zelfde geldt voor de schuimpjes. Gelukkig kun je alles los van elkaar wel prima voorbereiden en staat dit toetje alsnog zo op tafel. Of laat je gasten aan tafel zelf hun toetje maken, ook heel erg leuk!

BAKTIP: Je kan een gewoon neutraal drinkglas gebruiken, maar maak je Eton mess extra feestelijk in een mooi drinkglas!

 

ETON MESS MET KLETSKOPPEN EN PASSIEVRUCHT recept

ETON MESS MET KLETSKOPPEN EN PASSIEVRUCHT
Opslaan Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Eton mess met kletskoppen en passievrucht

Een heerlijk dessert voor de kerst zijn is eton mess met kletskoppen en passievrucht. Het is een hele lekkere en frisse variant van de klassieke Eton mess.
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

 • schuimpjes (zelf maken? Gebruik dan dit recept)
 • passievrucht (3-4 verse passievruchten OF 125 gram passievrucht uit de vriezer met 20 gram suiker)
 • 500 ml slagroom
 • 3 el fijne kristalsuiker
 • kletskoppen (zelf maken? Gebruik dan dit recept)

Instructies

 • Maak je de schuimpjes zelf? Begin daar dan mee, eventueel al een dagje van tevoren. Ik spoot zelf lange, rechte slierten op de bakplaat zodat ik die daarna in stukjes kon breken.
 • Als je verse passievruchten gebruike halveer je ze en schep je ze leeg in een schaaltje. Gebruik je zoals ik passievrucht uit de diepvries? Laat de blokjes dan eerst ontdooien. Je zult zien dat dit een stuk dunner en wateriger is dan verse passievruchten. Het is daarom handig om het wat in de laten dikken, dat is heel simpel. Doe de ontdooide passievruchten in een pannetje met de suiker. Verhit tot het begint te koken, roer regelmatig door. Laat het mengsel koken tot het voldoende is ingedikt, houd er wel rekening mee dat het tijdens het afkoelen nog verder zal indikken.
 • De slagroom klop je stijf met de suiker. De kletskoppen kun je zelf maken als je wilt, maar ik ging zelf voor een verpakking uit de winkel. Breek ze in wat kleinere stukjes.
 • Goed, nu heb je alle onderdelen klaar. Je kunt gelijk het dessert in elkaar zetten, je kunt het ook een paar uur of zelfs een dag later doen. Aan jou de keuze.
 • Om het dessert samen te stellen neem je 4 glazen. In elk glas bouw je het dessert op uit laagjes slagroom, passievrucht, schuimpjes en kletskoppen die je met elkaar afwisselt. Eindig met wat grotere stukken schuim en kletskop, dat ziet er extra feestelijk uit.

Tips

 • Tip: Wil je de passievruchten zo snel mogelijk kunnen gebruiken? Verdeel het mengsel vanuit de pan dan over een groot bord of een bakplaat zodat het sneller kan afkoelen.
 • Bewaren: Serveer je Eton mess gelijk als je hem hebt gemaakt. Voorbereiden kan, maar dan wel als losse onderdelen. Het complete kerstdessert zet je pas vlak voor serveren in elkaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept