Recept afdrukken

Hazelnoot-kaneel babka brood

Een heerlijk brood voor het kerst- of paasontbijt: het hazelnoot-kaneel babka brood. Niet moeilijk om te maken én heel lekker.
Porties: 25 cm vorm

Ingrediënten

  • 120 ml halfvolle melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier (M)
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter

Vulling

  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel
  • 100 gram geroosterde hazelnoten (fijngehakt)

Instructies

  • Voeg in een schaaltje de melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan, je zult zien dat het in volume toeneemt.
  • Doe het mengsel dan in een kom en voeg de rest van de suiker, het ei en de eidooier toe, mix door elkaar. Voeg bloem en zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de boter in klontjes stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix nog zo’n 10 minuten door, het is nog een wat plakkerig deeg, dat is prima.
  • Dek de kom met het deeg af en zet deze op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
  • Ondertussen maak je de vulling vast klaar. Smelt de boter in een pannetje en voeg suiker, kaneel en hazelnoten toe. Roer door elkaar. Naarmate het mengsel verder afkoelt zal het ook wat steviger worden.
  • Pak het deeg er weer bij. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vlak van ongeveer 30 x 30 centimeter. Verdeel het kaneelmengsel over het deeg, laat de randjes vrij. Rol het deeg op en knijp over de lengte de naad even dicht.
  • Pak een scherp mes en snijd de rol in de lengte doormidden, ik liet zelf ongeveer 1 cm van een uiteinde heel (je kunt dit ook wel doorsnijden en dan na het vlechten weer samenknijpen). Pak de twee losse strengen die nu ontstaan zijn en kantel ze zodat de binnenkant met vulling naar boven ligt. Draai de strengen deeg om elkaar heen om de babka te vormen. Knijp het uiteinde samen en duw een beetje onder het brood.
  • Verkreukel een vel bakpapier zodat het makkelijker te vormen is en leg je babka in het midden van het vel nadat je deze weer gladgestreken hebt. Verplaats je babka met bakpapier en al naar een cakevorm. Zorg dat het bakpapier goed zit en de babka echt op de bodem van de vorm ligt (en niet ‘hangt’ in de vorm door het bakpapier).
  • Dek de vorm af met een schone doek en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek. Smeer het brood in met wat melk voordat je hem in de oven schuift.
  • Bak de hazelnoot-kaneel babka in 40-45 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat het vlechtbrood een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je hem naar een rooster plaatst. Eenmaal lauwwarm zou je hem al kunnen aansnijden als je wilt.

Tips

  • Bewaren: goed verpakt en buiten de koelkast zo’n 3 dagen houdbaar. Je kunt het brood ook invriezen, dan kun je hem tot 3 maanden bewaren. Wil je het brood op voorhand bakken, maar wel warm serveren? Warm hem dan gewoon op in de oven, ongeveer 15-20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) moet genoeg zijn. Dek eventueel af met folie om te zorgen dat hij niet (te veel) verder kleurt.