Ik had zoveel zin om een spectaculaire kersttaart te maken dit jaar, die moest en zou er dus gaan komen. Wel eentje die in de praktijk niet al te veel moeite kost en er toch indrukwekkend uitziet. De keuze viel uiteindelijk op deze gingerbreadtaart met kerstkoekjes.
Alles voor deze taart maak je gewoon helemaal zelf. Je kunt natuurlijk voor de makkelijke weg kiezen en kerstkoekjes kopen, maar ik bakte zelf mijn gingerbread koekjes. Niet moeilijk, superleuk en hartstikke lekker. Bijkomend voordeel: ik kon zo helemaal zelf bepalen hoe mijn kersttaart eruit kwam te zien. De lagen cake bracht ik op smaak met mijn zelfgemaakte gingerbread kruiden en ertussen zit een hele simpele vanille botercrème. Zo blijf je de kruidige cakes goed proeven. Deze taart is dus niet alleen prachtig, hij is ook ontzettend lekker!
BAKTIP: Om mijn zelfgemaakte gingerbread kruiden te bewaren gebruik ik kruidenpotjes of kleine weckpotjes die goed luchtdicht afsluiten.
Ik wip deze dit weekend voor mijn verjaardag maken. Ik vraag mij alleen af hoe groot de taartpannen zijn die je hebt gebruikt.
15 cm, staat bij de ingrediënten.
Mijn taartvorm is 17 cm in doorsnede is dit erg? En ik kan gewoon steeds dezelfde gebuiken? Of zijn 3 het makkelijkste?
Nee hoor, je taart wordt alleen ietsjes lager.
hoi Laura,
super mooie en vast lekkere taart!!
maar ik heb een vraagje:
hoe moet je botercrème maken?
bij de ingrediënten verwijs ik naar het recept 😉
Hoi Laura, zo blij met jou recepten! 🙂 Kan ik ipv zelfrijzend bakmeel ook bloem gebruiken met bakpoeder? En zo ja, hoeveel bakpoeder heb ik dan nodig? Bedankt!
Om zelf zelfrijzend bakmeel te maken hou je de volgende verhouding aan: 500 gram bloem met 15 gram (1 zakje) bakpoeder.
Hoi Laura,
Ik wil deze taart graag maken rond kerst. Ik vroeg me alleen af hoe hoog deze taart is? Weet niet zeker of ik een stolp heb waar deze onder past namelijk.
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar zonder koek-decoratie gok ik op 15 cm.
Top, met een stolp rond de 20 cm moet het wel lukken dan ? koek decoratie kan ook achteraf ?
Bedankt voor je reactie!
Zijn de cake ingrediënten voor een laag of voor allemaal?
Voor allemaal natuurlijk, het recept is voor de taart die je op de foto ziet.
Hoi, zou ik dit recept ook kunnen gebruiken voor 2 lagen van 20 cm? En zo ja, hoe lang zouden ze dan in de oven moeten?
Ik denk dat dit prima kan, ik zou ze dan 5 minuten langer bakken. Vooral even zelf testen met een prikker!
Hoi Laura,
Kan ik alleen de taartbodems/cakes ook van tevoren maken (bijvoorbeeld 3 dagen van tevoren) zonder ze in te vriezen. Ik wil dan op de dag zelf de taart afmaken met de botercreme en decoratie.
Dat kan! Heel goed luchtdicht in folie verpakken en het liefst als de cakes nog lauwwarm zijn, dan blijven ze verser.
Hi Laura,
De taart was heerlijk. Hoe kan je het recept aabpassen, zodat je een grotere taart kan maken? Dus een grotere vorm en dus hoeveelheden vermeerderen?
Groetjes
Laura
Daar heb ik deze handige tool voor: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hoi Laura
Ik zou graag deze taart willen maken en heb even wat hulp van je nodig.
Afsmeren ben ik totaal niet goed in, dus ik dacht een fondantlaag aan te brengen. Is dit een goede combinatie mrt de vulling, denk je?
Als dat zo is, hoeveel van het recept voor de vulling heb ik dan nodig? Want dan is er natuurlijk geen dikke laag aan de buitenkant nodig v d botercreme.
Alvast bedankt!!
Dat zou wel kunnen, maar het geeft wel een andere smaak. Voor het aanbrengen van fondant zou ik nog wel een laag van de vulling op de taart aanbrengen (hoeft niet mooi).
dank je wel!! ik ga het gewoon proberen.
fijne feestdagen en bedankt voor je inspiratie afgelopen jaar!!
Hoi Laura,
Ik heb vandaag je taart gemaakt. Hij was erg lekker! In plaats van je botercrème heb ik roomkaasfrosting gebruikt (was ook erg lekker), maar een taart is meteen erg groot. Ik zou er graag de volgende keer cupcakes van maken. Welke hoeveelheid van beslag raad je daarvoor aan? Zou de helft genoeg zijn voor 10-12 cupcakes?
Lastig in te schatten. Met de helft van het recept kun je denk ik 8 – 9 normale cupcakes maken. Je kunt dit recept aanhouden als richtlijn voor de baktijd etc.: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanille-cupcakes/
Hey Laura! Dit weekend wil ik deze taart maken! Ik zou de cake graag in één keer bakken en daarna in drie lagen snijden. Hoeveel graden en welke baktijd zou hiervoor optimaal zijn? Alvast bedankt!
Dat zou ik je niet durven zeggen want dat heb ik zelf niet uitgetest. Maar verwacht dat dit wel een stuk langer duurt.
Zouden er nog iets van vruchtjes in passen of doet dat afbreuk aan het geheel?
Ik vind wat vers fruit vaak lekker.
Zo ja, wat zou dan lekker kunnen zijn? Bessen frambozen..?
Dat zou kunnen hoor! Denk dat blauwe bessen bijvoorbeeld wel goed bij passen. Je kunt ook verschillend rood fruit als topping erbij doen, ook lekker.
Leuk bedankt voor je antwoord!!
Dacht zelf inmiddels aan misschien cranberry compote, om het nog kerstiger te maken, al is dat iets minder fris.
Gelukt!! Iedereen vond hem erg lekker en mooi!
Inderdaad wat cranberry compote ertussen gedaan, was lekker, alleen de zijkant werd er een beetje roze van, maar dat mocht de pret niet drukken. Bedankt voor die leuke recept, ik ga hem vaker maken!