Ik had zoveel zin om een spectaculaire kersttaart te maken dit jaar, die moest en zou er dus gaan komen. Wel eentje die in de praktijk niet al te veel moeite kost en er toch indrukwekkend uitziet. De keuze viel uiteindelijk op deze gingerbreadtaart met kerstkoekjes. Alles voor deze taart maak je gewoon helemaal zelf. Je kunt natuurlijk voor de makkelijke weg kiezen en kerstkoekjes kopen, maar ik bakte zelf mijn gingerbread koekjes. Niet moeilijk, superleuk en hartstikke lekker. Bijkomend voordeel: ik kon zo helemaal zelf bepalen hoe mijn kersttaart eruit kwam te zien. De lagen cake bracht ik op smaak met mijn zelfgemaakte gingerbread kruiden en ertussen zit een hele simpele vanille botercrème. Zo blijf je de kruidige cakes goed proeven. Deze taart is dus niet alleen prachtig, hij is ook ontzettend lekker!
optioneel: gesmolten melkchocolade om wat koekjes te decoreren
Instructies
Zorg dat je de vanille botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Bak ook de koekjes ter decoratie alvast. Ik koos voor sterren, maar je kunt ieder figuur maken dat je wilt. De helft van de sterrenkoekjes decoreerde ik door er gesmolten chocolade overheen te drizzelen.
Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het vanille-extract erbij.
Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en de gingerbread kruiden toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
Vet de bakvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.
Taart afmaken
Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart in elkaar zetten. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte kant boven!).
Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren. In dit artikel geef ik je daar tips voor. Zorg dat je de taart niet met een te dunne laag afsmeert als je net als ik structuur in de laag crème wilt aanbrengen.
Voor die lijnen rondom de taart zet je de taart recht voor je neus, eventueel op een draaiplateau. Pak een theelepeltje en zet deze onderaan de taart licht tegen de crème aan. Draai de taart rond terwijl je de lepel zacht tegen de taart blijft drukken, blijf goed kijken en verplaats je lepeltje iets naar boven als je weer helemaal rond bent. Ga zo door tot je bovenaan de taart bent. Is het mislukt? Ook geen probleem, dan smeer je de taart gewoon weer strak af en begin je opnieuw.
Als je tevreden bent kun je de taart decoreren met koekjes. Zet een paar grote koekjes in het midden bovenop en plaats daar wat kleinere koekjes omheen. Ik verkruimelde ook een koekje om de bovenkant te decoreren. Met de overige koekjes kun je de taart rondom mooi versieren. Druk kleine koekjes in de botercrème en zet een wat grotere tegen de taart aan. Decoreer de taart zoals jij het mooi vindt!
Tips
De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
Bewaren
liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura, zo blij met jou recepten! 🙂 Kan ik ipv zelfrijzend bakmeel ook bloem gebruiken met bakpoeder? En zo ja, hoeveel bakpoeder heb ik dan nodig? Bedankt!
Ik wil deze taart graag maken rond kerst. Ik vroeg me alleen af hoe hoog deze taart is? Weet niet zeker of ik een stolp heb waar deze onder past namelijk.
Kan ik alleen de taartbodems/cakes ook van tevoren maken (bijvoorbeeld 3 dagen van tevoren) zonder ze in te vriezen. Ik wil dan op de dag zelf de taart afmaken met de botercreme en decoratie.
Hi Laura,
De taart was heerlijk. Hoe kan je het recept aabpassen, zodat je een grotere taart kan maken? Dus een grotere vorm en dus hoeveelheden vermeerderen?
Groetjes
Laura
Hoi Laura
Ik zou graag deze taart willen maken en heb even wat hulp van je nodig.
Afsmeren ben ik totaal niet goed in, dus ik dacht een fondantlaag aan te brengen. Is dit een goede combinatie mrt de vulling, denk je?
Als dat zo is, hoeveel van het recept voor de vulling heb ik dan nodig? Want dan is er natuurlijk geen dikke laag aan de buitenkant nodig v d botercreme.
Alvast bedankt!!
Dat zou wel kunnen, maar het geeft wel een andere smaak. Voor het aanbrengen van fondant zou ik nog wel een laag van de vulling op de taart aanbrengen (hoeft niet mooi).
Hoi Laura,
Ik heb vandaag je taart gemaakt. Hij was erg lekker! In plaats van je botercrème heb ik roomkaasfrosting gebruikt (was ook erg lekker), maar een taart is meteen erg groot. Ik zou er graag de volgende keer cupcakes van maken. Welke hoeveelheid van beslag raad je daarvoor aan? Zou de helft genoeg zijn voor 10-12 cupcakes?
Welkom op Laura’s Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.
Ik wip deze dit weekend voor mijn verjaardag maken. Ik vraag mij alleen af hoe groot de taartpannen zijn die je hebt gebruikt.
15 cm, staat bij de ingrediënten.
Mijn taartvorm is 17 cm in doorsnede is dit erg? En ik kan gewoon steeds dezelfde gebuiken? Of zijn 3 het makkelijkste?
Nee hoor, je taart wordt alleen ietsjes lager.
hoi Laura,
super mooie en vast lekkere taart!!
maar ik heb een vraagje:
hoe moet je botercrème maken?
bij de ingrediënten verwijs ik naar het recept 😉
Hoi Laura, zo blij met jou recepten! 🙂 Kan ik ipv zelfrijzend bakmeel ook bloem gebruiken met bakpoeder? En zo ja, hoeveel bakpoeder heb ik dan nodig? Bedankt!
Om zelf zelfrijzend bakmeel te maken hou je de volgende verhouding aan: 500 gram bloem met 15 gram (1 zakje) bakpoeder.
Hoi Laura,
Ik wil deze taart graag maken rond kerst. Ik vroeg me alleen af hoe hoog deze taart is? Weet niet zeker of ik een stolp heb waar deze onder past namelijk.
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar zonder koek-decoratie gok ik op 15 cm.
Top, met een stolp rond de 20 cm moet het wel lukken dan ? koek decoratie kan ook achteraf ?
Bedankt voor je reactie!
Zijn de cake ingrediënten voor een laag of voor allemaal?
Voor allemaal natuurlijk, het recept is voor de taart die je op de foto ziet.
Hoi, zou ik dit recept ook kunnen gebruiken voor 2 lagen van 20 cm? En zo ja, hoe lang zouden ze dan in de oven moeten?
Ik denk dat dit prima kan, ik zou ze dan 5 minuten langer bakken. Vooral even zelf testen met een prikker!
Hoi Laura,
Kan ik alleen de taartbodems/cakes ook van tevoren maken (bijvoorbeeld 3 dagen van tevoren) zonder ze in te vriezen. Ik wil dan op de dag zelf de taart afmaken met de botercreme en decoratie.
Dat kan! Heel goed luchtdicht in folie verpakken en het liefst als de cakes nog lauwwarm zijn, dan blijven ze verser.
Hi Laura,
De taart was heerlijk. Hoe kan je het recept aabpassen, zodat je een grotere taart kan maken? Dus een grotere vorm en dus hoeveelheden vermeerderen?
Groetjes
Laura
Daar heb ik deze handige tool voor: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hoi Laura
Ik zou graag deze taart willen maken en heb even wat hulp van je nodig.
Afsmeren ben ik totaal niet goed in, dus ik dacht een fondantlaag aan te brengen. Is dit een goede combinatie mrt de vulling, denk je?
Als dat zo is, hoeveel van het recept voor de vulling heb ik dan nodig? Want dan is er natuurlijk geen dikke laag aan de buitenkant nodig v d botercreme.
Alvast bedankt!!
Dat zou wel kunnen, maar het geeft wel een andere smaak. Voor het aanbrengen van fondant zou ik nog wel een laag van de vulling op de taart aanbrengen (hoeft niet mooi).
dank je wel!! ik ga het gewoon proberen.
fijne feestdagen en bedankt voor je inspiratie afgelopen jaar!!
Hoi Laura,
Ik heb vandaag je taart gemaakt. Hij was erg lekker! In plaats van je botercrème heb ik roomkaasfrosting gebruikt (was ook erg lekker), maar een taart is meteen erg groot. Ik zou er graag de volgende keer cupcakes van maken. Welke hoeveelheid van beslag raad je daarvoor aan? Zou de helft genoeg zijn voor 10-12 cupcakes?
Lastig in te schatten. Met de helft van het recept kun je denk ik 8 – 9 normale cupcakes maken. Je kunt dit recept aanhouden als richtlijn voor de baktijd etc.: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanille-cupcakes/