Cantuccini zijn Italiaanse amandelkoekjes die twee keer worden gebakken. Eerst als een rol deeg die in plakjes wordt gesneden en daarna gaan ze nogmaals de oven in. Dat maakt ze ontzettend lekker en met dit recept maak je ze gemakkelijk zelf!
Italiaanse cantuccini koekjes
De allereerste keer dat ik cantuccini at had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik nam enthousiast een hap, maar brak mijn tanden bijna op het keiharde koekje. Oef, die had ik niet zien aankomen. Dit Italiaanse koekje was verre van bros kan ik je vertellen.
De reden dat cantuccini koekjes zo hard zijn, is omdat ze twee keer gebakken worden. Eerst als een rol deeg, daarna snijd je die in plakjes en bak je de losse koekjes nogmaals. Deze bakmethode is nu net zo speciaal aan dit typisch Italiaans koekje.
Niet gek dan ook dat de Italianen ze zelf meestal in een likeur of in hun kopje koffie dopen voor ze het eten. Ikzelf knabbel ze gewoon zo op, zonder likeur of koffie, maar ik kijk wel uit voordat ik een hap neem. 😉
BAKTIP: Het is belangrijk om het voorgebakken deeg met een goed scherp mes in plakjes te snijden. Laat het deeg eventueel 5 minuten staan als het nog te zacht is, maar wacht zeker niet te lang.
Er staat niet aangegeven wanneer de eieren moeten worden toegevoegd. (Of ik heb iets gemist.)
Je hebt niet gemist, ik ben het vergeten op te schrijven. Gelijk even toegevoegd 🙂
Bedankt Laura, hier ga ik mijn vader heel blij mee maken!
Ik ook haha
Heerlijke koekjes zijn dit, bedankt Laura!!
Ik houd van deze dingen! De eerste keer dat ik ze at was op vakantie in Italië. Ik was 16 en we kregen bij aankomst van ons appartement een klein glaasje sterk en zo’n koekje erbij om erin te dopen van de eigenaar. Drankje was mij te sterk, maar ik werd wel verliefd op de koekjes!
Volgens mij staat niet wanneer het vanille-extract toegevoegd dient te worden? Heb het op goed geluk maar bij de overige droge ingredienten gegokt.
Ik heb het gelijk even toegevoegd. Je voegt ze samen met de eieren toe, maar zoals jij hebt gedaan moet het ook lukken.
Ik hou van deze leuke recepten, Laura! Ze zijn erg makkelijk om te maken , maar ze zijn helaas veel te snel op! Ik heb een klein vraagje: Hoeveel minuten is het aangeraden om te wachten bij het snijden? (Of heb ik soms niet goed gelezen?)
Dankje for het lezen, Laura <3
Zoals hierboven staat: Haal de plaat uit de oven en snijd de staven deeg met een goed scherp mes in plakjes. Laat eventueel 5 minuten staan als je het deeg lastig te snijden vindt omdat het nog zacht is. Wacht zeker niet te lang, anders lukt het niet meer om ze te snijden.
Hoi Laura,
Ik maak deze koekjes al een hele tijd: super kadootje ook om te geven, samen met een fles zoete likeurwijn. Nog een tip om ze nog lekkerder te maken: de zeste van 1 appelsien door het deeg mengen.
Groetjes
Hoi het deeg wordt bij mij niet heel stevig – lijkt alsof er niet genoeg vocht in zit? Wat doe ik verkeerd?
Dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen, heb je wel alles goed afgewogen?
ze plakken aan het bakpapier , beter op een rooster met bakpapier?
Dat zal niet veel verschil maken denk ik, het kan ook aan het gebruikte bakpapier liggen (hier plakten ze niet namelijk).
Hallo Laura,
Ik heb de koekjes net gemaakt en voor de 2e ronde in de oven gehad. Wel zijn ze nog bleek en van binnen nog zacht deeg. Klopt dit en wordt het vanzelf hard? Of moeten ze nog even de oven in
ze zouden al behoorlijk hard moeten zijn, maar buiten de oven harden ze ook zeker uit.
Hoi, ik wil dit recept graag maken. Maar zijn het gebrande of ongebrande amandelen die hierin zijn verwerkt? Gr
In principe kan beide, maar ik gebruik meestal ongebrande noten.
Super recept laura ik ga hier veel mensen blij mee maken vooral mn vader ps: je website is echt top! 🙂
Deze overheerlijke Cantuccinis gemaakt. Wat een heerlijk recept weer dat ook gelijk weer lukte! Leuk om te doen en zeker voor herhaling vatbaar.
Dit recept heb ik nog niet geprobeerd, wel de chocolade-hazelnootcantuccini’s uit je boek. Eerste poging mislukte omdat ik er te veel melk in deed – en omdat ik “verdeel in 2 stukken” las als “halveer de rol”. Ik weet nu dat nét voldoende melk om er een samenhangend deeg van te maken en de rol over de lengte in tweeën snijden een stuk beter werkt 🙂
Erg lekker! Ik ga binnenkort de versie met amandel proberen!
Kun je ipv kristalsuiker ook basterdsuiker gebruiken? De vorige keer zag je de suikerkristallen nl nog zitten.
Dat heb ik zelf niet getest voor dit recept, maar zou je kunnen proberen natuurlijk! 🙂