Cantuccini

66

De allereerste keer dat ik cantuccini at had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik nam enthousiast een hap, maar brak mijn tanden bijna op het keiharde koekje. Oef, die had ik niet zien aankomen. Dat was verre van een bros koekje kan ik je vertellen. Reden dat deze koekjes zo hard zijn, is omdat ze twee keer gebakken worden. Eerst als een rol deeg, daarna snijd je die in plakjes en bak je de losse koekjes nogmaals. Het is een typisch Italiaans koekje dat de Italianen zelf meestal in een likeur dopen voor ze het eten. Veel dopen het ook in de koffie. Ikzelf knabbel ze gewoon zo op, maar ik kijk wel uit voordat ik een hap neem 😉 .

Cantuccini

Dit typische Italiaanse koekje heeft een zeer knapperige structuur en is hartstikke lekker bij een kopje koffie of glaasje likeur.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

 • 350 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • snuf zout
 • 200 gram amandelen (grofgehakt)
 • 3 eieren (M)
 • 1 tl vanille extract

Instructies

 • Voeg in een kom zelfrijzend bakmeel, suiker en zout samen, roer door elkaar. Voeg ook de gehakte amandelen toe en meng deze door het bloemmengsel. Voeg de eieren en vanille extract toe en kneed (ik deed dit met de hand) tot een stevig deeg. Het mag best nog wat plakkerig zijn.
 • Maak een rol van het deeg die zo’n 5-6 centimeter is in doorsnede, verdeel deze in 2 stukken. Meer kan ook als dat beter op je bakplaat past. Leg de rollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een klein beetje platter.
 • Bak de rollen deeg in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte), ze moeten een klein beetje beginnen te kleuren (aan de randen).
 • Haal de plaat uit de oven en snijd de staven deeg met een goed scherp mes in plakjes. Laat eventueel 5 minuten staan als je het deeg lastig te snijden vindt omdat het nog zacht is. Wacht zeker niet te lang, anders lukt het niet meer om ze te snijden.
 • Leg de plakjes nu weer op de met bakpapier beklede bakplaat.
 • Bak de koekjes in 15 minuten op 140 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Oh, en omdat ik weet dat deze vraag gaat komen: het klopt inderdaad dat er geen boter in deze koekjes zit. ?

Bewaren

In een koektrommel kun je deze Italiaanse koekjes minimaal 4 weken bewaren. Dat is ook gelijk de reden dat ze meestal in grote aantallen worden gebakken. Dit recept is voor zo’n 50 koekjes, maar als je wilt kun je het recept ook halveren.

Wat vind jij van dit recept?

2.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

22 reacties

 1. Elles schreef:

  Er staat niet aangegeven wanneer de eieren moeten worden toegevoegd. (Of ik heb iets gemist.)

  1. Laura Kieft schreef:

   Je hebt niet gemist, ik ben het vergeten op te schrijven. Gelijk even toegevoegd 🙂

 2. Elke schreef:

  Bedankt Laura, hier ga ik mijn vader heel blij mee maken!

  1. Anoniempjeeee schreef:

   Ik ook haha

 3. Hayat schreef:

  Heerlijke koekjes zijn dit, bedankt Laura!!

 4. Laura schreef:

  Ik houd van deze dingen! De eerste keer dat ik ze at was op vakantie in Italië. Ik was 16 en we kregen bij aankomst van ons appartement een klein glaasje sterk en zo’n koekje erbij om erin te dopen van de eigenaar. Drankje was mij te sterk, maar ik werd wel verliefd op de koekjes!

 5. Rianne schreef:

  Volgens mij staat niet wanneer het vanille-extract toegevoegd dient te worden? Heb het op goed geluk maar bij de overige droge ingredienten gegokt.

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik heb het gelijk even toegevoegd. Je voegt ze samen met de eieren toe, maar zoals jij hebt gedaan moet het ook lukken.

 6. Cookie Dough schreef:

  Ik hou van deze leuke recepten, Laura! Ze zijn erg makkelijk om te maken , maar ze zijn helaas veel te snel op! Ik heb een klein vraagje: Hoeveel minuten is het aangeraden om te wachten bij het snijden? (Of heb ik soms niet goed gelezen?)
  Dankje for het lezen, Laura <3

  1. Lian van Rens schreef:

   Zoals hierboven staat: Haal de plaat uit de oven en snijd de staven deeg met een goed scherp mes in plakjes. Laat eventueel 5 minuten staan als je het deeg lastig te snijden vindt omdat het nog zacht is. Wacht zeker niet te lang, anders lukt het niet meer om ze te snijden.

 7. Samantha schreef:

  Hoi Laura,

  Ik maak deze koekjes al een hele tijd: super kadootje ook om te geven, samen met een fles zoete likeurwijn. Nog een tip om ze nog lekkerder te maken: de zeste van 1 appelsien door het deeg mengen.
  Groetjes

 8. Christina schreef:

  Hoi het deeg wordt bij mij niet heel stevig – lijkt alsof er niet genoeg vocht in zit? Wat doe ik verkeerd?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen, heb je wel alles goed afgewogen?

 9. frank schreef:

  ze plakken aan het bakpapier , beter op een rooster met bakpapier?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dat zal niet veel verschil maken denk ik, het kan ook aan het gebruikte bakpapier liggen (hier plakten ze niet namelijk).

 10. Mini schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb de koekjes net gemaakt en voor de 2e ronde in de oven gehad. Wel zijn ze nog bleek en van binnen nog zacht deeg. Klopt dit en wordt het vanzelf hard? Of moeten ze nog even de oven in

  1. Laura Kieft schreef:

   ze zouden al behoorlijk hard moeten zijn, maar buiten de oven harden ze ook zeker uit.

 11. Monique schreef:

  Hoi, ik wil dit recept graag maken. Maar zijn het gebrande of ongebrande amandelen die hierin zijn verwerkt? Gr

  1. Laura Kieft schreef:

   In principe kan beide, maar ik gebruik meestal ongebrande noten.

 12. Anoniempjee schreef:

  Super recept laura ik ga hier veel mensen blij mee maken vooral mn vader ps: je website is echt top! 🙂

 13. Erina schreef:

  Deze overheerlijke Cantuccinis gemaakt. Wat een heerlijk recept weer dat ook gelijk weer lukte! Leuk om te doen en zeker voor herhaling vatbaar.

 14. Marcus schreef:

  Dit recept heb ik nog niet geprobeerd, wel de chocolade-hazelnootcantuccini’s uit je boek. Eerste poging mislukte omdat ik er te veel melk in deed – en omdat ik “verdeel in 2 stukken” las als “halveer de rol”. Ik weet nu dat nét voldoende melk om er een samenhangend deeg van te maken en de rol over de lengte in tweeën snijden een stuk beter werkt 🙂

  Erg lekker! Ik ga binnenkort de versie met amandel proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *