Cantuccini

Gepost: 12 juni 2017 Laatst bewerkt: 22 september 2023
Cantuccini

Cantuccini zijn Italiaanse amandelkoekjes die twee keer worden gebakken. Eerst als een rol deeg die in plakjes wordt gesneden en daarna gaan ze nogmaals de oven in. Dat maakt ze ontzettend lekker en met dit recept maak je ze gemakkelijk zelf!

Italiaanse cantuccini koekjes

De allereerste keer dat ik cantuccini at had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik nam enthousiast een hap, maar brak mijn tanden bijna op het keiharde koekje. Oef, die had ik niet zien aankomen. Dit Italiaanse koekje was verre van bros kan ik je vertellen.

De reden dat cantuccini koekjes zo hard zijn, is omdat ze twee keer gebakken worden. Eerst als een rol deeg, daarna snijd je die in plakjes en bak je de losse koekjes nogmaals. Deze bakmethode is nu net zo speciaal aan dit typisch Italiaans koekje.

Niet gek dan ook dat de Italianen ze zelf meestal in een likeur of in hun kopje koffie dopen voor ze het eten. Ikzelf knabbel ze gewoon zo op, zonder likeur of koffie, maar ik kijk wel uit voordat ik een hap neem. 😉

BAKTIP: Het is belangrijk om het voorgebakken deeg met een goed scherp mes in plakjes te snijden. Laat het deeg eventueel 5 minuten staan als het nog te zacht is, maar wacht zeker niet te lang.

Cantuccini koekjes

Wat is het verschil tussen cantuccini, cantucci, biscotti?

Wij kennen deze Italiaanse amandelkoekjes het beste bij de naam cantuccini, maar ze worden in Italië nog regelmatig biscotti of cantucci genoemd. Het verschil tussen cantucci en cantuccini heeft vooral te maken met de grootte, de kleinere koekjes zijn de cantuccini en de grotere cantucci.

Biscotti is simpelweg een ander woord voor dezelfde koekjes. De oorspronkelijke naam is Biscotti di Prato, omdat een patissier genaamd Prato in de 16e eeuw dit amandelkoekjesrecept heeft herontdekt. Biscotti is afgeleid van het Latijnse woord ‘biscotos’, wat twee keer gebakken betekent.

Later is de naam van de koekjes weer veranderd naar cantucci / cantuccini, afgeleid van het Latijnse woord ‘cantellus’, wat sneetje brood betekent.

Als je net als ik weg bent van amandelen, kijk dan ook eens tussen al mijn recepten met amandelen.

Meer Italiaanse recepten

Ik heb echt een zwak voor de Italiaanse keuken en volgens mij ben ik niet de enige. Ik heb bijna iedere dag wel zin om een Italiaans recept op tafel te zetten en dan heb ik het natuurlijk niet alleen over pizza. 😉

Deze Italiaanse recepten staan hoog in mijn favorietenlijstje:

Cantuccini bakken

50X KOEKJES

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Cantuccini bakken

Welke amandelen gebruik je voor de koekjes?

Amandelen zijn een belangrijk onderdeel van deze Italiaanse koekjes. Ik gebruik altijd ongebrande amandelen en vaak met het velletje er nog aan. Maar je kunt ook blanke amandelen gebruiken, dat maakt niet zoveel uit.

Waar doop je cantuccini’s in?

Koffie of thee zijn natuurlijk voor de hand liggende kandidaten om de koekjes lekker in te dippen tot ze wat zachter zijn. Italianen (vooral in de Toscaanse regio) mogen ze ook graag in Vin Santo dippen als aflsuiter van de maaltijd. Vin Santo is een zoete dessertwijn.

Kan ik extra smaakmakers aan de koekjes toevoegen?

Zeker weten! Voeg bijvoorbeeld eens de rasp van een sinaasappel of van een citroen toe aan onderstaand recept, of voor een extra sterke amandelsmaak kun je een halve theelepel amandelextract toevoegen.

Ik maakte ook al eens een cantuccini recept voor kerst met pistaches en gedroogde cranberry’s.

Klopt het dat het recept geen boter bevat?

Het klopt inderdaad dat er geen boter in deze koekjes zit. Een mooi voorbeeld dat je zonder boter ook zalige en knapperige koekjes kunt bakken!

Nog een leuk voorbeeld van heerlijke koekjes zonder boter is het recept voor eierkoeken, maar er zijn er nog wel meer.

recept cantuccini koekjes maken

 

Cantuccini recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.63 van 8 stemmen

Cantuccini recept

Dit typische Italiaanse amandelkoekje (ook wel biscotti genaamd) heeft een zeer knapperige structuur en is hartstikke lekker bij een kopje koffie of glaasje likeur.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 200 gram amandelen (grofgehakt)
  • 3 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Voeg in een kom zelfrijzend bakmeel, suiker en zout samen; roer door elkaar. Voeg ook de gehakte amandelen toe en meng deze door het bloemmengsel. Voeg de eieren en vanille extract toe en kneed (ik deed dit met de hand, maar het kan ook met de deeghaken van de mixer) tot een stevig deeg. Het mag best nog wat plakkerig zijn.
  • Maak een rol van het deeg die zo’n 5-6 centimeter is in doorsnede, verdeel deze in 2 stukken. Meer kan ook als dat beter op je bakplaat past. Leg de rollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een klein beetje platter.
  • Bak de rollen deeg in 20-25 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte), ze moeten een klein beetje beginnen te kleuren aan de randen.
  • Haal de plaat uit de oven en snijd de staven deeg met een goed scherp mes in plakjes. Laat eventueel 5 minuten staan als je het deeg lastig te snijden vindt omdat het nog zacht is. Wacht zeker niet te lang, anders lukt het niet meer om ze te snijden.
  • Leg de plakjes nu weer op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 15 minuten op 140 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

In een koektrommel kun je deze Italiaanse koekjes minimaal 4 weken bewaren. Dat is ook gelijk de reden dat ze meestal in grote aantallen worden gebakken. Dit recept is voor zo’n 50 koekjes, maar als je wilt kun je het recept ook halveren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. Elles schreef:

    Er staat niet aangegeven wanneer de eieren moeten worden toegevoegd. (Of ik heb iets gemist.)

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt niet gemist, ik ben het vergeten op te schrijven. Gelijk even toegevoegd 🙂

  2. Elke schreef:

    Bedankt Laura, hier ga ik mijn vader heel blij mee maken!

    1. Anoniempjeeee schreef:

      Ik ook haha

  3. Hayat schreef:

    Heerlijke koekjes zijn dit, bedankt Laura!!

  4. Laura schreef:

    Ik houd van deze dingen! De eerste keer dat ik ze at was op vakantie in Italië. Ik was 16 en we kregen bij aankomst van ons appartement een klein glaasje sterk en zo’n koekje erbij om erin te dopen van de eigenaar. Drankje was mij te sterk, maar ik werd wel verliefd op de koekjes!

  5. Rianne schreef:

    Volgens mij staat niet wanneer het vanille-extract toegevoegd dient te worden? Heb het op goed geluk maar bij de overige droge ingredienten gegokt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het gelijk even toegevoegd. Je voegt ze samen met de eieren toe, maar zoals jij hebt gedaan moet het ook lukken.

  6. Cookie Dough schreef:

    Ik hou van deze leuke recepten, Laura! Ze zijn erg makkelijk om te maken , maar ze zijn helaas veel te snel op! Ik heb een klein vraagje: Hoeveel minuten is het aangeraden om te wachten bij het snijden? (Of heb ik soms niet goed gelezen?)
    Dankje for het lezen, Laura <3

    1. Lian van Rens schreef:

      Zoals hierboven staat: Haal de plaat uit de oven en snijd de staven deeg met een goed scherp mes in plakjes. Laat eventueel 5 minuten staan als je het deeg lastig te snijden vindt omdat het nog zacht is. Wacht zeker niet te lang, anders lukt het niet meer om ze te snijden.

  7. Samantha schreef:

    Hoi Laura,

    Ik maak deze koekjes al een hele tijd: super kadootje ook om te geven, samen met een fles zoete likeurwijn. Nog een tip om ze nog lekkerder te maken: de zeste van 1 appelsien door het deeg mengen.
    Groetjes

  8. Christina schreef:

    Hoi het deeg wordt bij mij niet heel stevig – lijkt alsof er niet genoeg vocht in zit? Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen, heb je wel alles goed afgewogen?

  9. frank schreef:

    ze plakken aan het bakpapier , beter op een rooster met bakpapier?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zal niet veel verschil maken denk ik, het kan ook aan het gebruikte bakpapier liggen (hier plakten ze niet namelijk).

  10. Mini schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb de koekjes net gemaakt en voor de 2e ronde in de oven gehad. Wel zijn ze nog bleek en van binnen nog zacht deeg. Klopt dit en wordt het vanzelf hard? Of moeten ze nog even de oven in

    1. Laura Kieft schreef:

      ze zouden al behoorlijk hard moeten zijn, maar buiten de oven harden ze ook zeker uit.

  11. Monique schreef:

    Hoi, ik wil dit recept graag maken. Maar zijn het gebrande of ongebrande amandelen die hierin zijn verwerkt? Gr

    1. Laura Kieft schreef:

      In principe kan beide, maar ik gebruik meestal ongebrande noten.

  12. Anoniempjee schreef:

    Super recept laura ik ga hier veel mensen blij mee maken vooral mn vader ps: je website is echt top! 🙂

  13. Erina schreef:

    Deze overheerlijke Cantuccinis gemaakt. Wat een heerlijk recept weer dat ook gelijk weer lukte! Leuk om te doen en zeker voor herhaling vatbaar.

  14. Marcus schreef:

    Dit recept heb ik nog niet geprobeerd, wel de chocolade-hazelnootcantuccini’s uit je boek. Eerste poging mislukte omdat ik er te veel melk in deed – en omdat ik “verdeel in 2 stukken” las als “halveer de rol”. Ik weet nu dat nét voldoende melk om er een samenhangend deeg van te maken en de rol over de lengte in tweeën snijden een stuk beter werkt 🙂

    Erg lekker! Ik ga binnenkort de versie met amandel proberen!

  15. Sonja schreef:

    Kun je ipv kristalsuiker ook basterdsuiker gebruiken? De vorige keer zag je de suikerkristallen nl nog zitten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest voor dit recept, maar zou je kunnen proberen natuurlijk! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept