Kerst appeltaart met cranberry’s

Gepost: 22 december 2018 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023

Ik heb de smaak van het appeltaarten bakken weer helemaal te pakken. Na de speculaas appeltaart voor Sinterklaas besloot ik dat er dit jaar ook een kerstversie van oma’s appeltaart online moest komen. Dat werd uiteindelijk deze kerst appeltaart met cranberry’s. Het deeg zelf bracht ik nog op smaak met de zelfgemaakte gingerbread kruiden, zo ontstond de perfecte kersttaart. Ik nam hem zelf mee naar een afspraak die ik een tijdje geleden had en daar viel hij bij iedereen in de smaak. Houd jij van appeltaart? Dan zul je deze appeltaart met cranberry’s ook heerlijk vinden!

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

 

Opslaan Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Kerst appeltaart met cranberry's

Wie houdt er nu niet van appeltaart? Deze kerst appeltaart met cranberry's en gingerbreadkruiden is ontzettend lekker en ideaal voor de feestdagen.
VOOR EEN 24 CM VORM, 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 390 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el gingerbread kruiden (volgens recept)
  • snuf zout
  • 0,5 ei (M)
  • 2 tl vanille-extract

Vulling

Extra

  • 1 handje paneermeel voor op de bodem
  • 0,5 ei (M) Voor het afsmeren. De andere helft gaat door het deeg

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met bloem. Verdeel het deeg in drie delen. Rol het eerste deel uit en bekleed de bodem ermee. Met het tweede deel bekleed je op dezelfde manier de zijkanten. Waar stukjes deeg elkaar raken laat je het iets overlappen en druk je het stevig aan.
  • Dan schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snijd je ze in schijfjes. Doe alle schijfjes appel in een grote kom en meng de suiker, kaneel, cranberry compote en gedroogde cranberry’s erdoor.
  • Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de schijfjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Eenmaal in de oven worden ze zachter en zakt de taart wat in, je wilt dus dat er zo min mogelijk gaten zitten tussen de stukjes appel. Druk de vulling daarom stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het laatste stukje deeg uit en snijd er stroken van. Leg deze kruislings bovenop de taart. Met een laatste strook deeg maak je de taart rondom af. Of je kunt, als je in een creatieve bui bent zoals ik was, kleine rondjes uitsteken en die gebruiken om de rand rondom mee af te dekken.
  • Bak de kerst appeltaart in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taart afkoelen in de vorm zodat hij steviger wordt.
  • Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is hij zalig! Een dag later en koud trouwens ook, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken, heerlijk!

Tips

  • Bewaren: Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Brenda schreef:

    Heerlijk, ik bak al jaren de appeltaart met cranberries in plaats van rozijntjes. Zoveel lekkerder en meer smaak.

  2. Caroline schreef:

    Bij mij was het deeg wat droog, moeilijk uit te rollen. Iets meer ei erbij is denk ik de oplossing?
    Leuk recept!!

    1. Laura Kieft schreef:

      beter iets meer boter. Maar het moet ook niet te soepel zijn hoor.

  3. Jacqueline schreef:

    De best gelukte taart die ik ooit heb gemaakt, echt heerlijk. Mijn vulling is veel roder geworden, misschien komt het doordat ik diepvries cranberries heb gebruikt. Heerlijke lichtzure smaak, geweldig recept.

  4. Chantalle schreef:

    Hi Laura, ik stuur je dit berichtje met een vraag.
    Ik heb al jaren een Amerikaans recept voor Apple cranberry pie.
    Op de bodem voordat de vulling erop gaat zit almond paste (dit is voor Nederlandse begrippen het beste om te gebruiken amandelspijs) dacht ik altijd?!.
    Deze taart kan gemaakt worden in een vlaai vorm.
    Maar de reden is dat het deeg nooit lekker en echt gaar word.
    Nu is mijn vraag of ik dit deeg recept kan gebruiken ook in mijn vlaai vorm IPV een springvorm.
    En zo ja hoeveel extra deeg zou ik nodig hebben om te maken zodat ik bodem en bovenkant kan bekleden met mijn vlaaivorm?
    En wat zou je aanraden voor bak temperatuur en tijd?
    Of zou je vlaaideeg recept misschien beste optie kunnen zijn?
    Hopelijk kun je me helpen.
    Liefs Chantalle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk dat je mij hiervoor benadert. Dat is helaas allemaal lastig in te schatten zo. Maar misschien kun je het recept combineren met mijn basisrecept voor vlaaien: https://www.laurasbakery.nl/vlaaibodem-basisrecept/

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dit recept kan prima in een vlaaivorm ook! Als je mijn recept gebruikt kun je dezelfde hoeveelheden deeg en baktijd aanhouden.

  5. Ingrid schreef:

    Dag Laura, als ik in dit recept ipv de zelfgemaakte kruidenmix voor gingerbread, een aangekochte gingerbreadmix zou gebruiken, kan dat ook? Of kan de smaak dan tegenvallen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het een lekkere mix is, zal het vast ook lekker smaken! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept