Het is 1 december, een datum waar ik ieder jaar weer naar uitkijk. De advent gaat van start! Het 9e jaar alweer dat er 24 artikelen in kerstsferen voor jullie klaar staan. We trappen dit jaar af met een overheerlijke koffie-karamel panna cotta. Een dessert dat hier ontzettend goed in de smaak viel. Wat ook fijn is: je kunt de panna cotta perfect voorbereiden! Op het laatste moment hoef je dan alleen nog maar de karamel en een gezellig kerst chocolaatje toe te voegen.
Koffie-karamel panna cotta
Koffie-karamel panna cotta
De perfecte afsluiter van het kerstdiner: koffie-karamel panna cotta. Voor iedereen die niet kan kiezen tussen koffie of een dessert.
Porties: 4 stuks
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 150 ml koffie
- 100 ml melk
- 50 gram suiker
- 6-8 el karamelsaus
- 4 kletskoppen
- 4 kerstchocolaatjes
Instructies
-
Laat de blaadjes gelatine weken in een schaaltje water voor minimaal 15 minuten. Ondertussen giet je in een maatbeker de slagroom, koffie en melk bij elkaar. Roer door elkaar en giet een deel ervan in een steelpan.
-
In de pan doe je ook de suiker. Verhit dit mengsel tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit, voeg de gelatineblaadjes toe en roer tot deze zijn opgelost.
-
Giet het mengsel bij de rest in de maatbeker en roer wederom goed door.
-
Zet de schaaltjes klaar en verdeel het panna cotta mengsel hierover. Laat de panna cotta minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
-
Giet een laagje karamelsaus over de panna cotta, steek er een kletskop in en maak het af met een kerstchocolaatje.
Tips
Geen kerst, maar wel zin in deze panna cotta? Vervang het chocolaatje door wat mokkaboontjes.
Bewaren
Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.
Hoi hoi,
Als ik gelatine vervang met agar agar. Hoeveel agar agar gaat er dan in?
In principe kun je het beste op de verpakking van agar aflezen hoeveel je nodig hebt voor deze hoeveelheid vloeistof.
Hallo, Laura hoeveel gr gelatine is dit aub
1 blaadje is ongeveer 1,5 gram gelatine.
Een lekkerdere start op me verjaardag is er niet, ziet er heerlijk uit.
En laten kletskoppen tot één van mijn favoriete koekjes behoren.
Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga het dit weekend maken en dan misschien met Kerst weer, als het bevalt! 😀
Staat af te koelen bij mij. Ruikt heerlijk. Ook de zelfgemaakte karamelsaus. Ben benieuwd of het morgen ook zo lekker smaakt :).
Hij was heerlijk, maar de room en koffie waren wel wat gescheiden, waardoor het net een stijve cappuccino was :). What went wrong?
Hoi Laura
Deze wil ik gaan maken met kerst. Waar heb jij die schaaltjes vandaan?
Oei, dat durf ik niet meer te zeggen!
Heb je de koffie en de melk in verschillende temperaturen aan elkaar toegevoegd misschien? Dan gaat het helaas schiften.
Hoi,
Ik lust geen koffie kun je dat ook door iets anders vervangen, zo ja door wat bijvoorbeeld?
Er staan nog veel meer panna cotta’s op het blog! In dat geval zou ik even zoeken in de zoekfunctie en een recept zonder koffie uitkiezen.
Zou je voor kinderen de koffie kunnen vervangen door chocomel?
Zeker! Ik zou de slagroom daar dan ook door vervangen.
Vorige week dit heerlijke dessert gemaakt, ook de karamelsaus. Alles is heel duidelijk beschreven, het is dan ook in een keer gelukt. Een aanrader!
Hoi Laura,
Ziet er lekker uit! Vraagje: ‘een deel’ is welk deel bij stap 1? De helft? En ook las in een reactie dat er geen temperatuurverschil moet zijn tussen de koffie en de melk als ik het goed begrijp. Moeten beide op kamertemperatuur zijn of wat raad je aan? Alvast bedankt voor je reactie!
Hartelijke groet,
Eline
Bijvoorbeeld, minder dan de helft kan ook. Bij grote temperatuurverschillen moet het nooit in één keer aan elkaar toegevoegd worden, ofwel het één moet grotendeels afgekoeld zijn (zodat ze dezelfde temperatuur hebben) of je moet het in een heel klein straaltje toevoegen en goed roeren.