Koffie-karamel panna cotta

Gepost: 1 december 2020 Laatst bewerkt: 24 november 2023
Koffie-karamel panna cotta

Het is 1 december, een datum waar ik ieder jaar weer naar uitkijk. De advent gaat van start! Het 9e jaar alweer dat er 24 artikelen in kerstsferen voor jullie klaar staan. We trappen dit jaar af met een overheerlijke koffie-karamel panna cotta. Een dessert dat hier ontzettend goed in de smaak viel. Wat ook fijn is: je kunt de panna cotta perfect voorbereiden! Op het laatste moment hoef je dan alleen nog maar de karamel en een gezellig kerst chocolaatje toe te voegen.

BAKTIP: Op zoek naar dessertglaasjes? Dille & Kamille verkoopt glazen potjes die hier geschikt voor zijn. Of hergebruik de glaasjes van de kant-en-klare desserts in de supermarkt voor je zelfgemaakte desserts.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Koffie-karamel panna cotta-3a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.29 van 7 stemmen

Koffie-karamel panna cotta

De perfecte afsluiter van het kerstdiner: koffie-karamel panna cotta. Voor iedereen die niet kan kiezen tussen koffie of een dessert.
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml koffie
  • 100 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 6-8 el karamelsaus
  • 4 kletskoppen
  • 4 kerstchocolaatjes

Instructies

  • Laat de blaadjes gelatine weken in een schaaltje water voor minimaal 15 minuten. Ondertussen giet je in een maatbeker de slagroom, koffie en melk bij elkaar. Roer door elkaar en giet een deel ervan in een steelpan.
  • In de pan doe je ook de suiker. Verhit dit mengsel tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit, voeg de gelatineblaadjes toe en roer tot deze zijn opgelost.
  • Giet het mengsel bij de rest in de maatbeker en roer wederom goed door.
  • Zet de schaaltjes klaar en verdeel het panna cotta mengsel hierover. Laat de panna cotta minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Giet een laagje karamelsaus over de panna cotta, steek er een kletskop in en maak het af met een kerstchocolaatje.
Tips

Geen kerst, maar wel zin in deze panna cotta? Vervang het chocolaatje door wat mokkaboontjes.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

26 reacties

  1. Lala schreef:

    Hoi hoi,

    Als ik gelatine vervang met agar agar. Hoeveel agar agar gaat er dan in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe kun je het beste op de verpakking van agar aflezen hoeveel je nodig hebt voor deze hoeveelheid vloeistof.

  2. Verboven Arlette schreef:

    Hallo, Laura hoeveel gr gelatine is dit aub

    1. Laura's Bakery schreef:

      1 blaadje is ongeveer 1,5 gram gelatine.

  3. Arja schreef:

    Een lekkerdere start op me verjaardag is er niet, ziet er heerlijk uit.
    En laten kletskoppen tot één van mijn favoriete koekjes behoren.

  4. Iris schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga het dit weekend maken en dan misschien met Kerst weer, als het bevalt! 😀

  5. Bets schreef:

    Staat af te koelen bij mij. Ruikt heerlijk. Ook de zelfgemaakte karamelsaus. Ben benieuwd of het morgen ook zo lekker smaakt :).

    1. Bettina schreef:

      Hij was heerlijk, maar de room en koffie waren wel wat gescheiden, waardoor het net een stijve cappuccino was :). What went wrong?

      1. Tamara schreef:

        Hoi Laura
        Deze wil ik gaan maken met kerst. Waar heb jij die schaaltjes vandaan?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oei, dat durf ik niet meer te zeggen!

      2. Laura's Bakery schreef:

        Heb je de koffie en de melk in verschillende temperaturen aan elkaar toegevoegd misschien? Dan gaat het helaas schiften.

  6. Ingrid schreef:

    Hoi,
    Ik lust geen koffie kun je dat ook door iets anders vervangen, zo ja door wat bijvoorbeeld?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er staan nog veel meer panna cotta’s op het blog! In dat geval zou ik even zoeken in de zoekfunctie en een recept zonder koffie uitkiezen.

  7. Steffi schreef:

    Zou je voor kinderen de koffie kunnen vervangen door chocomel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Ik zou de slagroom daar dan ook door vervangen.

  8. Willeke schreef:

    Vorige week dit heerlijke dessert gemaakt, ook de karamelsaus. Alles is heel duidelijk beschreven, het is dan ook in een keer gelukt. Een aanrader!

  9. Eline schreef:

    Hoi Laura,
    Ziet er lekker uit! Vraagje: ‘een deel’ is welk deel bij stap 1? De helft? En ook las in een reactie dat er geen temperatuurverschil moet zijn tussen de koffie en de melk als ik het goed begrijp. Moeten beide op kamertemperatuur zijn of wat raad je aan? Alvast bedankt voor je reactie!
    Hartelijke groet,
    Eline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bijvoorbeeld, minder dan de helft kan ook. Bij grote temperatuurverschillen moet het nooit in één keer aan elkaar toegevoegd worden, ofwel het één moet grotendeels afgekoeld zijn (zodat ze dezelfde temperatuur hebben) of je moet het in een heel klein straaltje toevoegen en goed roeren.

  10. Rianne Freij schreef:

    Goedenavond,
    Ik zou dit recept graag voor 6 pers. willen (proberen) te maken.
    Welke verhoudingen kan ik dan het beste gebruiken?
    (heb een beetje ruzie met het omreken kopje hier op de site 😉 )

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste dit even zelf berekenen: 1,5 x alle ingrediënten die in de lijst staan.

  11. Deborah Bergh schreef:

    2 sterren
    Ik maak toch zeker al anderhalf jaar jouw toetjes. Allemaal even lekker. De boetercreme staat op 1!

    Maar… dit is niet gelukt. Het is oudhollande drilpannacotta geworden. Teveel vocht ofzo? Ik ga het wel eten maar vind het zooooo zonde😭

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen! Dat klinkt alsof er ergens iets niet goed is gegaan.

  12. Deborah Bergh schreef:

    Maar wat dan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is helaas wat lastig om te bepalen van een afstand. Wellicht was de gelatine niet meer goed werkzaam bijvoorbeeld.

  13. Deborah Bergh schreef:

    Ik ga het met nieuwe gelatine proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Top, ben benieuwd! Wat ook nog een tip is: de gelatine niet te heet erbij. Warm, maar niet heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept