Koffie-karamel panna cotta

1 december 2020
Koffie-karamel panna cotta
71

Het is 1 december, een datum waar ik ieder jaar weer naar uitkijk. De advent gaat van start! Het 9e jaar alweer dat er 24 artikelen in kerstsferen voor jullie klaar staan. We trappen dit jaar af met een overheerlijke koffie-karamel panna cotta. Een dessert dat hier ontzettend goed in de smaak viel. Wat ook fijn is: je kunt de panna cotta perfect voorbereiden! Op het laatste moment hoef je dan alleen nog maar de karamel en een gezellig kerst chocolaatje toe te voegen.

Koffie-karamel panna cotta

De perfecte afsluiter van het kerstdiner: koffie-karamel panna cotta. Voor iedereen die niet kan kiezen tussen koffie of een dessert.
Porties: 4 stuks

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml koffie
  • 100 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 6-8 el karamelsaus
  • 4 kletskoppen
  • 4 kerstchocolaatjes

Instructies

  • Laat de blaadjes gelatine weken in een schaaltje water voor minimaal 15 minuten. Ondertussen giet je in een maatbeker de slagroom, koffie en melk bij elkaar. Roer door elkaar en giet een deel ervan in een steelpan.
  • In de pan doe je ook de suiker. Verhit dit mengsel tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit, voeg de gelatineblaadjes toe en roer tot deze zijn opgelost.
  • Giet het mengsel bij de rest in de maatbeker en roer wederom goed door.
  • Zet de schaaltjes klaar en verdeel het panna cotta mengsel hierover. Laat de panna cotta minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Giet een laagje karamelsaus over de panna cotta, steek er een kletskop in en maak het af met een kerstchocolaatje.
Tips

Geen kerst, maar wel zin in deze panna cotta? Vervang het chocolaatje door wat mokkaboontjes.

Bewaren

Afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. Lala schreef:

    Hoi hoi,

    Als ik gelatine vervang met agar agar. Hoeveel agar agar gaat er dan in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe kun je het beste op de verpakking van agar aflezen hoeveel je nodig hebt voor deze hoeveelheid vloeistof.

  2. Verboven Arlette schreef:

    Hallo, Laura hoeveel gr gelatine is dit aub

    1. Laura's Bakery schreef:

      1 blaadje is ongeveer 1,5 gram gelatine.

  3. Arja schreef:

    Een lekkerdere start op me verjaardag is er niet, ziet er heerlijk uit.
    En laten kletskoppen tot één van mijn favoriete koekjes behoren.

  4. Iris schreef:

    Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga het dit weekend maken en dan misschien met Kerst weer, als het bevalt! 😀

  5. Bets schreef:

    Staat af te koelen bij mij. Ruikt heerlijk. Ook de zelfgemaakte karamelsaus. Ben benieuwd of het morgen ook zo lekker smaakt :).

    1. Bettina schreef:

      Hij was heerlijk, maar de room en koffie waren wel wat gescheiden, waardoor het net een stijve cappuccino was :). What went wrong?

      1. Tamara schreef:

        Hoi Laura
        Deze wil ik gaan maken met kerst. Waar heb jij die schaaltjes vandaan?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Oei, dat durf ik niet meer te zeggen!

      2. Laura's Bakery schreef:

        Heb je de koffie en de melk in verschillende temperaturen aan elkaar toegevoegd misschien? Dan gaat het helaas schiften.

  6. Ingrid schreef:

    Hoi,
    Ik lust geen koffie kun je dat ook door iets anders vervangen, zo ja door wat bijvoorbeeld?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er staan nog veel meer panna cotta’s op het blog! In dat geval zou ik even zoeken in de zoekfunctie en een recept zonder koffie uitkiezen.

  7. Steffi schreef:

    Zou je voor kinderen de koffie kunnen vervangen door chocomel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! Ik zou de slagroom daar dan ook door vervangen.

  8. Willeke schreef:

    Vorige week dit heerlijke dessert gemaakt, ook de karamelsaus. Alles is heel duidelijk beschreven, het is dan ook in een keer gelukt. Een aanrader!

  9. Eline schreef:

    Hoi Laura,
    Ziet er lekker uit! Vraagje: ‘een deel’ is welk deel bij stap 1? De helft? En ook las in een reactie dat er geen temperatuurverschil moet zijn tussen de koffie en de melk als ik het goed begrijp. Moeten beide op kamertemperatuur zijn of wat raad je aan? Alvast bedankt voor je reactie!
    Hartelijke groet,
    Eline

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bijvoorbeeld, minder dan de helft kan ook. Bij grote temperatuurverschillen moet het nooit in één keer aan elkaar toegevoegd worden, ofwel het één moet grotendeels afgekoeld zijn (zodat ze dezelfde temperatuur hebben) of je moet het in een heel klein straaltje toevoegen en goed roeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *