Ga terug
+ stukjes (20 cm x 20 cm vorm)
Kerstboom cranberry brownie uitgelicht
Opslaan Recept afdrukken
Nog geen beoordeling

Kerstboom cranberry brownie

Een feestelijke kerstboom cranberry brownie die een succes op iedere kerstbijeenkomst zal zijn. Lekker voor bij de koffie of als desert met een bolletje ijs.
Porties: 16 stukjes (20 cm x 20 cm vorm)

Ingrediënten

Brownie

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram gedroogde cranberry’s

Decoratie

  • poedersuiker
  • Dr. Oetker rode fondant
  • Dr. Oetker witte fondant
  • Dr. Oetker choco fantasie strooier
  • Dr. Oetker Kerst fantasie strooier

Instructies

  • Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
  • Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
  • Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Lang mixen of op hoge snelheid is niet nodig, anders worden je brownies niet zo smeuïg als je wilt. Spatel als laatst de cranberry’s gelijkmatig door het beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  • De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg.
  • Laat de brownie helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Decoratie

  • Rol het rode fondant uit tot een dikte die je zelf wilt, ik maakte hem zelf niet te dun zodat ik de uiteindelijke kerstboom wat makkelijker kon verplaatsen. Snijd dan met een mesje een kerstboom uit. Ook dit kan weer zo groot als je zelf wilt, als hij maar op de brownie past.
  • Het witte fondant rol je wel een beetje dunner uit. Met een uitsteker maak je kleine sterretjes. Kleine stippen kan natuurlijk ook en als je helemaal geen uitstekers hebt kun je driehoekjes uitsnijden, of maak slingers van fondant. Kortom: je kunt de kerstboom decoreren zoals je zelf wilt.
  • De decoraties kun je zo op de boom leggen, maar misschien blijven ze dan niet goed zitten. Door de onderkant van de decoraties een heel klein beetje vochtig te maken (kan gewoon met water) blijft het wel plakken. Gebruik niet teveel vocht, want dan smelt je fondant.
  • Strooi poedersuiker over de afgekoelde brownie en leg er de kerstboom bovenop. Om het af te maken gebruikte ik de gouden sprinkles en sneeuwvlokken uit de strooibussen, maar je zou natuurlijk ook andere figuren kunnen gebruiken die erin zitten.
  • En klaar is je kerstbrownie! Hoef je hem alleen nog maar aan te snijden op het moment van serveren.
Tips
Om het mengsel in de pan sneller af te laten koelen, kun je de pan in een bak met koud water zetten. De pan koelt meteen af, waardoor het mengsel ook sneller zal afkoelen.
Bewaren
Goed verpakt en buiten de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar. Daarna wordt hij droger en minder smeuïg.