Hazelnoot-kaneel babka brood

125

Ik vind babka broden er altijd ontzettend mooi uitzien. Moeilijk om te maken zijn ze gelukkig niet. In basis maak je een soort cinnamon rolls, alleen snijd je de rol deeg met vulling in de lengte door en draai je vervolgens de twee stroken deeg door elkaar. Klinkt misschien ingewikkeld, is het dus niet. Ik vertel je hoe je zelf dit hazelnoot-kaneel babka brood maakt. Met bebloemde handen toverde ik ook nog even snel mijn telefoon tevoorschijn om een aantal stap-voor-stap foto’s te maken van het vormen van het brood.

Voor wie nog nieuwsgierig is naar de naam babka, ik heb een rondje Google gedaan. Ik was wel nieuwsgierig namelijk 😉 . Het is oorspronkelijk een brood dat uit de (Joodse) Oost-Europese keuken komt en vooral met Pasen werd gemaakt. Qua smaak werd vroeger altijd voor kaneel gekozen, maar tegenwoordig worden ze in allerlei smaken gemaakt. Vooral de chocolade variant zie je momenteel veel. Ik koos zelf voor kaneel in combinatie met hazelnoten, zo in de kerstperiode eet ik al genoeg chocola(de kerstkransjes) en ik had wel even zin in een andere smaak. Verder is het een soort briochebrood, maar dan wat steviger zoals suikerbrood. En met het kaneel, de suiker en hazelnoten is het gewoon een vreselijk lekker brood. Perfect voor het kerstonbijt!

 

Hazelnoot-kaneel babka brood

Een heerlijk brood voor het kerst- of paasontbijt: het hazelnoot-kaneel babka brood. Niet moeilijk om te maken én heel lekker.
Porties: 25 cm vorm

Ingrediënten

  • 120 ml halfvolle melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier (M)
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter

Vulling

  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel
  • 100 gram geroosterde hazelnoten (fijngehakt)

Instructies

  • Voeg in een schaaltje de melk, gist en theelepel suiker samen. Roer even door elkaar en laat ongeveer 10 minuten staan, je zult zien dat het in volume toeneemt.
  • Doe het mengsel dan in een kom en voeg de rest van de suiker, het ei en de eidooier toe, mix door elkaar. Voeg bloem en zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de boter in klontjes stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix nog zo’n 10 minuten door, het is nog een wat plakkerig deeg, dat is prima.
  • Dek de kom met het deeg af en zet deze op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
  • Ondertussen maak je de vulling vast klaar. Smelt de boter in een pannetje en voeg suiker, kaneel en hazelnoten toe. Roer door elkaar. Naarmate het mengsel verder afkoelt zal het ook wat steviger worden.
  • Pak het deeg er weer bij. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vlak van ongeveer 30 x 30 centimeter. Verdeel het kaneelmengsel over het deeg, laat de randjes vrij. Rol het deeg op en knijp over de lengte de naad even dicht.
  • Pak een scherp mes en snijd de rol in de lengte doormidden, ik liet zelf ongeveer 1 cm van een uiteinde heel (je kunt dit ook wel doorsnijden en dan na het vlechten weer samenknijpen). Pak de twee losse strengen die nu ontstaan zijn en kantel ze zodat de binnenkant met vulling naar boven ligt. Draai de strengen deeg om elkaar heen om de babka te vormen. Knijp het uiteinde samen en duw een beetje onder het brood.
  • Verkreukel een vel bakpapier zodat het makkelijker te vormen is en leg je babka in het midden van het vel nadat je deze weer gladgestreken hebt. Verplaats je babka met bakpapier en al naar een cakevorm. Zorg dat het bakpapier goed zit en de babka echt op de bodem van de vorm ligt (en niet ‘hangt’ in de vorm door het bakpapier).
  • Dek de vorm af met een schone doek en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek. Smeer het brood in met wat melk voordat je hem in de oven schuift.
  • Bak de hazelnoot-kaneel babka in 40-45 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat het vlechtbrood een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je hem naar een rooster plaatst. Eenmaal lauwwarm zou je hem al kunnen aansnijden als je wilt.

Tips

  • Bewaren: goed verpakt en buiten de koelkast zo’n 3 dagen houdbaar. Je kunt het brood ook invriezen, dan kun je hem tot 3 maanden bewaren. Wil je het brood op voorhand bakken, maar wel warm serveren? Warm hem dan gewoon op in de oven, ongeveer 15-20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) moet genoeg zijn. Dek eventueel af met folie om te zorgen dat hij niet (te veel) verder kleurt.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. Emmelie schreef:

    Hii! Zou ik de noten eventueel ook weg kunnen laten en er parelsuiker in verwerken? Hoe zou ik dat dan het beste kunnen doen?
    Groetjess

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan vast, maar de smaak van (hazel)noten is er juist zo lekker en typerend bij.

  2. KimRijsdijk schreef:

    Hoi Laura,
    Net deze overheerlijke babka gemaakt en geproefd samen met mijn moeder. Echt super lekker en makkelijk. Dank je voor het heerlijke recept.

  3. Marjon schreef:

    Wat een heerlijk recept vanmorgen gemaakt en net warm geproefd. Heerlijk. Zou je ook andere noten kunnen gebruiken?

  4. Brenda schreef:

    Hoi Laura! Dit ziet er supergoed uit! In je recept zeg je dat dit een soort cinnamon rolls zijn. Zou ik dan met dit deeg ook cinnamon rolls kunnen maken? Dus het deeg oprollen en er stukken van snijden en als cinnamon rolls bakken.

    Ik heb nog een vraagje over de gist. Er staat 4 gram gist. Kan ik ook gewoon een heel zakje gist (van 7 gram) gebruiken? Mijn weegschaal weegt niet zo goed en een heel zakje gebruiken is iets makkelijker op dit moment.

    Alvast bedankt voor je hulp!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Brenda, ik zou dan iets meer dan de helft van het zakje gebruiken, dat lijkt me beter. Ik heb niet getest of je er ook cinnamon rolls van kunt bakken, maar dat zou me niks verbazen 🙂

  5. Carishma schreef:

    Hi Laura,
    Dit recept ziet er heerlijk uit! Ik vroeg me af of je het deeg ook in de koelkast zou kunnen laten rijzen de eerste keer (savonds bijvoorbeeld) en dan s’ochtends vullen en weer 30 minuten laten rijzen? Ik wil het namelijk heel graag maken, maar kom s’ochtends altijd in tijd nood.

  6. Tina schreef:

    Heerlijk verslavend brood vandaag voor de 2de keer aan het maken alleen het deeg blijft het zo aan je handen plakken moet er dan iets meer meel bij het is echt enorm plakkerig ? En rijzen doe ik boven een bak heet water anders rijst het niet

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit deeg is sowieso wel iets plakkeriger, maar als het echt heel erg plakt kun je zeker een beetje meer bloem toevoegen.

  7. Tessa schreef:

    Hi Laura!

    Ik wil dit aankomend weekend voor moederdag maken, maar ik vroeg me af hoe ik iov deze vulling een iets meer chocolade achtige vulling zou kunnen maken? Is het bijvoorbeeld lekker om er gesmolten chocolade tussen te doen? Of chocopasta?

    Heb heel erg zin om dit te maken 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor dat moet zeker lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *