Ik vind babka broden er altijd ontzettend mooi uitzien. Moeilijk om te maken zijn ze gelukkig niet. In basis maak je een soort cinnamon rolls, alleen snijd je de rol deeg met vulling in de lengte door en draai je vervolgens de twee stroken deeg door elkaar. Klinkt misschien ingewikkeld, is het dus niet. Ik vertel je hoe je zelf dit hazelnoot-kaneel babka brood maakt. Met bebloemde handen toverde ik ook nog even snel mijn telefoon tevoorschijn om een aantal stap-voor-stap foto’s te maken van het vormen van het brood.
Waar komt babka vandaan?
Voor wie nog nieuwsgierig is naar de naam babka, ik heb een rondje Google gedaan. Ik was wel nieuwsgierig namelijk 😉 . Het is oorspronkelijk een brood dat uit de (Joodse) Oost-Europese keuken komt en vooral met Pasen werd gemaakt. Qua smaak werd vroeger altijd voor kaneel gekozen, maar tegenwoordig worden ze in allerlei smaken gemaakt. Vooral de chocolade variant zie je momenteel veel.
Ik koos zelf voor kaneel in combinatie met hazelnoten, zo in de kerstperiode eet ik al genoeg chocola(de kerstkransjes) en ik had wel even zin in een andere smaak. Verder is het een soort briochebrood, maar dan wat steviger zoals suikerbrood. En met het kaneel, de suiker en hazelnoten is het gewoon een vreselijk lekker brood. Perfect voor het kerstonbijt!
BAKTIP: Dit brood is ideaal om te serveren op de paas- of ontbijttafel. In Het Feestdagen Bakboek vind je nog veel meer heerlijke recepten die geschikt zijn voor een feestelijk ontbijt.
Hii! Zou ik de noten eventueel ook weg kunnen laten en er parelsuiker in verwerken? Hoe zou ik dat dan het beste kunnen doen?
Groetjess
Dat kan vast, maar de smaak van (hazel)noten is er juist zo lekker en typerend bij.
Hoi Laura,
Net deze overheerlijke babka gemaakt en geproefd samen met mijn moeder. Echt super lekker en makkelijk. Dank je voor het heerlijke recept.
Wat een heerlijk recept vanmorgen gemaakt en net warm geproefd. Heerlijk. Zou je ook andere noten kunnen gebruiken?
Hoi Laura! Dit ziet er supergoed uit! In je recept zeg je dat dit een soort cinnamon rolls zijn. Zou ik dan met dit deeg ook cinnamon rolls kunnen maken? Dus het deeg oprollen en er stukken van snijden en als cinnamon rolls bakken.
Ik heb nog een vraagje over de gist. Er staat 4 gram gist. Kan ik ook gewoon een heel zakje gist (van 7 gram) gebruiken? Mijn weegschaal weegt niet zo goed en een heel zakje gebruiken is iets makkelijker op dit moment.
Alvast bedankt voor je hulp!
Hi Brenda, ik zou dan iets meer dan de helft van het zakje gebruiken, dat lijkt me beter. Ik heb niet getest of je er ook cinnamon rolls van kunt bakken, maar dat zou me niks verbazen 🙂
Hi Laura,
Dit recept ziet er heerlijk uit! Ik vroeg me af of je het deeg ook in de koelkast zou kunnen laten rijzen de eerste keer (savonds bijvoorbeeld) en dan s’ochtends vullen en weer 30 minuten laten rijzen? Ik wil het namelijk heel graag maken, maar kom s’ochtends altijd in tijd nood.
Daarvoor kun je het beste dit lezen: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/
Heerlijk verslavend brood vandaag voor de 2de keer aan het maken alleen het deeg blijft het zo aan je handen plakken moet er dan iets meer meel bij het is echt enorm plakkerig ? En rijzen doe ik boven een bak heet water anders rijst het niet
Dit deeg is sowieso wel iets plakkeriger, maar als het echt heel erg plakt kun je zeker een beetje meer bloem toevoegen.
Hi Laura!
Ik wil dit aankomend weekend voor moederdag maken, maar ik vroeg me af hoe ik iov deze vulling een iets meer chocolade achtige vulling zou kunnen maken? Is het bijvoorbeeld lekker om er gesmolten chocolade tussen te doen? Of chocopasta?
Heb heel erg zin om dit te maken 🙂
Ja hoor dat moet zeker lukken!
Hoi Laura, bijna een jaar geleden kwam ik een recept voor een babka tegen ik begon toen net met broodbakken en dacht dat een babka een beetje te hoog gegrepen was. Inmiddels koop ik nooit meer brood maar bak het zelf, vanmorgen zag ik jouw recept voor een babka en ben ermee aan de slag gegaan, dit brood zal ik vaak gaan bakken t is heerlijk!!!!! Bedankt voor dit recept en je uitleg hoe te vlechten.