Bossche bol-1a

Toen we een tijd geleden een soezen bakdag op het programma hadden staan moest er natuurlijk ook een Bossche bol worden gemaakt. Even heel kort door de bocht: dat is een grote soes, gevuld met slagroom en voorzien van een laagje chocoladeglazuur. Verwar de Bossche bol vooral niet met een chocoladebol (voorheen moorkop, lees hier waarom die niet meer zo heet) want naast dat die vaak een slagje kleiner is, heeft een chocoladebol ook een toefje slagroom bovenop, iets wat je bij een echte Bossche bol niet zult zien. Dat is natuurlijk niet het enige verschil, maar wel waar je een Bossche bol het snelst aan herkent.

Wil je nog meer soezen maken, probeer dan eens deze recepten:

 

BOSSCHE BOL

Recept afdrukken

4.32 van 22 stemmen

Bossche bol

Maak zelf deze heerlijke Bossche bol met ons basisrecept voor soesjes, slagroom en een overheerlijk chocoladeglazuur.

Ingrediënten

chocoladeglazuur

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml water
  • 15 gram cacaopoeder
  • 275 gram pure chocolade

Instructies

  • Bereid het soezendeeg volgens recept.
  • Doe het deeg in een spuitzak met gladde ronde spuitmond. Spuit grote soezen met een doorsnede van ongeveer 10 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor meer dan genoeg tussenruimte op de bakplaat. Ik verdeelde het over twee platen.
  • Bak de soezen in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de soezen volledig zijn afgekoeld, klop je de slagroom met de vanillesuiker stijf. Vul een spuitzak met een klein rond spuitmondje met de room.
  • Vul de Bossche bollen via een kleine opening aan de onderkant met de slagroom. Je kunt dit gaatje prikken met de spuitmond, maar je kunt ook met een mesje een kleine inkeping maken. Zet de Bossche bollen in de koelkast.
  • Maak nu het chocoladeglazuur. In een pannetje verwarm je suiker, water en cacaopoeder tot de suiker is gesmolten. Blijf regelmatig roeren.
  • Wanneer de suiker is gesmolten haal je de pan van het vuur. Voeg de chocolade toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
  • Je kunt nu de Bossche bollen gelijk dippen, zelf vind ik het fijner om het glazuur iets af te laten koelen zodat het wat dikker wordt. Als je gelijk dipt kan het zijn dat ze twee laagjes nodig hebben. Iets afgekoeld zou 1 keer dippen voldoende moeten zijn.
  • Doe de chocolade in een schaaltje voor het dippen. Als je niet meer genoeg glazuur hebt voor de laatste Bossche bollen, kun je het er ook overheen gieten.
  • Zet de Bossche bollen op een bord op plaat en laat het glazuur even stollen. Zet de Bossche bollen daarna in de koelkast tot je ze serveert.
stroopkoeken 1a

Deze week staat Laura’s Bakery geheel in het teken van Hollands gebak. Terwijl ik de afgelopen periode bezig was met nieuwe recepten voor deze week, kwam ik erachter dat er ook al heel veel leuke typisch Nederlandse recepten online staan. We starten deze nieuwe themaweek dus met een hoop Hollandse lekkernijen van Laura’s Bakery door de jaren heen. Kan jij geen genoeg krijgen van al dit lekkers? Houd dan het blog deze week in de gaten, er komen onwijs lekkere Hollandse recepten online. Super leuk met Koningsdag in aantocht, toch?

Als er iets écht Hollands is, dan is het wel Oma’s appeltaart! Dit recept is verreweg het populairste recept op Laura’s Bakery. Nog zo’n typisch Nederlandse taart is rijstevlaai. Heerlijk met chocoladeschaafsel als topping.

Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo’n typisch Hollandse taart. Of eigenlijk: een mix tussen een taart en koek. Inmiddels heb ik zo veel variaties op het basisrecept gemaakt, dat we hier een apart overzicht hebben van alle lekkere boterkoek recepten. En aan welke koeken denk jij als eerste bij écht Hollandse koeken? Bij mij komen gevulde koeken als eerste in me op.

Over koeken gesproken: deze stroopkoeken zijn een van mijn lievelingskoekjes. Ik vind ze zelfs net even wat lekkerder dan stroopwafels. Of wat dacht je van deze Friese dumkes? Die zijn om te smullen. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Hollandse koekjes? Hier vind je een overzicht van nog meer heerlijke Hollandse koekjes.

Wat ik zo leuk vind aan Hollands gebak, is dat het per streek kan verschillen. Zo ook met de arretjescake. In Het Kinderbakboek staat ook een super leuk recept voor kids om confetti arretjescake te maken. Inmiddels staan er meerdere sloffentaarten op het blog, maar de aardbeienslof blijft toch een klassieker.

Er zijn twee recepten die wat mij betreft niet mogen ontbreken in dit overzicht van typisch Hollandse lekkernijen. Dat is het basisrecept voor poffertjes en het basisrecept voor… pannenkoeken! Of je het nu eet bij het ontbijt, lunch, avondeten of gewoon lekker tussendoor: poffertjes en pannenkoeken zijn altijd een goed idee!

Welke recepten voor Hollandse baksels hoop jij dat deze week online komen?

Kitkat fudge

Chocolade fudge is één van de meest makkelijke recepten om te maken, maar toch kreeg ik het voor elkaar dat ik dit recept opnieuw moest maken. En wel om deze reden: ik had de eerste keer niet genoeg kitkatjes gebruikt, vond ik zelf dan. En als je een Kitkat chocolade fudge maakt dan moet deze nu eenmaal wel echt stijf staan van de Kitkat. En heerlijk is het resultaat toch geworden! 

Als je vrolijk wordt van deze Kitkat chocolade fudge, dan vind je deze soorten fudge misschien ook wel wat:

Kitkat fudge
Kitkat chocolade fudge
Kitkat chocolade fudge

Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Kitkat chocolade fudge

Ben je dol op chocolade fudge en op Kitkat? Dan is dit recept echt een winnaar voor jou, want deze Kitkat chocolade fudge is ontzettend lekker!
Porties: blokjes fudge

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram melkchocolade
  • 1 tl vanille extract
  • 2 zakken kleine kitkat's (28 stuks totaal)

Instructies

  • Bekleed als eerst een kleine ovenschaal van ongeveer 20×20 centimeter met bakpapier. Haal ook alvast de papiertjes van de kitkatjes eraf en breek alle setjes doormidden. Beleg de ovenschaal met een laag kitkatjes. De rest hak je in stukjes en zet je even opzij.
  • Doe de gecondenseerde melk, chocolade en vanille extract in een pannetje. Zet deze op een laag vuur en blijf roeren tot de chocolade helemaal is gesmolten.
  • Giet de chocolademassa op de kitkatjes in de ovenschaal en verdeel de overige stukjes Kitkat er overheen.
  • Laat de fudge zo’n 3 uur afkoelen en stollen, dat kan ook (afgedekt) in de koelkast. Daarna kun je de fudge in blokjes snijden.
Bananenbrood tulband met noten-2a

Zoals je inmiddels misschien wel weet koop ik alleen maar bananen om later iets mee te bakken. De laatste tros bananen die na een week rijp genoeg was om mee aan te bak te gaan waren uiteraard weer bestemd voor bananenbrood. Dit keer besloot ik voor een groot bananenbrood te gaan, in de vorm van een tulband. De hoeveelheden van het basisrecept voor bananenbrood besloot ik te verdubbelen om deze bananenbrood tulband met noten mee te maken. De noten geven het bananenbrood een heerlijke bite. Ik smul nog steeds van de plakjes die in mijn vriezer liggen.

Bananenbrood tulband met noten-1a

 

BANANENBROOD TULBAND MET NOTEN

Recept afdrukken

3.75 van 4 stemmen

Bananenbrood tulband met noten

Met deze bananenbrood tulband met noten kun je heel wat mensen blij maken. Of geniet er zelf gewoon heel lang van door de plakjes als tussendoortje in de vriezen.
Porties: plakjes

Ingrediënten

  • 6 rijpe bananen ongeveer 700 gram
  • 6 eieren
  • 2 tl vanille-extract
  • 200 gram amandelmeel
  • 300 gram bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el baking soda
  • snuf zout
  • 250 gram ongezouten noten (noten naar keuze)

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • De noten kun je eventueel iets fijner hakken. Voeg ze dan toe aan het beslag en spatel ze erdoorheen.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
  • Bak het bananenbrood in ongeveer 60 minuten op 170°C graden (boven- en onderwarmte) gaar.
Feta-honing filodeeg rolletjes-1a

Filodeeg is z o ontzettend veelzijdig en kan worden gebruikt voor zowel zoete als hartige gerechten. In dit artikel deel ik een aantal heerlijke recepten waarbij filodeeg de ster van de show is. Of je nu op zoek bent naar een zoet dessert of een hartig hapje voor bij de borrel, ik heb voor ieder wat wils. Laat je inspireren en ontdek de vele lekkere mogelijkheden van filodeeg!

Met Italiaanse filodeeg quiches maken we een klein uitstapje naar het buitenland. Of wat dacht je van deze heerlijke spanakopita hapjes uit Griekenland? Heerijk om te dippen in een schaaltje zelfgemaakte tzatziki.

Filodeeg en kaas zijn een ideale combinatie, zoals bij deze feta-honing filodeeg rolletjes. Ben jij meer fan van geitenkaas? Dan is moet je deze geitenkaas hapjes met honing en tijm echt proberen.

Voor velen misschien wel het lekkerste hapje met filodeeg: mini loempia’s! Deze loempia’s kun je gewoon maken in de oven. Daarnaast heb ik ook een recept voor vegetarische mini loempia’s. Die kunnen zowel in de frituur als in de oven.

Voor het avondeten kun je er ook voor kiezen om een hartige strudel te maken. Zoals deze met pompoen en kalkoen. Ook zoete hapjes zijn makkelijke te maken met filodeeg. Deze snelle mini apfelstrudels zijn echt heerlijk met zelfgemaakte vanillesaus.

En tot slot als bonus filodeeg inspiratie: twee heerlijke recepten voor de feestdagen. Hoe leuk zijn deze zak van Sinterklaas loempia’s? Of maak voor Kerstmis christmas crackers, met een vulling van kip, feta en pompoen. Echt een heerlijke combinatie.

Ik ben benieuwd welk hapje jij gaat bakken!

chocolate chip koeken met pindakaas-2a

Het gebeurt maar weinig dat ik spontaan de keuken induik om wat lekkers te bakken. Voor Laura’s Bakery sta ik altijd veel in de keuken en de recepten die ik dan maak liggen vrijwel eigenlijk altijd al vast. Omdat we werken met een planning loopt dat gewoon zo, het maakt het gelukkig zeker niet minder leuk. Toch had ik laatst in het weekend ontzettend veel zin om chocolate chip koeken te bakken, al dagen had ik zin in deze koeken. Op een zondagmiddag kon ik mij niet langer bedwingen en ik dook de keuken in. Ik bedacht zelfs een fantastische nieuwe variant waarvan ik het recept graag met jullie deel: chocolate chip koeken met pindakaas. Jawel, in het midden van de koek verstopte ik een lepeltje pindakaas. Het resultaat is overheerlijk!

chocolate chip koeken met pindakaas-1a

 

CHOCOLATE CHIP KOEKEN MET PINDAKAAS maken

Recept afdrukken

4.12 van 9 stemmen

Chocolate chip cookies met pindakaas

Pindakaas en chocolade zijn een perfecte combinatie en chocolate chip koeken zijn ook heerlijk. Daarom combineerde ik al deze dingen in één recept: chocolate chip koeken met pindakaas.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl baking soda
  • 175 gram chocolate chips
  • pindakaas (kleine tl per koek)

Instructies

  • Doe de boter en basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg het bloem, zout en de baking soda toe en zet de mixer uit zodra de bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips door het deeg.
  • Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koeling, verdeel het deeg daarna in 16 gelijke stukken.
  • Maak van het balletje deeg een plakje en schep in het midden wat pindakaas. Ik gebruikte een kleine theelepel per koek. Vouw het deeg om de vulling heen en draai weer tot een balletje. Het is niet erg als er ergens nog een beetje pindakaas zichtbaar is.
  • Leg de koeken met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in 12-14 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster.
Laura's Bakery 10 jaar shoot (14)

Zoals sommigen van jullie zullen weten proberen wij met ons team meerdere keren per week al jullie bakvragen te beantwoorden (die kunnen jullie stellen onderaan de recepten). Zelfs per mail, via Instagram en via Facebook krijgen we de nodige vragen binnen. Het leek ons daarom leuk om weer eens een aantal veelgestelde bakvragen uit te lichten! Dat is alweer even geleden én dat scheelt ons ook weer wat vragen beantwoorden 😉 

Welke soort bloem gebruik je? 

Ik gebruik altijd patentbloem of tarwebloem. Tarwebloem gebruik ik meestal voor brood, maar kan ook prima voor gebak gebruikt worden. Het liefst gebruik ik patentbloem voor mijn cakes en taarten, omdat de structuur net iets fijner is dan van tarwebloem. In dit artikel leg ik verschillende soorten bloem uitgebreider uit.  

En als ik dan toch bezig ben wil ik graag nog een misverstand omtrent bloem de wereld uit helpen: heel vaak krijg ik de vraag of ik zelfrijzend bakmeel of bloem bedoel wanneer er ‘bloem’ in een recept staat. Ik bedoel dan dus absoluut bloem, patent of tarwe, allebei prima. Zelfrijzend bakmeel is namelijk een ander soort product; de basis is bloem, maar er is ook bakpoeder aan toegevoegd. Die kun je dus niet zomaar door elkaar vervangen. Wil je dit wel, lees daar dan hier meer over. 

Hoe reken ik recept X om naar een grotere of kleinere bakvorm? 

Dit is absoluut de meest voorkomende bakvraag en om die reden heb ik een prachtige omrekentool voor jullie ontwikkeld. Met deze tool kun je zelf elk recept met een ronde, vierkante of rechthoekige bakvorm omrekenen naar de gewenste maat bakvorm. De tool rekent elk ingrediënt dan netjes voor je om tot de exacte benodigde hoeveelheid. Het gevolg kan wel zijn dan je daarom soms 3,4 eieren nodig blijkt te hebben voor de vorm die jij wilt gebruiken, maar als je bedenkt dat een gemiddeld ei 50 gram weegt dan kun je dat met behulp van de weegschaal ook weer prima doorrekenen.  

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Verandert de baktijd en de temperatuur als je een recept halveert of verdubbelt? 

Dit is natuurlijk de grote vervolgvraag op het omrekenen van een recept. Wat gebeurt er met de baktijd en de temperatuur? De temperatuur blijft in elk geval exact hetzelfde, maar de baktijd verandert inderdaad. Helaas heb ik hier geen pasklaar antwoord op, dus als je besluit dat je een ander formaat bakvorm wilt gebruiken dan zul je het baksel zelf goed in de gaten moeten houden. Wel geef ik in dit artikel nog wat meer tips en geef ik alvast wat voorbeelden van hoe je hiermee om kunt gaan. 

Mijn baksel is niet gaar geworden, wat ging er mis? 

Dit kan aan nogal wat factoren hebben gelegen en is voor mij heel moeilijk te bepalen op afstand. Mijn eerste vraag is altijd of de thuisbakker misschien iets aan de ingrediënten heeft veranderd, aan de hoeveelheid van de ingrediënten of aan de bakvorm. Zodra je hier iets aanpast heeft dat natuurlijk een groot effect op het resultaat, want het recept is precies zo gemaakt dat het klopt.  

Daarnaast is een goede, betrouwbare oven natuurlijk van belang. Ik bak altijd bak op boven- en onderwarmte. Bij een heteluchtoven moet de temperatuur in mijn recepten 10-20% lager gezet worden. Ook kan ik iedereen aanraden om een extra temperatuurmeter in de oven te zetten, die kost maar een paar euro. Soms klopt de temperatuur die je oven aangeeft namelijk niet en zo kun je dat mooi controleren.

Kan je brood ook (een nacht) laten rijzen in de koelkast? 

Hier had ik tot voor kort geen ervaring mee, maar omdat de vraag zó ontzettend vaak werd gesteld ben ik flink aan het experimenteren geslagen. Grofweg is het antwoord: ja, maar er zijn verschillende opties en factoren waar je rekening mee moet houden. Te veel om hier kort en bondig aan jullie uit te leggen, dus als je er meer over wilt weten kun je het beste mijn bevindingen en stappenplan in dit artikel even rustig doorlezen. 

Omrekenen oventemperaturen oven

Waardoor kan ik suiker vervangen in recept X? 

Deze vaak krijg ik steeds vaker en helaas kan ik er meestal geen goed antwoord op geven zonder het recept zelf eerst uitvoerig te testen met een suikervervanger. Er zijn natuurlijk vele alternatieven te vinden die je prima kunt gebruiken, die vind je hier, maar per recept zal verschillen welke soort het meest geschikt is en in welke hoeveelheid. Bedenk je ook dat het resultaat vrijwel nooit hetzelfde is als wanneer je gewone suiker zou gebruiken in een recept.  

Soms krijg ik ook de vraag of je suiker helemaal weg kunt laten, in die gevallen raad ik lezers aan dat zij beter op zoek kunnen gaan naar een ander (suikervrij) recept. Maar bij meer simpele bakrecepten (zoals cake) kun je wel proberen om de hoeveelheid suiker te verminderen met 25% bijvoorbeeld. Ook hier geldt, het resultaat zal hier wel door beïnvloed worden. Suiker is niet alleen een zoetmiddel, maar ook een structuurbouwer. Dus wanneer je het (deels) weglaat verandert de structuur.

Als jij nu thuis aan het experimenteren slaat (en het succesvol is), dan lees ik heel graag in de reacties terug wat je precies gedaan hebt! Daar hebben andere thuisbakkers met dezelfde vraag ook veel aan. Kijk ook eens tussen mijn verzameling met ‘suikervrije’ recepten, waarmee ik bedoel dat ik alternatieven voor suiker heb gebruikt (let dus op: de recepten zijn niet daadwerkelijk suikervrij)

Hoeveel calorieën of voedingswaarden bevat recept X? 

Ik tel geen calorieën en ik bereken ook geen voedingswaarden. Laura’s Bakery draait gewoon om lekkere bak- en borrelrecepten! Gelukkig bestaan er genoeg websites met tools waar je de ingrediënten van een recept kunt invoeren en deze gemakkelijk de voedingswaarden en/of calorieën voor je berekenen. 

Heb je nog andere vragen dan hierboven behandeld? Kijk dan eens in de FAQ of in ons uitgebreide archief met handige baktips, hieronder vind je de categorieën en daar kun je dan makkelijk naartoe doorklikken: 

Mijn laatste tip voor jullie: lees het recept goed door en denk logisch na. Klinkt misschien flauw, maar geloof mij dat je daarna je eigen vraag meestal al kan beantwoorden. Daarnaast staan de meeste bakvragen inmiddels ook beantwoord in de vele vragen onder de recepten, dus grote kans dat jouw antwoord daar ook tussen staat. Veel bakplezier! 

Paasei arretjescake-1a

Ben jij iemand waar thuis al voor Pasen geen paasei meer in huis te vinden is, of ben jij toch meer iemand die na de paasdagen nog een pot vol met chocolade eitjes op tafel hebt staan. Ikzelf heb altijd nog meer dan genoeg eitjes in huis na de paasdagen. En die verwerkt ik dan uiteraard in baksels. Massieve eitjes kun je omsmelten, maar ook de gevulde eitjes zijn overheerlijk in baksels. Wat dacht je van mijn brownies met paaseitjes? Vandaag heb ik weer een nieuw baksel met paaseieren voor jullie: de paasei arretjescake. En ja, dat is net zo lekker als het klinkt.

Paasei arretjescake-2a

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Paasei arretjescake

Maak overgebleven paaseitjes op door er wat lekkers mee te maken, deze paasei arretjescake is overheerlijk.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren
  • 300 gram suiker
  • 1 el vanille-extract
  • 70 gram cacaopoeder
  • 240 gram theebiscuitjes
  • 300-400 gram paaseitjes
  • sprinkles optioneel

Instructies

  • Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Klop de eieren luchtig in een kom.
  • Voeg suiker, vanille-extract en cacaopoeder toe. Klop dit op de hoogste stand een paar minuten goed door. Voeg de gesmolten boter toe en mix tot een glad geheel.
  • Breek de biscuitjes in stukken en snijd eventueel ook de paaseitjes iets fijner (handig met aansnijden). Voeg beide toe aan het chocolademengsel en spatel er doorheen. Houd een paar eitjes apart ter decoratie.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en stort hier het mengsel in. Verdeel gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met een spatel, zorg dat de bovenkant redelijk glad is.
  • Over de bovenkant kun je je achtergehouden paaseitjes verdelen. Helemaal vrolijk wordt het als je er ook nog wat sprinkles over strooit.
  • Zet de bakvorm in de koelkast en laat de arretjescake hier minimaal een nacht staan. Haal hem daarna uit de vorm en snijd hem in stukken.

Notities

  • Massieve paaseitjes zijn in de arretjescake een stuk lastiger met aansnijden, gevulde eitjes werken in dit recept het best.
  • Is de arretjescake bij het aansnijden toch nog wat zacht? Laat hem dan langer in de koelkast staan, of zet hem even in de vriezer.
Bananenbrood lemon meringue gebakje LB (2) watermerk

Had jij al eens bedacht om een simpele plak bananenbrood om te toveren tot een waar lemon meringue bananenbrood gebakje? Het kwam laatst in mij op toen ik nog een half bananenbrood had liggen en wat Italiaans schuim van een ander bakproject over had. Het is een ontzettend lekkere combinatie en ook nog eens snel om te maken, zeker als je het bananenbrood net als ik al eerder had gebakken en misschien nog een bakje lemon curd in de vriezer had rondslingeren. 

Bananenbrood is eigenlijk helemaal geen ‘echt brood’, maar meer een soort lichtzoete cake. Daarom leent het zich er heel goed voor om het te combineren met wat lemon curd en vers Italiaans schuim. Dan krijg je een soort lemon meringue taartje, maar dan met een smeuïge bodem van bananenbrood. Heerlijk kan ik je vertellen!  

Bananenbrood lemon meringue gebakje LB (4) watermerk
Bananenbrood lemon meringue gebakje LB (1) watermerk

 

Bananenbrood lemon meringue gebakje

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Bananenbrood lemon meringue gebakje

Eigenlijk kun je van elk zoete brood of cake een heerlijk gebakje maken. Kijk maar eens naar dit bananenbrood lemon meringue gebakje!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 6 plakjes bananenbrood
  • 6 el lemon curd dit mogen flinke eetlepels zijn
  • Italiaans schuim, een half recept is voldoende

Instructies

  • Bereid indien nodig de lemon curd en het bananenbrood voor volgens het recept. Ga als laatste aan de slag met het Italiaanse schuim, want dit kun je niet langer van tevoren voorbereiden.
  • Leg de plakjes bananenbrood op gebaksbordjes. Verdeel over elke plak bananenbrood een eetlepel lemon curd. Ik deed er een flinke eetlepel op, maar je kunt zoveel gebruiken als je lekker vindt.
  • Doe het Italiaanse schuim in een spuitzak met een ronde, gladde spuitmond. Spuit toefjes op de lemon curd totdat het helemaal bedekt is. Brand dit vervolgens af met een gasbrander en je gebakjes zijn klaar! Serveer meteen.
Lancering Laura's Bakery Bakgroep

Het is feest: vanaf vandaag start officieel de Laura’s Bakery Bakgroep via Facebook. Een online groep om jouw baksels te delen, baktips uit te wisselen en om je vragen over een recept te stellen. Daarnaast deel ik elke maand een thema met jullie om zo jullie uit te dagen om creatief aan het bakken te gaan! Voorheen was deze groep De Bakstrijd, maar vanaf nu zal er dus voorlopig geen wedstrijd meer van gemaakt worden. Want bakken is voor iedereen!

En het feest houdt niet op, want deze maand bestaat Laura’s Bakery ook nog eens 11 jaar! Om deze twee hoogtepunten te vieren deel ik exclusief in de Laura’s Bakery Bakgroep een kortingscode voor Baktotaal met jullie! Meld je hier aan voor de online bakgroep.

Uiteraard blikken we in dit artikel ook nog terug op de (voorlopig) laatste Bakstrijd van Laura’s Bakery!

DEELNAMES MAART 2021

Wauw, wat een fantastische baksels heb ik voorbij zien komen! Het leek wel alsof iedereen dubbel zo hard zijn of haar best heeft gedaan voor de laatste Bakstrijd. Jullie konden meedoen binnen het thema Pasen, met gebak of iets voor het paasontbijt. Ik deel hieronder een paar van de inzendingen.

WINNAARS MAART 2021

Het was eerder nog nooit zo moeilijk geweest om twee winnaars te kiezen. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de prachtige inzendingen. Niet alleen voor deze Bakstrijd, maar natuurlijk voor alles sinds de start in april 2018.

In de categorie paasontbijt heeft gewonnen: Hanneke de Hon, met geweldige wortels gemaakt van bladerdeeg. Zoals jullie weten ben ik dol op bladerdeeghapjes, en zijn ze ideaal om te serveren bij een brunch. Thuisbakker Hanneke heeft de bladerdeeghapjes gevuld met eiersalade met kip en walnoot en paprikapoeder. Zijn ze niet fantastisch?

En de tweede winnaar, in de categorie gebak, is Monika de Haas. Wat een prachtige dripcake! Prachtig versierd met chocolade eitjes en ook nog eens zelfgemaakte macarons. Zo is het meteen feest met Pasen!

Nogmaals gefeliciteerd! De cadeaubon van €75,- te besteden bij Baktotaal is van jullie.

Laura’s Bakery Bakgroep

Wil jij ook jouw baksels met anderen delen? Tips en tricks uitwisselen? En vooral nog meer plezier beleven in het bakken? Meld je dan hier aan voor de online Laura’s Bakery Bakgroep. Hopelijk zie ik je daar!

Snelle Deense appel-kaneelbroodjes-1a

Na de snelle Deense abrikozen broodjes kon ik het niet laten om een nieuwe versie te maken. Het werden deze Deense appel-kaneel broodjes. Wederom een snelle versie, maar wel een overheerlijke versie. De combinatie van appel en kaneel blijft een heerlijke klassieker. In deze broodjes voegde ik er ook nog banketbakkersroom aan toe. Meer hoef ik je niet te vertellen toch? Probeer ze zeker eens uit!

BAKTIP: Als je het lastig vindt om de appel met een mes in dunne plakjes te snijden, kun je ook gebruik maken van een mandoline

Snelle Deense appel-kaneelbroodjes 2a

 

DEENSE APPEL-KANEEL BROODJES

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Deense appel-kaneel broodjes

Banketbakkersroom, appel en kaneel in een broodje. Ze zijn heerlijk, probeer dit recept snel eens uit!
Porties: stuks

Ingrediënten

Instructies

  • Rol het deeg uit op je werkblad en druk alle naden dicht. Halveer het deeg zodat je twee rechthoeken hebt. Elke rechthoek snijd je over de lengte in 5 repen.
  • Pak een reep deeg en draai er een wokkel van. Maak van die wokkel een spiraal door een uiteinde om het begin heen te draaien.
  • Leg dit rondje deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk dit met je vingers in het midden plat. Je zit dat er automatisch een soort bakje wordt gevormd. Doe dit met alle repen deeg.
  • Schep een volle theelepel banketbakkersroom in de deegbakjes.
  • Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd in 4 parten. Snijd de parten in dunne plakjes. Verdeel deze plakjes over de broodjes. Strooi er als laatst wat (grove) kaneelsuiker overheen.
  • Bak de Deense broodjes in 15-17 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Lammetjes taart-1a

Ik wilde weer eens een grote spektakel taart maken voor Pasen, alleen bedacht ik me al snel dat dit jaar maar weinig mensen zo’n grote taart zouden maken. Dus het werd alsnog een spektakel taart, maar dan een taart voor 4 personen. Een lammetjes taart om precies te zijn. Is hij niet ontzettend schattig? De basis is een citroencake, gevuld met lemon curd. Voor de afwerking gebruikte ik Italiaanse meringue, dat is een kookschuim en hoef je dus niet te bakken om veilig te kunnen eten. De decoraties om het gezichtje te maken zijn van fondant. Voor het afwerken decoreren van deze paastaart had ik niet meer dan 30 minuten nodig. Een spektakel taart die snel op tafel staat dus!

Met het schuim dat je overhoudt kun je nog meer lekkers maken, wat dacht je van deze lemon meringue pie bites?

Lammetjes taart-2a

 

Schaap taart

Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Lammetjes taart (4 persoons)

Dit lieve lammetje is gevuld met een citroen cake en lemon curd, aan de buitenkant zit heerlijke meringue. De perfecte taart voor Pasen!
Porties: personen

Ingrediënten

Cake

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp van een kleine citroen

Vulling

Italiaans schuim

  • 100 gram eiwit (3-4 eiwitten)
  • 40 gram poedersuiker
  • 160 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram water

Decoratie

  • witte, roze en zwarte fondant
  • 2 cocktailprikkers

Instructies

Cake

  • Klop boter en suiker luchtig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg zelfrijzend bakmeel, zout en citroenrasp toe en mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
  • Bak de citroencake in 25-30 minuten op 160°C tot hij gaar en goudbruin is.
  • Laat de cake even afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort om volledig af te laten koelen.

Italiaans schuim

  • Klop het eiwit met de poedersuiker tot je er stijve pieken van kunt trekken.
  • In een pannetje verhit je de kristalsuiker met water tot het 121 °C is.
  • Zet de mixer aan en giet de suikersiroop bij de de eiwitten. Klop nog een paar minuten door tot de meringue grotendeels is afgekoeld (lauw is prima).

Afwerken en decoreren

  • Snijd de cake horizontaal door en vul met de lemon curd. Smeer de taart rondom en bovenop af met een laagje meringue. Teken met een prikkertje het gezicht van het lammetje af, iets groter dan dat je het uiteindelijk wilt hebben.
  • Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met de meringue. Spuit de taart vol met kleine toefjes. Laat het gezichtje vrij en zorg dat je het afgetekende randje niet meer ziet.
  • Van fondant maken we de decoraties. De oren maak je door een langwerpig ovaal van wit fondant te maken. Leg hier een iets kleiner ovaal van roze rondant op en druk aan. Halveer deze ovaal en druk de rechte zijde (waar je net hebt gesneden) samen zodat er een oor ontstaan. Prik een cocktailprikker in het oor zodat je ze daarmee op de taart kunt bevestigen.
  • Het gezichtje is ook niet moeilijk. Maak een neusje van een klein hartvormig stukje roze fondant. Voor het snuitje gebruik je wat zwarte fondant wat je tot een heel dun rolletje vormt.
  • Voor de ogen rol je ook zwarte fondant tot een rolletje, maar dit mag iets dikker zijn dan het snuitje. Leg al deze decoraties voor het gezicht voorzichtig op de taart. Op de foto kun je de vormen goed bekijken.