Het verschil tussen meel en bloem heb ik al eens uitgelegd. Dat is nu duidelijk, maar ik ga het helaas nog even wat ingewikkelder maken. Er zijn namelijk ook nog eens allerlei verschillende soorten bloem. Yep, verwarring alom. Maar ik ga het jullie uitleggen, dan weet je voortaan precies wat nu het verschil is tussen al die pakken bloem in de supermarkt. Bij de verschillende soorten bloem staat ook vermeld voor welk soort baksel je het kunt gebruiken.
Verschillende soorten bloem
Waarom moeten er verschillende soorten bloem zijn zul je je afvragen. Het verschil in de verschillende soorten zit hem vooral in de hoeveelheid gluten. Dat is dan weer belangrijk, want gluten zorgen ervoor dat het deeg een mooie structuur krijgt en goed rijst. Hoe meer gluten je bloem bevat, hoe steviger het deeg wordt. Bij brooddeeg zijn gluten bijvoorbeeld erg belangrijk, dit deeg moet goed rijzen voor een mooi en lekker resultaat. Hoe minder gluten er in het bloem zitten (zachte tarwe), hoe steviger en brosser het resultaat is.
Tarwebloem
Tarwebloem wordt gemaakt van tarwe. Daar zijn ook nog twee soorten van; harde en zachte tarwe. Harde tarwe heeft meer gluten (eiwitten) dan de zachte tarwe. Die gluten zorgen ervoor dat een deeg mooi rijst en geven je uiteindelijke baksel de juiste structuur. Het tarwebloem dat wij in Nederland kennen bevat niet heel veel gluten.
Het is geschikt om bijvoorbeeld een stevig (zuurdesem)brood of naan brood van te maken. Maar mocht je het nu gebruiken in een taart of cake, dan zal het niet gelijk mislukken. Je krijgt hooguit een wat steviger resultaat.
Patentbloem
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden. Het is ook goed geschikt voor het maken van taarten, cakes en koekjes.
Speltbloem
Speltbloem lijkt best wel op tarwebloem. Spelt bevat alleen wat minder koolhydraten en meer mineralen en vezels, meer voedingsstoffen dus. Spelt heeft wel minder glutenvormende eiwitten. Degen worden dus minder elastisch en rijzen ook minder goed. Nu weet je waarom een speltbrood altijd zwaarder en compacter is 😉 . Speltbloem kun je trouwens ook prima gebruiken voor bijvoorbeeld een cake, je krijgt alleen wel een compacter, steviger resultaat.
Zelfrijzend bakmeel
Je zou zeggen dat het een meel is, dat is het meest logisch wanneer er zelfrijzend bakmeel op de verpakking staat. Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, het is dus gewoon bloem. Maar dan wel bloem met toegevoegd bakpoeder. Vaak is er ook nog een snufje zout aan toegevoegd. Dit meel kun je goed gebruiken voor taarten en cakes.
Zelfrijzend bakmeel is dus ook heel goed te vervangen voor bloem waar je zelf bakpoeder aan toevoegt. Lees hier welke verhoudingen je dan aanhoudt.
Cakemeel
Cakemeel is eigenlijk een variant op zelfrijzend bakmeel. Ook hier geldt dus dat het een bloem is, en niet een meel zoals de naam doet vermoeden. Aan cakemeel worden naast bakpoeder vaak ook smaakstoffen toegevoegd, vanille en citroen bijvoorbeeld.
Zeeuwse bloem
Zeeuwse bloem wordt gemaakt van de zachte tarwe. Deze tarwe komt veel voor in landen met een zeeklimaat (Nederland dus) en bevat over het algemeen veel water. De tarwekorrels bevatten minder eiwitten en de kwaliteit van deze eiwitten (gluten) is niet heel hoog. Dit maakt Zeeuwse bloem dus niet geschikt voor het bakken van brood, maar koekjes kun je hier heel goed mee maken.
Koekjes die je maakt met Zeeuwse bloem blijven over het algemeen iets zachter dan wanneer je patentbloem gebruikt. Je kunt daarom ook goed een mengsel maken van deze twee soorten.
Wat handig dit! Ik heb eigenlijk gewoon de standaard tarwe bloem van Lidl in huis… Op zich is daar ook heel fijn mee te werken maar ik ga toch eens kijken naar patent bloem!
Ahh heel handig! Ik gebruik dus inderdaad altijd die tarwe bloem van je afbeelding. Ook wel eens patent gebruikt maar Wist nooit het verschil. Nou wilde ik laatst een Marokkaanse lekkernij maken. Daar moet tarwemeel in. Dat is dus gewoon tarwe bloem met bakpoeder??
Groetjes Laura
Welk bloem gebruik je voor soezen? Ik heb ze eeen paar keer gemaakt en Toen waren ze goed gelukt en nu wil het ineenS niet meer. ik gebruikte de laatste keer tarwe bloem.
Voor soezen, maakt de bloemsoort niet veel uit omdat deze gegaard word, en worden dus de gluten niet gebruikt
Ik heb als 12-jarige een jaar op de huishoudschool gezeten. Kookles op vrijdagmiddag was steevast een ramp: aardappels die of niet gaar waren of zwartgeblakerd. Gelukkig heb ik een man getrouwd die kookt en het steevast doet. Uitleg over de achtergrond (van koken en) bakken geeft mij het plezier in het proberen terug. Dankjewel Laura!
En wat dacht je van speltbloem pannenkoeken met appel en kaneel.. heerlijk wel met een zakje bakpoeder erdoor..
Wat kan je nu het beste gebruiken voor pannenkoeken??
Hoi
Ik maak wel eens een slof de laatste tijd.
Ik hood me keurig aan het recept, maar ik vind dat het gebakken deel altijd te hard is. Ik
wil graag een zachte slof zoals je ook bij de banketbakker krijgt!
wat kan ik nog doen om de slof mooi zacht
te krijgen?
ik nog doen om de slof
Welke bloem kan in het beste gebruiken voor roomboterkransjes.
Patentbloem/tarwebloem of zelfrijzendbakmeel ?
Gr sanne
Lieve mensen, ik heb inmiddels een aantal maal cake gemaakt en met wat vallen en opstaan heb ik de juiste receptuur voor een heerlijke luchtige cake. De gouden regel is het gebruik van bloem van het merk CAPUTO en de soort is FARINA TIPO ”00”. Op 150 gram bloem voeg ik 6 gram bakpoeder toe, 3 eieren, 150 gram roomboter, 8 gram vanille suiker en 150 gewone suiker. Wat ook apsoluut uit den boze is, is het gebruik van een mixer, meng het deeg heel rustig met een garde en een lepel. Deze verhoudingen zijn van toepassing op een 1 liter bakblik.
Groetjes, Fred.
Farina di grano tenero tipo 00
Product Informatie
Deze bloem van zachte tarwe type 00 of op zijn italiaans Farina di Grano Tenero tipo 00, garandeert een geslaagde pizza maar is ook voortreffelijk voor elk ander recept. Zo kan deze superieure bloem ook gebruikt worden voor cake, gebak en brood maar ook om vis te bestrijken. Door haar veelzijdigheid is Caputo bloem een onmisbaar product in elke keuken.
Fabrikant Informatie
Simpel gezegd: Antico Molino Caputo maakt de beste bloem voor pizza’s ter wereld. Vanuit de regio rondom Napels (de bakermat van de pizza), maalt de Caputo molen al sinds 1924 zorgvuldig geselecteerd graan en produceert uitstekende bloem, authentiek en eerlijk. Drie generaties van de familie Caputo werken op deze ambachtelijke wijze: In 1924 toen Carmine Caputo terug kwam uit de Verenigde Staten, richtte hij de molen en een pastafabriek op. Na zijn dood zette zijn zoon Antimo de traditie voort en kocht een molen in San Giovanni a Teduccio, het hedendaagse hoofdkantoor van het Caputo bedrijf.
Al vanaf het begin werkt de familie Caputo volgens de oude tradities van de Napolitaanse molenaars: het produceren van zachte tarwe gebruik makend van moderne technieken en oude waarden. Caputo bloem is 100% natuurlijk, zonder kunstmatige toevoegingen. Een nauwkeurige selectie van zachte granen van biologische gewassen, zonder pesticiden of zware metalen maar wel met een microbiologisch evenwicht en een hoge hoeveelheid proteïnen, zijn de sterke eigenschappen van dit product.
Sommige molens voegen extra gluten toe aan de bloem om een percentage van 14 a 15 % te verkrijgen wat men graag wil voor brooddeeg. Caputo doet dat niet. Hun standpunt : ”het is niet de kwantiteit van de gluten, het is de kwaliteit van de gluten die belangrijk is”. De bloem van Caputo bestaat uit 11% tot 12 % gluten. In hun ogen zou de pizza met een hoger gehalte te zwaar worden, zowel op het bord als in de maag. De echte Napolitaanse pizza is dun in het midden en heeft een rand die in de oven als een ballonnetje opbolt.
Voedingswaarde per 100 gram
Energiewaarde 343 kcal/1456 kJ
Proteïnen 10,0 gram
Koolhydraten 74,0 gram
Vetstoffen 1,0 gram
Welk bloemsoort kan ik het beste gebruiken voor het maken van het deeg broodje Bapao?
Dank je voor de vele handige tips.
Zelf bak ik al <15 jaar al mijn brood zelf. Al heel veel soorten brood zijn er uit mijn oven gekomen: desem, no-knead-bread, vruchtenbrood, zoete broodjes, gewone bruine bolletjes, pizza's….
Maar ik heb eigenlijk nooit goed grip kunnen krijgen op het begrip "harde tarwe". Ik meende dat type"00" juist verwees naar harde tarwe, maar volgens Fred (zie hierboven) gaat dat om zachte?
Als ik ergens harde tarwe zou willen kopen dan is dit erg duur, zeker als je het vergelijkt met de gewone bloem van de molen. Waar koop ik dit betaalbaar (want schijnt het beste te zijn voor pizza's). En waarom is dit dan echt zoveel beter dan de Nederlandse, dus zachte, tarwe? Ben bereid dit te kopen, maar wil eerst goed snappen waarom dit nodig zou zijn….
Ik zie deze pas en ik ga proberen te antwoorden. De harde type bloem is volgens mij niet 00 maar 505. In ieder geval harde bloem is de bloem me meer gluten dus de patentbloem.
Die kun je gebruiken voor een luchtige brood of deeg.
Ik bedoelde >15 jaar 🙂
In Engeland heb je veel meer soorten bloem/meel dan hier. Ik haal daar altijd mijn meel(wit en bruin) voor het bakken van brood. Ze hebben “extra strong” meel wat veel meer gluten bevat dan het Nederlandse meel. (Luister maar naar Paul Hollywood) Natuurlijk blijft goed kneden (krijg je sterke handen van) een “must” maar door die extra gluten heb je wel een veel mooier bakresultaat, Of bestaat er inmiddels in Nederland ook wel meel met extra gluten?
Top uitleg! Heel handig om te weten! Merci!
Heb nog een pak broodbakmix voor kh verlaagd brood van het stoepje, zou ik daar ook broodjes of puntjes mee kunnen bakken ?
Hoi,
Ik hoop dat iemAnd me kan helpen met mijn probleempje. Net zoals velen onder ons,is het voor mij ook zo onduidelijk met de bloemsoorten. Ik maak heel graag kaasbrood recept van Rudolph, maar ik weet niet welke bloem/meel hier geschikt voor is. De paar keer dat het me zo goed is gelukt, ben ik vergeten om op te schrijven om welkebloemsoort het ging (stupid!). Ik wil zo graag een luchtige, zachte smaakvolle deeg. 1 ding weet ik zeker en dat is dat ik een verschrikkelijk resultaat boek met de patentbloem van Jumbo thuismerk.
Wie nog niet zo’n bakprinses is, kan flink in de war raken van alle bloem- en meelsoorten. Neem nou bloem. In veel recepten staat niet vermeld welke soort je moet gebruiken. Kies je dan patentbloem of tarwebloem? Of kan het met allebei?
Kneden of niet kneden?
Gelukkig bestaat daarvoor een handig ezelsbruggetje: alles wat je moet kneden, zoals brooddeeg en croissantdeeg, maak je met patentbloem. Voor alle andere lekkernijen, zoals koekjes en cake, gebruik je tarwebloem. Handig toch?
Patentbloem: meer gluten
Het verschil zit -em in de verhouding zetmeel en gluten. Patentbloem bevat verhoudingsgewijs meer gluten(eiwitten) dan tarwebloem. Deze gluten zorgen ervoor dat het deeg luchtiger en elastischer wordt, wat ideaal is voor brood. In koekjes en cake wil je niet zoveel gluten hebben, want dan kunnen ze taai en elastisch worden. Als bindmiddel kun je dus ook beter tarwebloem gebruiken.
Ik heb een recept om rondo’s te maken waarvoor ik 250 gram patentbloem en 250 gram Zeeuws bloem nodig heb. Nu kan ik moeilijk aan Zeeuws bloem komen, maar heb wel de zachte bloem van Farina di grano tenor tipo “00”. Kan ik deze ook i.p.v. het Zeeuws bloem gebruiken?
Hoi, wat een mooi overzicht. Dank je wel. Maar wat ik niet terugvind is witte bloem. Ik zag in mijn kast witte bloem, patent bloem en tarwebloem. De laatste twee heb je mooi uitgelegd. Maar wat is eigenlijk dan witte bloem en wat doe je ermee?
zo ontzettend leuk jouw tips en trucs
Ik will graag brioche maken welke bloem is het best te gebruiken.
Ik vraag me af wat is de Veelzijdig meel?
Waar heb je dit gezien of heb je een link? Ik heb ook geen idee, maar het klinkt handig 😉
Hi Laura,
Ik een groot fan van zowel jouw als Rutger. Nu wil het feit dat jullie uitleg over de verschillende soorten elkaar iets tegen spreken waardoor ik in de war ben. Waar jij zegt dat patent bloem goed is voor koekjes, cake en taart heeft Rutger juist aan dat je hiervoor het beste tarwe bloem voor kunt gebruiken. Jullie zijn naar mijn mening zo een beetje DE 2 bak goeroes, dus vandaar dat ik de vraag toch even stel voor de zekerheid. Ik dacht dag de regel was: patent bloem voor recepten die je moet kneden zoals brood, pizza etc. Tarwebloem
voor koekjes, cake (biscuit), taart etc. Kun jij hier alsjeblieft duidelijkheid over geven? Alvast heel erg bedankt voor je reactie!
Zowel Laura als Rutger doen de aanbeveling om Zeeuwse bloem of andere glutenarmer meel te gebruiken voor koekjes en cake; weinig kneden, lekker bros resultaat. Niks geen tegenstrijdigheid hoor
De link bij zelfrijzend bakmeel werkt niet meer; de site handigebaktips.nl lijkt niet meer te bestaan.
Dank voor de tip, ik heb het aangepast.
Wat voor meel heb ik nodig om zoet gefermenteerd deeg te maken, verrijkt met boter? In Spanje gebruik ik sterk meel maar hier in Nederland ben ik het helemaal kwijt. Sorry, ik gebruik Google translate
Hoii,
Is er een verschil tussen patisseriebloem en patentbloem? Ik heb heel internet al afgestruind, maar een goed antwoord kan ik niet echt vinden..
Ik ben persoonlijk niet bekend met patentbloem, maar ik vermoed dat ze erg dicht bij elkaar liggen (een fijnere soort bloem)
Hai, welke meel is geschikt voor spekkoek? In het Indonesisch werd geadviseerd om terigu kunci te gebruiken maar ik kan geen enkele Nederlandse vertaling hiervan vinden.
Ik heb nog niet eerder spekkoek gemaakt, dus daar weet ik het fijne niet van.
Ik gebruik tegenwoordig volkoren/tarwe meel als ik jou vanillecake bak.
“Terigu kunci” of eigenlijk “Kunci Biru” is een Indonesisch merk van tarwebloem met een laag eiwitgehalte, geproduceerd door PT Bogasari Flour Mills. Dit type bloem is populair vanwege de fijne en luchtige textuur die het aan gebak geeft en wordt vaak gebruikt voor het maken van koekjes, cakes, zachte taartbodems en andere delicate bakproducten.
Aldus chatgpt 😉