Het is weer tijd voor een themaweek op Laura’s Bakery! Eentje die ik samen met buurvrouw en vriendin Monique heb georganiseerd. Monique heeft coeliakie en weet dus als geen ander hoe je glutenvrije recepten moet maken. Ik daarentegen heb er maar weinig verstand van. Tijd om onze krachten te bundelen vonden we en zo is deze glutenvrije week ontstaan! Vandaag trappen we af met een informatief artikel waar de meest gestelde vragen over glutenvrij bakken worden behandeld. Vanaf morgen komen de recepten online, elke dag eentje in deze week. Veel van de recepten die online gaan komen zijn trouwens ook lactosevrij (mag Monique ook niet), of ze zijn eenvoudig lactosevrij te maken. Tijd voor het informatieve stuk, hopelijk hebben jullie net zoveel zin in deze week als wij!
Coeliakie
Kort gezegd is coeliakie een auto immuunziekte tegen gluten. Wanneer je daarbij toch (per ongeluk) gluten eet dan kun je daar goed ziek van worden. Daarom is het belangrijk dat je goed oplet en alleen gecertificeerde glutenvrije producten gebruikt. Havermout is bijvoorbeeld wel glutenvrij, maar kan soms sporen van gluten bevatten als het in een fabriek wordt gemaakt waar ook andere producten geproduceerd worden. Sporen van gluten zijn ook niet goed voor mensen met coeliakie, daar zijn ze ook al gevoelig voor. Daarom is het ook belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Bak je voor iemand met coeliakie, maak dan je keuken, bakvormen en oven goed schoon. De hele omgeving waarin je werkt en alles waar je mee in aanraking komt dus. Een houten deegroller moet je zelfs nieuw aanschaffen, want gluten blijven in het hout zitten.
Bloem vervangen
Bloem en zelfrijzend bakmeel met gluten laten zich niet zomaar een op een vervangen door een glutenvrije meelsoort. Voor de beste en lekkerste resultaten gebruik je een mix van verschillende soorten meel. De mix die wij deze week meerdere keren hebben gebruikt is afkomstig uit een boek van Phil Vickery:
Meelmix 1 kg voor glutenvrije bloem
- 700 g fijne witte rijstmeel
- 200 g boekweitmeel
- 100 g tapiocameel
Als je bij dit recept 30 gram (glutenvrij!) bakpoeder toevoegt kun je met dezelfde meelmix zelfrijzend bakmeel maken.
Glutenvrije meelsoorten
- Boekweitmeel
- Quinoameel
- Havermeel
- Amandelmeel
- Kokosmeel
- Kikkererwtenmeel
- Maismeel
- Polenta
- Aardappelmeel
- Kastanjemeel
- Lijnzaad
- Arrowroot
- Rijstmeel / rijstebloem
- Sojameel
- Tapiocameel
- Sorghum
- Teff
Let altijd op het glutenvrije keurmerk, zeker bij havermout, quinoameel en boekweitmeel is dit belangrijk.
Bij de toko kun je vaak heel voordelig glutenvrije meelsoorten vinden zoals tapiocameel, kleefrijstmeel, kokosmeel en rijstmeel. Zeker de moeite waard om hier eens lekker rond te kijken! Ook online kun je goed slagen en meelsoorten voordelig in bulk kopen.
Dank voor deze handige baktips voor glutenvrij bakken. Ik eet tarwe-en glutenvrij maar ook koemelkzuivelvrij. Soms lastig om lekkere baksels te maken en vooral voor brood bakken zijn er niet veel recepten. Misschien iets voor jouw blog?
Dat is zeker iets voor het blog, houd de site maar in de gaten deze week zou ik zeggen 😉
Dankjewel voor deze tips. Ik bak graag, maar glutenvrij lukt niet altijd en wordt snel oud/droog/kruimelig.
Ik probeerde ook koekjes te maken, maar op een of andere manier klopt dan de verhouding met de hoeveelheid boter niet. Heb je tips voor me, want jouw recepten zijn altijd zo lekker (ik heb beide bakboeken).
Houd de site dan vooral even in de gaten deze week zou ik zeggen, er komen hele lekkere koekjes aan 😉
Ik ben op zoek naar aardappelmeel om brood mee te bakken, waar koop jij het? En xanthaangom
Ikzelf koop dit niet. De tips zijn van mijn buurvrouw, zal het binnenkort eens vragen 🙂 Weet in ieder geval wel dat ze het online besteld.
Oh heel graag!
Wat geweldig deze site!
Even een vraagje over het mixen van glutenvrije meelsoorten. Helaas mag ik geen amandel, mais en rijst heb je een tip voor een goeie bakmix voor brood, koekjes en pannekoeken?
Verder mag ik ook geen ei, nu las ik over chiazaad als vervanger, heb jij hier nog tips voor?
Ikzelf ben er pas kort achter dat ik allerlei allergieën heb dus dat wordt even helemaal opnieuw leren koken en bakken. Leuk dat je aandacht besteedt aan glutenvrij, thanks!
Fijn weekend alvast!
Helaas heb ik daar nog geen tips voor, maar andere lezers misschien wel die dit lezen 🙂 Je kunt wel dit nog lezen: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Hallo een vraag is de temperatuur en bak tijd .heb een nieuwe oven en ik twijfel of hij de goede temperatuur aan geeft .
Het verbrand aan zij en onderkant
Misschien een domme vraag, maar als ik die mix gebruik die jij noemt uit het boek van Phil Vickery, hoe maak je daar vervolgens brood van?
Dus hoeveel gram van de totale mix en op hoeveel graden in de oven? Moet je het kneden? Laten rusten?
Mijn hoofd tolt van al die nieuwe melen en wat er mee te doen…sorry
Dat verschilt per broodrecept. Dus daar kan ik je niet 1 antwoord opgeven. Misschien kun je hier wat mee: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-broodjes-3-varianten/
Dank je wel!
Ik heb een kleine vraag met welk glutenvrije meel kan ik het rijstmeel vervangen? Want in de winkels is er nergens meer rijstmeel te koop.
Maar ik hou super veel van je recepten! Heb er al heel veel geprobeerd en ze zijn allemaal goed gelukt!
Groetjes rosalina! ☺️
Dat vind ik helaas heel lastig te zeggen, sorry!
Ik wil graag glutenvrije botercrème maken. Welk meel kan ik dan het beste gebruiken voor de roux zeg maar?
Dat heb ik zelf niet getest, dus dat zou ik eigenlijk niet weten. Gewoon proberen 🙂
In de tips zeg je dat Glycerine kan worden gebruikt om cake minder droog te maken. Kan dit ook voor brood ? Ik vind glutenvrij brood uit de broodbakmachine altijd wat aan de droge kant en zoek naar iets om het wat minder droog te maken. En weet je toevallig hoe psylliumvezels worden gebruikt als je alles in een broodmachine gooit?
Ik heb geen ervaring op dit gebied dus durf beide niet met zekerheid te zeggen. Er bestaan ook broodverbeteraars, heb weleens gelezen dat psyllium dat ook is. Hoe dat exact werkt met (of zonder) broodbakmachine, dat weet ik dus niet helaas.