Glutenvrij bakken doe je zo!

Gepost: 5 november 2018 Laatst bewerkt: 25 januari 2025
Glutenvrij bakken doe je zo!

Het is weer tijd voor een themaweek op Laura’s Bakery! Eentje die ik samen met buurvrouw en vriendin Monique heb georganiseerd. Monique heeft coeliakie en weet dus als geen ander hoe je glutenvrije recepten moet maken. Ik daarentegen heb er maar weinig verstand van. Tijd om onze krachten te bundelen vonden we en zo is deze glutenvrije week ontstaan! Vandaag trappen we af met een informatief artikel waar de meest gestelde vragen over glutenvrij bakken worden behandeld. Vanaf morgen komen de recepten online, elke dag eentje in deze week. Veel van de recepten die online gaan komen zijn trouwens ook lactosevrij (mag Monique ook niet), of ze zijn eenvoudig lactosevrij te maken. Tijd voor het informatieve stuk, hopelijk hebben jullie net zoveel zin in deze week als wij!

Coeliakie

Kort gezegd is coeliakie een auto immuunziekte tegen gluten. Wanneer je daarbij toch (per ongeluk) gluten eet dan kun je daar goed ziek van worden. Daarom is het belangrijk dat je goed oplet en alleen gecertificeerde glutenvrije producten gebruikt. Havermout is bijvoorbeeld wel glutenvrij, maar kan soms sporen van gluten bevatten als het in een fabriek wordt gemaakt waar ook andere producten geproduceerd worden. Sporen van gluten zijn ook niet goed voor mensen met coeliakie, daar zijn ze ook al gevoelig voor. Daarom is het ook belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Bak je voor iemand met coeliakie, maak dan je keuken, bakvormen en oven goed schoon. De hele omgeving waarin je werkt en alles waar je mee in aanraking komt dus. Een houten deegroller moet je zelfs nieuw aanschaffen, want gluten blijven in het hout zitten.

Bloem vervangen

Bloem en zelfrijzend bakmeel met gluten laten zich niet zomaar een op een vervangen door een glutenvrije meelsoort. Voor de beste en lekkerste resultaten gebruik je een mix van verschillende soorten meel. De mix die wij deze week meerdere keren hebben gebruikt is afkomstig uit een boek van Phil Vickery:

Meelmix 1 kg voor glutenvrije bloem
  • 700 g fijne witte rijstmeel
  • 200 g boekweitmeel
  • 100 g tapiocameel

Als je bij dit recept 30 gram (glutenvrij!) bakpoeder toevoegt kun je met dezelfde meelmix zelfrijzend bakmeel maken.

Glutenvrije meelsoorten

  • Boekweitmeel
  • Quinoameel
  • Havermeel
  • Amandelmeel
  • Kokosmeel
  • Kikkererwtenmeel
  • Maismeel
  • Polenta
  • Aardappelmeel
  • Kastanjemeel
  • Lijnzaad
  • Arrowroot
  • Rijstmeel / rijstebloem
  • Sojameel
  • Tapiocameel
  • Sorghum
  • Teff

Let altijd op het glutenvrije keurmerk, zeker bij havermout, quinoameel en boekweitmeel is dit belangrijk.

Bij de toko kun je vaak heel voordelig glutenvrije meelsoorten vinden zoals tapiocameel, kleefrijstmeel, kokosmeel en rijstmeel. Zeker de moeite waard om hier eens lekker rond te kijken! Ook online kun je goed slagen en meelsoorten voordelig in bulk kopen.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
GV chocolade bananenbrood 1a

Meer glutenvrije baktips

Een aantal van de onderstaande baktips ken je waarschijnlijk al, want die zijn er ook voor baksels met gluten. Alleen is het zo dat bij glutenvrij bakken dit soort tips net even wat meer verschil maken voor een geslaagd resultaat.

  • Glutenvrij deeg is vaak wat kleverig en lastiger te hanteren dan `normaal` deeg. Psylliumvezels kunnen hierbij helpen! Wanneer je een kleine hoeveelheid aan je meelmix toevoegt kun je het deeg beter bewerken. Het helpt ook tegen het kruimelen van glutenvrij brood. Roer hiervoor 1 tot 2 theelepels psylliumvezels door het natte gedeelte van het recept zoals de (plantaardige) melk en laat dit 10 minuten staan voor je het verwerkt.
  • Bij het bakken van glutenvrij brood helpt het om een bak met water op de bodem te plaatsen voor een extra lekker knapperig korstje.
  • Glycerine helpt om cake achtige baksels vochtig te maken en houden. Glutenvrije cakes zijn anders al snel kruimelig en droog. Voeg hiervoor 1 theelepel glycerine toe aan je beslag.
  • Gebruik bij zanddeeg (voor taartbodem en koekjes) altijd koude boter of margarine en leg het 30 min in de koelkast voor je het gaat uitrollen, zo scheurt het minder. Je kunt het deeg uitrollen tussen 2 vellen vershoudfolie of met een klein beetje meel je werkblad bestuiven. Gebruik echter niet teveel meel, dan kan je meelmix  te droog worden.
  • Xanthaangom is een product dat de textuur en houdbaarheid in recepten verbeterd. In glutenvrije recepten neemt het de functie van gluten over om de elasticiteit in recepten te verhogen. Je voegt het toe aan de droge ingrediënten voordat je de vochtige toevoegt.
  • Arrowroot is een bindmiddel en zorgt vaak ook voor wat lucht in glutenvrije baksels. Als je er meer over wilt weten, raad ik je dit artikel van Simone’s Kitchen aan.

Tot slot, gluten zitten in veel meer producten dan je denkt. Daar heb ik mijzelf de laatste tijd ook meermaals over verbaasd. Hier vind je een handig overzicht.

Volgens mij hebben zo wel de meest voorkomende onderwerpen in vragen kunnen behandelen. Mocht jij alsnog met een vraag zitten, stel hem dan gerust. Dan doen we ons best om je te helpen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

  1. Marijke schreef:

    Dank voor deze handige baktips voor glutenvrij bakken. Ik eet tarwe-en glutenvrij maar ook koemelkzuivelvrij. Soms lastig om lekkere baksels te maken en vooral voor brood bakken zijn er niet veel recepten. Misschien iets voor jouw blog?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zeker iets voor het blog, houd de site maar in de gaten deze week zou ik zeggen 😉

  2. Helene schreef:

    Dankjewel voor deze tips. Ik bak graag, maar glutenvrij lukt niet altijd en wordt snel oud/droog/kruimelig.
    Ik probeerde ook koekjes te maken, maar op een of andere manier klopt dan de verhouding met de hoeveelheid boter niet. Heb je tips voor me, want jouw recepten zijn altijd zo lekker (ik heb beide bakboeken).

    1. Laura Kieft schreef:

      Houd de site dan vooral even in de gaten deze week zou ik zeggen, er komen hele lekkere koekjes aan 😉

  3. Anna schreef:

    Ik ben op zoek naar aardappelmeel om brood mee te bakken, waar koop jij het? En xanthaangom

    1. Laura Kieft schreef:

      Ikzelf koop dit niet. De tips zijn van mijn buurvrouw, zal het binnenkort eens vragen 🙂 Weet in ieder geval wel dat ze het online besteld.

      1. Anna schreef:

        Oh heel graag!

  4. Maddy schreef:

    Wat geweldig deze site!
    Even een vraagje over het mixen van glutenvrije meelsoorten. Helaas mag ik geen amandel, mais en rijst heb je een tip voor een goeie bakmix voor brood, koekjes en pannekoeken?
    Verder mag ik ook geen ei, nu las ik over chiazaad als vervanger, heb jij hier nog tips voor?
    Ikzelf ben er pas kort achter dat ik allerlei allergieën heb dus dat wordt even helemaal opnieuw leren koken en bakken. Leuk dat je aandacht besteedt aan glutenvrij, thanks!
    Fijn weekend alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas heb ik daar nog geen tips voor, maar andere lezers misschien wel die dit lezen 🙂 Je kunt wel dit nog lezen: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

  5. Corry Velema schreef:

    Hallo een vraag is de temperatuur en bak tijd .heb een nieuwe oven en ik twijfel of hij de goede temperatuur aan geeft .
    Het verbrand aan zij en onderkant

  6. Claudia schreef:

    Misschien een domme vraag, maar als ik die mix gebruik die jij noemt uit het boek van Phil Vickery, hoe maak je daar vervolgens brood van?
    Dus hoeveel gram van de totale mix en op hoeveel graden in de oven? Moet je het kneden? Laten rusten?
    Mijn hoofd tolt van al die nieuwe melen en wat er mee te doen…sorry

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat verschilt per broodrecept. Dus daar kan ik je niet 1 antwoord opgeven. Misschien kun je hier wat mee: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-broodjes-3-varianten/

  7. Claudia schreef:

    Dank je wel!

  8. Rosalina schreef:

    Ik heb een kleine vraag met welk glutenvrije meel kan ik het rijstmeel vervangen? Want in de winkels is er nergens meer rijstmeel te koop.

    Maar ik hou super veel van je recepten! Heb er al heel veel geprobeerd en ze zijn allemaal goed gelukt!

    Groetjes rosalina! ☺️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat vind ik helaas heel lastig te zeggen, sorry!

  9. Bianca Belksma schreef:

    Ik wil graag glutenvrije botercrème maken. Welk meel kan ik dan het beste gebruiken voor de roux zeg maar?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dus dat zou ik eigenlijk niet weten. Gewoon proberen 🙂

  10. Patricia schreef:

    In de tips zeg je dat Glycerine kan worden gebruikt om cake minder droog te maken. Kan dit ook voor brood ? Ik vind glutenvrij brood uit de broodbakmachine altijd wat aan de droge kant en zoek naar iets om het wat minder droog te maken. En weet je toevallig hoe psylliumvezels worden gebruikt als je alles in een broodmachine gooit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb geen ervaring op dit gebied dus durf beide niet met zekerheid te zeggen. Er bestaan ook broodverbeteraars, heb weleens gelezen dat psyllium dat ook is. Hoe dat exact werkt met (of zonder) broodbakmachine, dat weet ik dus niet helaas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *