Chocolate chip koffiekoeken-1a

Het is nog steeds het geval dat ik thuis bijna nooit koffie drink en buiten de deur zeer regelmatig voor cappuccino kies. Ik zeg het al twee jaar, maar voor thuis zou een melkopschuimer echt een goed idee zijn. Koffie in baksels verwerken doe ik echter nog steeds graag. Net als het smullen van die recepten met koffie. Mijn laatste creatie zijn deze chocolate chip koffiekoeken. Ik nam mijn favoriete recept voor chocolate chip cookies en maakte hier een variant met koffie van. Supersimpel, maar zó lekker. Ga jij ze bakken dit weekend?

BAKTIP: Dit recept is ook erg leuk om in een glazen beugelpot cadeau te geven aan iemand, zoals ik eerder deed in dit recept.

Chocolate chip koffiekoeken-2a

 

CHOCOLATE CHIP KOFFIEKOEKEN maken

Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Chocolate chip koffiekoeken

Je favoriete chocolate chip koeken met de smaak van koffie. Eet smakelijk!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1,5-2 tl oploskoffie poeder
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram chocolate chips melk of puur

Instructies

  • Klop boter en suiker tot een romige massa. Voeg het ei en de vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Bloem, zout, koffiepoeder en baking soda kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een stevig deeg.
  • Proef even of je de koffiesmaak goed vindt en voeg indien nodig extra toe. Houd er rekening mee dat de smaak tijdens het bakken nog wat afzwakt.
  • Kneed als laatst de chocolate chips gelijkmatig door het deeg en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Verdeel het deeg in 16 stukken en draai hier balletjes van. Leg ze op de bakplaat met voldoende tussenruimte en druk ze eventueel een heel klein beetje platter.
  • Bak de koeken in ongeveer 12 minuten op 170 graden (boven- en onderwarmte) of tot de randen goudbruin kleuren. Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst.
Filodeeg geitenkaas hapjes-1a

Vandaag weer eens een recept dat in mijn hoofd heel anders ging worden dan het uiteindelijke resultaat. Dat het geitenkaas hapjes met honing en tijm gingen worden stond al vast, maar het idee was eigenlijk om er rolletjes van te maken. De geitenkaas wilde ik op smaak brengen om er vervolgens slierten van te spuiten op het filodeeg. Bij nader inzien leek het mij alleen nogal een gedoe als de geitenkaas al in zulke fijne plakjes gevormd was. En dat deed me denken aan de feta filodeeg hapjes waar ik ook gewon los wat honing bij deed. Het plan veranderde en ieder schijfje geitenkaas kreeg wat stukjes tijm en een kneepje honing. Kwestie van oprollen, losjes inpakken en op de bakplaat leggen. En genieten uiteraard, maar dat zal niet zo moeilijk zijn.

Filodeeg geitenkaas hapjes-2a

 

GEITENKAAS HAPJES MET HONING EN TIJM

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Geitenkaas hapjes met honing en tijm

Dat wordt smullen met deze smakelijke geitenkaas in knapperige filodeeg pakketjes.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 5 vellen filodeeg
  • 10 schijfjes geitenkaas verpakking van 200 gram is genoeg
  • honing
  • tijm vers
  • olijfolie

Instructies

  • Halveer de vellen filodeeg, zodat je 10 langwerpige velletjes hebt. Zorg ook dat de schijfjes geitenkaas, honing, tijm en olijfolie klaarstaan.
  • Smeer het filodeeg ruimschoots in met olijfolie. Leg een stukje geitenkaas op het velletje en druppel hier een half theelepeltje honing over, maak het af met wat verse tijm. Rol het vel filodeeg helemaal op, als laatst vouw je de uiteinden onder het pakketje. Plaats op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit proces voor alle hapjes.
  • Bak de geitenkaas hapjes goudbruin en krokant in een oven van 220°C (boven- en onderwarmte) voor ongeveer 10 minuten.

Notities

  • Werk rustig met filodeeg en wees niet bang om teveel olijfolie te gebruiken, dit om scheuren zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Serveer met een frisse yoghurt dip zoals tzatziki.
Chocolade crumble met rood fruit-1a

Om te vieren dat deze maand alweer de zesde druk van Het Laura’s Bakery Bakboek in de winkels ligt doe ik jullie een recept uit mijn bakboek cadeau. En zo vlak voor Valentijn was de keuze niet moeilijk: het werd de rood fruit chocolade crumble. Ik heb al talloze soorten crumble gemaakt, op basis van alleen bloem of juist gecombineerd met havermout. Maar een chocolade crumble had ik nog niet eerder gemaakt. Tot ik er voor mijn tweede bakboek mee aan de slag ging dan, het warme fruit met de chocolade koekkruimels is een zalige combinatie. Als je het als dessert serveert kun je ook nog een bolletje vanille-ijs toevoegen.

Chocolade crumble met rood fruit-2a

 

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Rood fruit chocolade crumble

Een schaaltje met warm rood fruit voorzien van een knapperige chocolade crumble. Helemaal lekker met een bolletje ijs erbij.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 300 gram rood fruit vers of diepvries
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram bloem
  • 10 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Verdeel het fruit over 4 kleine ovenvaste schaaltjes.
  • In een kom voeg je suiker, boter, bloem, cacaopoeder en zout samen. Kneed met de hand tot een kruimelig deeg.
  • Verdeel het kruimelmengsel over de schaaltjes met fruit.
  • Bak de crumble in ongeveer 20 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Bananenbrood basisrecept-2a

Tijd voor een makkelijk recept voor gezond bananenbrood. Dit basisrecept is overheerlijk, maar ook perfect om nog meer smaken bananenbrood mee te maken!

Makkelijk bananenbrood maken

Het is de hoogste tijd voor een basisrecept van één van de baksels die ik ontzettend vaak maak, een bananenbrood! En gek genoeg staan er al talloze smaakvariaties online, maar ontbrak dit basisrecept nog.

De afgelopen jaren heb ik vaak een beetje zitten sleutelen aan het recept, vooral in de verhoudingen van verschillende meelsoorten. Nu heb ik een combinatie gevonden waar ik eigenlijk nooit meer vanaf stap. En dat is ook gelijk wanneer ik weet dat ik een goed basisrecept te pakken heb. Dat deel ik natuurlijk graag met jullie

Wat is een bananenbrood?

Eigenlijk is deze term maar gek, want een echt brood kan ik het niet noemen. Het heeft eerder de structuur van een cake. Doordat er geen boter of suiker in dit recept wordt verwerkt, is het toch meer een bananenbrood dan een bananencake.

En dat maakt bananenbrood ook direct een gezond tussendoortje! Of zoals ik het ook graag eet: een plak als ontbijt met een schep Griekse yoghurt of kwark erop en wat blauwe bessen erbij. Heerlijk.

Bakvorm voor bananenbrood

Ik gebruik meestal gewoon mijn cakevorm van 25 cm om een bananenbrood te bakken. Maar dat betekent natuurlijk niet dat dit de enige optie is.

Ik heb ook al vaak genoeg bananenbrood gebakken in cupcakevormpjes en kleine cakeblikken. Dan bak je gelijk kleine eenpersoonsporties. Extra leuk om uit te delen. Bovendien ook handig als je meerdere smaken bananenbrood tegelijk wilt bakken.

Bananenbrood basisrecept-3a

Bananenbrood ingrediënten

Nu we het toch over ingrediënten hebben, neem ik gelijk het lijstje van benodigdheden even met jullie door. Dan weet je gelijk wat je in huis moet halen om thuis een lekker gezond bananenbrood te bakken.

  • Bananen. Zorg dat ze goed rijp zijn. Bij mij liggen ze ongeveer een week in de fruitschaal totdat ze rijp genoeg zijn om mee te bakken. Overrijp is ook prima, daar maak je een heel lekker bananenbrood mee.
  • Eieren. Deze zorgen voor een smeuïg en luchtig resultaat.
  • Vanille-extract. Bij mij gaat in vrijwel ieder baksel een klein scheutje vanille-extract. Het is een heerlijke smaakmaker.
  • Amandelmeel. Ik gebruik een combinatie van twee meelsoorten. Amandelmeel zorgt voor een smeuïg en zacht resultaat.
  • Bloem. De tweede meelsoort. Bloem zorgt ervoor dat het bananenbrood niet te compact wordt.
  • Bakpoeder. Een rijsmiddel, zorgt voor een luchtig resultaat.
  • Baking soda. Ook een rijsmiddel, sterker dan bakpoeder en zorgt ook voor een luchtig resultaat.
  • Snuf zout. Zout in een zoet baksel? Jazeker, door de toevoeging van een klein beetje zout versterk en verbeter je de andere smaken.

Hoe rijp moeten de bananen zijn?

De beste resultaten krijg je met goed rijpe bananen, overrijp mag ook. Je bananen zitten dan vol bruine vlekken en je zult ze ook al wat sterker gaan ruiken vanaf de fruitschaal.

Het duurt ongeveer een week voordat je bananen rijp genoeg zijn als je ze gewoon op de fruitschaal laat liggen. Maar je kunt ze ook prima nog wat langer bewaren.

Geen tijd om zo lang te wachten? Er is een trucje om ze in de oven binnen 30 minuten rijp genoeg te hebben. Lees hier hoe je bananen rijpt in de oven. Voor het lekkerste resultaat laat je de bananen overigens wel gewoon op de fruitschaal liggen tot ze goed zijn.

Bananenbrood met amandelmeel

Voor mijn bananenbrood recept maak ik gebruik van een combinatie van bloem en amandelmeel. Het kan ook met alleen amandelmeel, maar dan is het resultaat een wat compacter bananenbrood.

Met alleen bloem dit recept maken is ook mogelijk maar dan wordt het resultaat iets minder smeuïg. De combinatie werkt perfect, met een luchtig en smeuïg bananenbrood als resultaat.

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding
Bananenbrood maken

Is bananenbrood gezond?

Mijn recept voor bananenbrood is zeker een gezond recept. Je gebruikt geen suiker voor dit recept, want de rijpe bananen zijn al zoet genoeg. Ik maak ook geen gebruik van andere zoetmakers, al kun je dit natuurlijk wel doen als je wilt. Verder vind je in dit recept ook geen boter of olie. Helemaal niet nodig voor een lekker bananenbrood.

Het bananenbrood wordt gezoet door rijpe bananen, het blijft lekker smeuïg dankzij de eieren en het amandelmeel, maar toch ook luchtig vanwege de combinatie van bakpoeder en baking soda (en ook de eieren). Een heerlijk verantwoord tussendoortje dus!

Kan het nog gezonder? Jawel, door de bloem te vervangen door volkorenmeel bijvoorbeeld. Dat probeerde ik al eens eerder in mijn recept voor volkoren bananenbrood muffins.

Hoe bananenbrood bewaren?

Ik maak zelf altijd een voorraadje bananenbrood zodat ik altijd een lekker tussendoortje op voorraad heb. Mijn belangrijkste tip: Snijd een bananenbrood in plakjes en verpak deze per stuk. Bewaar ze in de vriezer en zo kun je altijd iets lekkers erbij pakken.

Neem ook eens een kijkje in dit uitgebreide artikel over het bewaren, invriezen en ontdooien van bananenbrood.

Hoe lang blijft zelfgemaakt bananenbrood goed?

Bananenbrood is het lekkerst als je het binnen 2-3 dagen opeet. Verpak in aluminiumfolie en bewaar buiten de koelkast op kamertemperatuur.

In een luchtdichte bewaardoos kun je bananenbrood ook goed bewaren.

Kan je zelfgemaakt bananenbrood invriezen?

Jazeker! In de vriezer blijft bananenbrood tot wel 3 maanden goed! Ik verpak de plakjes bananenbrood per stuk en haal er vaak in de ochtend eentje uit en laat ontdooien. Dat duurt ongeveer 1-2 uur. Zo heb je altijd een heerlijk tussendoortje.

Kun je niet zo lang wachten, je kunt de plakjes ook prima ontdooien in een broodrooster. Lekker warm en licht knapperig ook echt heerlijk!

Gemarmerd bananenbrood-2a

Bananenbrood variaties

Mijn voorliefde voor bananenbroden is duidelijk terug te zien in de hoeveelheid bananenbrood recepten die op Laura’s Bakery te vinden zijn. Niet zo gek als je bedenkt dat ik elke maand (en soms wekelijks) deze verantwoorde lekkernij de oven in schuif.

En ik hou nu eenmaal van variëren en verschillende smaken uitproberen, dus dat levert lekker veel bananenbrood recepten op. Een bescheiden top 5:

Hoe maak je bananenbrood in verschillende smaken?

Zoals eerder gezegd: Ik heb veel verschillende soorten bananenbrood gemaakt. Hoewel ik denk dat deze basis het beste bananenbrood recept ooit is, vind ik het nog steeds leuk om verschillende smaken te maken. Hier zijn een paar van mijn favoriete aanpassingen aan dit recept:

  • Chocolate chips toevoegen voor een chocolate chip bananenbrood recept.
  • Vervang een beetje bloem door cacaopoeder voor een bananenbrood met chocoladesmaak.
  • Voeg wat zure room toe aan het beslag om het extra romig te maken. Roomkaas werkt ook!
  • Voeg (gehakte) noten toe aan het beslag voor een bananenbrood met noten
  • Als je een zoetekauw bent: voeg wat suiker toe. Ik hou van bruine basterdsuiker voor een beetje extra smaak.
  • Voeg swirls van pindakaas toe, het is heerlijk. Je kunt hetzelfde doen met Biscoff of Nutella. Niet zo gezond, maar oh zo lekker!

Wil je geen bananenbrood maken? Schep het beslag in een muffinblik voor heerlijke bananenmuffins.

Met eigen ogen zien hoe makkelijk het is om een bananenbrood te maken? Ik maakte er deze video van:

Vragen over het bakken van bananenbrood

Kan ik de bananen ook weglaten of vervangen?

Nee, bananen zijn echt de basis van een bananenbrood. Andere soorten fruit zouden om aanpassing van het hele recept vragen. Je zou eens kunnen proberen om mijn recept voor volkoren perencake te maken, die spreekt je wellicht wel aan.

Smaakt het wel zoet genoeg?

Ik vind het lastig om voor iemand anders te bepalen of dit recept zoet genoeg is. Ga ervanuit dat dit een gezond tussendoortje is en het in de basis daarom niet zo zoet smaakt. Dat is ook het idee ervan.

Mocht de zoetheid je tegenvallen, dan kun je een volgende keer proberen om 50 gram suiker aan het recept toe te voegen. Je kunt ook dadels gebruiken voor een zoeter (en wat gezonder) resultaat.

Kan ik de baking soda vervangen of weglaten?

Ik raad af om het weg te laten, maar eventueel kun je 1 tl baking soda wel vervangen door 3 tl bakpoeder. De combinatie van baking soda en bakpoeder geeft wel het meest optimale resultaat.

Is de smaak van bananen overheersend?

Persoonlijk ben ik niet dol op bananen. Helemaal niet zelfs. Desalniettemin vind ik dit recept erg lekker. En dat terwijl de smaak van bananen stevig aanwezig is.

Kan ik ook een glutenvrije versie maken?

Dat kan door de bloem bijvoorbeeld door rijstebloem te vervangen. In mijn artikel ‘Glutenvrij bakken doe je zo‘ geef ik nog veel meer uitleg over glutenvrije vervangers en waar je op moet letten.

Je kunt ook alleen amandelmeel gebruiken. Dat geeft zoals eerder gezegd wel een veel compacter resultaat.

Kan ik het bananenbrood in de airfryer maken?

Een airfryer is niet meer dan een heteluchtoven, dus dat kan zeker. Houd er rekening mee dat je de baktijd uit het recept (dat voor boven- en onderwarmte is) moet aanpassen naar een heteluchtoven. Voor een airfryer haal ik er soms zelfs nog wat extra graden vanaf. Houd dus rekening met 20% lager in temperatuur.

Het bakken gaat vaak ook sneller in een airfryer. Hoe lang het duurt hangt helemaal af van het formaat van je bakvorm.

 

recept bananenbrood

Recept afdrukken

4.48 van 153 stemmen

Gezond bananenbrood (zonder suiker)

Tijd voor een makkelijk recept voor bananenbrood. Dit basisrecept is overheerlijk, maar ook perfect om nog meer smaken bananenbrood mee te maken!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: porties

Equipment

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • optioneel: extra banaan ter decoratie

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
  • Als je het leuk vindt kun je een extra banaan over de lengte halveren en deze bovenop het beslag leggen, druk deze licht aan.
  • Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Chocolade whoopie pies met frambozen-1a

In een ver ver verleden zette ik alleen foto’s met een verhaaltje online op mijn blog. Zo ook bij de chocolade whoopie pies die in ik november 2010 online zette, bijna 10 jaar geleden al! Voor wie het leuk vind om de vreselijke foto’s met roze randjes van toen nog even te zien: hier kun je je lol op 😉 . De fotografie is er gelukkig op vooruit gegaan in de laatste 10 jaar, en het is ook best handig dat ik nu wel de recepten deel van wat ik maak.

Toen ik mijn blog 10 jaar geleden startte deed ik dit puur voor de lol, ik dacht er pas over na om recepten te delen toen wildvreemde mensen hier om vroegen. Ineens werd het groter dan een stukje internet voor mijn eigen plezier en dat van familie en vrienden. Nou goed, tot zover een stukje bloggeschiedenis. In de laatste jaren is er veelvuldig gevraagd om het recept voor whoopie pies. Zo vaak dat ik laatst besloot dat ik ze gewoon nog eens moest maken. Dus hier zijn ze: chocolade whoopie pies met frambozencrème, mét recept!

BAKTIP: Op zoek naar nog meer bakinspiratie voor Valentijn? In Het Feestdagen Bakboek vind je nog veel meer verassende recepten.

Chocolade whoopie pies met frambozen-2a
Chocolade whoopie pies met frambozen-3a
CHOCOLADE WHOOPIE PIES MET FRAMBOZENCRÈME maken

Recept afdrukken

4.25 van 4 stemmen

Chocolade whoopie pies met frambozencrème

Heerlijke kleine handzame chocoladecakejes met een frambozenvulling. Ideaal voor Valentijn, maar uiteraard ook voor ieder ander moment.
Porties: stuks

Ingrediënten

Cakejes

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram donkerbruine bastersuiker
  • 1 ei (M)
  • 60 ml melk
  • 180 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout

Frambozenvulling

  • 150-200 gram poedersuiker
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 2 el ongeklopte slagroom
  • 3 frambozen (voor de creme)
  • ongeveer 10 extra frambozen (los in de vulling)

Instructies

Cakejes

  • Klop boter en beide soorten suiker romig. Voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen, doe hetzelfde met de melk.
  • Bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en zout voeg je tegelijk toe. Mix tot deze ingrediënten zijn opgenomen en vul een spuitzak met het beslag.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en spuit kleine hoopjes van het beslag, die van mij waren ongeveer 4-5 centimeter in doorsnede. Zorg voor voldoende tussenruimte want ze lopen uit in de oven. In totaal moet je 40 cakejes hebben om 20 whoopies te kunnen maken.
  • Bak de cakejes in 10-12 minuten op 180 graden (boven en onderwarmte).

Frambozenvulling + samenstellen

  • Doe 150 gram poedersuiker, boter, slagroom en de 3 frambozen in een kom en mix tot een mooie crème ontstaat. Gebruik eventueel meer poedersuiker om hem steviger te maken. Het is goed om te weten dat de vulling bij het rusten ook nog iets steviger wordt.
  • Als de cakejes volledig zijn afgekoeld sorteer je ze op gelijke grootte. Doe de vulling in een spuitzak en halveer de extra frambozen.
  • Neem een cakeje en spuit hier een ring van de vulling op, in het midden plaats je een halve framboos. Plaats het tweede cakeje er bovenop en klaar is je whoopie pie. Doe dit voor alle whoopies.

Notities

  • Het werkt het snelst als je de helft van de cakejes met de platte kant naar boven legt. Zo kun je er achter elkaar de vulling op spuiten en ze verder afmaken.
  • De cakejes kunnen ondanks de slagroom gewoon buiten de koelkast bewaard worden, de suiker conserveert dit als het ware.
Pesto vlechtbrood-1a

Bijna iedere bakdag staat er tegenwoordig wel een brood op het programma. En daarbuiten bak ik vaker mijn eigen brood, dat blijft toch het lekkerst. Ik vind het superleuk om te zien dat jullie je nu ook steeds meer wagen aan het zelf bakken van brood. Mocht je nog wel wat extra tips kunnen gebruiken; ik heb onlangs dit artikel met tips voor brood bakken een update gegeven, dat zal zeker helpen. Het gevlochten pestobrood is een variatie op een recept dat ik al eerder maakte. Ik gebruikte namelijk het deeg van mijn bacon breekbrood, alleen nu vulde ik het met pesto en maakte er een grote vlecht van. Een deel van het brood gaf ik aan mijn ouders, de rest verdween hier in de vriezer. Momenteel liggen daar nog maar 4 plakjes, de overige plakken waren heerlijk bij een kom soep of met een beetje roomkaas voor de lunch.

Pesto vlechtbrood-2a

 

GEVLOCHTEN PESTOBROOD maken

Recept afdrukken

4.80 van 5 stemmen

Gevlochten pestobrood

Een heerlijk Italiaans brood met een vulling van pesto dat we gevlochten hebben. Het resultaat is overheerlijk!
Porties: brood

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist gedroogd
  • 10 gram zout
  • 30 gram ongezouten roomboter zacht
  • 325 ml melk lauwwarm
  • 50 gram zongedroogde tomaten fijngesneden
  • 1 el peterselie gedroogd
  • 1 el bieslook gedroogd
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 gram pesto

Instructies

  • Doe alle ingrediënten -behalve de pesto- in een een kom en kneed het deeg in 10-15 minuten (ik gebruik een staande mixer) tot het mooi soepel is. Kijk even of je een dun vliesje van het deeg kunt trekken zonder dat het scheurt, zo niet, dan moet je nog wat langer kneden.
  • Doe het deeg in een licht ingevette kom en laat op een warme plek in huis ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg daarna uit tot een lap van ongeveer 30 x 50 cm. Smeer het in met pesto en rol over de lengte op. Halveer de rol over de lengte en draai vervolgens de twee strengen deeg met de open kant boven om elkaar heen zodat er mooi vlechtbrood vormt. Leg direcht op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek het deeg af met keukenfolie en laat nog 45 minuten rijzen. Kijk na deze rijs even of er niet te veel olie van de pesto op de bakplaat ligt, gebruik een keukenpapiertje om dit weg te halen.
  • Bak het vlechtbrood in 20-25 minuten op 220 graden (boven- en onderwarmte)
Valentijn pancakes met hartjes-2a

Ook dit jaar laat ik Valentijn niet zomaar voorbij gaan op het blog. Ik word er nu eenmaal blij van om baksels in een bepaald thema te maken. Voor Valentijn komen de roze en rode kleuren tevoorschijn, net als harten, chocolade en meer lekkers. Deze Valentijn pancakes met harten maakte ik al een jaar geleden voor een van mijn columns in Vriendin, maar ik kan ze jullie niet onthouden. Het maken van de pancakes met een figuur erin was overigens nog best een uitdaging. Na tien pancakes waar ik niet tevreden over was had ik dan eindelijk het geheim ontdekt. En dat geheim deel ik graag met jullie: zet de pan op een héél laag vuur. Zo garen de pannenkoekjes wel, maar kleuren ze niet tot nauwelijks. Bij de pancakes die het beste zijn gelukt gebruikte ik zelfs geen boter in de pan, een goede anti-aanbaklaag is dan wel nodig uiteraard. De pancakes zelf maak je in twee delen. Eerst het hartje dat je gaar laat worden, daarna volgt de rest van het beslag. Supersimpel dus, ik kwam er alleen pas na een stuk of 10 pancakes achter. Maar door mijn testrondes gaat het bij jou vast gelijk goed.

BAKTIP: Ik bak het liefst met een pannenkoekenpan en daarin wat boter. Ik heb zelf deze pannenkoekenpan die geschikt is voor alle warmtebronnen.

Valentijn pancakes met hartjes-3a

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Meer Valentijn recepten

Valentijn is het perfecte moment om iets liefdevols uit de oven te toveren. Of je nu iets lekkers zoekt voor het ontbijt, een zoete verrassing bij de koffie of een hartige snack voor tijdens de borrel: deze baksels brengen gegarandeerd een glimlach op het gezicht van je geliefde. Met deze recepten wordt het een dag om van te smullen:

Op zoek naar nog meer bakinspiratie voor Valentijn? Neem dan eens een kijkje in mijn lijstje met favoriete Valentijnrecepten!

Valentijn pancakes met hartjes-1a

 

Valentijnsdag pancakes

Recept afdrukken

4.34 van 3 stemmen

Valentijn pancakes met harten

Wil je een lekker ontbijtje maken voor jouw Valentijn, met deze prachtige Valentijn pancakes met harten steel je de show!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 230 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 30 gram boter gesmolten
  • 300 ml melk
  • roze kleurstof
  • valentijn sprinkles optioneel

Instructies

  • In een kom doe je bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suiker. Roer met een garde door elkaar.
  • Voeg de eieren, boter en melk toe en klop met de garde tot een mooi beslag.
  • Doe een paar eetlepels beslag in een apart schaaltje en kleur dit roze met een beetje kleurstof. Doe dit beslag in een spuitzak met klein spuitmondje (of knip een heel klein puntje af).
  • Door het ongekleurde beslag kun je optioneel nog wat vrolijke Valentijn sprinkles roeren.
  • Zet een pan op een laag vuur en vet deze hooguit licht in. Met het gekleurde beslag spuit je enkele hartjes in de pan, wanneer de bovenkant niet meer vloeibaar is schep je er het normale beslag bovenop. Als de bovenkant begint te bubbelen en droger wordt draai je hem om. Bak nog even kort voordat je ze uit de pan haalt.
Chocolate chip madeleines-1a

Het is alweer februari! Sommigen hadden het idee dat de maand januari een eeuwigheid duurde, maar ik moet zeggen dat ik het weer snel vond gaan. Dit is het jaar van veranderingen bij Laura’s Bakery en daar heb ik al van alles van gemerkt. Die veranderingen vinden overigens vooral plaats achter de schermen, jullie zullen daar niet direct heel veel van merken.

Na een veel te druk jaar heb ik na een chaotisch december genoten van een relatief rustig januari, mede dankzij de inzet van mijn team. Er is nog best wat achterstallig werk in te halen, maar beetje bij beetje wordt die lijst korter. En hoewel de feestdagen er misschien net op zitten, ben ik alweer bezig met de volgende feestdagen. Ja, voor Kerst heb ik uiteraard al plannen, maar ik heb het nu vooral over Pasen. Daar ga ik alweer bijna voor aan de bak, maar niet voordat het Valentijn is geweest hoor. Hoewel het niet heel groot is in Nederland wil ik het ook niet voorbij laten gaan. Want hoe leuk zijn deze chocolate chip madeleines om te bakken voor je dierbaren? Helemaal leuk om in een zakje of doosje cadeau te geven.

BAKTIP: Nog geen madeleine bakvorm in huis? Met deze vorm kun je gelijk aan de slag!

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding
Chocolate chip madeleines-2a

 

CHOCOLATE CHIP MADELEINES maken

Recept afdrukken

4.80 van 5 stemmen

Chocolate chip madeleines

Deze chocolate chip madeleines zijn een heerlijk simpele variatie op het bekende Franse cakeje. Met dit makkelijke recept maak je ze eenvoudig zelf.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 eieren L
  • 125 gram ongezouten roomboter gesmolten en afgekoeld
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem gezeefd
  • snuf zout
  • 100 gram chocolate chips melk, mini of fijngehakt

Instructies

  • Mix de eieren en suiker schuimig tot het drie keer in volume is toegenomen. Ga uit van minstens vijf minuten mixen.
  • Spatel de gesmolten boter en bloem in delen door het beslag. Voeg ook het vanille-extract en zout toe. Schep als laatste de chocolate chips er doorheen.
  • Vul een grote spuitzak, of twee kleinere, met het beslag. Laat minstens 2 uur in de koelkast rusten voordat je verder gaat.
  • Vet een madeleine bakvorm in en bestuif deze met bloem. Spuit het beslag in de vormpjes.
  • Bak de madeleines in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Januari stond in het teken van granola en ik heb bijzondere smaakcombinaties voorbij zien komen. Veel verantwoorde recepten, maar heus ook genoeg minder gezonde granola’s. Vandaag maak ik bekend welke overheerlijke granola er met de prijs vandoor gaat. Ook staat er weer een lekker thema voor aankomende maand klaar. Ik kan alvast verklappen dat het een perfect thema is voor Valentijnsdag. Doe jij mee?

DIT IS DE BAKSTRIJD

Geen idee wat De Bakstrijd is? Hier een korte samenvatting:

  • Elke eerste van de maand delen we het nieuwe thema
    • We geven 1 á 2 richtlijnen als opdracht
    • Ter inspiratie krijgen jullie een aantal voorbeeldrecepten
    • Passend bij elk thema worden de nodige baktips gedeeld
  • Ga zelf aan de bak binnen het thema en zet je baksel mooi op de foto
  • Deel je baksel in de speciale besloten Facebookgroep De Bakstrijd
  • Óf deel je baksel via Instagram met #debakstrijd (en #laurasbakery)
  • Stuur je baksel op tijd in! Voor de 27e van de maand.
  • Leuk voor anderen die jouw creatie bekijken: vermeld bij de foto wat je precies hebt gemaakt.

Voor een meer uitgebreide uitleg lees je dit artikel.

DEELNAMES JANUARI 2020

Wat was het leuk om al jullie granola recepten te bekijken! Het viel bijvoorbeeld op dat velen van jullie van granola met chocolade en kokos houden, ook al kwam de pumpkin spice granola ook een aantal keer voorbij. Ik heb tussen de inzendingen echt vanalles voorbij zien komen: van een quinoa granola of een granola met zelf gedroogde vruchten, tot bananenbrood- en carrot cake granola. Het was weer lastig kiezen, kijk maar mee:

 

 

 

Mocht je benieuwd zijn naar alle inzendingen? Kijk dan eens in de Facebookgroep of check de #debakstrijd op Instagram.

WINNAAR JANUARI 2020

Tussen alle heerlijke inzendingen zat één granola waar ik ontzettend nieuwsgierig naar ben. Het was de Oreo-pindakaas granola van (voor)naamgenoot Laura Rosseel. Laura, van harte gefeliciteerd! Jij bent de winnares van de Bakstrijd van januari 2020.

 

Bakstrijd januari 2020 granola (2)

Wie weet ga ik zelf binnenkort ook aan de slag met de Oreo-pindakaas granola. Het lijkt me heerlijk!

Laura, nogmaals gefeliciteerd! De cadeaubon van €50,- te besteden bij Baktotaal is van jou.

BAKSTRIJD FEBRUARI 2020

Je hebt het aan de hand van bovenstaande foto vast al begrepen, maar het thema voor De Bakstrijd in februari is pancakes! Van die heerlijke fluffy, zoete pancakes waar je het liefst elke dag mee zou beginnen. Hartige pancakes tellen niet mee tijdens deze maand, maar we geven je onderstaand wel wat inspiratie en richtlijnen mee voor wat dan wél de bedoeling is. Met het recept voor American pancakes of yoghurt pancakes kun je meteen aan de slag, lekker makkelijk. Verder mag je helemaal losgaan qua vullingen en toppings. Worden het echte zondagse pancakes, of ga jij er juist een Valentijn traktatie van maken? Wij kijken er naar uit!

Thema: Zoete ontbijt pancakes
Voorwaarden: gebruik als basis onderstaand American pancakes-recept of het yoghurt pancakes-recept
Prijs: Cadeaubon ter waarde van €50,- te besteden bij Baktotaal

INSPIRATIE

 

ZO DOE JE MEE

FOTO PLAATSEN IN ALBUM VAN DE FACEBOOKGROEP

Via Facebook doe je mee door de foto van je baksel in het daarvoor bestemde fotoalbum te delen in De Bakstrijd Facebookgroep. Een handleiding hoe je dit via de computer of met je mobiele telefoon kunt doen vind je in de groep onder de bestanden.

FOTO DELEN VIA #DEBAKSTRIJD INSTAGRAM

Je kunt ook meedingen naar de prijs via Instagram. Zodra je je foto van jouw baksel deelt met #DeBakstrijd en je profiel op openbaar hebt staan doe je mee. Zo simpel is het. Op Instagram kun je ook het De Bakstrijd Instagram account taggen in de foto. Op die manier missen we je foto nooit!

column]

pompoen-feta bruschetta-2a

Ik ben dol op bruschetta, er staan dan ook met een reden 9 verschillende recepten in mijn Borrelhapjes Bakboek. De basis is misschien altijd hetzelfde, met de topping kun je doen wat je wilt. Mijn laatste creatie zijn deze pompoen-feta bruschetta, ik eet de laatste tijd maar wat graag pompoen en verwerk het in allerlei recepten. Van pompoen muffins tot een fijne salade vol met groenten. Er ligt nu ook weer een pompoen op mijn aanrecht te wachten tot ik hem verwerk in een lekker gerecht. Voor deze bruschetta koos ik overigens voor een zak met pompoenblokjes, vond ik wel even heel erg makkelijk. De bruschetta doen het goed als borrelhapje, maar als voorgerecht zijn ze ook erg leuk. Daar zet ik ze zelf erg graag voor in.

BAKTIP: Gebruik je verse tijm en salie voor dit recept? Met een kruidenschaar knip je je kruiden eenvoudig en snel klein.

HET BORRELHAPJES BAKBOEK 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De bruschetta’s zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk. 

Bestel hier!

Afbeelding
pompoen-feta bruschetta-1a

 

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Pompoen-feta bruschetta

De ietwat zoete pompoen combineert supergoed met de zoute feta en verse kruiden op de geroosterde stukjes brood. Een makkelijk recept voor heerlijke bruschetta.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 1 ciabattabrood
  • teentje knoflook
  • flinke scheut olijfolie
  • peper en zout
  • 300 gram pompoen in kleine blokjes
  • 150 gram feta in kleine blokjes
  • tijm
  • salie
  • peper en zout

Instructies

  • Pers het teentje knoflook uit en doe dit samen met een scheut olijfolie, peper en zout in een kommetje. Roer door en laat even staan. Snijd de ciabatta in plakjes van ongeveer 2 centimeter dik en leg deze op een bakplaat. Met een bakkwastje smeer je ze in met het olijfolie mengsel.
  • Zet de plakjes ciabatta ongeveer 10 minuten in de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte) zodat ze lekker knapperig worden.
  • Laat even afkoelen, ondertussen kun je wel vast de topping voorbereiden.
  • Roerbak de blokjes pompoen in enkele minuten tot ze gaar zijn. Voeg halverwege de tijm, salie, zout en peper toe. De kruiden mogen vers zijn, maar gedroogd is ook prima. Voeg ze toe naar smaak.
  • Wanneer de pompoen gaar is haal je de pan van het vuur. Voeg de feta toe en roer door elkaar.
  • Verdeel het mengsel over de broodjes en serveer gelijk. Afgekoeld zijn deze hapjes overigens ook heerlijk.
Chocolate chip havermoutkoekjes met pindakaas-3a

Afgelopen zomer zat ik in een periode van boterhammen met pindakaas (met stukjes noot!) en hagelslag. De potten pindakaas en pakken hagelslag vlogen er doorheen, ik kon er geen genoeg van krijgen. Dat was ook de periode dat ik deze havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade bedacht. Gek genoeg heb ik kunnen wachten met het bakken van deze heerlijke koekjes tot het begin januari was. Toen ik de koekjes eenmaal uit de oven haalde vond ik ze er ontzettend saai uit zien. De koekjes en pindakaas hebben nagenoeg dezelfde kleur en het geheel was daardoor niet echt spannend. Daarom pakte ik snel wat extra chocolade en hakte deze fijn om over de nog warme koekjes te strooien. Zo behouden ze hun vorm goed, maar smelten ze wel een beetje vast aan de koekjes. Zien ze er niet prachtig uit? Nog belangrijker: ze smaken fantastisch, snel maken dus!

Chocolate chip havermoutkoekjes met pindakaas-1a
Chocolate chip havermoutkoekjes met pindakaas-2a
Chocolate chip havermoutkoekjes met pindakaas-4a

 

Havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade

De combinatie van pindakaas en chocolade vind ik zalig voor op brood, maar ik verwerk het ook graag in baksel. Deze havermoutkoekjes met pindakaas en chocolade zijn favoriet.
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 gram pure chocolate chips + extra ter decoratie
  • pindakaas smaak naar keuze

Instructies

  • Meng boter en suiker tot één geheel. Voeg dan het ei en de vanille-extract toe en mix tot een egaal mengsel.
  • De rest -bloem, havermout, bakpoeder en zout- kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi deeg. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima. Voeg de chocolate chips toe en kneed deze gelijkmatig door het deeg.
  • Maak balletjes van het deeg en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Duw in ieder balletje deeg een kuiltje dat je vult met pindakaas. Ik gebruikte ongeveer een halve tot 1 theelepel pindakaas per koekje.
  • Bak de havermoutkoekjes met chocolad en pindakaas in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
  • Nadat ze uit de oven komen kun je er nog wat fijngehakte stukjes chocolade over strooien, zo zien ze er nog mooier uit.
munt-feta-pesto-1a

Al vaker heb ik geschreven dat ik steeds meer plezier krijg in het bakken van brood. Naarmate ik het vaker bak, word ik er ook steeds weer een beetje beter in. Oefening baart kunst. En ja, als iets goed lukt is het automatisch ook leuker dan wanneer het niet wil lukken. Waar mijn broden in het begin nog vrij compact waren, krijg ik ze nu altijd mooi luchtig. Bijna iedere bakdag staat er nu ook wel een brood op het programma. Nieuwe broodrecepten staan dus steeds vaker op Laura’s Bakery, en daarmee komen er ook steeds meer vragen over brood bakken binnen. Door al die vragen merk ik dat veel mensen tegen de problemen aanlopen waar ik een paar jaar geleden tegenaan liep. Voornamelijk compact brood of deeg dat niet (goed) wil rijzen. Ik ben geen volleerd broodbakker, maar deel wel graag mijn tips met jullie zodat die drempel om zelf brood te bakken hopelijk wat lager wordt. Het is namelijk zo leuk om te doen. En nog belangrijker, het is ontzettend lekker.

Volkoren kaiserbroodjes-3a

Soort bloem/meel

Heel eerlijk: ik gebruik meestal gewoon tarwebloem (of zelfs patentbloem) uit de supermarkt. Dit omdat ik wil dat mijn recepten daar ook mee lukken en je niet speciale ingrediënten in huis hoeft te halen. Soms ga ik naar de molen en haal daar bloem. Die kwaliteit van het meel en bloem is beter, daar behaal je dan ook automatisch betere resultaten mee. Tegenwoordig kun je in de supermarkt soms ook broodmeel kopen. Dus neem dat zeker mee als je het tegenkomt.

Het verschilt overigens per soort meel wat voor brood je ermee kunt bakken. Met patentbloem maak je bijvoorbeeld een wit brood, met maïsmeel kun je een maïsbrood maken en voor een volkorenbrood gebruik je uiteraard volkorenmeel. Wat je nodig hebt staat altijd wel in het recept aangegeven.

Gist en zout

Voor een brood gebruik je gist, vervang dit nooit voor bakpoeder. Bakpoeder gebruik je voor taarten, cakes en koekjes. Gist is echt bedoeld om brood te laten rijzen (hier lees je er meer over). Ik gebruik altijd droge gist, ook wel instant gist genoemd.

Vaak wordt gezegd dat gist en zout niet samengaan, zout deactiveert de gist. Dit klopt, maar geldt wel alleen voor verse gist. Bij droge gist is het niet zo erg als ze met elkaar in aanraking komen. Uit automatisme voeg ik ze trouwens wel beide aan een aparte kant van de kom toe zodat ze bij het kneden pas met elkaar in aanraking komen.

In dit artikel kun je meer lezen over de verschillende soorten gist, de verkrijgbaarheid, het onderling vervangen van gist (droog/vers) en meer.

Aardbeien broodster (babka) svs-5a

Kneden

Het kneden van brooddeeg is het belangrijkst om een goed brood te bakken. In tegenstelling tot bij zoet gebak, moet je een gistdeeg lang kneden. Ik kneed mijn brooddeeg in de standmixer altijd zo’n 10-15 minuten met de deeghaak. Dit doe ik op een middelhoge stand.

Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo’n 15-20 minuten.

Let op: de kneedtijden zijn richtlijnen, hoe lang je precies bezig bent is geheel afhankelijk van je mixer en hoe snel deze gaat. Om te weten of je lang genoeg hebt gekneed, kijk je naar het deeg zelfs. Lees onderstaande over het vliesje maar eens.

Vliesje trekken

Na goed lang en stevig kneden ontstaat er een heel soepel deeg. Je kunt controleren of je deeg goed is door te controleren of je er een vliesje van kunt trekken. Neem een stukje deeg en trek dat voorzichtig uit, het is goed als er een soort vliesje ontstaat dat steeds transparanter wordt. Vergelijk het met een bel blazen van kauwgum. Dat lukt ook pas nadat je er goed op hebt gekauwd, anders scheurt het gelijk. Bij het bakken van brood moet je het deeg dus lang genoeg kneden om dat vliesje te kunnen vormen.

Rijzen

Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving. Als het deeg goed gekneed is dek je de kom af met folie of een schone theedoek en zet je deze op een tochtvrije plek. Minimaal op kamertemperatuur, maar liefst iets warmer.

In de winter zet ik mijn kom in de buurt van een kachel, zomers staat de kom wel eens in de vensterbank in het zonnetje. Het zal per huis verschillen waar je deeg het best rijst. Zoek een plekje waar het ietsjes warmer is en het niet op de tocht staat.

Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat. Sommige broodrecepten vereisen nog een tweede rijs, die duurt vaak wat korter. Omdat dit per recept verschilt, ga ik daar nu niet dieper op in.

gemarmerd kaas-tomatenbrood 1a

Wanneer is een brood gaar

Ik klop altijd op de onderkant van mijn brood. Als dat hol klinkt is het goed. Maar je kunt ook de kerntemperatuur meten, bij 95 graden kun je het brood dan uit de oven halen

In dit artikel vertel ik je uitgebreid over wanneer een brood gaar is.

Brood bewaren

Ik bewaar mijn zelfgebakken brood altijd in een schone theedoek die ik er omheen wikkel, dan blijft je korst lekker knapperig. Ook snijd ik een brood vaak al helemaal in plakjes en vries deze per twee of drie stuks in voor op een later moment. Er zijn meer manieren om je brood te bewaren. In dit artikel lees je alle opties voor het bewaren van zelfgebakken brood.

En dit zijn mijn tips voor iedereen die graag brood wil bakken. Zoals ik al zei, ik ben geen expert in het bakken van brood. Maar met deze punten lukt het mij altijd erg goed. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!