Volkoren perencake zonder suiker

Gepost: 27 januari 2023 Laatst bewerkt: 20 februari 2024
Volkoren perencake zonder suiker

Deze volkoren perencake zonder suiker is met niets anders gezoet dan een aantal gepureerde peren. Een lekker en verantwoord tussendoortje!

Zo maak je een volkoren perencake zonder suiker

Zoals gezegd, het enige dat je nodig hebt om deze perencake te zoeten zijn de peren zelf. Met als resultaat een heerlijke, zachte cake die in alle eerlijkheid niet echt zoet smaakt. Ik heb het meer als een soort ontbijtbrood gegeten, lekker met wat boter en appelstroop. De structuur doet aan cake of bananenbrood denken. Als je bananenbrood gewend bent, bedenk dan dat bananen veel zoeter zijn dan peren. En dat proef je ook in dit resultaat.

Om toch een wat zoetere smaak aan de cake mee te geven, legde ik extra plakken peer bovenop de cake voor het afbakken. Ook kun je 100 gram gewelde rozijnen aan het beslag toevoegen of grof gehakte pecannoten ter decoratie op het cakebeslag strooien. Allemaal lekkere toevoegingen aan deze volkoren perencake zonder suiker.

Liever een zoetere cake?

Je kunt natuurlijk gewoon wat suiker toevoegen aan het recept. Ik heb de cake meerdere keren gemaakt en voeg er meestal wel tenminste 50 gram suiker aan toe voor een wat zoetere smaak (ik ben nu eenmaal een zoetekauw). Dit kun je toevoegen bij het maken van de perenmoes. Als je meer dan 50 gram suiker toevoegt, mix je dit mee met de eieren. Zo kun je zelf spelen met jouw ideale verhoudingen.

olkoren perencake (zonder suiker)

volkoren perencake (zonder suiker)

Wat heb je nodig voor een volkoren perencake zonder suiker?

Te beginnen met de ingrediënten die je nodig hebt om deze cake te kunnen maken. Ik leg je uit waarom je welke ingrediënten nodig hebt en hoe je er eventueel mee kunt variëren:

  • Peren: de basis van deze cake! Je kookt ze zachtjes tot een moes, waardoor er een zoetere smaak vrijkomt. Ik maakte al eens eerder een appelmoescake, waarbij ik de tip gaf dat je ook kant-en-klare appelmoes kunt gebruiken. Perenmoes is niet zo regulier verkrijgbaar in de supermarkt, die kun je het beste zelf maken.
  • Eieren: eieren geven binding aan een cake. Ze zorgen ervoor dat alle ingrediënten met elkaar verbonden blijven tijdens het bakken, geven een lekkere smeuïge structuur en stimuleren de rijzing.
  • Neutrale olie: ik heb een kleine hoeveelheid olie aan het recept toegevoegd, omdat dat een zachtere structuur meegeeft aan het volkorenmeel. Ik gebruik graag zonnebloemolie in cake en geen kokosolie. Kokosolie stijft weer op na het bakken en zal je cake geen zachte, maar juist een stevige/droge bite geven.
  • Vanille-extract en kaneel: ook al voeg je geen suiker toe, toch krijg je baksel dankzij deze twee smaakmakers een zoete bijsmaak.
  • Bakpoeder: dit zorgt ervoor dat je volkoren perencake gaat rijzen in de oven. Bij volkorenmeel heb je vaak net iets meer rijsmiddel nodig dan bij bloem, dus bezuinig hier niet op.
  • Volkorenmeel: ik gebruik hiervoor meestal volkoren tarwemeel of volkoren speltmeel. Eventueel zou je een deel van het volkorenmeel ook door amandelmeel kunnen vervangen, waardoor je de neutrale olie achterwege kan laten. Ik zou in dat geval ook een halve theelepel baking soda toevoegen.
  • Zout: een onmisbaar ingrediënt, omdat het andere smaken (ook de zoete smaak) omhoog haalt.

Maar ook deze bakbenodigdheden zijn essentieel om in huis te hebben bij de bereiding van de perencake:

Perencake zonder suiker

Veelgestelde vragen

Kan ik de volkoren perencake ook een zoete smaak geven zonder suiker?

Dan zou ik banaan gebruiken, maar ik heb dit niet getest qua hoeveelheden en verhoudingen in het recept.

Kan ik ook een suikervervanger (zoetstof) toevoegen aan het recept?

Dat kan absoluut, maar ook dit zou je zelf moeten testen. Ik raad aan om te beginnen met een hoeveelheid die ongeveer 100 gram suiker zou vervangen.

Kan ik de perencake ook met bloem maken?

Dat moet prima kunnen. Je zult dan iets meer bloem nodig hebben dan de hoeveelheid volkorenmeel die in het recept omschreven staat.

Suikervrije perencake

 

Volkoren perencake zonder suiker recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.80 van 20 stemmen

Volkoren perencake zonder suiker

Deze volkoren perencake zonder suiker is met niets anders gezoet dan een aantal gepureerde peren. Een lekker en verantwoord tussendoortje!
Porties: 12 plakjes
Cakevorm van 25 cm

Ingrediënten

  • 250 gram rijpe peren geschild en schoongemaakt
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 ml (zonnebloem)olie of een andere neutrale olie
  • 250 gram volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • mespunt zout

Extra (optioneel)

  • 50 – 150 gram honing of suiker
  • Gewelde rozijnen toevoegen bij stap
  • Pecannoten voor de bovenkant, ter decoratie
  • Peer voor de bovenkant, ter decoratie

Instructies

  • Snijd de peren in stukjes, doe ze in een pannetje met 2 el water (eventueel met de honing of suiker) en kook in 10 minuten zacht. Pureer met een staafmixer tot moes en laat het geheel afkoelen.
  • Doe de perenmoes in een kom en voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract en de olie toe.
  • Voeg het volkorenmeel, bakpoeder, kaneel en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen. Nu kun je eventueel nog gewelde rozijnen door het beslag mengen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm.
  • Bak de cake in 50 – 55 minuten gaar op 180 °C (boven- en onderwarmte). Test met een caketester of satéprikker of de cake gaar is.
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Mandy G schreef:

    Vanavond voor het eerst gemaakt en de smaak was heerlijk! Klopt het alleen dat de cake vrij laag blijft? Hij was nauwelijks gerezen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek! Ook al wordt de cake niet heel hoog, deze hoort wel te rijzen. Heb je misschien een ander soort meel gebruikt?

  2. Mandy G schreef:

    Gewoon volkorenmeel. Zou het kunnen dat het bakpoeder te oud was? Dit kwam uit een open zakje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ook van invloed kunnen zijn.

  3. Annemieke schreef:

    Ik heb de cake gebakken en er peer op gedaan. Geen extra suiker toegevoegd en ik vond de smaak goed. Alleen vond ik hem wat aan de droge kant. Kan het zijn dat hij te hard gebakken is? Ik had de magnetronoven op 180 graden en hij was na 40 minuten al gaar en begon ook te donker te worden aan de bovenkant.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt inderdaad alsof het wat te lang gebakken is (iedere oven is anders, zeker een magnetronoven).

  4. Diane Scheppink schreef:

    Zou je dit ook met appel kunnen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, je zou ook dit recept kunnen gebruiken dan: https://www.laurasbakery.nl/appelmoescake/

  5. Inge schreef:

    Gebruik je water bij het koken van de peren? Zo ja, hoeveel ml?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Scherp! 2 eetlepels heb ik gebruikt, ik heb het even aangepast in het recept.

  6. Marieke schreef:

    Zou je deze ook glutenvrij kunnen maken? Waar kun je volkorenmeel dan (behalve amandelmeel) nog meer mee vervangen. Weet jij dat zo?
    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vermoed van wel. Hier geef ik tips: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  7. Carolien Van Der Dam schreef:

    vandaag gebakken volgens recept. En die van mij is helaas ook erg plat en een gat in het midden. Ik snap er niks van 😅.. ik kan nooit een luchtige cake of perenbrood bakken. Speltmeel gebruikt en bakpoeder.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer! Ik durf het van een afstand ook niet te zeggen. Wellicht vind je hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept