Kan ik de volkoren perencake ook een zoete smaak geven zonder suiker?
Dan zou ik banaan gebruiken, maar ik heb dit niet getest qua hoeveelheden en verhoudingen in het recept.
Deze volkoren perencake zonder suiker is met niets anders gezoet dan een aantal gepureerde peren. Een lekker en verantwoord tussendoortje!
Zoals gezegd, het enige dat je nodig hebt om deze perencake te zoeten zijn de peren zelf. Met als resultaat een heerlijke, zachte cake die in alle eerlijkheid niet echt zoet smaakt. Ik heb het meer als een soort ontbijtbrood gegeten, lekker met wat boter en appelstroop. De structuur doet aan cake of bananenbrood denken. Als je bananenbrood gewend bent, bedenk dan dat bananen veel zoeter zijn dan peren. En dat proef je ook in dit resultaat.
Om toch een wat zoetere smaak aan de cake mee te geven, legde ik extra plakken peer bovenop de cake voor het afbakken. Ook kun je 100 gram gewelde rozijnen aan het beslag toevoegen of grof gehakte pecannoten ter decoratie op het cakebeslag strooien. Allemaal lekkere toevoegingen aan deze volkoren perencake zonder suiker.
Je kunt natuurlijk gewoon wat suiker toevoegen aan het recept. Ik heb de cake meerdere keren gemaakt en voeg er meestal wel tenminste 50 gram suiker aan toe voor een wat zoetere smaak (ik ben nu eenmaal een zoetekauw). Dit kun je toevoegen bij het maken van de perenmoes. Als je meer dan 50 gram suiker toevoegt, mix je dit mee met de eieren. Zo kun je zelf spelen met jouw ideale verhoudingen.
Te beginnen met de ingrediënten die je nodig hebt om deze cake te kunnen maken. Ik leg je uit waarom je welke ingrediënten nodig hebt en hoe je er eventueel mee kunt variëren:
Maar ook deze bakbenodigdheden zijn essentieel om in huis te hebben bij de bereiding van de perencake:
Dan zou ik banaan gebruiken, maar ik heb dit niet getest qua hoeveelheden en verhoudingen in het recept.
Dat kan absoluut, maar ook dit zou je zelf moeten testen. Ik raad aan om te beginnen met een hoeveelheid die ongeveer 100 gram suiker zou vervangen.
Dat moet prima kunnen. Je zult dan iets meer bloem nodig hebben dan de hoeveelheid volkorenmeel die in het recept omschreven staat.
Geen probleem! Er staan al twee zalige, zoete cakerecepten voor perencake online. Kijk maar eens:
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Vanavond voor het eerst gemaakt en de smaak was heerlijk! Klopt het alleen dat de cake vrij laag blijft? Hij was nauwelijks gerezen.
Wat gek! Ook al wordt de cake niet heel hoog, deze hoort wel te rijzen. Heb je misschien een ander soort meel gebruikt?
Gewoon volkorenmeel. Zou het kunnen dat het bakpoeder te oud was? Dit kwam uit een open zakje.
Dat zou ook van invloed kunnen zijn.
Ik heb de cake gebakken en er peer op gedaan. Geen extra suiker toegevoegd en ik vond de smaak goed. Alleen vond ik hem wat aan de droge kant. Kan het zijn dat hij te hard gebakken is? Ik had de magnetronoven op 180 graden en hij was na 40 minuten al gaar en begon ook te donker te worden aan de bovenkant.
Dat klinkt inderdaad alsof het wat te lang gebakken is (iedere oven is anders, zeker een magnetronoven).
Zou je dit ook met appel kunnen maken?
Ja hoor, je zou ook dit recept kunnen gebruiken dan: https://www.laurasbakery.nl/appelmoescake/
Gebruik je water bij het koken van de peren? Zo ja, hoeveel ml?
Scherp! 2 eetlepels heb ik gebruikt, ik heb het even aangepast in het recept.
Zou je deze ook glutenvrij kunnen maken? Waar kun je volkorenmeel dan (behalve amandelmeel) nog meer mee vervangen. Weet jij dat zo?
Alvast bedankt
Ik vermoed van wel. Hier geef ik tips: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
vandaag gebakken volgens recept. En die van mij is helaas ook erg plat en een gat in het midden. Ik snap er niks van 😅.. ik kan nooit een luchtige cake of perenbrood bakken. Speltmeel gebruikt en bakpoeder.
Wat jammer! Ik durf het van een afstand ook niet te zeggen. Wellicht vind je hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-de-perfecte-cake/