Het is weer de tijd van het jaar om met volkorenmeel te variëren in mijn favoriete recepten: dit keer mijn basisrecept voor bananenbrood. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de bananen die nog lagen te wachten op een baksessie wist ik al snel wat ik wilde maken: volkoren bananenbrood muffins. Ik kan je vertellen: een zalig resultaat. De muffins vullen wat meer dan wanneer je normaal bloem zou gebruiken, precies wat ik zoek in een gezond en vullend tussendoortje. Ik deel het recept met jullie!
Volkoren bananenbrood muffins
Meer bananenbrood variaties
Mijn voorliefde voor bananenbroden is duidelijk terug te zien in de hoeveelheid bananenbrood recepten die op Laura’s Bakery te vinden zijn. Niet zo gek als je bedenkt dat ik elke maand (en soms wekelijks) deze verantwoorde lekkernij de oven in schuif.
En ik hou nu eenmaal van variëren op het basisrecept voor bananenbrood en verschillende smaken uitproberen, dus dat levert lekker veel recepten op. Enkele recepten ter inspiratie:
Volkoren bananenbrood muffins
Een basisrecept voor een volkoren bananenbrood, dit keer in de vorm van muffins. Een heerlijk en vullend tussendoortje voor iedere dag.
Porties: 12 muffins
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram amandelmeel
- 150 gram volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- ter decoratie: amandelschaafsel (optioneel)
Instructies
-
Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
-
Voeg het amandelmeel, volkorenmeel, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
-
Zet muffin- of cupcakevormpjes in een muffintray en vul ze met het beslag. De vormpjes mogen lekker vol en tot iets onder de rand gevuld worden.
-
Strooi amandelschaafsel over de muffins heen ter decoratie.
-
Bak de bananenbrood muffins in ongeveer 20 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Bewaren
Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoihoi,
Waar kan je volkoren en amandelmeel kopen?
Volkorenmeel kun je bij een molen en wrsch ook bij ekoplaza kopen. Molen is veel goedkoper
Amandelmeel bij ekoplaza of online
Amandelmeel ook wel bij de Aldi
Amandelmeel kun je ook gewoon bij de Jumbo (wrsch ook bij AH) kopen.
Albert Heijn
Bij de supermarkt.
Hoi Alissa,
Bij Pit&Pit (online webshop) verkopen ze onder andere volkoren en amadelmeel.
Niet duur en je heb vaak ook de optie om kleine of grote hoeveelheden te kopen 🙂
Groetjes!
Goedemiddag ik heb diabetes mag je deze muffins wel eten
Ik heb ook diabetes en maak regelmatig bananenbrood op basis van dit recept. Alleen zit er dan geen volkorenmeel in, enkel amandelmeel. Maar ook met volkorenmeel is best een prima alternatief voor al die zoete baksels.
Oei, dat durf ik helaas niet te zeggen.
Voor jouw vraag is vooral van belang welk type diabetes je hebt? Want bij type 1 diabetes mag je gewoon alles eten. Echt alles, ook suiker. Je moet alleen je hoeveelheid insuline afstemmen op de hoeveelheid koolhydraten (dus suiker en zetmeel). Bij type 2 diabetes ben je soms wat beperkter in wat je kunt eten, vanwege je medicatie. Maar ‘mag je dit eten’ is wat kort door de bocht… Overleg anders even met je diabetesverpleegkundige/diëtist wat voor ruimte je hebt in jouw eetpatroon.
Amandelmeel kun je ook gewoon bij de Jumbo kopen.
Deze ga ik morgen gelijk maken! Kun je naar wens ook gewoon noten en/of pure chocoladestukjes toevoegen? Of moet ik dan iets in het recept moeten aanpassen?
Zeker kan dat!
Bedankt voor je reactie Laura! Ik heb ze gisteravond gemaakt en inderdaad 25 gr walnoten en 25 gr hazelnoten toegevoegd. Eén eetlepel beslag in een vormpje en toen één blokje pure chocola erin, afgedekt met de rest van het beslag. Ze waren héérlijk!! Dank je wel voor dit recept!!
Hoi, ik vind amandelmeel altijd zo duur. Kan dit ook alleen met volkorenmeel?
Dat heb ik nog niet geprobeerd, het amandelmeel maakt het juist lekker smeuïg.
Volkorenmeel kun je ook bij de Lidl kopen
Als ik het niet in huis heb maak is wel eens havermoutmeel, havermoutvlokken in een keukenmachine fijnmalen tot het poeder is, lukt niet 100%, maar is een goed alternatief.
Ook voor gezondere pannenkoeken ?
Ik had geen amandelmeel en heb dit vervangen door kokosmeel, voor de rest alles hetzelfde maar ik heb echt een koekjes deeg precies ipv een mooi lopend beslag.
Amandelmeel is ook absoluut niet (zomaar) te vervangen door kokosmeel. Amandelmeel zorgt voor een vol en smeuïg effect, terwijl kokosmeel ontzettend veel vocht opzuigt en er verhoudingsgewijs veel minder van nodig is.
Klinkt heerlijk! Ik wil deze graag maken maar dan in cake vorm, dan gokte ik ongeveer 35-40 min op 180 graden. Enig idee of dit een beetje klopt?
Ja hoor dat kan. In een 25 cm cakeblik, op 180 graden (onder bovenwarmte) en voor 40-45 minuten.
Waaaauw bedankt voor de snelle reactie!! Hij staat bijna in de oven ?? Ben heel benieuwd of ie net zo lekker is als dat ie eruit zit!
Ik heb vandaag chocolade cakejes gebaken
Heel makkelijk te maken en het zit in de oven 🙂
Hoe kan de cake het beste afkoelen zodat het niet in zakt? In de oven, op het aanrecht, in het bakblik of juist niet, op een bord?
Eerst in het bakblik en daarna op een rooster.
Ziet er goed uit dit recept! Is het vanille extract ook vervangbaar door bv vanillesuiker of wordt het dan te zoet?
Dat kan zeker, er gaat verder geen suiker in dit recept dus het zal niet snel te zoet worden denk ik.
Hoi,
Is het amandel meel ook te vervangen door bloem? En is het dan dezelfde hoeveelheid?
Dat kan. Ik gebruik amandelmeel vooral voor smeuïge textuur, dus de muffins kunnen zo wel wat droger en steviger worden.
is het mogelijk met volkoren speltmeel?
Absoluut.
Er staat in de ingrediëntenlijst volkorenmeel en in het recept zelf bloem. Dat is niet hetzelfde, toch? Groetjes.
Scherp! Heb het gelijk even aangepast. Dat is inderdaad niet hetzelfde.
Wat adviseer je toe te voegen als het beslag te dik is geworden? Een extra ei?
Een scheutje melk bijvoorbeeld zou ik dan zelf adviseren.
Is het mogelijk dat ik wat vetstof mis? De helft van mijn muffin blijft in het papiertje plakken…
Dat heb ik zelf niet zo ervaren, soms ligt het ook weleens aan de papiertjes.
Ik heb de banaan vervangen door appelmoes. (Ik hou niet van banaan).
En een tl kaneel toegevoegd.
En dat was ook helemaal super gelukt. En onwijs lekker.