Volkoren bananenbrood muffins

13 januari 2021
Volkoren bananenbrood muffins
83

Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de bananen die nog lagen te wachten op een baksessie wist ik al snel wat ik wilde maken: volkoren bananenbrood muffins. Ik kan je vertellen: een zalig resultaat. De muffins vullen wat meer dan wanneer je normaal bloem zou gebruiken, precies wat ik zoek in een gezond en vullend tussendoortje. Ik deel het recept met jullie!

Volkoren bananenbrood muffins

Een basisrecept voor een volkoren bananenbrood, dit keer in de vorm van muffins. Een heerlijk en vullend tussendoortje voor iedere dag.
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram volkoren meel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • ter decoratie: amandelschaafsel (optioneel)

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • Zet muffin- of cupcakevormpjes in een muffintray en vul ze met het beslag. De vormpjes mogen lekker vol en tot iets onder de rand gevuld worden.
  • Strooi amandelschaafsel over de muffins heen ter decoratie.
  • Bak de bananenbrood muffins in ongeveer 20 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

28 reacties

  1. Alissa :) schreef:

    Hoihoi,
    Waar kan je volkoren en amandelmeel kopen?

    1. Jolanda schreef:

      Volkorenmeel kun je bij een molen en wrsch ook bij ekoplaza kopen. Molen is veel goedkoper
      Amandelmeel bij ekoplaza of online

      1. Robin schreef:

        Amandelmeel ook wel bij de Aldi

    2. Maria schreef:

      Amandelmeel kun je ook gewoon bij de Jumbo (wrsch ook bij AH) kopen.

    3. Marianne De Witte schreef:

      Albert Heijn

    4. Cindy schreef:

      Hoi Alissa,

      Bij Pit&Pit (online webshop) verkopen ze onder andere volkoren en amadelmeel.
      Niet duur en je heb vaak ook de optie om kleine of grote hoeveelheden te kopen 🙂

      Groetjes!

  2. M broeren schreef:

    Goedemiddag ik heb diabetes mag je deze muffins wel eten

    1. Tessy schreef:

      Ik heb ook diabetes en maak regelmatig bananenbrood op basis van dit recept. Alleen zit er dan geen volkorenmeel in, enkel amandelmeel. Maar ook met volkorenmeel is best een prima alternatief voor al die zoete baksels.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dat durf ik helaas niet te zeggen.

    3. marjans schreef:

      Voor jouw vraag is vooral van belang welk type diabetes je hebt? Want bij type 1 diabetes mag je gewoon alles eten. Echt alles, ook suiker. Je moet alleen je hoeveelheid insuline afstemmen op de hoeveelheid koolhydraten (dus suiker en zetmeel). Bij type 2 diabetes ben je soms wat beperkter in wat je kunt eten, vanwege je medicatie. Maar ‘mag je dit eten’ is wat kort door de bocht… Overleg anders even met je diabetesverpleegkundige/diëtist wat voor ruimte je hebt in jouw eetpatroon.

  3. Maria schreef:

    Amandelmeel kun je ook gewoon bij de Jumbo kopen.

  4. Ingrid schreef:

    Deze ga ik morgen gelijk maken! Kun je naar wens ook gewoon noten en/of pure chocoladestukjes toevoegen? Of moet ik dan iets in het recept moeten aanpassen?

    1. Ingrid schreef:

      Bedankt voor je reactie Laura! Ik heb ze gisteravond gemaakt en inderdaad 25 gr walnoten en 25 gr hazelnoten toegevoegd. Eén eetlepel beslag in een vormpje en toen één blokje pure chocola erin, afgedekt met de rest van het beslag. Ze waren héérlijk!! Dank je wel voor dit recept!!

  5. Nick schreef:

    Hoi, ik vind amandelmeel altijd zo duur. Kan dit ook alleen met volkorenmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog niet geprobeerd, het amandelmeel maakt het juist lekker smeuïg.

  6. Marleen schreef:

    Volkorenmeel kun je ook bij de Lidl kopen

    Als ik het niet in huis heb maak is wel eens havermoutmeel, havermoutvlokken in een keukenmachine fijnmalen tot het poeder is, lukt niet 100%, maar is een goed alternatief.

    Ook voor gezondere pannenkoeken 😉

  7. Linda schreef:

    Ik had geen amandelmeel en heb dit vervangen door kokosmeel, voor de rest alles hetzelfde maar ik heb echt een koekjes deeg precies ipv een mooi lopend beslag.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Amandelmeel is ook absoluut niet (zomaar) te vervangen door kokosmeel. Amandelmeel zorgt voor een vol en smeuïg effect, terwijl kokosmeel ontzettend veel vocht opzuigt en er verhoudingsgewijs veel minder van nodig is.

  8. Gina Bartels schreef:

    Klinkt heerlijk! Ik wil deze graag maken maar dan in cake vorm, dan gokte ik ongeveer 35-40 min op 180 graden. Enig idee of dit een beetje klopt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan. In een 25 cm cakeblik, op 180 graden (onder bovenwarmte) en voor 40-45 minuten.

      1. Gina Bartels schreef:

        Waaaauw bedankt voor de snelle reactie!! Hij staat bijna in de oven 🤗🤗 Ben heel benieuwd of ie net zo lekker is als dat ie eruit zit!

  9. Marianne schreef:

    Ik heb vandaag chocolade cakejes gebaken

  10. Irma schreef:

    Heel makkelijk te maken en het zit in de oven 🙂

    Hoe kan de cake het beste afkoelen zodat het niet in zakt? In de oven, op het aanrecht, in het bakblik of juist niet, op een bord?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Eerst in het bakblik en daarna op een rooster.

  11. Essie schreef:

    Ziet er goed uit dit recept! Is het vanille extract ook vervangbaar door bv vanillesuiker of wordt het dan te zoet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker, er gaat verder geen suiker in dit recept dus het zal niet snel te zoet worden denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *