Hoewel de meeste vragen over bakpoeder en baking soda gaan, krijg ik de laatste tijd ook heel veel vragen over het onderling vervangen van gist en bakpoeder. Kan dat nu wel of niet, zijn er standaard regels en moet je met andere dingen rekening houden? Ik geef antwoord op al deze vragen!
Het liefst zou ik jullie een standaard regel geven. Gist is voor brood, bakpoeder (en baking soda) is voor cake, koekjes en ander zoet gebak. Dit gaat in 9 van de 10 gevallen op, maar helaas zijn er soms uitzonderingen.
Zo heb ik bijvoorbeeld eens een soda bread gemaakt. Je raadt het al, hiervoor had ik baking soda nodig in plaats van gist. En in de pretzels die ik laatst maakte ging naast gist ook nog eens bakpoeder. De krakelingen die ik bakte met gist waren ook net weer even anders dan normaal. Die afwijkende recepten maken het alleen maar ingewikkelder en ik snap dat dit vragen oproept.
Heb een probleem, met corona alleen bakpoeder te verkrijgen in Spanje, kan ik daarmee mijn brood bakken, en hoeveel moet ik gebruiken voor 600gr bloem is voor een brood van 1kg
Hartelijk dank Chantal
Ik kan je hier helaas niet bij helpen!
Bij de Lidl verkopen ze tegenwoordig ook gist
Je kan er een biertje doorheen doen ipv gist. Beetje experimenteren maar werkt prima ?
Dat kan ik bevestigen.
Ik heb vandaag een brood gebakken met moutbier en de biersmaak komt er niet door.
Zit ook in Spanje met corona. Carrefour verkoopt gist. Maar waar kan ik bakpoeder krijgen.
Mijn mail is myrnaroeb@gmail.com
Wat vervelend zeg! Ik durf het niet te zeggen in Spanje. Misschien een webshop?
Hoi Myrna, ik woon ook in Spanje. Bakpoeder kun je gewoon kopen bij Mercadona of Carrefour. Staat bij de bloem producten. Het heet levadura en polvo.
Hoi marjolein.Heb ik geprobeerd maar vakken waren leeg maar ik blijf het proberen. Bedankt voor je reaktie
Hallo!
Mijn opa had vroeger een bakkerij, waar hij een broodje had wat een combi was tussen een scone en een kwarbolletje. Deze heb ik proberen na te maken, alleen werden deze vrij droog en smaakloos. Tweede ronde gemaakt met donkere basterdsuiker ipv gewone suiker. Smaak was beter alleen nog steeds vrij droog. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een wat zachter en smeuïger bolletje krijg?
Groetjes, nadine
Oei, dat durf ik niet te zeggen. Heb je deze al eens geprobeerd? https://www.laurasbakery.nl/kwarkbroodjes/