Gist of bakpoeder gebruiken

Gepost: 31 mei 2018 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
5

Hoewel de meeste vragen over bakpoeder en baking soda gaan, krijg ik de laatste tijd ook heel veel vragen over het onderling vervangen van gist en bakpoeder. Kan dat nu wel of niet, zijn er standaard regels en moet je met andere dingen rekening houden? Ik geef antwoord op al deze vragen!

Het liefst zou ik jullie een standaard regel geven. Gist is voor brood, bakpoeder (en baking soda) is voor cake, koekjes en ander zoet gebak. Dit gaat in 9 van de 10 gevallen op, maar helaas zijn er soms uitzonderingen.

Zo heb ik bijvoorbeeld eens een soda bread gemaakt. Je raadt het al, hiervoor had ik baking soda nodig in plaats van gist. En in de pretzels die ik laatst maakte ging naast gist ook nog eens bakpoeder. De krakelingen die ik bakte met gist waren ook net weer even anders dan normaal. Die afwijkende recepten maken het alleen maar ingewikkelder en ik snap dat dit vragen oproept.

Ik zou jullie eigenlijk het volgende willen aanraden. Staat er gist in een brood recept, volg dat dan gewoon. Het is niet mogelijk om dan bakpoeder te gebruiken. En een cake waarin bakpoeder (en/of baking soda) tussen de ingrediënten staat? Volg ook dan gewoon de receptuur en ga niet aan de slag met gist.

Eigenlijk dus wel gewoon een regel om te volgen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Die zijn er immers altijd en waarom je dan ineens gist met bakpoeder in een recept gebruikt? Soms moet je daar niet te veel bij stil staan en gewoon eens een afwijkend recept volgen. Die pretzels werden bijvoorbeeld zalig, maar ik zal die combinatie niet zomaar in andere recepten gebruiken omdat het toevallig bij de pretzels wel werkte.

Eigenlijk is het net zoals bij de ongeschreven regels van het bakken. Die gelden altijd, tenzij er iets anders vermeld staat. Flauw he, maar zo werkt het nu eenmaal bij het bakken. Hoewel ik zelf graag mag experimenteren, zijn er dingen waarmee ik dat niet doe. Waaronder zomaar gist en bakpoeder door elkaar vervangen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

 1. Chantal schreef:

  Heb een probleem, met corona alleen bakpoeder te verkrijgen in Spanje, kan ik daarmee mijn brood bakken, en hoeveel moet ik gebruiken voor 600gr bloem is voor een brood van 1kg
  Hartelijk dank Chantal

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik kan je hier helaas niet bij helpen!

   1. Myrna Brandist schreef:

    Bij de Lidl verkopen ze tegenwoordig ook gist

  2. Ed schreef:

   Je kan er een biertje doorheen doen ipv gist. Beetje experimenteren maar werkt prima ?

   1. Andrea schreef:

    Dat kan ik bevestigen.
    Ik heb vandaag een brood gebakken met moutbier en de biersmaak komt er niet door.

 2. Myrna Brandist schreef:

  Zit ook in Spanje met corona. Carrefour verkoopt gist. Maar waar kan ik bakpoeder krijgen.
  Mijn mail is myrnaroeb@gmail.com

  1. Laura's Bakery schreef:

   Wat vervelend zeg! Ik durf het niet te zeggen in Spanje. Misschien een webshop?

  2. Marjolein schreef:

   Hoi Myrna, ik woon ook in Spanje. Bakpoeder kun je gewoon kopen bij Mercadona of Carrefour. Staat bij de bloem producten. Het heet levadura en polvo.

 3. Myrna Brandist schreef:

  Hoi marjolein.Heb ik geprobeerd maar vakken waren leeg maar ik blijf het proberen. Bedankt voor je reaktie

 4. Nadine schreef:

  Hallo!
  Mijn opa had vroeger een bakkerij, waar hij een broodje had wat een combi was tussen een scone en een kwarbolletje. Deze heb ik proberen na te maken, alleen werden deze vrij droog en smaakloos. Tweede ronde gemaakt met donkere basterdsuiker ipv gewone suiker. Smaak was beter alleen nog steeds vrij droog. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een wat zachter en smeuïger bolletje krijg?
  Groetjes, nadine

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oei, dat durf ik niet te zeggen. Heb je deze al eens geprobeerd? https://www.laurasbakery.nl/kwarkbroodjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *