Zo kun je bananenbrood het best bewaren, invriezen en ontdooien

Gepost: 6 augustus 2024
Zo kun je bananenbrood het best bewaren, invriezen en ontdooien

Als je (net als ik) bananenbrood in grote hoeveelheden maakt als gezond tussendoortje, wil je alles weten over je bananenbrood bewaren! Ik zal je in een paar eenvoudige stappen vertellen wat de beste manier is om je bananenbrood vers te houden.

Al mijn tips zijn de dingen die ik zelf heb getest en ervaren met mijn recept voor gezond bananenbrood. Het is het perfecte recept om je overrijpe bananen te gebruiken om een snel bananenbrood te maken dat makkelijk en lekker is.

Hoe bewaar je bananenbrood

Laten we bij het begin beginnen: direct nadat je zelfgemaakte bananenbrood uit de oven komt. Natuurlijk laat je het eerst afkoelen tot het brood op kamertemperatuur is. Daarna kun je beslissen hoe je het wilt bewaren. Ik zal beginnen met het bewaren op kamertemperatuur, gevolgd door het bewaren van je bananenbrood in de vriezer (en hoe je het op de juiste manier kunt ontdooien).

BAKTIP: Nog op zoek naar fijne vershouddozen? Ik gebruik zelf allerlei maten uit deze serie en die zijn echt ideaal. Ze kunnen in de vriezer, koelkast en magnetron en zijn bovendien ook nog eens lekvrij.

Bananenbrood bewaren op kamertemperatuur

De houdbaarheid van bananenbrood is 2-3 dagen op kamertemperatuur. Meestal wikkel ik het hele brood in aluminiumfolie en leg het op het aanrecht. Als ik geen aluminiumfolie gebruik, gebruik ik een luchtdichte bak of een ziplock diepvrieszak om mijn bananenbrood in te bewaren. Je kunt ook je bakvorm gebruiken als je het brood op kamertemperatuur bewaart.

Ik bewaar mijn bananenbrood trouwens nooit in de koelkast. Het kan wel, maar ik vind dat de koudere temperatuur je bananenbrood minder vochtig maakt en als je het niet goed verpakt, kan het bananenbrood ook uitdrogen. Ik bewaar het gewoon een paar dagen op het aanrecht of vries het gelijk in. Dat werkt voor mij het beste.

Bananenbrood basisrecept-2a

Het Basisbakboek

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Afbeelding

Kamertemperatuur op warme dagen

In de zomer kan 2-3 dagen op kamertemperatuur lastig zijn. Ik wil geen risico nemen tijdens die warme zomerdagen en bewaar het brood dan op een koele plek, maar nog steeds buiten de koelkast. Als het echt warm is waar je woont, zou ik adviseren om het brood in de koelkast te bewaren.

Ik bewaar mijn bananenbrood ook maar 1 dag op het aanrecht als het warm is in mijn keuken. Gewoon voor de zekerheid.

Bewaren als heel bananenbrood of als losse plakjes

Als ik bananenbrood maak, maak ik er vaak twee tegelijk. Veel te veel om in 2-3 dagen op te eten. Daarom vind ik het heerlijk om mijn bananenbrood in plakjes te snijden en ze als individuele plakjes te bewaren.

Je kunt de plakjes inpakken in aluminiumfolie, kleine diepvrieszakjes of in een luchtdichte vershouddoos. Als je meerdere plakjes in één bakje of zakje wilt bewaren, leg dan een stuk bakpapier tussen de plakjes. Zo kun je er gemakkelijk één uit halen als je later besluit ze in te vriezen.

Als je hele broden of zelfs halve broden (zonder te snijden) wilt bewaren, is de manier van bewaren hetzelfde.

Bananenbrood invriezen

Oké, dan nu het invriesgedeelte. Bananenbrood kan heel goed worden ingevroren. Het is een goede manier om langer van je bananenbrood te genieten.

In de vriezer kun je bananenbrood tot 3 maanden bewaren. Bewaar het luchtdicht zonder lucht in de verpakking, anders kun je last krijgen van vriesbrand. Dan droogt je baksel uit.

We hebben het eerder in dit artikel al gehad over de verpakking. Maar ik zal het kort herhalen: aluminiumfolie, een plastic zak of een luchtdichte verpakking. Leg het verpakte bananenbrood daarna gewoon in de vriezer.

Bananenbrood basisrecept-3a

Bananenbrood ontdooien

Er zijn twee manieren waarop ik mijn plakjes bananenbrood ontdooi. Op kamertemperatuur als ik geen haast heb, of in een broodrooster als ik minder tijd heb (of gewoon een plakje warm bananenbrood wil).

Ontdooien op kamertemperatuur

Ik probeer er ’s avonds aan te denken om 1-2 plakjes bananenbrood uit de vriezer te halen zodat ze de volgende dag ontdooid zijn. Als ik het vergeet, haal ik het er ’s ochtends uit. Het duurt ongeveer 1-2 uur voordat 2 plakjes helemaal ontdooid zijn. Daarna heeft het bananenbrood nog steeds die vochtige textuur.

Als je een heel bananenbrood hebt ingevroren, zal het langer duren om te ontdooien. Laat het dan 3-4 uur ontdooien.

Belangrijke opmerking: laat je bananenbrood altijd in de verpakking op het aanrecht ontdooien.

Bananenbrood opwarmen

Ik geniet echt van een plakje warm geroosterd bananenbrood in de ochtend. Doe je bevroren bananenbrood in de broodrooster en rooster het ongeveer 4-5 minuten. Het hangt van je broodrooster en de dikte van de plakjes af hoe lang het duurt.

Als ik plakken warm bananenbrood heb, maak ik er graag een heerlijk ontbijt van. Een paar van mijn favoriete dingen: serveer het met wat Griekse yoghurt en blauwe bessen. Of met pindakaas, een perfecte combinatie.

En als je in bent voor een traktatie: maak wentelteefjes van je overgebleven bananenbrood! Dat is misschien het lekkerste wat ik van mijn bananenbrood heb gemaakt.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *