Pompoen muffins

Gepost: 31 oktober 2018 Laatst bewerkt: 11 februari 2024

Vandaag voorlopig het laatste recept met pompoen dat ik met jullie deel. Ik heb zelf inmiddels alweer de speculaaskruiden uit de kast getrokken en daarna is het al snel weer Kerst. Althans, hier in mijn keuken dan, want ik begin alweer bijna met de kerstrecepten en heb er zelfs al een aantal gemaakt. Na de pumpkin pie en deze pompoen muffins heb ik wel de smaak te pakken en zit ik vol inspiratie voor pompoen recepten. Een tweede pompoen heb ik inmiddels ook tot puree verwerkt en ga ik binnenkort gebruiken voor nog wat nieuwe recepten. En ik ga deze muffins weer maken want die waren echt schandalig lekker. Aanrader om te maken!

BAKTIP: Voor dit recept gebruik ik siliconen vormpjes waar de muffins heel makkelijk uit loskomen. Toch liever papieren vompjes? House of Marie heeft ontzettend leuke cupcakevormpjes.

 

Opslaan Recept afdrukken
4.72 van 14 stemmen

Pompoen muffins

Deze pompoen muffins zijn echt een aanrader om te maken. Ze zijn gewoon ontzettend lekker op elk moment van de dag!
Porties: 8 (kleine) muffins

Ingrediënten

  • 120 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl pumpkin spice (volgens recept)
  • snuf zout
  • 170 gram pompoenpuree (volgens recept)
  • 70 ml melk
  • 1 ei (M)
  • 35 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 8 pecannoten ter decoratie (optioneel)

Instructies

  • Neem een kom waar je alle droge ingrediënten in doet: bloem, baking soda, bakpoeder, suiker, pumpkin spice en zout. Roer met een spatel door elkaar.
  • Voeg de overige ingrediënten toe: pompoenpuree, melk, ei, zonnebloemolie en vanille-extract. Gebruik de spatel om er een egaal beslag van de maken, het is niet erg als er nog kleine klontjes in zitten.
  • Verdeel het beslag over cupcakevormpjes, ik gebruikte siliconen vormpjes waaruit ze heel makkelijke loskwamen. Als je wilt kun je op elke muffin een pecannoot ter decoratie leggen. Het is ook heerlijk om al gehakte pecannoten door het beslag te spatelen. Zet de vormpjes in een cupcakevorm en schuif deze de oven in.
  • Bak de muffins in ongeveer 18 minuten op 200 °C (boven- en onderwamte) gaar.
  • Laat ze kort even afkoelen voordat je ze uit de cupcakevorm haalt.

Tips

  • Bewaren: verpakt 4-5 dagen buiten de koeling of tot 3 maanden in de vriezer.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

28 reacties

  1. Sigrid schreef:

    Ze zijn inderdaad erg lekker ! Ik deed er nog creamcheese frosting op (uiteraard ook volgens recept op je site). Combineerde super !

    1. Laura Kieft schreef:

      Inderdaad een goede combi! 😀

  2. L schreef:

    Hoi Laura, dank voor je recept! Ik heb het gemaakt, alleen per ongeluk met zoete aardappel…Ik heb deze week zowel een pompoen als zoete aardappels geslacht en ik dacht dat ik nog blokjes pompoen had maar toen ik het gepureerd had besefte ik me door de geur ineens dat het zoete aardappel was. Stom, maar toch verder gegaan. Ik vond het lekker maar ik denk dat het met pompoen lekkerder is (laatst pompoenbrood gemaakt, erg lekker! En een sweet potato pie recept vond ik minder geslaagd..).

    Dat wordt een herkansing 😉 Dan wil ik het ook met havermeel proberen ipv bloem, moet ik dan extra baksoda-en bakpoeder toevoegen? En heb je tips hoe ik het ei en de olie kan vervangen? Appelmoes, of geprakte banaan (en zoja hoeveel dan)?

    Alvast bedankt voor je reactie 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei haha, het lijkt mij persoonlijk ook lekker met zoete aardappel, maar misschien nog meer voor een hartige variant. Havermeel kan prima, ik zou dan 100 ml melk gebruiken ipv 70. Het ei en de olie vervangen vind ik zo moeilijk in te schatten, dan moet al gauw het hele recept op de schop.

      1. L schreef:

        Dankjewel Laura! Geen extra baksoda en bakpoeder om het luchtig te houden?

        1. L schreef:

          Ps zoete aardappel brownies zijn wel erg lekker dus het kan wel zoet 🙂

        2. Laura's Bakery schreef:

          Wat extra bakpoeder is zeker aan te raden!

  3. Kitty schreef:

    Hi Laura,
    Net je lekkere recept uitgeprobeerd. Ik liep er tegenaan dat deze echt veel te nat was. Bleef ook helemaal aan de cup van de cupcake plakken.
    Heb je tips ??

    Liefs xx

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh balen! Misschien was je pompoenpuree te vochtig of moesten ze gewoon iets langer in de oven?

      1. Kitty schreef:

        M’n puree was misschien nog wat vochtig dan… hoe krijg ik die minder vochtig ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dan zou je ze beter uit moeten laten lekker. Je kunt ook eens proberen ze te stomen.

        2. L schreef:

          Ik rooster mijn pompoen altijd in de oven, wordt het ook zoeter omdat de natuurlijke suikers gaan karamelliseren 🙂

  4. Coby schreef:

    Hoi Laura!
    Jaren geleden was ik een paar maanden in Amerika en mijn quilty pleasure was de Pumpkin pie.
    Zoooo lekker. Helaas is het mij niet gelukt om een goed recept hiervan te vinden. Heb jij die al gemaakt?
    Laat ik hem nu net vinden op jouw site ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha wat goed! Hier nog even voor anderen die dit lezen: https://www.laurasbakery.nl/pumpkin-pie-pompoentaart/

      1. Coby schreef:

        De Pumpkin pie ? gemaakt en ervan gesmuld! ? Hij was heerlijk en precies zoals ik hem kon herinneren!?

  5. Eva schreef:

    Kun je van dit recept ook een klein taartje ipv muffins maken? Dan wat langer in de oven? Of moet je ook andere aanpassingen doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lijkt me dat dat prima kan, inderdaad wat langer in de oven.

  6. L schreef:

    Hoi Laura, ik heb ze nog een keer gemaakt, dit keer met pompoen ipv zoete aardappel 😉
    Heb ze geheel plantaardig gemaakt, met amandelmelk en een lijnzaad ei. En havermeel ipv bloem en nog wat (kleine) aanpassingen. Ze waren heerlijk, dank voor het recept!

  7. Irene schreef:

    Geweldig recept! Morgen Burendag, en hier kan ik makkelijk veel van maken in weinig tijd. Alle voorproevers waren al razend enthousiast. Ik heb er zelf nog wat botercrème bij gemaakt. Overigens had ik beter eerst de commentaren kunnen lezen, mijn pompoenpuree was ook wat aan de natte kant. Dus de eerste in de papiertjes kwamen wat lastig los. Maar uit de siliconen vormpjes kwamen ze wel zo los. Super luchtig. Tnxxx!

  8. Lisa schreef:

    Heerlijk recept! Ik maak er meestal een cake van door de ingredienten te verdubbelen en hem ongeveer 45 minuten te bakken. Ik maak hem inmiddels zo vaak dat ik standaard porties van 340 gram pompoenpuree in de vriezer heb liggen 😉

  9. Shavi schreef:

    Is de baking soda te vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, door 2,5 tl bakpoeder.

  10. Bianca schreef:

    Gemaakt! Zelf nog een bolletje zelfgemaakt spijs erin gedaan, erg lekker. In de siliconen vormen gaat het perfect en makkelijk eruit.
    Ook sukrin gold suiker gebruikt en de smaak is perfect. Ik vind alles uit de supermarkt meestal te zoet, deze zijn precies goed. Voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept.

  11. Melanie schreef:

    Heerlijk recept! Ik gebruikte amandelmelk, maar ging prima volgens mij.
    Ze waren wel wat kleverig en compact, beetje ingestort, dus ik heb ze toen nog 10 min extra erin gedaan.
    Maar de smaak was heel goed en leuk en lekker met de noot en stukjes fijngehakte pecan erdoor, hit for da kid! 😉

  12. Marieke schreef:

    Hoi Laura,
    Zou ik met dit recept ook een tulband kunnen maken? Zou ik dan aan 2,5 x het recept genoeg hebben?
    Groetjes Marieke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan denk ik van wel, de hoeveelheid durf ik je niet precies te zeggen. Ik zou even vergelijken met de hoeveelheden in andere tulband recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept