Zelfgebakken brood bewaren

Gepost: 12 januari 2015 Laatst bewerkt: 26 april 2023
Zelfgebakken brood bewaren
10

Hier thuis bak ik regelmatig zelf brood, maar het gebeurt zelden dat dit brood direct helemaal op wordt gegeten. De rest bewaar ik om er op een ander moment weer een sneetje van te kunnen eten. Er zijn verschillende manieren waarop je brood kunt bewaren, die verschillen zelfs weer per soort brood. Daarom vandaag een artikel over zelfgebakken brood bewaren.

Zelfgebakken brood VS brood uit de winkel

Voordat ik je over de verschillende manieren om zelfgebakken brood te bewaren vertel wil ik het nog even hebben over zelfgebakken brood ten opzichte van brood uit de supermarkt. Het brood dat je zelf bakt wordt sneller oud. Dit brood wordt wat steviger en het blijft minder lang zacht. Brood dat je in de winkel koopt heeft dit minder snel of zelfs helemaal niet in de eerste paar dagen. Dat komt omdat bakkerijen meer ingrediënten gebruiken dan dat wij thuis doen, er gaan onder andere broodverbeteraars in het deeg waardoor het langer vers blijft. Houd hier rekening mee in je verwachtingen bij jouw zelfgebakken brood.

Ik vind zelf dat zelfgebakken brood de eerste dag het lekkerst is. Een dag later merk je al verschil. Wat ik zelf doe is het brood weer even een paar minuten in de oven zetten (alleen het deel dat ik nodig heb), dan is het bijna net zoals je het de eerste keer uit de oven haalde.

Plastic zak

Een plastic zak hebben we allemaal wel in huis, al is het maar een oude broodzak. Bewaar hierin je zachte broden of kleine zachte bolletjes. Brood waarvan je de knapperige korst wilt behouden kun je beter niet in een plastic zak bewaren, de korst wordt dan zacht.

Broodtrommel of papieren zak

Broden met een knapperige korst kun je het best in een broodtrommel of papieren zak bewaren. De korst blijft dan lekker knapperig, dat is wel zo lekker!

Theedoek

Onlangs las ik in het boek Brood uit eigen oven (lees hier de review) nog een handige tip: bewaar brood met een knapperige korst in een theedoek. Ik kan je vertellen dat het werkt. Ik heb thuis zelfs twee theedoeken die ik alleen maar voor broden gebruik. Wikkel je zelfgebakken brood dus in een schone theedoek en de korst blijft lekker knapperig.

Aangesneden brood bewaren

Je herkent het vast, een aangesneden brood droogt ontzettend snel uit als je het eenmaal hebt aangesneden. Het beste kun je de aangesneden kant met die zijde op de snijplank zetten, dan kan het niet uitdrogen. Nog fijner vind ik om het brood na de eerste dag direct in te vriezen (zie onderstaand).

Invriezen

Brood kan goed worden ingevroren. Verpak het luchtdicht in een diepvrieszak, dan blijft het tot drie maanden goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

 1. Joke schreef:

  Super handig deze bewaar tips.
  Vooral die theedoek vind ik een briljant idee!

  liefs, mam ♥

 2. Milou schreef:

  Vandaar dat mijn broden altijd zacht worden in een broodzak. Top, thanks!

 3. Marieke schreef:

  Kun je het brood dan in de theedoek in de vriezer met een knapperige korst bewaren?

 4. karin schreef:

  ik bewaar het in krantenpapier

 5. Anne schreef:

  Ik heb je appel kaneel scones gebakken en ik heb er een paar over.. hoe kan ik deze het best bewaren?

 6. Suzanna schreef:

  Kan ik het deeg ook een avond van te voren maken en dan ’s morgen afbakken??? zo ja heb je tips voor mij. Gaat om brood en de harde broodjes. Ik run een kleine bed en breakfast in Zweden en wil graag zelf gebakken brood serveren. Alvast bedankt.

 7. Petra schreef:

  Dank je voor de tips, ik bewaar m’n brood ook altijd in een theedoek. Maar wat ik me afvraag. Hoelang kan je je brood zo bewaren, 1 dag, 2dagen?
  En in een plastic zak?

 8. Jedidjah schreef:

  Kun je de knoopbroodjes ook de dag van tevoren bakken en dan sochtends nog even in de oven opwarmen? Of gaat dat ten koste van je broodjes, ik vind het nogal wat om twee keer te laten rijzen sochtends, snap je? ?

 9. Marc hoydonckx schreef:

  Hi.. Mijn er igen gebakken brood kont na het invriezen makkelijk van de korst af.. Enige aanbeveling if tips aub.. Marc

 10. Nelly lemmens schreef:

  Ik heb een katoenen zak gemaakt ,met een koord om dicht te trekken ,het brood blijft knapperig

 11. Ferry schreef:

  Wat gebeurt er als ik vers gebakken brood direct na het bakken in een theedoek wikkel en dat in een plastic zak doe?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik weet het niet uit ervaring, maar ik zou gokken door de warmte condens ontstaat en het brood en korst dan taai wordt. Mocht je het uitproberen dan hoor ik het resultaat graag!

 12. Annemarie Verschaeren schreef:

  Beste Laura, bedankt voor al die heerlijke recepten, maar ik heb een vraagje, ik heb een brood gebakken met een knapperige korst , onder een theedoek blijft het vier dagen zo knapperig als in het begin, maar ik kocht toen een metalen broodtrommel die zo vanboven openschuift, en ook in die trommel wordt het broodkorst zacht, zou het helpen als ik het in een theedoekzak in de broodtrommel steek?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is voor mij ook een gok, zou je het willen laten weten als je het test?

 13. Rene Frijhoff schreef:

  Bewaren in een broodzak verlengt het met (misschien) 1 dag, niet meer en voor mij dus onbruikbaar. Zaterdag avond gebakken en maandag ochtend al wat droog en taai. Dinsdag ochtend was het gewoon oneetbaar.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Helaas is zelfgebakken brood inderdaad vrij snel al niet zo lekker meer. In de ochtend afbakken is daarom aan te raden. Ook helpt het om de plakken brood zo snel mogelijk in te vriezen, óf zoals bakkers doen: een broodverbeteraar gebruiken. Met dit laatste heb ik zelf geen ervaring.

 14. Annemarie schreef:

  beste Laura,
  in de broodtrommel wordt het hoe dan ook zacht aan de korst, buiten de broodtrommel met theedoek er over blijft de korst wel een paar dagen krokant, daar we maar 4 sneetjes per dag eten doe ik het zo, ik snij het hele brood in sneetjes en verpak ze per vier in de diepvries, als ik ze wil eten steek ik ze in de broodrooster op stand ontdooien, dan heb ik altijd vers brood dat niet uitgedroogd is en steeds een knapperig korstje. Wel op de minste stand dat het niet gaat roosteren

 15. AM schreef:

  Ha Laura,
  Heb je misschien een tip voor het meenemen van zelfgebakken brood naar school/werk? Het brood wordt eind van de middag/avond van de dag ervoor klaargemaakt en in de broodtrommeltjes gedaan..
  Ik denk dat ik de zelfgebakken broden het beste gesneden invries? En dan bevroren besmeer.. Maar zou het nog goed zijn, zo’n 20 uur later..

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik moet toegeven dat ik hier weinig ervaring mee heb, als ik brood meeneem voor onderweg dan smeer ik het vlak voordat ik wegga (en dan inderdaad op bevroren brood, dat werkt het beste voor een lekker vers resultaat). Zo lang van tevoren smeren lijkt me vooral lastig wat betreft het beleg en of dit goed blijft.

 16. Gisella schreef:

  kwam weer eens bij je voor een lekker recept om het wekend te maken en kwam dit artikel tegen. Een top een snufje vitamineC in je brood zorgt ervoor dat het wat verser blijft. ik heb een tablet van 1000MG helemaal fijn gemalen met de vijzel en echt een heel klein beetje door het meel heen doet wonderen. Daarbij bak ik 4 a 5 broden in een keer, manlief snijdt het brood als ze afgekoeld zijn en dan in een plastic broodzak in de vriezer.
  En nu zal ik eens kijken naar een lekkere kwarktaart denk ik wat het wordt
  groetjes Gisella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *