Zelfgebakken brood bewaren

12 januari 2015
Zelfgebakken brood bewaren
8

Hier thuis bak ik regelmatig zelf brood, maar het gebeurt zelden dat dit brood direct helemaal op wordt gegeten. De rest bewaar ik om er op een ander moment weer een sneetje van te kunnen eten. Er zijn verschillende manieren waarop je brood kunt bewaren, die verschillen zelfs weer per soort brood. Daarom vandaag een artikel over zelfgebakken brood bewaren.

Zelfgebakken brood VS brood uit de winkel

Voordat ik je over de verschillende manieren om zelfgebakken brood te bewaren vertel wil ik het nog even hebben over zelfgebakken brood ten opzichte van brood uit de supermarkt. Het brood dat je zelf bakt wordt sneller oud. Dit brood wordt wat steviger en het blijft minder lang zacht. Brood dat je in de winkel koopt heeft dit minder snel of zelfs helemaal niet in de eerste paar dagen. Dat komt omdat bakkerijen meer ingrediënten gebruiken dan dat wij thuis doen, er gaan onder andere broodverbeteraars in het deeg waardoor het langer vers blijft. Houd hier rekening mee in je verwachtingen bij jouw zelfgebakken brood.

Ik vind zelf dat zelfgebakken brood de eerste dag het lekkerst is. Een dag later merk je al verschil. Wat ik zelf doe is het brood weer even een paar minuten in de oven zetten (alleen het deel dat ik nodig heb), dan is het bijna net zoals je het de eerste keer uit de oven haalde.

Plastic zak

Een plastic zak hebben we allemaal wel in huis, al is het maar een oude broodzak. Bewaar hierin je zachte broden of kleine zachte bolletjes. Brood waarvan je de knapperige korst wilt behouden kun je beter niet in een plastic zak bewaren, de korst wordt dan zacht.

Broodtrommel of papieren zak

Broden met een knapperige korst kun je het best in een broodtrommel of papieren zak bewaren. De korst blijft dan lekker knapperig, dat is wel zo lekker!

Theedoek

Onlangs las ik in het boek Brood uit eigen oven (lees hier de review) nog een handige tip: bewaar brood met een knapperige korst in een theedoek. Ik kan je vertellen dat het werkt. Ik heb thuis zelfs twee theedoeken die ik alleen maar voor broden gebruik. Wikkel je zelfgebakken brood dus in een schone theedoek en de korst blijft lekker knapperig.

Invriezen

Brood kan goed worden ingevroren. Verpak het luchtdicht in een diepvrieszak, dan blijft het tot drie maanden goed.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

19 reacties

 1. Joke schreef:

  Super handig deze bewaar tips.
  Vooral die theedoek vind ik een briljant idee!

  liefs, mam ♥

 2. Milou schreef:

  Vandaar dat mijn broden altijd zacht worden in een broodzak. Top, thanks!

 3. Marieke schreef:

  Kun je het brood dan in de theedoek in de vriezer met een knapperige korst bewaren?

 4. karin schreef:

  ik bewaar het in krantenpapier

 5. Anne schreef:

  Ik heb je appel kaneel scones gebakken en ik heb er een paar over.. hoe kan ik deze het best bewaren?

 6. Suzanna schreef:

  Kan ik het deeg ook een avond van te voren maken en dan ’s morgen afbakken??? zo ja heb je tips voor mij. Gaat om brood en de harde broodjes. Ik run een kleine bed en breakfast in Zweden en wil graag zelf gebakken brood serveren. Alvast bedankt.

 7. Petra schreef:

  Dank je voor de tips, ik bewaar m’n brood ook altijd in een theedoek. Maar wat ik me afvraag. Hoelang kan je je brood zo bewaren, 1 dag, 2dagen?
  En in een plastic zak?

 8. Jedidjah schreef:

  Kun je de knoopbroodjes ook de dag van tevoren bakken en dan sochtends nog even in de oven opwarmen? Of gaat dat ten koste van je broodjes, ik vind het nogal wat om twee keer te laten rijzen sochtends, snap je? ?

 9. Marc hoydonckx schreef:

  Hi.. Mijn er igen gebakken brood kont na het invriezen makkelijk van de korst af.. Enige aanbeveling if tips aub.. Marc

 10. Nelly lemmens schreef:

  Ik heb een katoenen zak gemaakt ,met een koord om dicht te trekken ,het brood blijft knapperig

 11. Ferry schreef:

  Wat gebeurt er als ik vers gebakken brood direct na het bakken in een theedoek wikkel en dat in een plastic zak doe?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik weet het niet uit ervaring, maar ik zou gokken door de warmte condens ontstaat en het brood en korst dan taai wordt. Mocht je het uitproberen dan hoor ik het resultaat graag!

 12. Annemarie Verschaeren schreef:

  Beste Laura, bedankt voor al die heerlijke recepten, maar ik heb een vraagje, ik heb een brood gebakken met een knapperige korst , onder een theedoek blijft het vier dagen zo knapperig als in het begin, maar ik kocht toen een metalen broodtrommel die zo vanboven openschuift, en ook in die trommel wordt het broodkorst zacht, zou het helpen als ik het in een theedoekzak in de broodtrommel steek?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat is voor mij ook een gok, zou je het willen laten weten als je het test?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *