Wanneer is brood gaar?

Gepost: 22 januari 2017 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

wanneer is brood gaar

Niets zo lekker als zelfgebakken brood, zeker wanneer het nog een beetje warm is. Mijn vader mag graag zelf brood bakken en toen ik nog thuis woonde ontbeten we in het weekend vaak met zijn broden. Een hele fijne start van de dag kan ik je vertellen. De lekkerste zelfgebakken broden zijn natuurlijk goed gaar van binnen en hebben geen compact stuk in het midden dat net niet gaar is. Maar wanneer is brood gaar? Er zijn twee manieren waarop je kunt controleren of je brood gaar is. De een gaat meer op gevoel, de ander kun je nauwkeurig meten. Ikzelf ga altijd op mijn gevoel af met een handig trucje.

Hol brood?

Wanneer een brood uit de oven komt, draai ik het brood altijd om en klop ik op de onderkant van het brood. Gewoon zoals je ook op een deur zou kloppen. Wanneer het hol klinkt, kun je ervan uitgaan dat het brood gaar is.

Klinkt het niet helemaal hol? Dan schuif je het brood gewoon nog even terug de oven in.

Temperatuur meten

Vind jij het eenvoudige trucje maar lastig of vertrouw je er niet voldoende op? Dan kun je ook altijd een digitale thermometer controleren of het brood gaar is. Hiervoor kun je een oventhermometer gebruiken waarin een prikker zit die je in het brood kunt steken. Aan het einde van de baktijd steek je de thermometer in je brood, wanneer de temperatuur ongeveer 95 graden is, is je brood gaar.

Er zijn verschillende thermometers die je kunt gebruiken, maar de digitale keukenwekker van Ikea met oventhermometer is een niet al te duur exemplaar dat hier prima voor geschikt is.

Het recept voor het maïsbrood van de foto vind je hier.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

6 reacties

 1. Teuni schreef:

  Dezelfde truc gaat ook op voor cake.
  Bij 95 graden kerntemperatuur is ie gaar.
  Zo’n losse thermometer kost twee tientjes en is een ideaal keukenhulpmiddel.
  Check je rollade, je kippenpoten, je brood en je cake 😉

 2. Ruben schreef:

  Ok, het brood klikt hol maar de temperatuur is 80 graden. Hoe kan dat?

 3. Janny schreef:

  Mijn krentebrood is niet helemaal gaar van binnen ik hou mij aan de tijd en temperatuur maar toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *