Bananenbrood met blauwe bessen

Gepost: 11 januari 2017 Laatst bewerkt: 14 juni 2024
Bananenbrood met blauwe bessen

Voor de gezonde tussendoortjes maak je dit bananenbrood met blauwe bessen. Heel eenvoudig te maken met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.

Luchtig bananenbrood

Ik vond het tijd om met een variatie op mijn basisrecept voor gezond bananenbrood aan de slag te gaan. Ik wilde graag blauwe bessen gebruiken. De blauwe bessen zijn lekker fris en smaken erg lekker in een bananenbrood, waardoor het licht en luchtig proeft. Ik vind dit een erg geslaagde versie geworden en ik denk zomaar dat hij veel vaker gemaakt gaat worden hier thuis. Voor nu heb ik gelukkig nog een paar plakjes in de vriezer liggen, dus ik kan even vooruit met mijn gezonde tussendoortjes.

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

Luchtig bananenbrood

Bananenbrood met blauwe bessen

Voor dit bananenbroodrecept koos ik voor verse blauwe bessen om door het beslag heen te mengen. In principe kun je ook diepvries blauwe bessen gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat je alle bessen eerst laat ontdooien en droog dept. Het overtollige vocht dat bij het ontdooien vrijkomt kan een negatief effect hebben op je beslag en dat wil je niet. Eventueel kun je de blauwe bessen door één of twee eetlepels bloem mengen, hierdoor krijgen ze meer grip op het beslag wat voorkomt dat ze naar de bodem van je bananenbrood zakken tijdens het bakken.

Meer bananenbrood recepten

Ik vind bananenbrood een ideaal tussendoortje. Het is gezond, het vult goed en is daarnaast gewoon erg lekker. Om die reden ligt er bijna altijd wel een kleine voorraad met plakjes bananenbrood in mijn vriezer. Nu is dat dit bananenbrood met blauwe bessen, maar volgende week kan dat zomaar een ander smaakje uit mijn online repertoire zijn. Een aantal van mijn bananenbrood favorieten:

Het Kinderbakboek 2

In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?

Bestel hier!

Afbeelding

Bananenbrood maken

Kan ik het amandelmeel vervangen?

Het hangt er vanaf waardoor je het amandelmeel zou willen vervangen. Meestal heeft amandelmeel een hele andere werking dan bloem in een bakrecept, maar in dit recept heb ik getest dat je het ook prima door bloem kunt vervangen. Je zou ook een ander notenmeel kunnen gebruiken om het amandelmeel 1:1 te vervangen. Lees meer over bakken met amandelmeel.

Kan ik ook minder rijpe bananen gebruiken?

Dat raad ik af, omdat bananen niet alleen een smaakmaker maar ook een zoetmaker zijn in dit recept. Heb je alleen onrijpe bananen op de fruitschaal, maar wil je toch graag dit bananenbrood bakken? Dat kan! Lees meer over de truc om bananen in 30 minuten te laten rijpen.

Kan ik ook een glutenvrije versie maken?

Dat moet zeker kunnen. Je kunt de bloem in dit geval vervangen door maismeel of door (glutenvrij gecertificeerd) havermeel. Van deze twee opties weet ik dat het werkt, ook al wordt het resultaat wel iets minder luchtig. In mijn artikel ‘Glutenvrij bakken doe je zo‘ vind je ook een goede mix van meel die je zelf kunt maken om te gebruiken in het recept.

Kan ik het bananenbrood zonder blauwe bessen maken?

Uiteraard. Je kunt ervoor kiezen om een ander soort rood fruit te gebruiken om de blauwe bessen te vervangen, of om gewelde rozijnen door het beslag te mengen. Ook helemaal naturel smaakt het bananenbrood erg lekker.

Bananenbrood gezond tussendoortje

 

bananenbrood met blauwe bessen recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.26 van 47 stemmen

Bananenbrood met blauwe bessen recept

Bananenbrood met blauwe bessen: deze variatie van mijn bananenbrood vind ik om te smullen. De blauwe bessen maken het lekker fris en erg smaakvol.
Porties: 12 plakjes
voor een cake bakvorm van 25 cm

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen (ongeveer 400 gram)
  • 4 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 140 gram blauwe bessen
  • wat extra blauwe bessen ter decoratie

Benodigdheden

Instructies

  • Pureer de bananen met een staafmixer. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Je kunt dit trouwens gewoon met een spatel of garde doen. Voeg ook het vanille extract toe.
  • Tijd voor de droge ingrediënten: voeg amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Spatel tot een egaal beslag. Doe ook de blauwe bessen in de kom en spatel deze er gelijkmatig doorheen.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Strooi de extra blauwe bessen over de cake.
  • Bak het bananenbrood in ongeveer 50 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Dek eventueel halverwege af met aluminiumfolie als het te snel bruin kleurt. Zo voorkom je een te donker baksel, maar gaart hij wel gewoon nog verder.

Tips

  • Om te voorkomen dat blauwe bessen naar de bodem van het bananenbrood zakken, hussel je ze voordat je ze door het beslag mengt eerst door een eetlepel bloem.
  • Eenmaal afgekoeld kun je het bananenbrood in plakjes snijden en per stuk verpakken en invriezen. Ideaal als lekker tussendoortje.
Bewaren

3-4 dagen goed verpakt buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

98 reacties

  1. Sandra schreef:

    Hmmm superlekker! Ziet er inderdaad wat luchtiger uit, dat lijkt me heerlijk 🙂

    1. Maaike schreef:

      Heeft u ook een lijst met voedingswaardes?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Nee, die vermeld ik nooit.

  2. schreef:

    Ziet er lekker uit! Zou je ipv het amandelmeel gewoon bloem kunnen gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan.

      1. Chloe schreef:

        En gaat het ook omgekeerd want er staat dat amandelmeel een vervanger is voor bloem dus vroeg ik me af waarom niet enkel amandelmeel gebruiken

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat kan ook, ik vind zelf alleen de combinatie lekkerder in dit recept. Met alleen amandelmeel wordt het wat zwaarder en compacter.

          1. Marijke schreef:

            Ik heb nog bananenmeel. Samen met gewoon bloem kan dat ook?

          2. Laura's Bakery schreef:

            Dat durf ik niet te zeggen, maar je kan het altijd proberen! Deel je het resultaat?

  3. Candy schreef:

    Dat ziet er zeker goed uit! Leuke combinatie met blauwe bessen!

  4. Lisanne schreef:

    Waarom kan je voor een bananenbrood geen gewoon geel/groene bananen gebruiken??

    1. Laura schreef:

      Je wilt zachte (over)rijpe bananen omdat dit beter werkt en ook een lekkerder resultaat geeft.

  5. Kirsten schreef:

    Net gemaakt en is echt heerlijk!

  6. Melinda schreef:

    Gaaf recept! Vraagje; kun je de bloem ook vervangen voor iets wat glutenvrij is?

    1. Laura schreef:

      Kun je zeker proberen.

  7. Elize schreef:

    Ik heb gewoon nog nooit bananenbrood gemaakt, realiseer ik me nu. Ongehoord in foody-land haha, maar goed, ik doe wel meer niet volgens ‘de regels’. Ziet er heerlijk uit met die blauwe bessen!

  8. M schreef:

    Ik heb deze vanavond gemaakt en hij is super lekker en erg makkelijk om te maken. Superreceptje!!

  9. Hanaa schreef:

    Interessant recept. Dus geen olie/boter en geen suiker?

    1. Laura schreef:

      Dat klopt 🙂

      1. Annelies schreef:

        Ik doe er altijd nog wat kaneel en koek- en speculaaskruiden bij en gehakte pecannoten en/of amandelen. En een klein beetje suiker …
        Heerlijk!

  10. Homemadebyjoke schreef:

    Hmmmmm heb je nog een stukje in de vriezer lieverd.
    Wil het graag een keer proeven nu ik weet dat een bananenbrood niet naar bananen smaakt 🙂

    Liefs, mam ♥

    1. Laura schreef:

      Ik niet meer, maar misschien bij jullie wel. Had wat plakjes aan Moon gegeven 🙂

      1. Joke schreef:

        Ohh dan moet ik dus in mijn eigen vriezer gaan kijken hahaha 🙂

  11. Noa schreef:

    Kan de bakingsoda worden vervangen door extra bakpoeder?

    1. Laura schreef:

      Kan, maar je zult wel een iets ander effect krijgen.

      1. Chloe schreef:

        Als ik bakinsoda aangeef krijg ik enkel soda om te kuisen ik kan nergens de baking soda vinden:(, waar kopen jullie deze? Grtjs

        1. Laura Kieft schreef:

          Hier ligt het gewoon in de supermarkt op de bakafdeling. Anders bij een (online) kookwinkel.

        2. Patricia schreef:

          Je kan het gewoon bij de Etos kopen. Moet je er even naar vragen. Je kan het nl ook voor allerlei huishoudelijke klusjes gebruiken.

  12. Smile schreef:

    Kun je ook alleen amandelmeel gebruiken en eventueel wat (roomboter ) voor de smaak? Hij ziet er heerlijk uit?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor dar kan, qua boter zou je gewoon eens moeten proberen, daar heb ik in dit recept geen ervaring mee.

  13. Linda schreef:

    Net gemaakt, vanavond proberen?. Ben heel benieuwd, nog nooit bananenbrood gehad. Ziet er heerlijk uit in ieder geval!! Mocht het bevallen, dan ga ik er eens wat variaties op bedenken. Misschien iets met ananas/kokos?!

    1. Smile schreef:

      Met kokos wel eens gemaakt, wij thuis vinden de combi erg lekker☺

      1. Linda schreef:

        Oh nou, ga ik dan ook gauw eens proberen. Misschien ook nog wat pure chocolade… Mmmm, het water loopt me al in de mond?

  14. Louise Agterberg schreef:

    Gisteren dit bananenbrood gemaakt. Super lekker! Had hem gemaakt voor iemand die geen suiker en melkproducten. Heel goed alternatief. Blijft zeker in mijn favo’s staan.

  15. Jolein schreef:

    Overheerlijk! Bedankt voor het recept!

  16. Hilde schreef:

    Bij gebrek aan blauwe bessen heb ik een mango gebruikt, ook erg lekker! Ik heb minder amandelmeel en bloem gebruikt en aangevuld met volkoren meel en havervlokken, zo voelt het nog gezonder. Dat wordt een snel, heerlijk en verantwoord ontbijtje morgen!

  17. Niki schreef:

    Hoi, ik ben een student die een opleiding volgt als bakster! Ik heb eens bananen brood gemaakt, maar het viel heel zwaar en was niet lekker! hoe zou dat komen?.

    1. Laura schreef:

      Dat is lastig te zeggen zonder kennis over het recept.

  18. C schreef:

    Kan het ook zonder bosbessen? Ik wil het vanavond graag maken, maar heb geen bosbessen in huis

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan.

  19. Brie schreef:

    Heerlijk!

  20. Wendy schreef:

    Kan het ook met blauwe bessen uit de vriezer?

  21. Kyra schreef:

    Ziet er super lekker uit! Ik heb een glutenallergie, dus mag geen bloem. Welk meel zou jij mij adviseren om de bloem mee te vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb geen ervaring met vervangers in dit recept, maar hier is een lijstje met mogelijke vervangers: http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-bloem/

    2. Anna schreef:

      Hallo Kyra,

      Zelf maak ik altijd bananenbrood met havermeel, dit doe ik door havermout te malen.
      Een superlekker alternatief een ook gezond.

      Anna

  22. Nynke schreef:

    Heerlijk! Zowel warm en koud lekker. Ik heb er nog een flinke lepel kaneel aan toegevoegd. Banaan pureren gaat trouwens ook heel makkelijk met een aardappelstamper!

  23. lianne schreef:

    Waar kan ik de amandelmeel door vervangen? Ik zit met een notenallergie.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ook gewoon bloem gebruiken daarvoor.

    2. Marijke schreef:

      Ik heb bananenmeel gebruikt en gewone bloem. Het is erg lekker. Volgende keer wil im glutenvrij dus geen bloem gebruiken.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Leuk! Hoeveel bananenmeel gebruikte je?

  24. Renske schreef:

    Ziet er heelijk uit. Kan dit ook met bosbessen uit de diepvries?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat gaat ook.

  25. Hildegard schreef:

    Ik zou havermout gebruiken in plaats van Amandelmeel kan dat ook ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je het fijnmaalt tot meel denk ik het wel.

  26. Marjet schreef:

    Heel lekker bananenbrood is dit! Plakken ingevroren en mee naar het werk. Echt een traktatie. Heerlijk! Deze ga ik zeker vaker maken!

  27. Eline schreef:

    Mijn favoriete recept voor bananenbrood! Ik vroeg me wel af hoeveel calorieën hier nou eigenlijk in zitten?,

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede vraag, dat zou je dan even moeten uitrekenen. Ik tel ze namelijk niet 😉

  28. Djordy schreef:

    Klinkt heerlijk! Spreekt me aan omdat die luchtig is. De meeste bananenbroden zijn erg compact en smeuerig. Gemaakt met 100gr kastanjemeel en 150gr volkorenmeel, 4 dadels 3 bananen, blueberrys en een handje walnoten. De rest volgens recept. Heel klein scheutje melk toegevoegd omdat t beslag best dik was vanwege een missende banaan.(op) nu 50min wachten! Ben benieuwd

  29. Els schreef:

    Eline, ik heb de calorieën in dit recept doorgerekend door het totaal aan calorieën van de ingrediënten te delen door het gewicht van de ingrediënten . Op basis van gebruik van maat M eieren (55 gram per ei, zonder schaal) kom je dan op 187 calorieën per 100 gram.

  30. Pien schreef:

    Wat een lekker recept, heb hem net gemaakt, ruikt super lekker!

  31. Vera schreef:

    Beste,

    Ziet er een heel lekker recept uit, ik had een klein vraagje.

    Baking soda, voor wat dient dit juist, kan dit vervangen worden door iets anders of eventueel ervan tussen gehaald worden?

    Bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Baking soda is voor het rijzen. Kan soms voor bakpoeder vervangen worden, maar dan heb je wel meer nodig.

  32. Martijn van Leest schreef:

    Beste Laura,
    Ik heb dit zelf ook gebakken en hij veel onwijs goed in de smaak! Telkens als ik wat van jouw blog bak, vraagt mijn moeder weer wanneer ik het bananbrood ga maken. Echt top! Ik heb ook beide boeken gekocht. Man, wat geweldig. Met dat basisboek ga ik nog heel veel lekkere variaties maken! Echt super, je hebt me een nieuwe hobby gegeven. Heb je misschien nog een leuk basisrecept (voor bijvoorbeeld bananbrood) dat niet in het basisboek staat? Ben echt super benieuwd!
    Groetjes, Martijn

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! Onder recepten-basisrecepten kun je ze allemaal zien 🙂

  33. Ingeborg schreef:

    Ik heb geleerd dat baking soda alleen werkt in combinatie met zuur ( karnemelk, citroensap, azijn ) welk element uit jouw recept zorgt hiervoor?

    1. Laura Kieft schreef:

      De bakpoeder is daarvoor. In dit artikel lees je waar baking soda allemaal mee werkt, want dat is meer dan je denkt: http://www.handigebaktips.nl/ingredienten-die-werken-met-baking-soda/

  34. Ayan schreef:

    Hoi Laura, kan ik ook alleen bloem gebruiken ipv amandelmeel? En hoeveel gr?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, je vervangt het door dezelfde hoeveelheid.

  35. Marieke schreef:

    Hallo Laura,

    Wat is hij lekker 🙂 Maar de blauwe bessen zakken allemaal naar de bodem. Wat doe ik daar aan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt de blauwe bessen even door wat bloem wentelen.

  36. P schreef:

    Hoi Laura,

    Ik hen dit recept uitgeprobeerd maar mijn brood is heel nat geworden van binnen. Ik heb 4 grote eieren gebruikt. Kan het daaraan liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, ik gebruikte M eieren. (standaard formaat in recepten)

  37. Henriette schreef:

    Hoi Laura,
    De 400 gram bananen is dat met of zonder schil gewogen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je weegt altijd alles zonder schil/verpakking.

  38. Coby schreef:

    Ik begrijp dat bananenbrood ook gezond is, maar hoeveel kcal is dit per plakje?

  39. Dieuwke schreef:

    kan je de bloem ook vervangen door speltbloem/meel, havermout(meel) of amandelmeel?

    1. Laura Kieft schreef:

      Alles kan, maar vaak wel in net iets andere verhoudingen. Je zou het zelf even moeten testen 🙂

  40. Onida schreef:

    Net gemaakt en gelijk geproefd ik vind het echt heel lekker. Ik hou normaal niet zo van bosbessen dus heb ik ervoor gekozen om frambozen te gebruiken!
    Het smaakt echt heerlijk dit ga ik ZEKER vaker maken nomnomnom

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah, vast ook heerlijk met frambozen inderdaad.

  41. Lilian schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb zelfrijzend amandelmeel van koopmans, maakt dat uit voor het recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, want dat is niet 100% amandelmeel.

  42. Milou schreef:

    Hoi,
    Ik ben een groot fan van je recepten en heb er al veel geprobeerd. Nu is het bananenbrood aan de beurt, maar helaas heb ik geen amandelmeel in huis. Zou ik die ook kunnen vervangen voor volkoren speltmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar ik denk dat het tot een droger resultaat zal leiden.

  43. Jeanette schreef:

    Heerlijk recept. Ik heb er allerlei varianten op gemaakt. Met walnoten, rozijnen, chocolade erdoor en gehakte amandelen bovenop. Ook met diepvries bosvruchten heerlijk! Appeltje , koekkruiden , zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaad enz enz. Mijn zoon met chronische darmontsteking heeft er baat bij. Hoe dat komt, geen idee maar wel een hele fijne bijkomstigheid.

  44. Denise schreef:

    Heee,
    Ik heb geen bakpoeder in huis. Alleen baking soda.
    Kan ik ook alleen dit gebruiken? Zo ja, in welke hoeveelheid?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongeveer 1/3e hoeveelheid van het bakpoeder.

  45. Angelique schreef:

    Het favoriete bananenbrood van mijn kinderen. Zeer geschikt als gezond tussendoortje of om stiekem mee te nemen in je broodtrommel! Dankjewel voor dit heerlijke recept.

  46. Hemkes schreef:

    Ik ben hem nu aan het maken met 1 banaan teveel, 1 ei te weinig, volkorenmeel i.p.v. amandelmeel en de bosbessen kwamen uit de vriezer…. én noten en chocola erbij gedaan. Ben nu wat en of het iets gaat worden met al die aanpassingen. Tot nu toe ziet hij er heel mooi uit in de oven…!

  47. Marlieke schreef:

    Vanmiddag dit recept geprobeerd en het is goed gelukt! Dank je wel!
    Laatst ook al die met noten en chocola gebruikt en vind deze luchtige versie nog lekkerder!

    Ik ben een totale bak-leek (erg goed in het volgen van recepten, zeer slecht in dingen zelf bedenken), dus misschien een onnozele vraag. Maar kun je de bosbessen vervangen door een willekeurig soort fruit? Het lijkt me wel lekker met aardbeien bijvoorbeeld. Ik las hierboven al mango en frambozen, maar aardbeien nog niet.
    Misschien is er iemand die het met aardbeien heeft geprobeerd en mij kan zeggen of ik dit gewoon 1 op 1 kan vervangen of dat dat niet werkt.
    (En anders ga ik het gewoon zelf een keer proberen, maar wie weet bespaar ik me zo een misbaksel).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Sommige soorten fruit zijn wat natter en ook zwaarder, daardoor maken ze het beslag soms te vochtig of zakt het naar beneden. Ik zou daarom verse aardbeien gebruiken en ze in kleine stukjes snijden als je ze door het beslag wilt mengen.

  48. Marlieke schreef:

    Dank je wel voor de tip! Daar zal ik dan rekening mee houden!

  49. Lien schreef:

    Hoi Laura
    Stel je wil dit recept iets zoeter krijgen, kan je dan bv een lepel honing of ahornsiroop toevoegen of verandert dit het hele recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou wat extra honing of siroop kunnen toevoegen, alleen om de verhoudingen niet te veel te laten veranderen niet te veel. Je kan ook zorgen dat je bananen goed rijp zijn. Hoe rijper de banaan hoe zoeter het brood!

  50. Nancy schreef:

    Ik heb de bloem vervangen door Volkoren teffmeel (=gluten vrij) en dat was heerlijk!! En ook iets meer blauwe bessen in gedaan…. Lekker juicy..

  51. Sofie Meerschman schreef:

    Hallo🤗,
    Ik zou amandelmeel met volkorenspeltmeel gebruiken. Welke verhoudingen zou hiervoor het beste zijn om het niet te droog te hebben ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt de bloem in dit geval 1:1 door volkorenmeel vervangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept