WAFEL IJSSANDWICHES MET CHOCOLADE maken

Hoe leuk zijn deze wafel ijssandwiches die ik voor jullie heb gemaakt? Niet alleen mega lekker, maar ook nog eens plaatjes om te zien. Toen ik ze liet zien aan een vriendin riep ze gelijk dat het ook leuke babyshower ijsjes kunnen zijn. Vervang de toppings door muisjes en kies bij een jongetje voor een neutrale kleur ijs. Ik vond het een briljante opmerking. De ijsjes lijken op de foto misschien groot, maar dat valt reuze mee. Ze zijn kleiner dan een gemiddeld stuk taart. En over taart gesproken, ik vond deze wafel ijssandwiches wel een leuk alternatief voor taart in de zomer. Ik weet zeker dat zowel jong als oud ervan zullen smullen. 

BAKTIP: Het is ook leuk om je eigen wafels te maken voor dit recept. Nog op zoek naar een wafelijzer? Ik kan je dit wafelijzer van Domo aanraden. Deze is ook met timer verkrijgbaar als je dit prettig vindt.

recept WAFEL IJSSANDWICHES MET CHOCOLADE
WAFEL IJSSANDWICHES MET CHOCOLADE bakken
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Wafel ijssandwiches met chocolade

Heel schattig én lekker: wafel ijssandwiches met chocolade. Heerlijk voor in de zomer en ook erg makkelijk om te maken.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 1 pak sneeuwwafels (suikerflash wafels of gesuikerde eierwafels)
  • 1 bak roomijs
  • 200 gram pure of melk chocolade
  • verschillende toppings zoals manna plofrijst karamel fudge (in kleine blokjes gesneden), amandelsnippers en chocolate chips

Instructies

  • Neem een bakplaat die in je vriezer past en bekleed met bakpapier. Haal de roomijs eruit en laat in de koelkast zacht worden, zodat je deze kunt verdelen over de bakplaat.
  • Verdeel het ijs in een dikke laag over de bakplaat. Het moet net wat groter zijn dan twee wafels die nog aan elkaar vast zitten. Plaats de bakplaat met het ijs terug in de vriezer om op te stijven (zo’n 2-4 uur).
  • Haal de bakplaat uit de vriezer en plaats twee, aan elkaar vastzittende, wafels met de gesuikerde kant naar beneden op het ijs. Snijd het ijs strak langs de randen af weg. Til nu je ijs met bakpapier op en draai om zodat de wafel de bodem is geworden. Trek het bakpapier eraf en plaats op deze kant opnieuw twee wafels met de gesuikerde kant naar beneden. Zet terug in de vriezer om op te stijven (zo’n 2 uur).
  • Haal je grote wafel ijssandwich uit de vriezer en snijd de twee wafels los van elkaar. Snijd iedere wafel in de breedte doormidden en snijd deze helften diagonaal. Op deze manier houd je acht punten wafel ijssandwiches over. Plaats ze op een schoon bakpapier opnieuw terug in de vriezer.
  • Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron. Plaats je gekozen toppings op bordjes en haal één voor één de wafel ijssandwiches uit. Verdeel de chocolade met een lepel over het ijs om te voorkomen dat je ijs in de chocolade lekt. Strooi er een topping over en plaats direct terug in de vriezer op je bakplaat met bakpapier.
  • Na nog eens 2 uur wachten zijn de wafel ijssandwiches klaar. Plaats ze over in een afsluitbare bak en neem een ijsje als je er zin in hebt.

Notities

Tip: Doe het overollige ijs in een bakje en zet in de vriezer om een ander keer op te eten.

Daar ben ik weer, terug van vakantie! Jullie hebben mij vast niet gemist met alle artikelen die gewoon online bleven komen, maar ik ben er heerlijk even tussenuit geweest en sinds een paar dagen ben ik weer terug in het warme Nederland. Daarvoor was ik twee weken in Zuid-Afrika waar ik een rondreis maakte door dit prachtige land. Van jeep- en bootsafari’s in verschillende wildparken tot paardrijden in het Golden Gate national park. Ik heb weer een prachtig stuk van Zuid-Afrika mogen ontdekken en deel daar graag mijn verhaal en de foto’s van met jullie! Ga er even rustig voor zitten, want ik zat op mijn schrijfstoel (en ook aan foto’s geen gebrek).

Bijna precies een jaar later landde ik weer op het vliegveld van Johannesburg, een vakantie waar ik enorm naar heb uitgekeken. In de aankomsthal ontmoetten we onze groep en werden we onder politiebegeleiding naar ons hotel in Pretoria gereden. Jullie herinneren je misschien nog dat er vorig jaar een bus reizigers is overvallen in de buurt van ditzelfde vliegveld, sindsdien worden bussen toeristen dus (’s avonds) onder begeleiding naar hun hotel gebracht. Gekke gewaarwording wel even, maar ergens toch ook een prettig gevoel die begeleiding hoe gek dat misschien ook klinkt. In ieder geval, zonder kleerscheuren kwamen we aan in Pretoria, klaar voor een goede nacht slaap.

Al vroeg kregen we onze wake up call om aan onze eerste reisdag te beginnen. Als eerst stond een tour in Pretoria zelf op het programma. We bezochten het voortrekkersmonument en gingen naar het Union State Building. Na deze highlights in de stad was het tijd om de drukte achter ons te laten en richting de natuur te gaan. Onderweg stopten we bij een gigantisch tankstation met allerlei restaurants voor de lunch. Hier ligt een groot stuk land aan vast waar allerlei dieren te zien zijn. Met een groep neushoorns en buffels konden we al twee van de big five afstrepen. Wees gerust, we hebben ze ook nog echt in het wild gespot 😉 . Het is in ieder geval wel een heel bijzonder uitzicht zo tijdens de lunch.

Ons verblijf van die avond ligt aan de start van de panoramaroute. Sterker nog, we kunnen een deel van deze route al zien. Vanaf onze ontbijttafel hebben we uitzicht op de drie rondavels. Een goed begin van de ochtend. Deze drie bergen in de vorm van rondavels (Afrikaanse hutten) bekeken we ook nog vanaf een ander punt voordat we doorreden naar Bourcke’s Luck Potholes. De gaten in het gesteente zijn uitgeslepen door water en als je even naar beneden kijkt zie je op sommige punten het water nog steeds een beetje kolken. Al is dat vast niet meer zo indrukwekkend als het ooit, vele jaren geleden, is geweest. Hoe dan ook, het is een prachtig stukje natuur waar je lekker kunt rondlopen. Wie goed kijkt kan hier ook al wat bavianen spotten.

De derde stop van de panoramaroute is God’s Window. Vorig jaar had ik hier hooguit 15 minuten om snel naar een eerste uitkijkpunt te lopen, een foto te maken en weer terug naar de bus te gaan. Dit keer hadden we ruim een uur de tijd, meer dan genoeg om ook helemaal naar boven te lopen. Wat een machtig mooi uitzicht heb je daar!

Na een stop in Graskop waar we met de lift ruim 500 meter naar beneden gingen voor een leuke route reden we door naar de rand van het Krugerpark. Of eigenlijk moet ik zeggen Manyeleti, want er grenzen meerdere kleinere parken die van provincies zijn aan het Krugerpark (dat van de overheid is). Het leuke aan Manyeleti is dat het minder toeristisch is. De paden zijn er niet geasfalteerd wat gelijk bijdraagt aan het safarigevoel.

We slapen hier in mooie tenten met een buiten badkamer. Vanuit je tent hoor je allerlei geritsel, talloze vogels en krekels en in de verte heb ik zelfs  hyena’s gehoord. Om 5:45 uur werden we gewekt met trommels en drie kwartier later vertrokken we in de jeep en reden binnen een paar tellen door de poorten het Manyeleti private game reserve binnen. De eerste olifant was al vrij snel gespot, maar toen de ranger via zijn portofoon doorkreeg dat er een neushoorn in de buurt was reden we hier in hoog tempo heen. Goed vasthouden in de jeep, want met die onverharde wegen en de nodige kuilen werd je goed wakker geschud. Het was zo bijzonder om al zo snel een neushoorn gezien te hebben, want deze zijn moeilijk te spotten.

Na de neushoorn was het even stil, maar het wachten werd beloond met 3 mannetjesleeuwen die lagen te rusten. Wauw, heel bijzonder! Na deze leeuwen volgde een kudde buffels en niet veel later weer twee olifanten. Zo konden we in zo’n 2 uur tijd al 4 dieren van de big 5 afstrepen. We zagen ook nog genoeg andere dieren uiteraard. Een aantal zebra’s, giraffe, kudu’s, waterbokken, wildebeesten en uiteraard impala’s.

Om 9 uur waren we terug in ons kamp voor het ontbijt. Op de lunch na konden we onze dag tot het eind van de middag zo besteden als we wilden. Daarna gingen we namelijk op een sunset safari. Zo gaaf om naar dieren te zoeken terwijl de zon ondergaat. En in het donker zie je ook hele andere dieren dan overdag, al is het uiteraard wel een stuk lastiger om ze te spotten. Gelukkig zijn de rangers zeer bedreven om al rijdend met grote zaklampen allerlei dieren aan te wijzen. Halverwege de tocht stapten we op een open vlakte midden in het park uit voor een sundowner, een glaasje Amarula terwijl de zon ondergaat. Heel bijzonder om in zo’n wildpark buiten de jeep rustig rond te lopen. De avond sloten we in het kamp rond het kampvuur af met een braai (barbecue) en kaartspelletjes.

De volgende dag moesten we wederom weer vroeg uit de veren. Per open jeep worden we dwars door het Krugerpark naar onze volgende bestemming gereden. Jammer genoeg was deze rit voornamelijk vervoer en niet zo zeer een spannende dag safari, maar toch hebben we nog redelijk wat dieren kunnen spotten.

Eind van de middag kwamen we aan in de Muluwa lodge waar we in super-de-luxe tenten met een ontzettend mooi uitzicht sliepen. Ik vond het oprecht jammer dat we hier maar 1 nacht waren. Het was hier zó mooi. Ook hier scharrelden weer allerlei dieren rondom de tent. Er lopen ook giraffe’s op het terrein, dus het zou zomaar kunnen dat je ermee oog in oog staat terwijl je vanuit je bed naar buiten kijkt. Ikzelf twijfel nog steeds of ik er eentje dicht bij de tent heb zien staan. Het was al redelijk donker toen er hard werd getrokken aan de bladeren uit de boom. Het zou ook kunnen dat hier een paar enthousiaste apen aan het werk waren. Die zaten de volgende ochtend ook in grote aantallen rondom mijn tent en op de veranda.

Na onze dagen tussen de wilde dieren is het tijd om Zuid-Afrika voor een paar dagen te verlaten. We rijden naar Swaziland, dat overigens sinds een tijdje niet meer zo heet, de koning heeft de naam veranderd naar eSwatini. Tussen de grensposten in bezochten we een (toeristisch) Zulu dorp waar we konden zien hoe de Zulu’s vroeger leefden. We bekeken hier ook een show waar dansen werden uitgevoerd en werd gezongen. We deden zelf ook nog een dansje met ze mee.

De volgende dag was het tijd om iets van het land te zien. Een lekker toeristische dag, want we gingen naar een glasfabriek en kaarsenmakerij waar de nodige souvenirs gekocht konden worden. Toeristisch misschien, maar he, dat ben ik immers ook. De beide fabrieken zijn lokale projecten waar de lokale bewoners voor je neus allerlei glazen beeldjes en kaarsen ziet maken. Halverwege de middag waren we weer terug bij onze lodge waar we de middag vrij konden besteden.

Na een relatief kort nachtje (daar waren er een hoop van deze vakantie) gingen we weer terug naar Zuid-Afrika. We lunchen in een modern Zulu dorp en worden meegenomen naar een basisschool. De kinderen zingen een lied voor ons en daarna was onze groep aan de beurt voor een lied. We maakten ook een groepsfoto met de kinderen en op dat moment sloeg de chaos toe. De kinderen vlogen op ons af, wilden knuffels, handen vasthouden en vonden onze sieraden en apparatuur maar wat interessant. Toen we later door het dorp terug naar de bus wandelden, liepen er verschillende kinderen met ons mee. Hand in hand, en regelmatig werd ons om eten en geld gevraagd. Dat wordt overigens afgeraden om te geven omdat het dan niet op de juiste plekken terecht komt (daar waren wel andere mogelijkheden voor) of ruzies veroorzaakt.

De wekker ging een dag later al om 4:45, het is maar goed dat ik geen uitslaper ben (al is dit voor mij ook wel heel erg vroeg). De bus bracht ons een half uur later naar de ingang van het Hluwehluwe park waar we in jeeps stapten voor een dag safari. Dit wildpark is heel anders dan het Krugerpark, het is veel groener en heeft veel bergen. In dit park spotten we maar liefst 13 neushoorns, waaronder een kleintje en groep van 7 dieren. Ook enkele olifanten die vrij dicht bij de jeep kwamen heb ik goed kunnen fotograferen. ’s Avonds konden we de maansverduistering bekijken. Ik ontdekte de maanstand op mijn camera en kon zo de verduistering van begin tot eind prachtig vastleggen.

De volgende dag vertrokken we naar St. Lucia, dit toeristische dorpje ligt dicht bij de kust en het moeras en staat bekend om de nijlpaarden. Die nijlpaarden kun je spotten tijden een boottocht (wat wij ook deden), maar je kunt ze dus ook ’s avonds op straat tegenkomen. Met een aantal reisgenoten gingen we nog even op pad, maar uiteindelijk bleken we de verkeerde kant opgelopen te zijn en hebben we geen nijlpaard gezien. Tijdens de tocht op de boot hebben we er wel ontzettend veel gezien, net als een aantal krokodillen.

Waar het in St. Lucia nog lekker warm was, zou dat in ons volgende verblijf heel anders zijn. Voordat we daar aankwamen stopten we nog bij Mandela’s Capture site waar we het apartheidsmuseum bezochten. Er waren verschillende festiviteiten omdat hij onlangs 100 jaar zou zijn geworden. Daarna reden we de bergen in. We overnachten in Underberg op 1400 meter hoogte. Hier is het overdag qua temperatuur prima te doen in een t-shirt als de zon schijnt, maar als je aan het ontbijt zit en de temperatuur rond het vriespunt ligt is dat toch wel erg koud. Leve de laagjes kleding (topje, t-shirt, trui, 2 fleecevesten en een sjaal)! Ook de avonden waren we goed ingepakt, want ons ontbijt en diner was in een soort tent waar het dus ontzettend koud was.

Vanuit Underberg gingen we nog meer de hoogte in, met 4×4 jeeps reden we via de Sani Pass naar Lesotho. Land nummer drie van deze vakantie. Dit land ligt geheel boven de 2800 meter boven zeespiegel, er groeien dus ook geen bomen omdat het daar te hoog voor is. In de hoogste pub van Afrika (2874 meter) lunchten we voordat we nog even bij een aantal hutjes gingen kijken hoe (sommige) lokale bevolking woont. Daarna gingen we weer via de Sani Pass terug. Die rit is trouwens ook een ervaring op zich. De jeeps heb je echt nodig, want de wegen met vele haarspeldbochten zijn niet al te best. De grootste gaten zijn opgevuld met stenen en zakken zand, maar dat maakt het zeker niet minder hobbelig. Om nog even aan te geven hoe koud het is: we reden er langs een bevroren waterval. Wederom veel lagen kleding aan dus.

Na het frisse Underberg daalden we flink wat meters af waardoor de temperatuur ’s avonds ook weer een stuk aangenamer was. Op naar het Golden Gate national park dat vol staat met gigantische rotspartijen. Wanneer de zon ondergaat en op de rotsen schijnt lijken ze wel goud, drie keer raden waar de naam vandaan komt. Vanuit ons restcamp kunnen we verschillende wandelroutes maken, maar samen met een paar anderen kozen ik ervoor om een paardrijtocht te maken. Mijn paard, of eigenlijk pony, heette Eclips en had een geheel eigen willetje. Hij week regelmatig af van het pad dat de andere paarden volgden en probeerde tijdens enkele inhaalmanoeuvres een ander paard van het pad te duwen. Een ervaring op zich haha, gelukkig luisterde hij op de verdere momenten wel goed naar me. Het was ontzettend gaaf om in Zuid-Afrika in zo’n mooi gebied te kunnen paardrijden.

Na deze avontuurlijke tocht was het jammer genoeg alweer tijd om met de bus naar Johannesburg te rijden waar we ’s avonds laat in het vliegtuig stapten voor onze reis naar huis. Ik heb het weer ontzettend naar mijn zin gehad en sluit zeker niet uit dat ik hier ooit weer terugkom.

Mijn vakantie zit er dus op, maar het is nog niet zover om weer druk aan het werk te gaan. Vandaag krijg ik namelijk de sleutels van mijn nieuwe huis. Deze maand zal voornamelijk in het teken staan van klussen en verhuizen, al zal ik ook de nodige werkdingen moeten doen. Je leest er uiteraard over een maandje meer over. En ik doe mijn best om jullie in alle drukte via Instagram stories op de hoogte te houden 😉 .

Lemon-meringue-pannenkoekjes-met-aardbeien-1a

Er zou vandaag eigenlijk een lemon meringue pannenkoekentaart online komen. Alle onderdelen waren klaar. Pannenkoeken gebakken, meringue gemaakt en ook de lemon curd stond klaar om gebruikt te worden. Ik kwam niet verder dan een taartje met 5 pannenkoeken, toen werd mij duidelijk dat deze taart niet zou blijven staan als hij nog hoger werd. De vulling liep er al tussenuit namelijk. Zo zie je maar, ook hier gaat wel eens iets mis. Op zo’n moment vind ik het een uitdaging om iets te bedenken dat wel werkt, zonder dat ik nog allerlei andere dingen nodig heb. Ik pakte de aardbeien uit de koelkast erbij en besloot lemon meringue pannenkoekjes met aardbeien te maken. Een extra ingrediënt en een andere vormgeving. Stiekem denk ik dat dit eindresultaat nog veel lekkerder is dan de taart die ik in gedachten had. De verhoudingen kloppen en de toevoeging van aardbeien is zalig. Een aanrader om te maken!

BAKTIP: Voor het spuiten van toeven, decoratieve randjes en meer gebruik ik dit formaat spuitmondjes van Wilton het meest.

Lemon-meringue-pannenkoekjes-met-aardbeien-3a
Lemon-meringue-pannenkoekjes-met-aardbeien-2a

 

Lemon meringue pannenkoek

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Lemon meringue pannenkoekjes met aardbeien

Een heerlijk fris ontbijtje of lekker toetje: lemon meringue pannenkoekjes met aardbeien. De pannenkoekjes zijn makkelijk te maken en erg smaakvol!

Ingrediënten

Instructies

  • Begin met het maken van de pannenkoeken en lemon curd volgens recept. Dit kan prima al een dag van tevoren. Je kunt grote pannenkoeken bakken, maar ikzelf maakte ze voor dit recept wat kleiner.
  • Als je de pannenkoekjes wilt serveren maak je de meringue. Klop de eiwitten bijna stijf met de kristalsuiker. Voeg dan de poedersuiker toe en klop tot je stijve pieken kunt maken van de meringue. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes.
  • Beleg elke pannenkoek met een beetje lemon curd, verdeel er wat aardbeitjes over en vouw de pannenkoek dicht (of rol hem op). Doe dit met alle pannenkoekjes en verdeel ze over je bordjes. Leg er zoveel op als je zelf wilt.
  • Schep de meringue in een spuitzak met stervormige spuitmond en spuit wat kleine toefjes bovenop. Garneer de pannenkoekjes met extra aardbeien en serveer direct.

3X PITA PIZZA’S

Sinds een paar weken maak ik geregeld pita pizza’s. Als basis neem je een pitabroodje welke je belegt als een pizza. Heerlijk om er eentje tijdens de lunch te eten, maar ook als avondmaal hebben ze hier al op tafel gestaan. Zowel warm als koud zijn ze heerlijk en dat maakt ze ook ideaal om mee te nemen naar een picknick. Ik laat je in totaal drie soorten pita pizza’s zien die ik zelf graag maak.

Ingrediënten pita pizza’s

Uiteraard heb je pitabroodjes nodig als basis, verder zal ik je per variant zeggen waarmee ik deze belegde. Het spreekt uiteraard voor zich dat je de toppings in kleine stukjes/plakjes snijdt. En hoeveel van alles nodig is? Volg daarin vooral je eigen gevoel en doe wat jij lekker vindt.

3X PITA PIZZA’S

Courgette-parmaham
  • Tomatensaus
  • Courgette
  • Parmaham
  • Cherry tomaatjes
  • Mozzarella, geraspt
  • Geraspte kaas

3X PITA PIZZA’S

Chorizo-geitenkaas
  • Tomatensaus
  • Chorizo
  • Geitenkaas
  • Cherry tomaatjes
  • Groene pesto
  • Geraspte kaas

3X PITA PIZZA’S

Spinazie-feta
  • Tomatensaus
  • Spinazie
  • Feta
  • Cherry tomaatjes
  • Geraspte kaas
Bereiding

Wanneer je je pita pizza hebt belegd kunnen ze bijna de oven in. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er eventueel nog wat Italiaanse kruiden overheen.

Bak de pizza’s in 12-15 minuten op 180 graden.

3X PITA PIZZA’S

Je kunt ze gelijk opeten, maar wil je ermee picknicken dan laat je ze eerst afkoelen. Verpak ze daarna in folie en ze zijn klaar om mee te nemen.

Mocht je nou luxe gaan picknicken en ook een kleine barbecue bij je hebben, dan kun je ze ook heel goed nog even opwarmen. 

Serveer de pita pizza’s met wat rucola en geniet ervan!

Siliconen-of-metalen-bakvormen-2a

Naast metalen bakvormen is er inmiddels ook een groot assortiment aan siliconen bakvormen verkrijgbaar. Ik heb er ook een paar in mijn bezit, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die bijna nooit gebruik. Ik geef zelf de voorkeur aan metalen bakvormen, daar krijg ik mooiere en betere resultaten mee. Siliconen vormen gebruik ik een enkele keer, voornamelijk voor cake. Bij sommige taarten vind ik een siliconenvorm ook helemaal niet handig doordat het zo flexibel is. Ik zal je wat meer vertellen over siliconen en metalen bakvormen en ik deel mijn persoonlijke voorkeur met jullie.

Metalen bakvormen

Metaal geleidt hitte beter, je kunt je voorstellen hoe belangrijk dat is bij het bakken. Daarnaast kleuren je baksels in een metalen vorm ook mooier bruin, dit gebeurt dan nog wat egaler ook. Grootste voordeel wat mij betreft is dat je gewoon een stevige vorm hebt om je baksel op te tillen. Zet makkelijker in de oven, of waar je hem dan ook naar wilt verplaatsen.

Siliconen bakvormen

Siliconen dan, dat geleidt de hitte minder goed. En mijn cakes kleuren nooit mooi gelijkmatig bruin, ze krijgen eerder een soort bruine vlekjes terwijl de rest gewoon heel licht van kleur blijft. Nu is dat niet gelijk een nadeel hoor, want het maakt je baksel niet minder lekker of iets dergelijks.

Deze vormen zijn behoorlijk flexibel. Dat kan makkelijk zijn met het lossen van baksels uit de vorm, maar wanneer hij te soepel is kan je ook zomaar je cake breken. En je moet goed uitkijken met hoe je hem verplaatst. Met twee handen en bij sommige vormen is voorzichtigheid geboden.

Siliconen-of-metalen-bakvormen-1a

Nu moet ik er wel bij zeggen dat er veel verschillen zijn in kwaliteit. Ik heb thuis twee roze ronde vormen die ik ooit ergens bij kreeg, die zijn van een niet al te beste kwaliteit. Heel dun, totaal niet stevig en je moet goed opletten bij het verplaatsen en lossen van gebak uit deze vorm. Dan heb ik nog siliconen tulbandjes, die zijn al een stuk steviger. De rode vorm die je ziet op de foto’s is van een merk dat patissiers ook gebruiken, kwalitatief is dat echt de beste.

siliconen of metalen bakvormen, wat is het best?

In de intro zei ik het al en als je de rest hebt gelezen is het je nog duidelijker geworden: ik bak het liefst in metalen vormen. De kleur is mooier, de resultaten beter en het werkt sneller. Zonder nadenken schuif ik snel een cakevorm of taartvorm in de oven. Ik hoef niet bang te zijn dat de bodem doorbuigt en allerlei reparaties moet doen om breuken of iets dergelijks te herstellen. Als je het mij vraagt vind ik metalen bakvormen dus het best.

TIP: Lees hier meer over mijn favoriete bakvormen.

Ik weet echter ook dat er mensen zijn die een voorkeur hebben voor siliconen vormen. Uiteindelijk is het een persoonlijke voorkeur. Mocht je siliconen eens willen proberen, ga dan wel voor een kwalitatief goede vorm. Dat kost wat meer, maar zoals ik al schreef zijn de goedkope vormen ook gewoon een stuk slechter en onhandiger in gebruik. Dat is helemaal zonde van het geld, grote kans dat je de vorm na een keer gebruiken alweer weg wilt doen.

Welke soort bakvormen gebruik jij het liefst? Ik ben benieuwd!

CITRUS WATERIJSJES

Met deze citrus waterijsjes heb je jouw dorstlesser op een stokje. Lekker verfrissend en, op het wachten na, snel gemaakt. Ideaal om deze zomer op voorraad te hebben in jouw vriezer, alhoewel ik betwijfel dat ze daar lang in zullen blijven staan. Deze ijsjes zijn heerlijke citrusbommetjes en naast de bekende citroen verder op smaak gebracht met grapefruit en limoen. Dat geeft deze ijsjes ook net dat mooie perzik-achtige kleurtje. Ik ben fan van mijn eigen ijsjes, jij hopelijk snel genoeg ook.

BAKTIP: In veel recepten gebruik ik een variant op deze siliconen ijsvorm. Dit is een uitstekende vervanger waar je maar liefst 10 ijsjes tegelijk mee kan maken. 

CITRUS WATERIJSJES
maken

recept CITRUS WATERIJSJES
Recept afdrukken
4.80 van 5 stemmen

Citrus waterijsjes

Waterijsjes zijn de perfecte manier om lekker af te koelen tijdens de warme zomermaanden. Deze frisse citrus waterijsjes zijn makkelijk om zelf te maken en waarschijnlijk ook snel weer op!

Ingrediënten

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 200 ml water
  • 100 ml citroensap
  • 100 ml grapefruit sap
  • 25 ml limoensap

Instructies

  • Doe het water en de suiker in een een pannetje en verhit. Blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost, dit kun is gebeurd zodra het water weer doorzichtig is.
  • Voeg de alle citrussappen toe aan het suikerwater en roer door. Verdeel de citroensiroop over de vormpjes en zet de ijsjes voor minstens 6 uur in de vriezer.
  • Na die 6 uur zijn deze ijsjes hartstikke klaar om binnen 10 minuten opgegeten te worden, want zo lekker zijn ze wel. 

Notities

  • Bewaren: doe je natuurlijk in de vriezer en niet langer dan 3 maanden.
smeersels-en-dips-X

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik houd enorm van lekker borrelen op een zomeravond. Een tafel vol met lekkere dips en smeersels gecombineerd met lekker brood, een glas wijn en eventueel nog wat extra kaasjes en worst. In principe vind ik dit in de winter ook heerlijk, maar dan liever binnen op de bank. Omdat ik denk dat meer mensen wel van zo’n feestmaal houden zet ik alle lekkere dips en smeersels die je op Laura’s Bakery kunt vinden voor je op een rij. Er komt geen bakken aan te pas, maar lekker is het zeker wel.

BAKTIP: Na het lezen van dit artikel op zoek naar nog meer inspiratie voor smeersels en dips? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

smeersels-1

Ik begin voor het gemak even met enkele klassiekers. Dit zijn denk ik toch wel de favoriete smeersels van de meesten van jullie.

1. Groene Pesto

Niet alleen lekker door de pesto of bij de tomaat en mozzarella, maar ook heerlijk als smeersel voor op een lekker stukje brood.

Hier vind je het recept!

2. Tomaten tapenade

Een van mijn favoriete van de laatste tijd. Tomaten tapenade doet het erg goed op een borrelplank, al zeg ik het zelf.

Hier vind je het recept!

3. Hummus

Niet alleen lekker op je brood, maar ook perfect om je rauwe groenten zoals komkommer en wortel in te dippen.

Hier vind je het recept!

smeersels-2
4. Kruidenboter

De ultieme klassieker. Niet meer kopen, maar gewoon zelf maken. Zoveel lekkerder en je bepaalt zelf hoeveel knoflook erin gaat. Ik kies graag voor lekker veel, jij?

Hier vind je het recept!

5. Kruidenboter met zongedroogde tomaat

Een klassieker in een nieuw jasje. Voeg zongedroogde tomaat toe aan je kruidenboter voor een extra lekkere dimensie.

Hier vind je het recept!

6. Rode pesto

Na groene pesto komt natuurlijk rode pesto. Het is niet hetzelfde als zongedroogde tomatentapenade, maar ik snap de verwarring. In dit artikel leg ik dat verschil ook uit.

Hier vind je het recept!

smeersels-3

Nog een paar dips en smeersels in drievoud, zodat je zeker weten genoeg keuze hebt.

7. Avocado dips

Ik ben echt een mega avocado liefhebber, dus kom maar door met deze avocadodips.

Hier vind je het recept!

8. Yoghurt dips

Lekker fris en weer een iets anders. Yoghurt dips zijn niet alleen lekker, maar ook multi-inzetbaar.

Hier vind je het recept!

9. Salades voor op brood

Nog niet lang op de blog, maar deze salades voor op brood horen ook echt wel thuis op een Nederlandse borrelplank.

Hier vind je het recept!

Ik hoop dat er genoeg lekkere recepten voor je tussen zitten om zelf aan de slag te gaan met die uitgebreide borreltafel. Vergeet dit artikel niet te bewaren voor in de winter, want ook dan smaken al deze smeersels en dips erg lekker.

In de serie no bake recepten deze zomer mocht natuurlijk mijn geliefde no bake cheesecake niet ontbreken. Cheesecakes zou ik iedere dag wel kunnen eten. Niet dat ik dat doe, maar als het zou moeten, dan weet ik het wel 😉 . Gebakken cheesecakes maak ik zelf op een of andere manier minder vaak dan de ongebakken cheesecake. Niet dat ik dat erg vind, want van deze snelle versie die alleen de koelkast in hoeft smul ik net zo goed. Mijn nieuwste creatie: no bake aardbeien-citroen mini cheesecakes. Door het cheesecake mengsel zelf zitten aardbeien en bovenop als decoratie natuurlijk ook, samen met een vrolijk schijfje citroen. Smullen geblazen!

BAKTIP: als je je aardbeien schoonmaakt, doe dit dan voordat je de kroontjes verwijderd. Anders zuigen de aardbeien namelijk het water op en dan hebben je aardbeien minder smaak. Vervolgens kan je kroontjes eenvoudig verwijderen met een aardbeien ontkroner

snelle toetjes - aardbei-citroen cheesecakejes
Recept afdrukken
4.08 van 13 stemmen

No bake aardbeien-citroen mini cheesecakes

Deze no bake aardbeien-citroen mini cheesecakes zijn ongelooflijk lekker en heel makkelijk zelf te maken. Nadat je de snelle cheesecakes gemaakt hebt, zet je ze gewoon in de koelkast om op te stijven met heerlijk toetje als resultaat. 
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 125 gram koekjes (gebruik jouw favoriet, ik koos dit keer voor granola koekjes)
  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 3 tl citroensap
  • rasp van een halve citroen
  • 125 ml slagroom
  • 150 gram aardbeien (in kleine blokjes)

Decoratie

  • aardbeien
  • citroenschijfjes

Instructies

  • Verkruimel de koekjes tot fijne kruimels/stukjes, ik doe dit zelf met de hand. Verdeel de koekkruimels over de bakjes/schaaltjes die je wilt gebruiken.
  • In een kommetje roer je de roomkaas los met de suiker, citroensap en citroenrasp. Klop de slagroom stijf en voeg dit toe aan het roomkaasmengsel. Spatel rustig door tot een egaal mengsel. Voeg als laatst de stukjes aardbei toe en spatel deze er gelijkmatig doorheen.
  • Verdeel het mengsel over de glaasjes en zet ze vervolgens voor minimaal 1 uur in de koelkast.
  • De decoratie kun je vlak voor serveren aanbrengen, maar ook al na dat uurtje om ze vervolgens weer in de koelkast te plaatsen.
  • Voor de decoratie snijd je een citroen in dunne plakjes, van deze plakjes snijd je een klein stukje af zodat je ze iets makkelijker op de cheesecakejes kunt plaatsen. Maak het af met (halve) aardbeien en je bent klaar!

Notities

  • Bewaren: afgedekt in de koelkast zo’n 3-4 dagen houdbaar.

VITELLO TONNATO WRAP HAPJES
maken

Misschien kende je het al, maar misschien nog niet. Na de carpaccio, begint nu ook de vitello tonnato steeds vaker op een menukaart op te duiken. Het is een voorgerecht van kalfsvlees overgoten met een saus op basis van tonijn. In deze wraps heb ik de tonijn uit de saus gelaten en het ingrediënt als een losse laag toegevoegd. Zo hebben deze vitello tonnato wrap hapjes net wat meer structuur. Daarnaast is kalfsvlees niet altijd heel makkelijk verkrijgbaar, dus geef ik daar hieronder een alternatief voor. Ik vind het een leuke en lekkere twist op dit klassieke gerecht waar ik zelf best wel fan van ben én het is natuurlijk een perfect hapje voor bij een picknick.

recept VITELLO TONNATO WRAP HAPJES

VITELLO TONNATO WRAP HAPJES
recept

VITELLO TONNATO WRAP HAPJES
Recept afdrukken
Nog geen beoordeling

Vitello tonnato wrap hapjes

Deze vitello tonnato zijn heerlijke hartige hapjes voor bij de picknick of op feestjes. Makkelijk te maken en zo weer op!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 grote tortilla wraps
  • 100 gram kalfsfricandeau
  • 1 blikje tonijn
  • rucola
  • 100 gram mayonaise
  • 1 tl kappertjes
  • 1/2 tl mosterd
  • 1 tl citroensap
  • zout en peper

Instructies

  • Begin met het maken van de saus door de mayonaise, enkele kappertjes, 1/2 tl moster en 1 tl citroensap in een blender of met de staafmixer te pureren. Breng de saus verder op smaak met zout en peper.
  • Smeer beide wraps in met de saus en beleg met de fricandeau. Houd één rand een beetje vrij, zodat je de wraps mooi kunt sluiten na het rollen. Verdeel de tonijn en de rucola over de fricandeau. Druppel nog wat extra saus over het geheel en voeg eventueel nog enkele kappertjes toe.
  • Rol strak op en omwikkel met vershoudfolie. Draai de uiteinden van de folie strak op en leg minstens 1 uur weg in de koelkast.
  • Snijd de opgerolde wraps in kleine rolletjes en steek er een prikker in. Je vitello tonnato wrap hapjes zijn nu klaar.

Notities

  • Tip: kalfsfricandeau vind je niet standaard bij je slager of supermarkt, kies daarom voor gewone fricandeau. Rosbief is ook nog een optie als je geen fricandeau kunt vinden.
  • Bewaren: afgedekt in de koelkast. 

Ken je die goedkope roomijsjes op een stokje met een dun laagje chocolade? Heerlijk vind ik ze! Vroeger hadden wij een stacaravan en in de vriezer lagen zomers altijd deze ijsjes. Kosten bijna niks en iedereen smulde ervan. Ik besloot om ze thuis na te maken. Alleen pakte het uiteindelijk iets anders uit en werd dat dunne laagje chocola heel veel dikker. Een magnum is er niets bij haha. Maar goed, dat maakte ze zeker niet minder lekker. En ik zal je wat tips geven zodat jij wel een iets dunner laagje chocolade kunt maken. Als je dat wilt tenminste. Als basis gebruikte ik mijn 3 ingrediënten roomijs. Door dat in vormpjes te bevriezen en later in gesmolten chocolade te dippen maak je ze heel simpel na. Je zou er na het dippen zelf nog strooisels al sprinkles en gehakte nootjes overheen kunnen strooien. Ik zit alweer vol met inspiratie nu ik dit schrijf.

BAKTIP: Voor dit recept gebruik ik deze siliconen ijsvorm van Silikomart. In één woord: ideaal!

Recept afdrukken
4.67 van 3 stemmen

Roomijsjes met chocolade

Ijsjes met een flinke laag chocolade, dát zijn de echte lekkere ijsjes. Deze roomijsjes met chocolade zijn makkelijk om zelf te maken en natuurlijk erg lekker!
Porties: ijsjes (afhankelijk van hoe groot jouw vormpjes zijn)

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 3 tl vanillepasta (of vanille-extract)
  • ongeveer 500 gram chocolade (smaak naar keuze)

Instructies

  • Klop de slagroom stijf in een kom. Voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe, spatel het rustig door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Pak je ijsvormpjes erbij en vul deze met het ijsmengsel. Doe de stokjes erin en leg de vormpjes voor een paar uur in de vriezer.
  • Wanneer de ijsjes allemaal bevroren zijn kun je de chocolade smelten. Ik tempereerde de chocolade netjes wat ervoor zorgde dat tijdens het dippen de chocolade snel stolde en er een lekkere dikke laag chocola om de ijsjes kwam. Wil jij dat ook? Vooral tempereren dan! Hiervoor smelt je twee derde van de chocolade au Bain Marie. Daarna haal je de kom van de pan af en voeg je de rest van de chocolade toe, blijf roeren tot deze is gesmolten.
  • Wil je een dunner laagje chocolade? Smelt dan gewoon alle chocolade in één keer au Bain Marie. De chocolade is nu warmer en nog wat dunner. Je raadt het al, dit zorgt ook voor een dunner laagje chocolade.
  • Giet (een deel van) de chocolade in een glas waar de ijsjes in passen. Vul niet helemaal tot aan de rand, je wilt niet dat het glas overstroomt als je je ijsje dipt.
  • Haal een paar ijsjes uit de vriezer en dip deze stuk voor stuk in de chocolade. Laat even uitlekken boven het glas indien nodig en leg dan op een vel bakpapier. De chocolade stolt supersnel, eenmaal gestold kan je de ijsjes gelijk naar de vriezer verplaatsen. Ga op deze manier door tot je alle ijsjes hebt gedipt.
  • Mocht je op een gegeven moment wat te weinig chocolade hebben om ze helemaal te dippen, dan is voor de helft dippen ook erg leuk. Je kunt door met een lepeltje chocolade te drizzelen ook leuke details aanbrengen op de ijsjes. Of ze nu wel, niet of half gedipt zijn in de chocolade.
  • Eet smakelijk!

Notities

  • Tip: Het klinkt alsof er gigantisch veel chocolade in de ijsjes zitten, ik weet het. Maar je wil wel ruim genoeg hebben om te kunnen dippen, ook voor het laatste ijsje. Als je chocoladelaagje niet heel dik wordt zul genoeg overhouden wat je na uitharden weer opnieuw kunt gebruiken (of je snoept er lekker van).
  • Tip: Ik gebruikte zelf siliconen vormpjes (van Silikomart), dat werkt erg prettig omdat je de ijsjes er snel uit kunt halen en dippen in chocolade. Ieder ander vormpje kan ook, maar wellicht wil je ze dan eerst weer even in de vriezer leggen nadat je ze uit hun vormpje hebt (wanneer de buitenkant al wat zachter is).
  • Bewaren: In de vriezer blijven de ijsjes tot 3 maanden goed.

Koude pastasalade met kip

Op zoek naar lekkere camping gerechten? Heb ik voor je! Van echte camping maaltijden waar je maar één pan voor nodig hebt tot aan toetjes van de barbecue en meer. Koken op de camping kan een feestje zijn met mijn recepten en tips!

Camping gerechten

Perfecte camping recepten zijn naar mijn inziens makkelijk om te maken, je hebt er niet te veel voor nodig en het is vrij snel klaar. Daar voldoen al deze recepten voor op de camping dus zeker aan.

Je hebt absoluut geen oven nodig, maar sommige recepten vereisen wel een gaspitje (die heb je vast wel op de camping), een barbecue of kampvuur. Dat moet allemaal wel lukken, toch? Hier komen de perfecte camping recepten.

16x lekkere camping recepten

1
Cheesecake met ananas
No-bake cheesecake met gegrilde ananas

4.50 van 4 stemmen
Deze no-bake cheesecake met gegrilde ananas is een perfect bbq-toetje tijdens de warme zomerse dagen. Makkelijk te maken en heel erg lekker.

Naar het recept

2
Bananenpakketje uitgelicht
Bananenpakketje van de bbq

5 van 2 stemmen
Bij de bbq hoort natuurlijk ook iets zoets. Dit bananenpakketje van bbq is zeker een aanrader. Eenvoudig én erg lekker.

Naar het recept

3
snelle toetjes - aardbei-citroen cheesecakejes
No bake aardbeien-citroen mini cheesecakes

4.08 van 13 stemmen
Deze no bake aardbeien-citroen mini cheesecakes zijn ongelooflijk lekker en heel makkelijk zelf te maken. Nadat je de snelle cheesecakes gemaakt hebt, zet je ze gewoon in de koelkast om op te stijven met heerlijk toetje als resultaat. 

Naar het recept

Camping maaltijden

Lekkere (maaltijd)salades vallen voor mij zeker in de categorie: makkelijk camping koken. Het is, als het meezit, namelijk mooi weer terwijl je op de camping bent, dus dan is een salade vaak lekker verfrissend. Ook kan het natuurlijk onderdeel zijn van een barbecue.

4
Pastasalade met kip recept
Pastasalade met kip recept

5 van 5 stemmen
Dit recept voor koude pastasalade met kip is een ideale maaltijd voor warme dagen. Ontzettend makkelijk om te maken en met een heerlijk zomers tintje.

Naar het recept

5
couscous salade recept
Vegetarische couscous salade

4.13 van 55 stemmen
Deze vegetarische couscous salade is een heerlijk gerecht en lijkt in de basis op een tabouleh salade. Ook geschikt voor veganisten!

Naar het recept

6
Borrelhapje Griekse salade spiesjes
Griekse salade spiesjes

5 van 1 stem
Als bijgerecht bij de barbecue, borrelhapjes of op een feestje. Deze Grieke saladespiesjes zijn lekker voor bijna elke gelegenheid.

Naar het recept

Eenpansgerechten camping

Het is ideaal als je op de camping maar één pan nodig hebt. Vaak heb je maar één gaspitje, heb je niet al te veel pannen en het scheelt uiteraard weer afwas!

7
Shakshuka recept
Shakshuka recept

5 van 2 stemmen
Shakshuka: een gerecht dat je in Zuidwest-Azië en het Middellandse zeegebied tegenkomt. Deze vegetarische shakshuka met geitenkaas is heerlijk!

Naar het recept

8
GEVULDE PISTOLETS MET GEHAKT
Gevulde pistolets met gehakt

Nog geen beoordeling
Gevulde pistolets zijn ideaal om restjes groente op te maken uit de koelkast. De pistolets zijn ook erg lekker als je ze vult met andere groente.

Naar het recept

Barbecue camping recepten

Grote kans dat je over een barbecue beschikt op de camping. Een van de onderstaande spiesjes recepten zijn dan altijd een goed idee. En wat dacht je van een hamburgerplank?

Ook kun je absoluut toetjes van de barbecue maken. Bekijk dit lijstje met barbecue toetjes maar eens.

9
Hamburger plank
Hamburgerplank

Nog geen beoordeling
Zelf je hamburger maken op de barbecue is wel zo lekker. Met deze hamburgerplank is dat helemaal een fluitje van een cent!

Naar het recept

10
Satespiesjes bovenaf
Gemarineerde saté spiesjes voor de bbq

5 van 1 stem
Tijdens het barbecue seizoen kunnen deze smaakvolle gemarineerde saté spiesjes voor de bbq zeker niet ontbreken.

Naar het recept

11
Gemarineerde kip met dip uitgelicht
Frisse citroen kipspiesjes met yoghurtdip

5 van 3 stemmen
Deze frisse citroen kipspiesjes met yoghurtdip zijn perfect als borrelhapjes, op de barbecue óf voor bij de picknick. Lekker zijn ze zeker!

Naar het recept

Hapjes voor op de camping

Naast gehele camping maaltijden kun je natuurlijk op de camping genieten van een lekker hapje. Al deze hapjes zijn zo gemaakt en je hebt er geen oven voor nodig. Genieten maar!

12
omeletwrap met groenten
Omeletwrap hapjes met groenten

Nog geen beoordeling
Een lekkere manier om wat rauwkost te eten doe je eenvoudig met deze omeletwrap hapjes. Makkelijk te bereiden en verrassend lekker.

Naar het recept

13
GEVULDE ORANJE SNOEPPAPRIKA’S
Gevulde oranje snoeppaprika’s

4.54 van 13 stemmen

Een makkelijk, maar lekkere snack: gevulde oranje snoeppaprika’s. Kan natuurlijk ook met een andere kleur of met grotere paprika’s, tomaatjes of komkommers.

Naar het recept

14
carpaccio wrap hapjes recept
Carpaccio wraps (wrap hapjes) recept

4.63 van 8 stemmen
Deze carpaccio wraps zijn een ontzettende leuke variatie op de populaire kruidenkaas wraps. Ze zijn ideaal voor bij de borrel, een feestje of gewoon als lekker hapje tussendoor.

Naar het recept

15
nacho hapje
Nacho hapjes

4 van 1 stem
Met nacho chips kun je hele lekkere hapjes maken. Zoals deze nacho hapjes met gehakt en guacamole. Smullen maar!

Naar het recept

16
mini quesadilla's
Mini quesedilla’s met spinazie

Nog geen beoordeling
Deze mini quesedilla’s met spinazie en pesto zijn een heerlijk hapje voor op een feestje of een picknick. Of misschien voor de lunch. Lekker zijn ze in ieder geval zeker!

Naar het recept

Tips voor koken op de camping

Basisproducten

Neem wat basisproducten mee, ik snap maar al te goed als je echt niet zonder je vertrouwde pindakaas en hagelslag wilt, maar probeer niet teveel mee te nemen en ontdek de lokale supermarkt. Dat is juist vaak heel erg leuk en lekker!

Campingpannen

Gebruik een campingpan, bijvoorbeeld deze, die zijn vaak lekker licht en met een dunne bodem. Daardoor wordt hij snel heet en dat kost weer minder gas.

Kookplek

Kies een kookplek uit de wind, zeker als je kookt op gas of als je gaat barbecueën. Dat is vaak essentieel wil je fijn en gemakkelijk kunnen koken.

COOKIE DOUGH FUDGE

In het kader van no-bake baksels, presenteer ik vandaag deze te lekkere cookie dough fudge. Het is eigenlijk een combinatie van twee klassiekers hier op het blog en laat dat nou niet de eerste keer zijn dat ik twee toprecepten heb gecombineerd. Iets met cheesecake en appeltaart, brownie en boterkoek en vandaag dan eetbare cookie dough met chocolade fudge. Heerlijk en bovenal zonder oven te maken, dus een prima recept voor in de zomer en zelfs uitermate geschikt voor op de camping. 

recept COOKIE DOUGH FUDGE

COOKIE DOUGH FUDGE
Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Cookie dough fudge

Een heerlijke lekkernij die niet gebakken hoeft te worden: cookie dough fudge. Ontzettend lekker!

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram pure chocolade

Voor het eetbare koekdeeg

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 55 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • 1/2 tl vanille extract
  • 110 gram bloem
  • snufje zout
  • 50 gram chocolate chips

Instructies

  • Bereid de cookie dough alvast voor volgens dit recept en draai er kleine balletjes van zo’n 2,5 cm doorsnede van. Bekleed vervolgens een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16×24 cm met bakpapier.
  • In een steelpannetje doe je de chocolade en gecondenseerde melk. Op een laag vuur laat je de chocola al roerende smelten tot je een egale massa hebt.
  • Giet het chocolademengsel in de bakvorm/ovenschaal en gebruik een spatel om het gelijkmatig te verdelen. Duw de balletjes cookie dough stuk voor stuk in de fudge.
  • Laat de cookie dough fudge afkoelen en opstijven. Doe dit eerst een uurtje op het aanrecht en verplaats hem dan naar de koelkast. Na ongeveer 3 uur is hij al stevig genoeg om blokjes van te snijden, maar zelf laten we de fudge liever nog een nachtje in de koelkast staan.

Notities

  • Bewaren: in een afgelsoten trommel kun je de fudge een week bewaren.