Rode pesto past perfect bij een lekker glas wijn en een plank vol borrelhapjes, maar eerst even wat informatie over deze pesto. Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde. Verwar het dus ook niet met tapenade, want dat is dan weer op basis van olijven en ansjovis.
Rode pesto lijkt qua structuur wel iets meer op tapenade, want de pesto is door de tomaten iets dikker. Gelukkig kun je rode pesto makkelijk dunner maken door meer olijfolie toe te voegen. Het hangt dus af van het gebruik hoe dik je de pesto wilt hebben. Pesto is eigenlijk bedoeld als saus, maar wij Nederlanders smeren het met net zo veel liefde op een stukje brood. Om mijn rode pesto extra lekker te maken heb ik gezorgd voor een twist. Zo heb ik wel nog basilicum gebruikt, maar ook een ander geheim ingrediënt dat niet zo geheim meer is als je het recept leest.
BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie voor tapenade of pesto? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.
Ik was laatst op zoek naar een recept van rode pesto.. deze ga ik zeker proberen…
Ik heb nog nooit zelf rode pesto gemaakt maar liep er pas aan te denken dus dit recept komt goed van pas!
Mmmmm wat een heerlijk eerste recept Lian.
Rode Pesto is mijn favoriet dus ik ga deze zeker een keer maken.
Ik kijk alweer uit naar het volgende recept van je ?
Liefs, Joke ?
Haha, dankjewel ?
Ja rode pesto! Zo lekker! In een taart, bij de borrel of op een toastje.
Afgelopen maandag opgegeten. Yum, lekker door de pasta.
Oh lekker! Ik maak de laatste tijd veel groene pesto (met andere groene groenten erdoor), maar rode pesto is wel een goede afwisseling!
Ja, dat is het zeker. En ook daar kun je mee variëren natuurlijk. Iets minder tomaat, iets meer paprika. Rucola of baby spinazie in plaats van de basilicum. (Bijna) alles kan!
Hallo Lian en Laura,
Lijkt me best lekker die rode pesto. Snap alleen niet goed wat het met bakken te maken heeft. Vind het recept dus niet echt op deze site passen.
Hoi Loes,
De pesto is inderdaad heerlijk! En op Laura’s Bakery worden inmiddels al een paar jaar ook allerlei borrelhapjes gedeeld, dit recept past dus heel erg goed op het blog. De pesto is namelijk heerlijk om bij een borrel als dip/smeersel op tafel te zetten 🙂
Ha Laura,
Ik zou erg graag (rode) pesto willen maken, maar mijn man is allergisch voor pijnboompitten (en ook voor noten) en kan dan dus niet meegenieten. Weet jij een alternatief?
Je zou de pijnboompitten eruit kunnen laten.
Top, gaat met de kip en de panchetta eromheen in de oven met pasta !
Vanavond de rode pesto gemaakt, heerlijk door de spaghetti geroerd met courgettelinten en diepvrieserwtjes…en stukje zalm er bovenop geserveerd…..echt heel lekker!!
Heb zojuist de rode pesto gemaakt. Echt super lekker!!
De rode pesto is echt een topper en heel makkelijk te maken inmiddels maak ik voor vrienden en familieleden.
Vandaag dit recept van rode pesto gemaakt. Een smaakexplosie. Wat heerlijk zeg!!!
Oei wat lekker en wat makkelijk om te maken. Afgelopen weekend aten wij in een restaurant het kippannetje van het huis met kipfilet, ui, champignons, rode pesto en room. Was super lekker dus dat ga ik zelf proberen. Omdat ik geen pesto uit een potje wilde, heb ik dit recept geprobeerd. Wij hebben gesmuld vanavond. En nog genoeg pesto over om in te vriezen, ook het uitproberen waard.