Rode pesto past perfect bij een lekker glas wijn en een plank vol borrelhapjes, maar eerst even wat informatie over deze pesto. Zongedroogde tomaatjes zijn de basis van rode pesto, die tomaatjes vervangen in principe de basilicum van de groene pesto en daarmee is eigenlijk het verschil tussen groene en rode pesto uitgelegd. De rest van de ingrediënten -de basis- zijn in groene en rode pesto namelijk hetzelfde. Verwar het dus ook niet met tapenade, want dat is dan weer op basis van olijven en ansjovis. 

Rode pesto lijkt qua structuur wel iets meer op tapenade, want de pesto is door de tomaten iets dikker. Gelukkig kun je rode pesto makkelijk dunner maken door meer olijfolie toe te voegen. Het hangt dus af van het gebruik hoe dik je de pesto wilt hebben. Pesto is eigenlijk bedoeld als saus, maar wij Nederlanders smeren het met net zo veel liefde op een stukje brood. Om mijn rode pesto extra lekker te maken heb ik gezorgd voor een twist. Zo heb ik wel nog basilicum gebruikt, maar ook een ander geheim ingrediënt dat niet zo geheim meer is als je het recept leest.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie voor tapenade of pesto? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

Rode-pesto-2a

 

Zelfgemaakte rode pesto

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 7 stemmen

Rode pesto

Zelf rode pesto maken is zo gepiept wanneer je beschikt over een staafmixer of keukenmachine. Probeer dit lekkere recept zeker eens uit!
Porties: 275 gram

Ingrediënten

  • 2 el pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram zongedroogde tomaatjes
  • 75 gram gegrilde rode paprika (uit pot)
  • 8-10 gram verse basilicum (een handje)
  • 15 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50-100 ml olijfolie extra vierge
  • peper

Instructies

  • Voor het maken van de rode pesto heb je een staafmixer of keukenmachine nodig. Soms heb je een hakmolen/keukenmachine bij je staafmixer zitten en die is ook zeer geschikt. Deze gebruik ik zelf ook voor de bereiding.
  • Rooster de pijnboompitten voor extra smaak en verwijder het velletje en het kontje van de knoflookteentjes. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie en de peper, bij elkaar in het bakje en laat de machine draaien tot het een mooie gladde massa is.
  • Breng de rode pesto op smaak met de peper en voeg nu ook een flinke scheut, zo’n 50 ml, van de olijfolie toe. Laat de machine nog een keer draaien tot de olijfolie is opgenomen.
  • Vind je de pesto nog te dik? Dan is nu het moment om nog wat extra olijfolie toe te voegen. Zo niet, dan ben je klaar en kun je gaan smullen van de pesto. Gebruik de pesto als pastasaus, vulling of als smeersel.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast kun je de pesto één week bewaren, met een laagje olie erop zelfs een paar dagen langer. Je kunt de pesto ook invriezen in kleinere porties, zodat je er extra lang van kunt genieten.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Irma schreef:

    Ik was laatst op zoek naar een recept van rode pesto.. deze ga ik zeker proberen…

  2. Margot schreef:

    Ik heb nog nooit zelf rode pesto gemaakt maar liep er pas aan te denken dus dit recept komt goed van pas!

  3. Homemade by Joke schreef:

    Mmmmm wat een heerlijk eerste recept Lian.
    Rode Pesto is mijn favoriet dus ik ga deze zeker een keer maken.
    Ik kijk alweer uit naar het volgende recept van je ?
    Liefs, Joke ?

  4. Ja rode pesto! Zo lekker! In een taart, bij de borrel of op een toastje.

  5. Lian schreef:

    Afgelopen maandag opgegeten. Yum, lekker door de pasta.

  6. Meike schreef:

    Oh lekker! Ik maak de laatste tijd veel groene pesto (met andere groene groenten erdoor), maar rode pesto is wel een goede afwisseling!

    1. Lian schreef:

      Ja, dat is het zeker. En ook daar kun je mee variëren natuurlijk. Iets minder tomaat, iets meer paprika. Rucola of baby spinazie in plaats van de basilicum. (Bijna) alles kan!

  7. Loes schreef:

    Hallo Lian en Laura,
    Lijkt me best lekker die rode pesto. Snap alleen niet goed wat het met bakken te maken heeft. Vind het recept dus niet echt op deze site passen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Hoi Loes,
      De pesto is inderdaad heerlijk! En op Laura’s Bakery worden inmiddels al een paar jaar ook allerlei borrelhapjes gedeeld, dit recept past dus heel erg goed op het blog. De pesto is namelijk heerlijk om bij een borrel als dip/smeersel op tafel te zetten 🙂

  8. Martienne schreef:

    Ha Laura,

    Ik zou erg graag (rode) pesto willen maken, maar mijn man is allergisch voor pijnboompitten (en ook voor noten) en kan dan dus niet meegenieten. Weet jij een alternatief?

    1. Lian van Rens schreef:

      Je zou de pijnboompitten eruit kunnen laten.

  9. Kees schreef:

    Top, gaat met de kip en de panchetta eromheen in de oven met pasta !

  10. Anita Engelen schreef:

    Vanavond de rode pesto gemaakt, heerlijk door de spaghetti geroerd met courgettelinten en diepvrieserwtjes…en stukje zalm er bovenop geserveerd…..echt heel lekker!!

  11. Willeke schreef:

    Heb zojuist de rode pesto gemaakt. Echt super lekker!!

  12. Danielle schreef:

    De rode pesto is echt een topper en heel makkelijk te maken inmiddels maak ik voor vrienden en familieleden.

  13. Han Driessen schreef:

    Vandaag dit recept van rode pesto gemaakt. Een smaakexplosie. Wat heerlijk zeg!!!

  14. Mirjam schreef:

    Oei wat lekker en wat makkelijk om te maken. Afgelopen weekend aten wij in een restaurant het kippannetje van het huis met kipfilet, ui, champignons, rode pesto en room. Was super lekker dus dat ga ik zelf proberen. Omdat ik geen pesto uit een potje wilde, heb ik dit recept geprobeerd. Wij hebben gesmuld vanavond. En nog genoeg pesto over om in te vriezen, ook het uitproberen waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept