Zelf kruidenboter maken

Gepost: 27 december 2015 Laatst bewerkt: 1 augustus 2024
Zelf kruidenboter maken

Je hebt van die dingen die je eigenlijk altijd kant en klaar koopt terwijl het zo ontzettend simpel is om zelf te maken. En lekkerder ook, zelfgemaakte kruidenboter is zoveel lekkerder dan de bakjes uit de supermarkt. Vorige week dook ik de keuken in om zelf kruidenboter te maken en maakte gelijk een flinke portie.

Een deel daarvan gebruikte ik bij het buffet met Kerst, de rest ligt in de vriezer te wachten tot een volgende gelegenheid. Van een deel van de kruidenboter spoot ik kleine toefjes. Dat staat niet alleen heel feestelijk, je kunt zo ook eenvoudig steeds een kleine portie uit de vriezer halen. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een toefje kruidenboter te serveren bij een biefstuk of andere maaltijd? Maak jij voortaan ook zelf je kruidenboter?

Op zoek naar die lekkere broodjes op de achtergrond van de foto? Dat hartige breekbrood met bacon en kruidenboter vind je hier.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

kruidenboter 2a
kruidenboter 3a

ZELF KRUIDENBOTER MAKEN

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Kruidenboter

Zelf kruidenboter maken is hartstikke simpel en zoveel lekkerder dan de kant-en-klare bakjes uit de supermarkt. Zeker uitproberen dus!
Porties: 8 plakjes

Ingrediënten

  • 1 pakje ongezouten roomboter (250 gram)
  • 3 tl citroensap
  • 15 takjes platte peterselie
  • 10 takjes dille
  • 15 stengels bieslook
  • 2-3 teentjes knoflook
  • zout en peper

Instructies

  • Haal het pakje boter uit de koelkast en laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Hak de blaadjes peterselie, takjes dille en stengels bieslook fijn. Pers de teentjes knoflook uit.
  • In een kommetje prak je de citroensap, kruiden en knoflook door de boter. Dit kan met een vork, maar ook een spatel werkt prima. Breng de boter verder op smaak met peper en zout.
  • Schep de kruidenboter op folie, vouw het folie dicht en draai de zijkanten dicht. Zo vormt zich een rol. Leg deze in de koelkast om op te stijven. Eenmaal uitgehard kun je er plakjes vanaf snijden.
Tips

Geen zin in plakjes gekruide boter? Je kunt er ook toefjes van maken! Schep de zachte kruidenboter in een spuitzak met stervormige spuitmond. Op een vel bakpapier spuit je toefjes kruidenboter. Zet ze in de vriezer zodat ze goed hard worden.
Bewaren

Eenmaal hard kun je ze in een bakje doen en in de vriezer bewaren. Zo heb je gelijk handige kleine porties die je kunt pakken wanneer je ze nodig hebt.

 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Rosanne schreef:

    Je kan zo veel meer kruiden gebruiken voor je kruidenboter.
    Mijn standaard kruiden zijn: bieslook, basilicum en peterselie.
    Maar als ik ergens tijm of rozemarijn van over heb gooi ik dat er ook doorheen (wel het blad van de takjes halen, de takjes zijn te stug voor in de kruidenboter)
    Overigens gebruik ik ook nooit citroensap, das weer een leuk idee voor de volgende portie

  2. Eigenlijk is het inderdaad heel gemakkelijk om zelf kruidendokter te maken, nog nooit echt bij stilgestaan ☺️ Dat ga ik zeker eens doen! X

  3. Melanie Valkenburg schreef:

    Ik heb een paar dagen terug voor kerst kransjes van kruidenboter gemaakt voor bij het gourmetten. 10 min in de vriezer, een rood lintje eromheen en klaar! Super snel extraatje voor de kersttafel. Bedankt voor het recept XD

  4. nicole schreef:

    ik zweer bij eigen gemaakte kruidenboter en ik heb hetzelfde recept maar dan een scheutje maggi aroma erbij
    Heerlijk

  5. L schreef:

    Zo lekker! Gisteren gemaakt voor vandaag en kreeg complimenten van onze gasten.

  6. Mirella schreef:

    Hallo Laura,

    Ik had de vraag of je de kruidenboter ook met gedroogde kruiden kan maken, en heb je dan dezelfde grammen nodig?

    Gr,
    Mirella

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan zeker. Je hebt dan minder nodig omdat die smaak sterker is.

  7. Mirella schreef:

    Dank je wel. Zou ik dan theelepel hoeveelheid mogen?
    Morgen staat er een heerlijke biefstuk op het menu. Het komt dus goed uit ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou gewoon naar smaak toevoegen, dat doe ik zelf altijd als ik gedroogde kruiden gebruik ipv verse 🙂

  8. Joyce schreef:

    Leuk dit ik heb dit net gemaakt. Heb er kransjes van gemaakt nu liggen ze in de diepvries tot 1e kerstdag ik ben benieuwd op de reacties van onze gasten die bij ons komen eten.

  9. Deze uitgeprobeerd en het is heerlijk! Bovendien makkelijk en snel klaar. Voor mij de ideale combinatie. Dank!

  10. Siets schreef:

    Aangezien ik geen citroen had heb ik het met mandarijnsap gemaakt en was erg lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed! Ook een lekkere variatie.

  11. Elke schreef:

    Hoelang kan je deze bewaren in de diepvries?

    1. Laura Kieft schreef:

      3 maanden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept