Ik maakte laatst voor het eerst zelf hummus, tot voor kort hield ik het altijd bij de hummus van de versafdeling in de supermarkt. Ja ik weet het, ik loop weer eens hopeloos achter de trends aan. Het heeft gewoon een tijdje geduurd voor ik overtuigd was van deze kikkererwten puree. Nog steeds ben ik een grotere liefhebber van kaasjes en tapenade bij een borrel met toastjes, maar hummus vind ik wel een fijne afwisseling. Het is ook lekker om paprika en andere groentes in te dippen. Of je smeert het op een rijstwafel of cracker. Het is best een multifunctioneel product zoals je merkt.

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.

hummus-2a

 

Zelf hummus maken

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Hummus

Hummus is hartstikke lekker als dipje, maar ook op een boterham of een cracker. Met dit recept maak je zelf de lekkerste hummus.
Porties: 1 portie

Ingrediënten

  • 265 gram kikkererwten uit blik (dit was het uitlek gewicht van mijn blikje)
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1-2 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • paprikapoeder
  • + extra olijfolie en paprikapoeder voor serveren

Instructies

  • Zorg dat je van alle kikkererwten het vliesje verwijdert. Dat is even een rotklus, maar geeft wel echt een mooier en lekkerder eindresultaat. Door de kikkererwten in een schone (thee)doek te rollen laten de vliesjes vrij eenvoudig los.
  • Doe de kikkererwten dan in een kom en voeg hier de tahin, geperste knoflook, en citroensap aan toe. Met een staafmixer pureer je het tot een gladde puree. Als je het nog iets te stevig vindt, kun je nu een scheutje olijfolie toevoegen. Doe dat in delen tot je de voor jou juiste consistentie hebt. Breng de puree op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Bewaren

De hummus bewaar je tot serveren in een afgesloten bakje in de koelkast. Zet je het als dip op tafel bij een borrel? Schep het dan in een schaaltje en verdeel er nog een beetje olijfolie en paprikapoeder overheen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Wilma schreef:

    Dankje voor dit recept. Net als jij ben ik ook een kaasjes-fan, maar ivm verzadigde vetten wil ik hiermee een beetje oppassen. Dit is een gezond en lekker alternatief,. De velletjes verwijderen lijkt me nog een uitdaging, maar ik ga het proberen. In de kant-en-klare humus zit vaak erg veel knoflook en nu kan ik dit zelf bepalen. Top!

  2. Britt schreef:

    Lekker! Ik ben fan van hummus, en zelfgemaakt is alles beter!

  3. Mariska schreef:

    Super leuk! Ik vind hummus erg lekker, maar nu weet ik ook hoe ik het zelf kan maken. Op de foto ziet het er super lekker uit! Thanks voor het recept.

    Groetjes,
    Mariska

  4. Annemieke schreef:

    Ik maak ‘m altijd smeuïger met gewoon water. Veel gezonder en net zo lekker als met olie (sterker nog, lekkerder zelfs!)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept