Ik maakte laatst voor het eerst zelf hummus, tot voor kort hield ik het altijd bij de hummus van de versafdeling in de supermarkt. Ja ik weet het, ik loop weer eens hopeloos achter de trends aan. Het heeft gewoon een tijdje geduurd voor ik overtuigd was van deze kikkererwten puree. Nog steeds ben ik een grotere liefhebber van kaasjes en tapenade bij een borrel met toastjes, maar hummus vind ik wel een fijne afwisseling. Het is ook lekker om paprika en andere groentes in te dippen. Of je smeert het op een rijstwafel of cracker. Het is best een multifunctioneel product zoals je merkt.
BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.
Hummus
Ingrediënten
- 265 gram kikkererwten uit blik (dit was het uitlek gewicht van mijn blikje)
- 2 el tahin (sesampasta)
- 1-2 teentjes knoflook
- sap van 1 citroen
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- paprikapoeder
- + extra olijfolie en paprikapoeder voor serveren
Instructies
-
Zorg dat je van alle kikkererwten het vliesje verwijdert. Dat is even een rotklus, maar geeft wel echt een mooier en lekkerder eindresultaat. Door de kikkererwten in een schone (thee)doek te rollen laten de vliesjes vrij eenvoudig los.
-
Doe de kikkererwten dan in een kom en voeg hier de tahin, geperste knoflook, en citroensap aan toe. Met een staafmixer pureer je het tot een gladde puree. Als je het nog iets te stevig vindt, kun je nu een scheutje olijfolie toevoegen. Doe dat in delen tot je de voor jou juiste consistentie hebt. Breng de puree op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Dankje voor dit recept. Net als jij ben ik ook een kaasjes-fan, maar ivm verzadigde vetten wil ik hiermee een beetje oppassen. Dit is een gezond en lekker alternatief,. De velletjes verwijderen lijkt me nog een uitdaging, maar ik ga het proberen. In de kant-en-klare humus zit vaak erg veel knoflook en nu kan ik dit zelf bepalen. Top!
Lekker! Ik ben fan van hummus, en zelfgemaakt is alles beter!
Super leuk! Ik vind hummus erg lekker, maar nu weet ik ook hoe ik het zelf kan maken. Op de foto ziet het er super lekker uit! Thanks voor het recept.
Groetjes,
Mariska
Ik maak ‘m altijd smeuïger met gewoon water. Veel gezonder en net zo lekker als met olie (sterker nog, lekkerder zelfs!)