Shakshuka met geitenkaas

Gepost: 17 juni 2019 Laatst bewerkt: 16 januari 2024
Shakshuka met geitenkaas
56

Shakshuka: een gerecht dat je in Zuidwest-Azië en het Middellandse zeegebied tegenkomt. Deze vegetarische shakshuka met geitenkaas is heerlijk!

Wat is shakshuka?

Shakshuka is een erg lekker eenpansgerecht op basis van een al dan niet pittige tomatensaus waar je meerdere eieren in pocheert. Het is een gerecht dat je in Zuidwest-Azië en het Middellandse zeegebied tegenkomt en in elke regio wordt het weer net even anders bereid. Er kunnen allerlei groentes of kruiden aan worden toegevoegd en het wordt vaak geserveerd met platbrood, pita’s of een salade ernaast.

Je ziet shakshuka vaak terug op de ontbijt- of lunchmenukaarten van horeca, maar ik maak het zelf meestal als lichte avondmaaltijd. Meestal wordt er een witte kaas zoals feta of halloumi bij geserveerd of een frisse labneh dip. Ik ben zelf gegaan voor veel verschillende groentes en zachte geitenkaas, heerlijk. Als je nog wat over hebt van de avond ervoor kun je het dus ook heel goed met een geroosterde pita of boterham als ontbijt of lunch eten. Erg lekker!

BAKTIP! Voor onderstaand recept heb ik deze koekenpan gebruikt, maar je kunt ook elke andere koekenpan van Ø26 cm gebruiken. Hou er rekening mee dat je bij een verdubbeling van het recept ook een grotere koekenpan of twee koekenpannen nodig hebt.

Vegetarische shakshuka

Shakshuka maken

Zoals wel vaker loop ik weer lekker achter de trends aan. De shakshuka hype was alweer op zijn einde toen ik het voor het eerst at in een lunchtentje. Het heeft daarna nog een paar maanden geduurd voor ik het thuis eens maakte en nu ben ik pas echt overtuigd. Inmiddels draai ik hier thuis met enige regelmaat een shakshuka in elkaar. Verschillende varianten heb ik inmiddels al geprobeerd, maar deze vegetarische shakshuka met geitenkaas is een blijvertje.

Meestal neem ik twee eieren per persoon, maar omdat ik dit keer wat meer groenten dan anders gebruikte en een groter stuk brood had besloot ik het bij één ei te houden. Doe vooral een tweede ei per persoon in de pan, want dat smaakt er erg lekker bij (zolang je maar voldoende trek hebt).

Shakshuka kruiden

Shakshuka wordt op veel verschillende manieren gemaakt. Je kunt de tomaat-groentebasis op smaak brengen met ‘shakshuka kruiden’, die bestaan uit paprikapoeder, komijnzaad, koriander, peper en soms een beetje kaneel. Ook de pittige harissa kruiden zijn een optie, of je houdt het simpel zoals ik, met wat ui, knoflook en bouillon.

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Shakshuka maken

Shakshuka met geitenkaas: tips

Kan ik de shakshuka ook zonder geitenkaas maken?

Dat kan zeker, vervang dit dan bijvoorbeeld door een witte saladekaas of door gebakken halloumi. Ook erg lekker is om labneh te gebruiken ter vervanging van de geitenkaas.

Moet je er brood bij eten?

Nee hoor, dat hoeft niet. Als je het brood weglaat, kan ik adviseren om een extra ei per persoon toe te voegen. Het is extra lekker om er ook een kleine groene salade bij te serveren.

Kan ik de eieren ook vervangen?

Eieren horen echt bij shakshuka als gerecht. Je kunt ze weglaten of vervangen, maar dan is het eigenlijk geen shakshuka meer.

Eet je shakshuka koud of warm?

In principe kan het allebei, maar ik eet het persoonlijk het allerliefst warm als het net gemaakt is. Op die manier kun je het pocheren van de eieren ook nog zo timen dat het eigeel nog een beetje zacht is, bijvoorbeeld. Als je het de volgende dag opwarmt dan is dit effect weg.

 

Shakshuka recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Shakshuka recept

Shakshuka: een gerecht dat je in Zuidwest-Azië en het Middellandse zeegebied tegenkomt. Deze vegetarische shakshuka met geitenkaas is heerlijk!
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • halve courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 oranje (of gele) paprika
  • 4 tomaten
  • 50 ml bouillon
  • 1 handje verse peterselie
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram geitenkaas
  • peper en zout
  • brood om erbij te serveren

Instructies

  • Doe een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de ui samen met de knoflook aan. Snijd ondertussen de paprika, courgette en tomaten in blokjes en voeg toe. Hak een deel van de peterselie fijn en doe in de pan. Voeg ook de bouillon toe, breng verder op smaak met peper en zout en laat afgedekt op laag vuur voor 5 minuten koken.
  • Maak twee kuiltjes in de shakshuka en breek boven ieder kuiltje een ei. Voeg wat peper en zout toe, verdeel de geitenkaas en dek weer af met een deksel. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen, haal voor de laatste paar minuten de deksel van de pan.
  • Scheur de overige peterselie over het het geheel en serveer met het brood.
Tips

Als je dit recept verdubbelt voor 4 personen en je serveert het liever niet met brood maar met één ei extra per persoon, houd er dan rekening mee dat je 8 eieren gebruikt en je de shakshuka dan beter kunt verdelen over twee pannen.
Bewaren

Eenmaal afgekoeld kun je de shakshuka voor 1-2 dagen bewaren in de koelkast of vries overgebleven porties in. Lekkerste om het zonder het ei te bewaren of in te vriezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Corine schreef:

    Hallo Laura, dit lijkt mij een lekker gerecht. Kan je de geitenkaas ook vervangen door feta? Ik houd niet zo van de smaak van echte geitenkaas.

    Groet, Corine

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, kan prima. Gewone geraspte kaas kan ook, of mozzarella.

  2. Eveline schreef:

    Deze ga ik zeker eens proberen. Tot nu toe zijn de shakshuka’s niet bepaald gelukt hihi

  3. Angela schreef:

    Gisteravond gegeten, we vonden het erg lekker en is ook zeker geschikt als lunchgerecht, omdat het een lichte maaltijd is. Dankjewel Laura!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *