Vegetarische couscous salade

28 april 2021
Vegetarische couscous salade
59

Deze vegetarische couscous salade maak ik heel erg graag. De salade is niet alleen vegetarisch, maar ook meteen veganistisch. Het heeft wat weg van tabouleh, een Libanese salade met o.a. tomaat, peterselie en munt. Die ingrediënten zijn dus ook de basis voor deze couscous salade, maar je vindt er daarnaast ook lekkere verse olijven en pijnboompitten in terug. Hoe dan ook een rijk gevulde salade, want daar hou ik van!  

couscous salade als bijgerecht of als hoofdgerecht

In combinatie met falafel en wat hummus óf juist met wat baba ganoush en een gekookt eitje is deze vegetairsche couscous salade meteen een volwaardige avondmaaltijd, maar het misstaat ook zeker niet als bijgerecht bij een vegetarische BBQ of op een tafel vol met Midden-Oosterse mezze. 

Vegetarische couscous salade

Deze vegetarische couscous salade is een heerlijk bijgerecht en lijkt in de basis op een tabouleh salade. Ook geschikt voor veganisten!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram couscous
  • 300 ml bouillon
  • 400 gram snoeptomaatjes
  • 200 gram groene knoflook olijven inclusief de olie
  • 4 stengels bosui of lente-ui
  • 1 kleine citroen sap en rasp
  • 50 gram platte peterselie
  • 20 gram munt
  • 100 gram geroosterde pijnboompitten

Instructies

  • Doe de couscous in een grote kom en giet hierover de hete bouillon. Dek af en laat 5-10 minuten staan. Roer los met een vork en laat volledig afkoelen tot je de verdere ingrediënten toevoegt.
  • Snijd de snoeptomaatjes in kleine stukjes en de olijven in kwarten en voeg dit samen met de olie uit het olijvenbakje (max. drie eetlepels) toe aan de couscous. Als je olijven zonder olie gebruikt, voeg dan olijfolie toe.
  • Maak de bosui schoon en snijd het bruikbare gedeelte in ringetjes. Voeg dit samen met het het sap en de rasp van de citroen (alleen het gele deel van de schil gebruiken) toe aan de couscous en meng door elkaar.
  • Snijd tot slot de kruiden fijn en meng door de couscous salade. Proef of je het op smaak vindt en voeg naar smaak nog wat peper & zout toe. Serveer in een schaal en strooi op het laatste moment de geroosterde pijnboompitten er overheen en eventueel nog wat peterselie.
Tips

De couscous is ook lekker met stukjes komkommer of avocado als extra ingrediënt. En wanneer de couscous salade niet veganistisch hoeft te zijn kun je als extraatje feta toevoegen, dan is het meteen een maaltijdsalade.

Bewaren

Afgedekt in de koelkast tot 2 dagen houdbaar, maar de verse groene kruiden worden er hierdoor niet mooier of lekkerder op. Dus als je het wilt voorbereiden voor een speciaal etentje, voeg de kruiden dan pas op het laatste moment toe.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *