Mijn meest gebruikte en favoriete bakvormen

Gepost: 15 januari 2020 Laatst bewerkt: 14 juni 2023
Mijn meest gebruikte en favoriete bakvormen

Wie graag bakt zal merken dat je kasten langzaam maar zeker steeds voller raken met bakspullen. Ik kan erover meepraten, vooral bakvormen nemen een hoop ruimte in. Een tijd lang kocht en kreeg ik met enige regelmaat speciale bakvormen, maar ik merkte dat ik die uiteindelijk weinig tot niet gebruik. Ik grijp toch bijna altijd naar basis bakvormen en -ringen. Die gebruik ik heel erg veel en daar maak ik dan ook graag een plekje voor vrij in mijn kasten. Zelf ben ik momenteel bezig om die kasten weer eens op te schonen. De meest gebruikte bakvormen heb ik in een lade in mijn keuken opgeborgen, de rest ligt op kantoor, mijn rommelkamer of op zolder. Totaal niet praktisch al die verschillende plekken. Ga ik dus snel verandering in brengen. Kijk ik ook gelijk weer even goed welke vormen ik nu écht wil houden. Vandaag vertel ik je meer over mijn meest gebruikte en favoriete bakvormen. En ik heb gelijk een lijstje samengesteld met een bakvormen inventaris voor de enthousiaste thuisbakker.

Cakevormen

Ik heb 2 metalen cakevormen staan van 25 cm lang. Dit vind ik een perfecte maat voor cakes en ik gebruik ze veel. Ik heb in de loop der jaren inmiddels meerdere merken geprobeerd, en merk dat er niet heel veel verschil in kwaliteit zit. Ik heb zelf momenteel 2 van deze cakevormen in huis.

Je hoeft geen dure vormen voor cakes te hebben wat mij betreft. Ze kosten een paar euro en voor dat bedrag vind ik het niet erg als je hem op een gegeven moment weer moet vervangen. Ikzelf gebruik ze behoorlijk intensief en wil ter vervanging wel eens kijken naar een wat duurdere vorm, vooral omdat ik benieuwd ben of ik dat ook echt fijner vind werken en of deze dan langer meegaat. Ik zal een update geven als het zo ver is 😉 .

Springvormen

Jaren heb ik gewerkt met springvormen van Kaiser en Patisse, dat zijn meer dan prima vormen. Sinds een jaar of 2 heb ik twee springvormen van Le Creuset in mijn bezit. Dit zijn vrij prijzige springvormen en ik weet niet of ik ze zelf zo snel zou hebben gekocht als ik ze niet gekregen had. Nu ik weet hoe ze werken, weet ik wel overigens wel zeker dat ik ze zelf ook zou kopen.

Mocht één van de twee het begeven, weet ik zeker dat ik weer dezelfde aanschaf. Al zal dat nog wel lang duren, want hoewel ze intensief gebruikt worden zien ze er nog hartstikke goed uit. Ik heb een 20 en 24 cm springvorm, beide gebruik ik heel veel. Ik heb ze inmiddels als zo’n 5 jaar in gebruik en ze zien er nog hartstikke goed uit.

Bakpannen

Een bakpan is een bakvorm met vaste bodem en zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Ik heb verschillende vormen en maten in mijn bezit (gehad), maar er zijn er slechts een paar die ik ook echt veel gebruik.

Dat is de vierkante vorm van 20 x 20 cm (perfect voor brownies) en de ronde bakpannen van 15 en 20 cm. Het formaat van 15 cm heb ik zelfs drie keer, ideaal voor het bakken van laagjestaarten. Met één bakvorm gaat het uiteraard ook, maar het gaat een stuk sneller en handiger met meerdere exemplaren. Een aanrader dus als je regelmatig dit soort taarten maakt.

Bakpannen zijn van meerdere merken verkrijgbaar. Die van mij zijn vrijwel allemaal van het merk PME, maar ik heb er ook een paar van Wilton. Deze merken zijn vooral online verkrijgbaar. Ik heb deze exemplaren in huis:

Rechthoekige vormen

Ik vertelde net al even over mijn vierkante bakpan, die zijn ook als rechthoekige bakvormen verkrijgbaar. Zelf gebruik ik ovenschalen wanneer ik een rechthoekige bakvorm nodig heb. Van cakes tot crumbles, ik gebruik ze vrijwel overal voor.

Waar bakvormen allemaal standaard maten hebben, zijn ovenschalen zeer verschillend. De maten die ik het meest gebruik zijn 16 x 25 cm en 20 x 30 cm, maar een maat die hier dicht bij in de buurt komt is natuurlijk ook prima. En anders kun je je recepten gewoon omrekenen met mijn omrekentool. Deze set met 2 ovenschalen is een fijne om in huis te hebben. De kleine is vergelijkbaar met wat ik vaak gebruik voor bakrecepten, de grote is perfect voor ovenschotels.

Qua merk heb ik niet echt een hele specifieke voorkeur. Ik heb zelf ovenschalen van merken als Le Creuset en Bitossi, maar ook van Blokker en Dille en Kamille. Allen werken ze fijn.

Ik heb ook nog een rechthoekige taartvorm met losse bodem die ik heel vaak gebruik voor taarten, deze is 36 x 13 cm. Die is onder andere bij Dille en Kamille te koop.

Bakringen

Sinds een paar jaar heb ik een setje bakringen in mijn bezit en die gebruik ik heel erg vaak, dat had ik van tevoren niet verwacht. Tartelettes en rondo’s maak ik het meest, maar je kunt ze voor van alles gebruiken. Bakringen hebben geen bodem, je zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat die de bodem vormt.

Zelf heb ik deze bakringen van 8 cm in doorsnede, een ideaal formaat. Ik heb een set van 6, maar wil dit nog gaan uitbreiden naar 10 of 12 stuks. Dan hoef ik ze niet tussendoor schoon te maken en kan ik gewoon lekker doorgaan met bakken. Je kunt ook deze hoge bakringen gebruiken, deze kun je zelfs voor nog meer gerechten gebruiken in de keuken.

Quiche en taartvormen

Quiches en vlaaien bak ik in ronde taartvormen met een (vaste bodem en) geschulpte rand. Ik heb zowel stenen als metalen taartvormen die ik beide regelmatig gebruik.

De keramieken quichevorm die ik heb is 28 cm, een flink formaat maar wel erg handig voor hartige taarten. De metalen is 25 cm en is een vlaai/quichevorm met losse bodem, heel erg handig om je taart eenvoudig uit de vorm te krijgen. Deze gebruik ik voor zowel hartige als zoete taarten.

Een sterke merkvoorkeur heb ik niet. Mijn metalen vorm is merkloos en de stenen vorm is van Le Creuset. Enige belangrijke is dat de metalen vorm een goede antiaanbaklaag heeft. En een losse bodem werkt bij een metalen vorm dus erg fijn.

Overige bakvormen

Dat was al een flinke lap tekst over de bakvormen die ik graag en veel gebruik, maar er zijn nog meer! Dit zijn wat specifiekere bakvormen voor ‘speciale’ baksels. Zo zou ik niet meer zonder mijn cupcakevorm willen. Die heb ik voor normale cupcakes, maar ook voor het mini formaat. Mijn vormen zijn van Wilton, de eerste gaat hier al zo’n 10 jaar mee en is nog steeds goed.

Mijn madeleinevorm kocht ik ooit bij AH en ik wil niet meer zonder. Sterker nog, ik zou er liever nog eentje bij hebben. Met een recept kun je namelijk vaak twee vormen vullen. Mijn sloffenvorm voor het maken van een sloffenbodem is er ook eentje die ik nooit meer weg doe, het is eigenlijk een bakring in een speciale vorm. Deze bakset bevat 1 grote en 8 kleine sloffenvormen.

Tot slot tulbanden, een van mijn favoriete bakvormen. Ook eentje waarbij ik wel een sterke merkvoorkeur heb. Op één na zijn al mijn tulbandvormen van het merk Nordic Ware. Daar betaal je iets meer voor, maar dat zijn ze dubbel en dwars waard. Naast de speciale en mooie vormen hebben ze een erg goede coating. Ik gebruik alleen een bakspray voor het invetten en al mijn cakes komen prachtig uit de vorm. Hoewel ik er al 4 van dit merk in mijn bezit heb, staan er nog veel meer op mijn verlanglijstje.

Alles op een rij

Nog even de bakvormen op een rij die ik graag en veel gebruik en naar mijn mening in iedere keuken van een bakliefhebber goed van pas komen:

Dat is nog best een flinke lijst geworden als ik het zo zie. Ik heb nog veel meer bakvormen, maar de genoemde vormen gebruik ik het meest en zou ik echt missen als ik ze niet meer heb.

Heb jij veel bakvormen thuis? Of staan er nog een hoop op jouw lijstje? Ik ben benieuwd naar jouw favoriete bakvorm(en)!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

80 reacties

  1. Willie Bijmolt schreef:

    Nordic Ware is super.
    Sommige wel een beetje lastig om schoon te maken.

  2. Siepje schreef:

    Beste Laura,
    Je hebt het over een “sloffenvorm” en helaas is daar geen afbeelding bij. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van die term gehoord en weet dus echt niet waar je het over hebt. Waar gebruik je hem eigenlijk voor??

    Dan rest mij nog een vraag: ik gebruik om een quiche te bakken soms een bakvorm van aardewerk en soms een van metaal. Ik merk hierdoor wel verschil in het resultaat. Waar gaat jouw voorkeur naar uit en wat is het verschil precies tussen deze twee? Moet ik misschien een kortere/langere baktijd aanhouden of een hogere/lagere temperatuur?

    Zou het leuk vinden om van een expert op dit gebied hierover advies te krijgen.
    Bij voorbaat hartelijk dank,
    Siepje

    1. Laura Kieft schreef:

      Er staat inmiddels een linkje bij naar het basisrecept zodat je kunt zien wat ik bedoel.
      Qua quichevorm gebruik ik beide zoals in het artikel staat.

  3. Tineke schreef:

    Dag Laura,

    Mooi artikel! Veel vormen heb ik zelf ook en een tulband van Nordic ware staat hoog op mijn verlanglijstje! Ik heb nog twee vragen: Je schrijft dat je de springvorm van Le Creuset wel zou aanschaffen in de toekomst. Wat is hier de reden van? Wat is zoveel beter aan deze springvorm dan andere merken?
    Je gebruikt bakpannen voor laagjestaarten, ik gebruik daar ook een springvorm voor. Waarom gebruik je een bakpan ipv een springvorm? Ik hoor graag van je en alvast bedankt voor je moeite!

    1. Laura Kieft schreef:

      Kwalitatief vind ik ze een stuk beter en naar mijn idee geleiden ze ook beter. Bakpan is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ik vind het ook fijn dat ik dan echt een platte bodem heb een geen randje van de springvorm.

  4. Melanie schreef:

    Op advies van mijn moeder heb ik, nadat ik erachter kwam dat mijn cakevorm alwéér aan het verroesten was, een glazen cakevorm gekocht. Ideaal, ik ben er zo blij mee! Ik gebruik hem naast voor cakes ook voor brood en zeker voor het laatste is het ideaal om te kunnen zien waar het nog niet goed los zit. Naast het feit dat hij natuurlijk niet kan verroesten 🙂

  5. Johanna schreef:

    Welk recept zien we in de cakevorm (bovenste foto)?

  6. Laura schreef:

    Hoi hoi,
    Wat voor sloffen ring kan ik het beste kopen? zijn er verschillende maten? en in welke winkel/site?
    Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Baktotaal verkoopt een klassieke sloffenring.

  7. Laura schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben op zoek naar een setje bakringen van ongeveer 8 of 10 en dan een set van ongeveer 8 ringen, om rondo’s, tartelettes en kleine taartjes mee te maken.
    Waar kan ik deze voor een schappelijke prijs kopen? ik zie of sets van verschillende maten ringen of heel erg duur per ring of hoge garneerringen.
    Help! ik zie zo veel lekkere dingen op je site om te maken!

    Groetjes,
    Laura

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf niet te zeggen wat voor jou een schappelijke prijs is. Ik ga het liefst voor kwaliteit, dan heb je er lang plezier van.

    2. Kees1980 schreef:

      Hallo Laura, ik heb goede ervaringen met round pastry baking ring, deze heb ik gekocht bij Sanne van Bakingqueen.
      Groetjes,

      Kees

  8. Linda schreef:

    Hoi,
    Ik heb vorige week een Whoopie bakvorm besteld en heel blij mee. Ze zien er toch mooier uit naar mijn mening!

  9. Mariëtta Bosch schreef:

    Ik heb je niets zien schrijven over siliconen bakvormen, gebruik je deze niet?
    Ik heb een tulband in de vorm van een roos, Die komt er mooi uit als je deze goed invet. Alleen het schoonmaken is wel een dingetje.
    Was jij al je vormen met de hand of doe je ze in de vaatwasser?

    Groet, Mariëtta

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb bijna geen siliconen vormen en gebruik ook liever ‘metalen’ varianten. Heb er eens dit artikel over geschreven: https://www.laurasbakery.nl/siliconen-of-metalen-bakvormen/ . En de meeste vormen gaan gewoon in de vaatwasser hier als er nog genoeg ruimte is na een bakdag 😉

  10. Audrey schreef:

    Ik ben ook dol op mijn twee sloffenvormen. Qua bakringen vraag ik me wel af wat het verschil is met gewoon de rand van een springvorm gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      De bakringen die ik heb zijn klein (8cm), ik heb geen springvormen in die maat. En in sommige gevallen kan voor een grotere taart ook prima de ring van een springvorm worden gebruikt hoor, is soms wel afhankelijk van het recept)

  11. Anne schreef:

    Hoi Laura,

    Wat vind je van de bakvormen van Dille en Kamille?
    Als anderen hierover een mening hebben, ik ben benieuwd!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb er twee. De grote rechthoekige is top, de cakevorm is ook prima maar vond ik wel snel slijten en roesten (maar goed, ik beken ook gelijk maar dat hij hier vaak in de vaatwasser eindigt).

  12. Yvonne schreef:

    Haha, als ik zo dat lijstje zie, kan ik nog wel een kast erbij kopen.
    Ik heb zelf 6 vormen en daar kan ik alles in bakken wat wij lekker vinden.
    Maar mocht ik ooit meer ruimte krijgen, dan lijkt het mij wel heel erg leuk om er een paar bij te kopen ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha ja het neemt wel wat ruimte in inderdaad 😀

  13. Paula schreef:

    Leuk stuk…..Ik heb ook veel bakvormen, eigenlijk veel te veel buiten de basis dingen heb ik ook verschillende Wilton vormen met kerst en halloween thema. Van Nordic heb ik de trein bakvorm, zo leuk om voor speciale dagen te maken.

  14. Tineke schreef:

    Leuk stukje Laura!
    Waar ik niets over lees, is een boterkoekvorm. Gebruik je deze niet voor boterkoek?
    Zelf heb ik al jaren een boterkoekvorm en tot de laatste tijd draaide ik de boterkoek er vlot uit. Maar de laatste paar keren is het een drama, hij draait niet goed meer rond. Ik wil dus een nieuwe aanschaffen maar geen idee welke ik nu kopen zal. Tips zijn welkom!

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee heb ik niet, ik gebruik gewoon altijd een springvorm (of bakpan als ik een vierkante maak).

      1. Tineke schreef:

        Dank je voor je reactie!

  15. Arja schreef:

    Voor mijn verjaardag een nordic ware authum wreath pan gekregen, nooit meer anders willen dan dit merk. Dus graag nog een cakevorm en wat mooie tulbandvormen 🙂
    Naar de springvorm ga ik even kijken, want die moet na een aantal keren in de vaatwasser (oeps) vervangen worden.

  16. Esmeralda schreef:

    Hoi Laura,

    gave pannen he van Nordic ware. je geeft aan alleen bakspray te gebruiken. welk merk heb je hiervan? want ik begreep dat denkoedkopere niet goed zijn voor de laag in de pan?

    gr Esmeralda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon die van Dr. Oetker! 🙂

  17. Anita schreef:

    Ook ik ben groot fan van Nordic ware. Vorig jaar heb ik echter jouw Gingerbread tulband gebakken in de tulbandvorm van Nordic ware. Waarschijlijk niet voldoende ingevet want we hebben ontzettend veel moeite moeten doen om deze eruit te krijgen. Helemaal mooi was de tulband niet aan de bovenkant maar met de witte chocolade kon ik mooi camoufleren. Het ergste was dat ik daarna mijn vorm nooit meer goed heb kunnen gebruiken , wat ik ook probeer , ik krijg de cakes erniet meer uit. Vanwege de hoeveelheid suiker in de gingerbread tulband denk ik toch dat dit iets met de anti baklaag heeft gedaan. Heb jij hier ervaring mee en denk je dat er nog iets aan de vorm hersteld kan worden? Echt heel jammer want door de vorm zag de cake er altijd gelijk prachtig uit… en ze kwamen er altijd prachtig uit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Anita, jeetje wat vervelend dat het zo’n definitief effect op je bakvorm heeft gehad. Ik zou Nordic Ware hier even zelf over benaderen of de shop waarbij je ‘m gekocht hebt.

      1. Diane schreef:

        Hoi Laura,
        Ik bezit ook de tulband van Nordic Ware 1l en heb die ingevet met bakspray en dan nog een beetje bakmeel ingestrooid. Ik heb er een eenvoudige lekkere cake ingebakken en spijtig genoeg kwam die er maar de helft mooi uit! De andere helft bleef er in plakken. Deed ik toch iets verkeerd?
        Of heb je een recept voor een eenvoudige cake om hierin te bakken?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat vervelend zeg, het klinkt alsof je niks verkeerd hebt gedaan. Ik vinden de vormen van Nordic altijd erg goed werken. Er staan verschillende recepten voor een tulbandcake op Laura’s Bakery, maar elk cake recept moet werken! Bijvoorbeeld deze: https://www.laurasbakery.nl/citroen-frambozen-tulband/

  18. Anne schreef:

    Ik heb een vraagje over de bakpannen, ik zoek dit dus al heel lang maar twijfel enorm tussen een 20 of 15 cm doorsnee. De hoogte kom ik ook niet echt uit een extra hoge of wat is normaal/handig?
    Wat raad jij aan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt er helemaal vanaf wat voor soort cakes jij graag bakt. Als ik laagjestaarten maak dan bak ik meestal meerdere keren dunne lagen cake af, dus een hoge heb je dan niet nodig. Wat betreft 20/15 cm: hoe groot zijn de taarten die je meestal maakt? Voor hoeveel personen? Ik zou het daar vanaf laten hangen.

  19. Angelie schreef:

    Ik heb een vraag over vlaaivormen.
    Hoe verwijder je de vlaai uit een stenen vorm van le creuset ivm afkoeling?
    Zou een losse bodem dan misschien handiger zijn bijvoorbeeld van le creuset?

    Wat heeft jouw voorkeur?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mijn voorkeur gaat voor een vlaai inderdaad uit naar een losse bodem.

  20. Stella schreef:

    Ik gebruik de Nordic Ware bakvormen, ik vet alle bakvormen eerst in met boter en daarna strook ik er een beetje meel over. De cake of brood komt er mooi uit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou perfect moeten werken inderdaad!

  21. Dorien schreef:

    Hi Laura,

    van Nordic ware is er ook een bakvorm met 4 vormen. als je dan een recept voor 1 vorm heb en die in de 4 vormen verdeeld moet je dan iets aan de baktijd veranderen. ( de vorm is dus wel 1 vorm met 4 tulbanden erop) ik hoor graag je advies.. thx

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het vier kleinere vormen zijn moet je inderdaad de baktijd aanpassen (verminderen).

  22. Rianne schreef:

    Hoi!!
    Leuk artikel!
    Ik heb een vraagje, soms zie ik een leuk recept en daar staat bijvoorbeeld een bepaalde bakvorm bij in die maat, maar soms wil ik graag ook andere bakvormen gebruiken (bijvoorbeeld tulband vorm en in het recept staat cakeblikvorm)

    of andere maat van dezelfe bakvorm die wordt weergegeven in het recept. (Bijvoorbeeld in het recept 22 cm, maar ik wil graag 15 cm gebruiken)

    Maar ik vind het dan lastig om te berekenen op welke temperatuur de oven moet en voor hoelang?

    Ik heb bijvoorbeeld thuis ook mega bakvormen liggen (ronde) van wel 40 cm (ooit een keer gekregen).
    En vindt dit wel leuk om een keer te gebruiken voor een verjaardag, maar ik zou dan niet weten op welke temperatuur de oven moet en voor hoelang? Ook omdat deze bakvorm hoger is dan een reguliere bakvorm die ik heb.

    Kun jij mij hier wat meer informatie over geven?
    Bedankt alvast ?

    Groetjes Rianne

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Rianne, ik heb een mooie omrekentool ontwikkeld waar de meeste bakvormen instaan: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
      De temperatuur van de oven blijft altijd hetzelfde, maar de tijd verandert wel.

  23. Ruud schreef:

    Hoi Laura,
    Heb je al een update over duurdere cakevormen?

    “Je hoeft geen dure vormen voor cakes te hebben wat mij betreft. Ze kosten een paar euro en voor dat bedrag vind ik het niet erg als je hem op een gegeven moment weer moet vervangen. Ikzelf gebruik ze behoorlijk intensief en wil ter vervanging wel eens kijken naar een wat duurdere vorm, vooral omdat ik benieuwd ben of ik dat ook echt fijner vind werken en of deze dan langer meegaat. Ik zal een update geven als het zo ver is ? . “

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je vindt een update bij de Le Creuset vormen! Maakt zeker wel verschil (uit ervaring weet ik het van de springvormen, de rest heb ik nog niet getest.) al verschilt het ook per soort baksel natuurlijk.

  24. Jose Oberije- Heiligers schreef:

    beste Laura.
    Ik heb ooit bij Xenos een kleine rose ronde cacke vorm gekocht.
    Er zat meel bij en een receptje dat er 2 eieren en110 gram boter bij gevoegd moest worden,maar ik weet niet meer hoeveel gram meel er in dat pak zat.
    de oven moest 160 graden hebben en de baktijd 45 minuten.Ik zou graag weer eens een cake bakken maar weet de verhouding suiker meel niet voor zulke kleine vorm.het pak meel was kant en klaar met suiker .
    Kun jij me misschien helpen?
    Bij voorbaat dank.
    Met vriendelijke groet

    Jose Oberije Heiligers

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb een recept voor een heerlijke vanille cake online staan, als je de helft van het recept maakt dan zit je goed: https://www.laurasbakery.nl/basisrecept-vanillecake/

      1. Jose Oberije schreef:

        Goede morgen Laura.

        Bedankt voor je raad en ik ga het zeker uitproberen.
        Zal laten weten of het gelukt is met jou recept.
        had er nog eens over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik evenveel meel als boter en suiker moet gebruiken net als bij een gewone cake dacht ik.
        maar eerst ga ik jou recept gebruiken.

        Met Vriendelijke Groet

        Jose Oberije

  25. Samira schreef:

    Hoi Laura,
    Ik probeer samen met mijn zoontje de red velvet taart te maken.
    Alleen hebben wij 3 vormen van 24cm, hoe kan ik het recept aanpassen dat ik 3 grote lagen kan maken.

    Alvast bedankt

  26. Kato schreef:

    Hallo Laura
    Heel interessant artikel. Geeft me een goed idee wat ik nog allemaal kan aanschaffen! Wel heb ik nog een vraagje: hoe hoog is je vierkante bakvorm van 20×20 cm? Ik twijfel welke hoogte het beste is voor brownies en dergelijke.
    Groetjes
    Kato

    1. Laura's Bakery schreef:

      5 cm is prima qua hoogte.

      1. Kato schreef:

        Oké, dan ga ik daarnaar op zoek. Bedankt voor je reactie!

  27. TINA schreef:

    Hoi Laura, de meeste bakvormen op je lijstje heb ik ook maar niet de vierkante van20x20cm. Ik heb wel een glazen ovenschaal in die maat. Kan ik die ook gebruiken voor bijvoorbeeld brownies of cake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, alleen kan de warmte verdeling dan wat langzamer zijn.

  28. Veerle schreef:

    Beste Laura, de langwerpige vormen zijn meestal bovenaan langer dan onderaan. Welke afmeting telt? De bodem meten of de bovenrand?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik reken eigenlijk altijd de bovenrand, maar dan wel aan de binnenkant van de rand.

  29. Claire schreef:

    Hoi Laura,

    Maakt het nu nog verschil of je bakvormen of springvormen gebruikt voor een cake of biscuit? Ik gebruik nu eigenlijk altijd springvormen, en wil een extra vorm gaan kopen, zodat ik in 1 keer meerdere lagen kan bakken. Maar ik twijfel of ik nu een springvorm erbij zal kopen of gewoon over zal gaan op bakvormen. Heb jij een stelregel wanneer jij welke gebruikt?

    Bedankt voor al je fijne tips en recepten altijd!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een bakpan of een springvorm bedoel je? Ik gebruik voor cake en biscuit het liefst de bakpannen en voor cheesecakes of kwarktaart bijvoorbeeld springvormen. Cake en biscuit kan overigens ook prima in een springvorm gebakken worden.

  30. Nina schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben van plan om een stapeltaart te maken van cake. Ik heb daarvoor nu voor het eerst bakpannen (15cm) aangeschaft. De pannen zijn niet erg hoog (2cm). Dat is op zich prima. Maa hoeveel cakebeslag moet daar dan in? Tot de helft of minder?

    Dank je wel trouwens voor je prachtige site! Ik vind hier heel veel informatie en lekkere recepten! Superfijn!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat hangt helemaal van het recept af!

  31. riet maaten schreef:

    hallo LAURA .
    ik zou graag willen weten voor die bak ringen van 8cm doornede
    of die met met een losse bodum moet zijn of niet.
    dat vraag ik me al die tijd al af .
    dat zou ik graag willen weten .
    ik hoop dat ik wat van je hoor .
    hartelijk dank.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zijn enkel ringen zonder bodem. Je zet ze op de bakplaat die de bodem vormt.

  32. Geeske Visch schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een Kaiser springvorm van 20 cm. Nu zie ik echter dat de diameter van de binnenzijde slechts 18 cm is terwijl op de verpakking dus 20 cm staat aangegeven. Welke maat moet ik nu aanhouden bij het omrekenen van recepten?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan zou ik toch naar 18 gaan. 20 kan ook, maar dan wordt de baktijd wellicht iets langer.

  33. riet maaten schreef:

    Laura hartelijk dank voor je mail .
    ik ga de ringen om te bakken kopen.
    groetjes riet .

  34. Inge schreef:

    Dag Laura,

    Sinds kort heb ik een nieuwe taart/quiche vorm. Deze is van glas, heeft een geschulpte rand en een vaste bodem. Nu vraag ik mij af of jij misschien tips heb over hoe ik mijn taart op een mooie manier uit deze vorm zie te krijgen.

    Groetjes Inge

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet, daarom gebruik ik graag quichevormen met een losse bodem.

  35. Linda schreef:

    Hoi Laura, wat een leuk artikel, dankjewel voor de tips! Je geeft aan dat je meedere Bakpannen hebt van 15 cm doorsnede voor het maken van stapeltaarten. Ik wil me daar ook eens aan gaan wagen. Nu zie ik dat de bakpannen bestaan in meerdere hoogtes. Welke hoogte zou je aanraden voor stapeltaaren? Ik denk aan 5 cm hoog, of is dat te ondiep? Alvast bedankt voor de hulp weer.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat ligt er maar net aan wat je zelf fijn vindt werken en kan ook verschillen per taart, dus er is niet een specifieke hoogte die ik aanraad.

  36. Jenny schreef:

    Ik heb mijn favoriete springvorm van 26 cm uitgeleend. Metaal met anti-aanbaklaag. Daar bakte ik altijd een
    kwarktaart in. Vandaag terug gekregen, maar de ring is ineens te groot voor de bodem. Is dat te verhelpen? Hoe kan dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is vreemd zeg, zou eerlijk gezegd niet weten hoe dat kan en hoe je het kunt verhelpen.

  37. Judith de Jong schreef:

    Ze zeggen toch beste voor een quiche een bodem met gaatjes te gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan! Net wat je fijn vindt.

  38. Margarethe Stevens schreef:

    Ik kan ook niet zonder de bakvormpjes voor de pastéis de Nate die hier in Portugal veel gemaakt en gegeten worden.

  39. José van der Weijden schreef:

    Wat een super leuk stukje en ook de antwoorden en daar weer de antwoorden op.. bakvormen, teveel hier in huis ik heb ze allemaal en van de meeste ook niet maar 1. Springvormen bevoorbeeld in verschillende maten.. van de Nordic tulband vorm heb ik er drie maar staan er ook nog wel een paar op mijn lijstje. En DE tip van jou, waar ik zelf nooit aan heb gedacht om kookringen als bakvorm te gebruiken.. super tip! De meeste van mijn vormen zijn wel van patisserie als wilton. Een laagjes taart vorm daar heb ik er twee van. 4 hele lage vormen zodat mijn laagjes allemaal echt even hoog worden. 3 kratten vol en de mooiste en meest gebruikte gewoon in de keuken. Van de kleine vormpjes de koperen van cannele de bourdeaux. Las in één van de reacties zij heeft de vormpjes voor pastei de nata.. daar ben ik wel een beetje jaloers op. Nu maak ik
    Ze in mijn cupcake vorm.. dus de officiële staan wel echt nog op mijn lijstje.. doordat artikel zo zin in bakken gekregen.. gelukkig staat het weekend voor de deur!!

  40. Margarethe Stevens schreef:

    Je kunt ze in Nederland ook gewoon bij BOL. Com bestellen😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *