gemarineerde saté spiesjes voor de bbq

63

Door Lian – Met het officiële begin van de zomer volgende maand willen Laura en ik ons dit jaar eens gaan bezighouden met bbq-recepten. Het leuke aan barbecueën vind ik toch wel de dingetjes die je zelf kunt maken, het is zoveel goedkoper dan die kant-en-klaar pakketten hoewel die natuurlijk wel heel makkelijk zijn. We beginnen hier op het blog met deze gemarineerde saté spiesjes voor de bbq. Ik maak al een aantal jaar mijn eigen marinade en het geeft het vlees zoveel meer smaak. Persoonlijk houd ik wel van saté, maar ik weet dat Laura er niet zo van houdt en ook erg huiverig was over deze spiesjes. Gelukkig is het vooral de satésaus die ze niet lust en met heel veel trots nu verkondigt dat ze dit wel heel graag zou willen eten.

Wees trouwens niet bang dat we alleen hartige dingen voor op de barbecue gaan delen hier op het blog, Laura heeft ook heel veel zin om op zoete toer te gaan en de ideeën stromen over. Laten we voor nu maar eerst beginnen met mijn spiesjes voor de bbq.

Gemarineerde saté spiesjes voor de bbq

Tijdens het barbecue seizoen kunnen deze smaakvolle gemarineerde saté spiesjes voor de bbq zeker niet ontbreken.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350-500 gram kippendijfilets
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el sesamolie
  • 2 el ketjap manis
  • ½ el sojasaus
  • ¼ tl sambal (of meer als je van pittig houdt)
  • 1 teen knoflook (fijngeperst)
  • ¼ tl komijnzaad
  • ½ tl gemalen koriander
  • peper
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Was je handen met zeep en snijd de kippendijfilets op een aparte snijplank in stukjes van ongeveer ± 3 cm. Snijd eventueel wat van de witte stukjes weg als je hier niet van houdt. Was je handen opnieuw grondig met zeep.
  • Maak de marinade door de zonnebloemolie, sesamolie, ketjap manis, sojasaus, sambal, knoflook, komijnzaad en gemalen koriander in een middelgroot kommetje door elkaar te roeren met een vork of kleine garde. Zorg er voor dat de olie zich goed vermengt.
  • Kiep de kipdijstukjes in de marinade en voeg wat peper toe. Roer met een lepel of vork tot alle stukjes bedekt zijn met de marinade. Dek af met vershoudfolie en laat minstens een half uur in de koelkast staan, een paar uur marineren zorgt er echter voor dat de marinade goed in de kip kan trekken en heeft dus de voorkeur.
  • Rijg de gemarineerde kippendijstukjes aan, in water geweekte, houten prikkers. Ongeveer 3 stukjes per prikker is voldoende. Bestrooi de spiesjes eventueel met wat sesamzaadjes
  • Gril de spiesjes op een hete barbecue of in een hete pan voor 15 min. Keer regelmatig voor een gelijke bruining. In een pan kun je het vuur lager zetten zodra de het vlees is dichtgeschroeid. Op de barbecue zou je na 10 minuten de spiesjes al op gaarheid kunnen controleren.
  • Serveer de gemarineerde spiesjes voor de bbq met wat satésaus, een beetje kroepoek of houd het lekker simpel. Een fijn gesneden lente-uitje smaakt ook lekker over de vers gegrilde saté spiesjes.
Tips

Mocht je geen fan zijn van kip dan kun je ook prima stukjes varkenshaas marineren met deze marinade. Persoonlijk mijn favoriet, maar even geen optie tijdens m’n zwangerschap omdat ik de varkenshaas rosé het lekkerst vind. Varkenshaas hoef je minder lang te grillen. Hoe dan ook, deze gemarineerde saté spiesjes voor de bbq zijn zeker een goede keuze.

Bewaren

Gemarineerde rauwe kip is tot 2 dagen te bewaren in de koelkast. Bewaar uit voorzorg liever geen bereide kip dat is overgebleven van de barbecue. Dit heeft meestal te lang buiten de koelkast gestaan.

Laura en ik zijn trouwens benieuwd welke zoete lekkernij jij het liefst bereid ziet worden op de bbq. Laat het ons hieronder in een reactie weten.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

5 reacties

  1. Truus schreef:

    Wat een heerlijk recept, ga het deze week nog proberen.
    Nog een kleine handige tip: ik knip het vlees altijd met een gewone schaar (uiteraard wel apart houden voor alleen de keuken) en maak de marinade in een druk en sluit zakje waar het vlees dan meteen bij kan.
    Dankjewel voor het recept ?

    1. Lian van Rens schreef:

      Hele goede tip. Kan het ook lekker in marineren!

  2. Laura schreef:

    Foto’s zien er heerlijk uit! Ik marineer mijn kip met ongeveer dezelfde ingrediënten!

  3. Fred schreef:

    Ziet er goed uit, zelf voeg nog een el gembersiroop en een el basterdsuiker aan de marinade toe.

  4. Ine van Empel schreef:

    schouderkarbonades ook heerlijk, van mijn vriendin gekregen deze tip. Haar man is Indisch. Nou die sateetjes bij haar gaan er altijd in als koek. Dag in de marinade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *